Muuta Lappiin osa 2

18.2.2018

On aika miettiä asioita järjellä.

Lapissa asuminen ei ole millään mittarilla järkevää, mutta jos sen faktan jättää huomiotta, voidaan tarkastella pienempiä palasia. Ensisijaisena mittarina pitäisin lentokentän läheisyyttä, joka voi maksimissaan olla 50 kilometriä. Ei mun työn vuoksi tarvitse lentää, mutta pohjoisessa on oltava easy exit, eli nopeasti helvettiin sieltä.

Lapsiperheelle on tärkeää, että voi kouluttautua. Uskon että Suomen koulujärjestelmä tarjoaa kohtalaista opetusta missä tahansa kunnassa, vaikka opettajakohtaisia eroja voi olla. Omat lapset ovat molemmat sellaisia kultalusikkahöpönassuja, että toinen on aloittanut koulun vuotta normaalia aikaisemmin ja toinen on opiskellut eskarista alkaen englanniksi. Tällä hetkellä opettajana on henkilö, joka ei puhu kovinkaan hyvää suomea, ja kaikki paitsi äidinkielen kirja ovat englanniksi. Lisäpalveluja esim. kielten suhteen tuskin on saatavilla pohjoisessa, ja sillä saamella me nyt ei tehdä hittoakaan. Kouluttautuminen on helppo homma täällä etelässä, mutta pohjoisessa jo yläkoulut on hankalia. Koska lapset ovat kohta jo kasvaneet sen iän yli (no okei, ei ihan vielä, mutta kohta), tarkasteltiin lukioita. Lukioihin ei taida olla koulukuljetusta ja julkinen toimii miten toimii, joten lukion pitäisi olla aika lähellä. Molemmat muksut huitelee keskiarvossa siellä ysin paremmalla puolella, joten en usko että nämä on tästä putkiasentajakouluun menossa. Päättävät toki sitten itse.

Mun työn kannalta on tärkeää, että posti kulkee ja internetti toimii. Erään lappilaisen kylän facebookryhmää seuranneena olen huomannut, että posti ei aina osu laatikkoon. Jos osuu, ei omaan eikä edes naapurin. Aika vaikea on mun tehdä tätä hommaa, jos posti ei kulje kuten pitää.
Valokuitua on vedetty joihinkin kyliin ja tilastollisesti koko Suomen mittakaavassa valokuitu on parhaiten saatavilla Utsjoella. Ilmanetti 3/4G (ahhaha mikä puujalka) toiminee useimmissa kylissä, muttei niiden välillä. Ja sitten pitäisi vielä olla oikean operaattorin liittymä.

Koulun ja lentokentän lisäksi olisi tärkeää, että porkkana kasvaa. Nykyisellä pihalla on lähinnä kaikkea syötävää, eikä mitään turhia kukkasia. Suomi jaetaan kasvuolosuhteiden perusteella kasvuvyöhykkeisiin (1-8), ja esim. täällä Lappeenrannassa elellään kasvuvyöhykkeellä 2. Aivan iloisesti kasvaa mansikka, viinimarja, kesäkurpitsa ja mitä näitä nyt on. Lakalla menee vähän kehnosti, vaikka pientä suota tuohon etupihalle yritinkin. Kaikki järkevät pohjoisen alueet ovat kasvuvyöhykettä 8. Siellä kasvaa vain poro ja sekin kituen. Kun ottaa askeleen etelämmäs, kasvaa sentään vaivaiskoivu. Harmi ettei sitä voi syödä. Hyvällä säkällä voi saada marjan tai kaksi myös mustaherukkapensaasta.

Koska asioiden yhdistely alkoi olla hankalaa, piti laittaa nämä asiat kartalle. Piirsin säteeltään 50 kilometrin ympyrän jokaisen toimivan lentokentän ympärille. Sen sisällä tiet toki kiemurtelevat tai niitä ei ole. Lisäksi merkitsin kartalle palloilla lukiot ja kahdella viivalla porkkanavyöhykkeet. Ylempi menee Enontekiö-Inari -linjalla eikä sen yläpuolella kasva mikään, ja alempi Pello-Kuusamo tai jotain sellaista. Siellä kasvaa sentään pihlaja, nam nam.


