Bussilastillinen rauhaa

20.3.2018

Korouomasta on tullut ulkomaisten turistien keskus, jossa ääntä ja möykkää riittää. Turisteja tuodaan paikalle bussilasteittain, useita busseja samana päivänä. Mikäs siinä - luonto on avoin kaikille.


Korouoman tilanne jäi kuitenkin mietityttämään. Kävelin uuden reitin melko rauhassa ja hiljaisuudessa. Turistit eivät taida mennä jontkan pohjalla olevaa laavua ja lähimpiä jääputouksia kauemmas, joten ääni ja muut asiat keskittyvät Koron laavulle ja sen läheisyydessä oleville nuotiopaikoille. Siellä sitten menoa riittääkin.

Saavuin Koron laavulle sen jälkeen, kun olin kävellyt reitin. Joku henkilö käveli iso puupino sylissään puuvajalta parkkipaikan suuntaan, ja hieman ihmettelin tätä. Koron pohjalta on aika pitkä ylämäki parkkikselle, ja kyllä mielessäni mietin, että jos pitää juuri tältä paikalta puita pölliä niin kyllä menevät tarpeeseen! Puut eivät kuitenkaan menneet parkkikselle, vaan jonkin matkailuyrittäjän ylläpitämään nuotioon. Pian saapuivat myös turistit identtisissä haalareissaan.


Ymmärrän, että bussilastillisesta tulee meteliä. Suomen luonnossa ollaan kuitenkin totuttu vähän vähempään huutamiseen. Eniten tässä mietitytti se, ettei ryhmän mukana ollut opas suinkaan yrittänyt pitää hommaa rauhallisena, vaan huusi surutta kaikkien yli. Välillä tuntui, että toimin laavulla istuessani apuoppaana ja ohjaan ihmisiä oikeaan suuntaan, sillä niin moni kävi jääputousten perään kyselemässä. Ne toki näkyvät laavulle, jos vaan katsoo oikeaan suuntaan.

Siinä härdelliä ihmetellessäni join teetä laavulla. Mua kuvattiin aika moneen kertaan, eikä aina suinkaan vaivauduttu kysymään onko se ok. Kyllähän ulkona saa kuvata, mutta jos paikalle vyöryy bussilastillinen ihmisiä kerralla ja kuvataan samaa tyyppiä jatkuvasti lähietäisyydeltä, niin ei siitä kovin hyvä fiilis jää.

Toivoisin, että turisteja paikalle tuovat matkailuyrittäjät ottaisivat huomioon hieman paremmin sen, että paikalla on myös yksittäisiä retkeilijöitä. Silloin ei voi porukalla vallata laavua, kuvata sitä yhtä suomalaista tauotta eikä huutaminenkaan vaikuta kovin kohteliaalta. Myös vessatavoista voisi hieman ohjeistaa, sillä nyt kaikki Korouoman vessat on kustu ympäriinsä lattiaa myöten, ja koska vessat on kusesta jäässä, alkaa tarpeiden tekeminen vessojen ympäristöön. Korolla on neljä vessaa, ja kaikki näyttävät samalta ympäristöineen.


Ei näytä hyvältä, ei, mutta onneksi Metsähallitus siivoaa.

Meillä on luonnossa tilaa, mutta nyt jäi tunne, että bussilastillinen turisteja jyrää kaiken muun alleen. Hetken on rauhallista, kunnes tulee uusi bussi. Tämä on varmasti joillekin matkailuyrittäjille rahakas bisnes, mutta tuntuu, että pelisäännöissä on vielä viilattavaa.

26 kommenttia :

 1. Hei. (ikäväksemme) voin todeta todistaneeni samaa useammassa eteläsuomen luontokohteessa. Onneksi tämä bussiturismi keskittyy lähinnä pysäköintipaikkojen läheisyydessä oleviin kohteisiin, mutta kehitys-suunta on hieman huolestuttava.. luulisi retkien järjestäjien ohjeistavan hieman paremmin asiakkaita vielä kun meillä on tämä ihana luontomme. A K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tässähän ongelma ei ole busseissa eikä varsinaisesti turisteissakaan. Kyllä luontoon mahtuu, mutta toimintatavat pitäisi olla paremmat.