Lisäksi olin niin julma, että jätin Levin kentän ympäriltä Kittilän pois laskuista, koska en vain halua ostaa sieltä mitään. Kittilä on varmaan ihan kiva paikka ja ihmiset siellä mukavia (ainakin ne joita olen tavannut), mutta kunnan sotkut on niin hirvittävä mainehaitta, ettei se vaan mulle käy. Jos case ei ole tuttu, niin lisää voi lukea vaikka täältä:

Suomen Kuvalehti -Kittilän kriisi aikajanana

Aikajana on melko pitkä mutta niin on kriisikin. Jos ei jaksa selata koko vuosia kestävää soppaa, Suomen Kuvalehti on onnistuneesti tiivistänyt asiat myös otsikoihin. Tässä pari: Kittilän mahalasku - näin kunnan varjohallinto paljastui. Kittilän 27 päättäjälle syytteet törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Nyt Kittilää johtaa kunnanjohtajan viransijaisen varahenkilön vuosilomasijainen. Kittilä teki sen taas: Kunta haluaa eroon kahdesta työntekijästä tavalla, joka on "räikeästi" lainvastainen. Lex Kittilä vihdoin käyttöön: Selvitysryhmä alkaa perata Kittilän sotkuja heti tammikuussa.

Valtio on siis paikalla. Toivottavasti Kittilässä saadaan asiat kuntoon. Houkutteleva asuin- tai mökkipaikka Kittilä ei todellakaan enää ole.

Kittilän lisäksi ei-listalla on Muonio. Muonio olisi kiva paikka, mutta ei onnistuttu ostamaan sieltä vajaassa vuodessa yhtään mitään. Sen sijaan kuunneltiin vittuilua esim. siitä, ettei meillä ole rahaa. Tämä nykyinen tontti maksoi rapsakat sata tonnia, mutta enhän mä nyt sitä maksa jossain Muonion peräkylillä, missä ei ole mahdollisuutta asua vakituisesti, ei vesijohtoa, viemäriä, toivoakaan sähkölinjasta tai kunnollisesta tiestä. Koska ei haluttu maksaa ylihintaa väärillä tiedoilla myytävänä olleista kohteista, kauppoja ei siten syntynyt. Tarkemmin tästä voi lukea edeltävästä osasta: Muuta Lappiin osa 1 Ja btw, kunnan tonteille ei ole hintoja vieläkään - tarkistin.

Turha tulla rääkymään, että ole kuule itse nöyrempi ja kumartele. Vittu en. Asiat hoidetaan asioina oikeilla faktoilla, eikä mulla ole mitään sympatiaa ihmisille jotka yrittävät vedättää, vaikka se olisi miten paikallinen tapa hoitaa asiat. Jos jonkun mielestä vedätys ja venkoilu on ok ja siihen pitäisi sopeutua, niin tässä uutinen: ei ole eikä pidä. Helvetti, aikuiset ihmiset sivistysvaltiossa.

Kun tuota yllä olevaa karttaa katsoo, on helppo tehdä päätökset tulevasta torpan paikasta. Piti olla koulua ja kenttää ja porkkanamahdollisuus. Tietysti on vielä mahdollista pitää porkkanankasvatus muualla ja asua talvet jossain missä loput asiat on kunnossa, ehkä venyttää haaveita parilla vuodella, maksaa veroeurot jatkossakin Lappeenrantaan. Eihän Lappi niitä muuttajia ja veronmaksajia tarvitse, kun sinne menee mahtava potti valtionosuuksia. Suurimmat saajat per asukas ovat Salla, Utsjoki, Ranua, Puolanka, Posio, Rautavaara, Vesanto ja Enontekiö. Perässä tulee liuta synkkää itärajaa.

Ehkä vaan pistetään torppa ensin pystyyn ja mietitään sitten. Lapset muuttavat "kohta" opiskelujen perässä pois muutenkin.

Jaa se paikka? Kerron sitten, kun olen ihan oikeasti onnistunut ostamaan jotakin. Muuten hyökkää jokin kunnanjohtajan porokaverin setämies, joka oikeestaan omistikin jo sen, mitä meinattiin meille myydä.

26 kommenttia :

 1. Aivan mahtava kirjoitus...Suoraa tekstiä, tosi asioista :) Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Kannattaakohan edes harkita pohjoiseen muuttamista, jos asenne on tuollainen? Äkkiä helvettiin sieltä, saamenkielellä ei tee hittojakaan eikä kultalusikkalapsille ole tarpeeksi tasokkaita opinahjoja, paikallisetkin on pelkkiä kusettajia eikä siellä kasva persikkapuut. Jäi vähän omituinen tunne koko kirjoituksesta. Miksi yleensä haluat muuttaa sinne jos se on noin paha paikka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaiken lisäksi olen kuullut, että voivat olla herkkänahkaisiakin. :)

   Poista
 3. No vähän hämmentynyt olo jäi kyllä asenteellisesta kirjoituksestasi. Miksi tosiaan haluat pohjoiseen, jos siellä ei ole esim. IB-lukioita superlahjakkaille lapsillesi? Asenteesi on jo valmiiksi nihkeä, tyyliin "pohjoisessa ei toimi yhtään mikään". Elämässä pitää priorisoida mitä haluaa, luonnon rauhaa vai ne täydelliset palvelut. Ja vedit kyllä överiksi kasvuvyöhykkeillä revittelemällä. Mustaherukka kasvaa kyllä 7.vyöhykkeellä vallan mainiosti, mansikkaakin tiedän viljeltävän ainakin Posion korkeudella. Miksi olet niin äkäinen Lapille ja pohjoisen ihmisille, jos haluat sinne muuttaa? Vai oliko tämä provo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hirveät kasvuvyöhykerevittelyt, huh huh.

   Poista
 4. Jos tätä blogia on lukenut, niin lienee tullut selväksi jo ennen tätä kirjoitusta että kirjoittaja on blogimaailman Mattiesko Hytönen. Hän kertoo olevansa aina oikeassa, toimivansa aina oikealla eli omalla tavallaan, olevansa sosiaalisesti rajoittunut ja muutenkin sietämätön. Vai voisiko kyseessä olla kirjoittamisen tehokeino?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kyllä ihan hirveä mutta ainakin olen oikeassa.

   Poista
 5. Ihan parasta kun tänne rientävät mielensäpahoittajat kitisemään ja toki anonyymisti. Lapissa syntyneenä ja kasvaneena osaan jostain syystä nauraa tälle todenmukaiselle kirjoitukselle - vissiin näillä mikkokärnillä on pipot vähän turhan kireellä :D

  VastaaPoista
 6. Easy to exit? Wau. Turhalla lentomatkustamisella se maailma pelastuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tässä nyt olla maailmaa pelastamassa vaan yritetään hankkia joku pieni pala pohjoista.

   Poista
  2. Tähän on kyllä pakko sanoa, että niinpä, moni luontoihminen haluaa "pienen palan pohjoista" tai miksei vähän isommankin - muttei jotenkin ollenkaan tunnu tajuavan omaa vastuutaan siitä luonnosta, jota niin kovasti sanoo rakastavansa. (Et välttämättä ole täsmälleen tällainen "olen valmis ottamaan, mutten ikinä antamaan" -tyyppi, mutta nämä kommentit vain nostivat sen ajatuksen taas pintaan.)

   Poista
 7. Hei olet aivan oikeassa,kuten joku muukin tuossa edellä totesi; täällä Lapissa melkein kaikki on syvältä, mutta siksipä ihmetteleenkin, minkä ihmeen vuoksi haluat täältä palan maata? Viimeistään siinä vaiheessa, kun naapuruston tenavat alkavat rällätä mökkisi ympärillä moottorikelkoillaan ja mönkijöillään tai vierustontti vuokrataan safariyrittäjälle, huomaat, ettet sittenkään osannut varautua kaikkeen. Ja jos laskelmoinnissasi hyväksyt Kuusamon, niin kysyn, miksi ihmeessä. Synnyin siellä, ja satun tietämään, että se ei ole Kittilää parempi. Kuntapolitiikassa vain on eri vaikuttimet kuin Lapissa. Nurkkakuntaisuus tuli jo uudisasukkaiden matkassa. Lentojakin tulee vain kerran päivässä kuutena päivänä viikossa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos laittaisin eteläistä osaa samalla tavalla, ympyröitä tulisi huomattavasti vähemmän. Sen lisäksi etten edes lähtökohtaisesti haluaisi asua monessakaan pitäjässä, ei täällä niitä kenttiäkään kovin paljoa ole. Esimerkiksi täällä Lappeessa lentää vain finnair ja sekin silloin, kun harjoittelijapilotit tarvitsevat opetuskenttää. Moni lauantai alkaa kasin jälkeen sillä, että finski lentää rinkiä kaupungin päällä. Ja jonkinlainen louhintalaitos on tuossa aivan kylän kupeessa, talo tärähtää joka päivä kun siellä räjäytetään. Olen tottunut siihen.

   Kuntapolitiikka on asia, joka ei kiinnostanut kovinkaan paljon ennen Kittilää, eikä se oikeastaan kiinnosta nytkään sen enempää. Tuo Kittilä kiinnostaa, koska on niin poikkeuksellinen juttu. Suhmurointia on varmasti monessa paikassa, mutta käsittääkseni vain Kittilässä on valtio selvittämässä.

   Kuusamossa ja lähikunnissa on kaunis luonto. Siinäpä se.