   Poista
 2. A-p-u-a! Ihan järjetöntä ja kamalaa! Nyt ei kyllä nämä turistit ole oppinut suomalaisesta luonnosta eikä suomalaisten luonnon ja ympäristön kunnioittamisesta yhtikäs mitään!!! Mikä hukkaanheitetty tilaisuus...ja todellakin näillä oppsilla ja matkanjärjestäjillä on kyllä suuri vastuu,jota he eivät selvästikään ole tajunneet. Tämä sinun postaus pitäisi jakaa kaikille paikallisille matkailun parissa toimiville!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan se hyvä, että osattaisiin käyttäytyä luonnossa ja sinne rakennetuilla laavuilla ja muilla paikoilla. Tämä tietysti koskee kaikkia. Oppaan vastuu on tällaisessa korkea, tai ainakin pitäisi olla. Siinä ei ehkä ihan olla nyt onnistuttu.

   Poista
  2. Sama surullinen huomio Korouoman vessoista viime viikolta. Arki-iltapäivällä oli onneksi rauhallista, viimeinen bussi ehti poistua ennenkuin seurueemme ehti laavulle. Matkailuyrittäjien "tukikohdat" laavun lähellä myös kiinnittivät huomiota, ja siellä tosiaan oli (maassa oleva) nuotionjätös sen näköinen että joo, puita on polteltu...

   Poista
  3. Siellä on isot alueet varattu turisteille. En tiedä miksi heitä ei velvoiteta esim. tuomaan omia vessoja sinne? Nyt sotku jää muiden siivottavaksi.

   Poista
 3. No ohhoh. Kävin itse tuolla toissakeväänä ja oli kyllä ihana paikka. Vessat oli vielä siistit tuolloin, mutta olikin kyllä jo sulan maan aika eikä mitään isoja ryhmiä ollut liikkeellä. Tuossa on kyllä tosiaan matkanjärjestäjilläkin kehittämisen paikka ihan tulevaisuuttakin ajatellen. Toisaalta alue on ilmeisesti Metsähallituksen omistuksessa ja ulkoiset puitteet huolehditaan heidän puolesta eli toinen omistaa ja toinen sitten taas käyttää. Siinä on oma problematiikkansa sitten sisäänrakennettuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korouoma on tosi ihana paikka. Pelisääntöjä pitäisi hieman tarkentaa, jotta homma toimii. Nykyisestä menosta ei jäänyt kovin hyvä kuva.

   Poista
 4. Hei Marika! Hyvä, että nostat asian esille, tuntuu tosi pahalta, kun tuolla lailla sotketaan ja melutaan. Me kävimme tuolla noin vuosi sitten. Aamuvirkkuja kun olemme, saimme kiertää reitin aivan rauhassa upeassa säässä, kun suuria lumihiutaleita leijaili hiljakseen maahan.
  Mutta kun saavuimme laavulle, alkoi porukkaa valua paikalle. No, me lähdimme sitten kohti parkkipaikkaa ja koko ajan tuli haalaripukuista kansaa vastaan. Autolle saavuttuamme p-paikalla oli 4-5 linja-autoa. Eli siellä saattaa olla tosi paljon väkeä yhtä aikaa.
  Mutta aina ei tarvita paljoa turisteja/ulkomaalaisia kun ääntä syntyy, kerran olen todistanut hetkeä, kun ihan kotimainen pieni naisporukka Pyhänkasteen putouksella piti ihan hirveää meteliä... no, meitä on joka lähtöön.
  Toivottavasti asialle tehdään jotain, hyvä tietysti, että turismi tuo rahaa ja toimeentuloa pohjoiseen, mutta pitäisikö matkanjärjestäjät velvoittaa tarkastamaan ja siivoamaan paikat tuollaisen ison porukan jäljiltä?
  Terv. Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös ripariryhmät saavat aikaan meteliä. Olin Pallaksella kerran kun sinne ampaisi ryhmällinen nuoria. Tässäkin "vika" oli ohjaajassa, joka ei onnistunut, eikä edes yrittänyt, opettamaan nuorille kuinka olisi hyvä käyttäytyä. Suomalaiset monesti vaan kiroilevat mielessään ja lähtevät pois. Tähän Korouoman tilanteeseen se ei nyt riitä.

   Poista
 5. Näin posiolaisena haluan selventää kaikille lukijoille, että yksikään näistä suuria ryhmiä tuovista matkanjärjestäjistä ei ole Posiolta. Kohdetta hyödyntävät matkailutarkoitukseen yritykset, jotka eivät tuo kuntaamme latin latia, jättävät vain sotkut jälkeensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa harmi. Mitenhän saataisiin homma toimimaan paremmin? Ovatko yrittäjät ymmärtäneet, että tämä ei kaikilta osin mene ihan putkeen?

   Poista
  2. Posiolaisten kannattaa nyt olla hereillä tässä asiassa. Jos ja kun nämä yrittäjät, joilta ei paikkakunnalle heru latin latia, saavat ryhmineen aikaan tämän näköistä luontoelämystä meille muille retkeilijöille, saattaa kohta olla niin että Posiolta loppuvat myös ne kävijät, jotka edes jokusen latin tai euron tuovat sinne kunnan ja paikallisten yrittäjien kassaan.

   Myös tuo Metsähallituksen puiden käyttö mietityttää: voisiko joku tarkistaa, onko yrittäjät tehneet sopimusta puiden käytöstä? Käsittääkseni tulipaikoilla olevia puita ja fasiliteetteja ei saa käyttää luvatta yritystoimintaan.

   Poista
  3. En tiedä tarkemmin siitä, käytetäänkö puita luvalla vai ei. Ihmettelin vaan kun puita kannettiin laavuja ajatellen ns. väärään suuntaan. En tiennyt, että aukealla on yrittäjien käytössä olevia nuotioita. Puiden käyttö voi siis aivan hyvin olla luvallistakin.

   Poista
  4. Jos kyseessä on suojelualue, yrittäjällä tulisi suinkin olla sopimus MH:n kanssa ja maksu menee ainakin joissain paikoin ryhmän pääluvun mukaan puita, tupia tai reittiä käytettäessä.
   Asiaa pitäisi kysyä varmaankin maanomistustaholta, ettei leviä turhaan vääriä arveluksia.

   Poista
 6. Herranjestas, sanattomaksi vetää... Tiesin kyllä, että ihmiset ovat välinpitämättömiä ja laiskoja, mutta tämä on kyllä todellinen multihuipentuma..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjeistamisesta tässä on kyse. Oppaat eivät huolehdi siitä, että turistit toimivat luonnossa siten, kuin meillä on hyvä toimia.

   Poista
 7. Metsähallituksen pitäisi valvoa paremmin ja laatia selkeät säännöt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joita on noudatettava, tai toiminta loppuu.

   Poista
 8. Hei, vastaan matkailuyritysten kanssa tehtävästä yhteistyöstä Metsähallituksen Luontopalveluissa Korouoman alueella ja haluan selventää tätä keskustelua hieman. Meillä on yhteistyösopimus Korouomaan tällä hetkellä yli 20 yrityksen kanssa ja yrityksillä on sopimuksen perusteella oikeus käyttää polttopuita, tulipaikkoja yms. palveluvarustusta ja he myös maksavat käytöstä korvauksen. Keskustelemme aktiivisesti yritysten kanssa löytääksemme ratkaisun ongelmakohtiin. Kanjonilaavujen ruuhkaisuuden takia olemme myös myöntäneet muutamille yrityksille luvan oman tulipaikan perustamiseen tälle talvelle, jotta tilaa riittäisi kaikille retkeilijöille. Ensi kesän aikana pyrimme parantamaan palveluvarustusta tulipaikkojen ja käymälöiden osalta siten, että ne palvelisivat paremmin kasvaneita kävijämääriä Korouomassa. Toivottavasti sopu sijaa antaa vielä tämän lopputalven ajan! Terveisin Paula Aspholm, Erikoissuunnittelija, Pohjanmaan-Kainuun Luontopalvelut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä kommentista. Toivoisin, että ei kuitenkaan mentäisi vain sopimusasiat edellä, vaan teroitettaisiin yrittäjille ja oppaille normaaleja suomalaisia käytöstapoja laavuilla ja reiteillä. Meluaminen, sotkeminen ja muut esille tuomani asiat jättävät todella huonon kuvan toimijoista, vaikka heillä olisi luvat ja sopimukset kunnossa.

   Esimerkiksi oppaiden määrää lisäämällä voitaisiin estää useita noista tilanteista, joita tekstissäni kuvailin. Alueella liikkuva retkeilijä ei voi olla turistien apuopas eikä yksi kuvauskohteista. Arvaukseni on, että Korouomalla eivät kohta suomalaiset viihdy. Meno on kuin sirkuksessa. Toivottavasti siihen saadaan jokin ratkaisu.

   Poista
 9. Yäk! Olipa viston/etovan näkönen vessa. Olen joskus käyny jollaki laavula jossa oli wc:hen piirretty kuva miten vessaa "käytetään". Oli kyllä siisti vessa mutta se olikin muutaman kilometrin päässä parkkipaikalta. Olen suunnitellu Korouomassa käyntiä mutta mutta .... pitäiskö ootella rauhallisempaa aikaa.

  VastaaPoista
 10. Tällaisissa tapauksissa pitäisi ehdottomasti ensisijaisesti miettiä alueen kestokykyä ja sovittaa matkailutoiminnot sen mukaan. Palvelut pitäisi myös laittaa ensin kohdilleen, ja sitten vasta tuoda "massat" paikalle mikäli siihen ratkaisuun ollaan päädytty. Yksi vessa täyttyy melko nopsaan, ja ahtaasti eläessä tunteet helposti kuumenee. Ja olen kyllä samaa mieltä tuossa, että oppaiden pitäisi terottaa ryhmälleen miten retkeillessä toimitaan ja millaisia käytöstapoja pitää noudattaa esim. roskaamisen suhteen.

  VastaaPoista
 11. Kuinkahan paljon tuollaisen vessan siivoaminen käyttökuntoon maksaa? Sehän pitää pestä ja kuivata perusteellisesti.

  Jos vessat jäävät tuohon kuntoon, väkeä on vain yksinkertaisesti liikaa kapasiteettiin nähden - tai yrittäjät eivät kykene enää pitämään asiakkaitaan hallinnassa. Näitä kuvia kannattaisi näyttää kaikille sopimusyrittäjille varoittavana esimerkkinä - ei näin.

  VastaaPoista
 12. Koillis-Sanomat
  https://www.koillissanomat.fi/uutisetkoillismaa/korouomasta-halutaan-kansallispuisto--34kansallispuistoilla-on-suomessa-iso-status-se-lisaisi-korouomassakin-alueen-vetovoimaa-luontokohteena-ja-loisi-uusia-mahdollisuuksia-yritystoiminnalle34-6.226.436791.2b6ecf1ca4#.W-S0bm-D-iV.facebook

  VastaaPoista
 13. Niin, aluehan on kaunis ja kyllä mä symppaan tässä myös Posiolaisia yrittäjiä. Kyllä Korouomalle mahtuu väkeä, kun mahtuu muihinkin kohteisiin. Sitä varten pitäisi vain pitää kiinni edes hyvistä tavoista, sillä vessojen paskominen tuohon kuntoon ei ole millään tavalla ok. Ei myöskään oppaan toimiminen päähuutajana eikä muiden retkeilijöiden jatkuva kuvaaminen yms.

  VastaaPoista

by mlekoshi