   Poista
 8. Hahhaa, aikamoista :D Monille arvon kommentaattoreille tulee mieleen muistuttaa, että voihan sitä olla kuntapolitiikassa, paikallisliikenteessä, infrassa, kantaväestössä ja ties missä vaikka mitä vinossa, mut silti saattaa haluta sinne pohjosee erilaiseen ja omasta mielestä parempaan luonnonympäristöön (ja -rauhaan?) ku mitä tääl Lappeenrannassa on. Se saattaa merkitä enemmän joillekin, mut sitä ei ehkä tässä kirjotuksessa tuotu juuri esiin, vaikka oon ymmärtäny että tuo luonto vähä niiku ois kirjottajalla sen muuton ideana. Rivienvälistälukutaitoiset löytänee myös vihiä siitä, et kirjotuksen kipakkuus johtuu pilkkeestä silmäkulmassa ;) Sopivasti kun tuon tajuaa ni pystyy jopa ottamaan huumorin kannalta näitä juttuja. Hauskoja kirjotuksiahan Marikalla on, oon kyllä aina tykänny siun jutuista just tuon äkkiväärän kirjotustavan vuoksi!

  Asustelette ilmeisesti Lappeenrannassa? En ois kyllä arvannu että täältä samalta kylältä kirjottelet, terveisin toinen Lappeenrannasta huutelija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai tässä nyt voi mitään hyviä puolia alkaa tuomaan esille. Joku voisi pian luulla, että oon jotenkin positiivinen ihminen ja pyrkii vielä juttusille. Jos näitten jälkeen vielä tulee, niin sitten on oltava hyvä tyyppi kyseessä ja saa tullakin. Muista ei ole niin väliksi. ;)

   Poista
 9. Valveutuneet lukijasi varmasti ymmärtänevät Lappiin muuttamisen perimmäisen syyn. Ihmiset aistivat tätä maailmaa eri tavoin, eikä blogin kirjoittaja tee poikkeusta. Kirjoittaja on varmasti miettinyt asiaa jokaisen asianosaisen kantilta ja päätynyt mielessään oikeaan ratkaisuun, mutta ei vielä kerro sitä meille pölvästeille, koska miksi hänen pitäisi se tehdä? Tarina tarvitsee meitä hölmöjä lukijoita sekä kirjoittajan, joka ilmiselvästi johdattelee meidät taitavasti umpikujaan tunteidemme kanssa ja saa meidät polvilleen anelemaan seuraavaa sanallista sivallusta vasten pumpulimaisen pehmeitä kasvojamme.

  VastaaPoista
 10. Heh, ainakin itse otin tämän postauksen sillä tavalla mustalla huumorilla ja vähän ironialla ja turhautumisella höystettynä. Mutta sitten pysähdyin miettimään kirjoituksessa esille nostettuja asioita. Pohjoiseen ei mielestäni kannata lähteä asumaan vakituisesti ellei ole valmis joustamaan asioista. Ja ymmärtämään erilaista mielenlaatua. Ja ei, en tarkoita minkäänlaisen kusettamisen tai venkoilun hyväksymistä. Ei oikein voi odottaa että pienet kunnat pystyisivät tarjoamaan kaikenlaisia palveluja, vähän ehkä tuli paha mieli myös asenteesta, että vain erikoiskouluista voi fiksuja, osaavia lapsia. Ja vaikka en saamea itse puhu enkä ole kyseiseltä kielialueelta, niin en lähtisi kieltä tai sen osaamista mitenkään väheksymään. Arktisuus ja arktiset alueet tulevat varmasti tulevaisuudessa olemaan arvossaan, tai näin ainakin toivon. Ehkäpä näillä esittämilläsi kriteereillä kannattaisi korkeintaan miettiä Rovaniemeä tai Oulua. Molemmista paikosta pääsee suht nopsaan omaan rauhaan ja onpahan lapsille sopivia kouluja ja laajakaistaa löytyy. Easy exitkin löytyy molemmista paikoista. Eikä tarvitse ainakaan Oulussa häädellä poroja sieltä porkkanamaasta ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä väheksy saamea. Englantia kuitenkin puhuu (esim. wikipedian mukaan) 600-1700 miljoonaa ihmistä. Sen vuoksi musta on tärkeämpää osata hyvää englantia. Enkun lisäksi tulee toki opiskella muita kieliä. Lapset päättävät itse, mitä kieliä haluavat osata ja opiskella.

   En sanonut ollenkaan, että vain erikoiskouluista tulisi fiksuja ja osaavia lapsia. Meillä on täällä ihan tavallinen peruskoulu, jota lapset käyvät. Jos lähdetään tästä muuttamaan mihin tahansa pienempään kuntaan (Lapissa tai muualla) tai edes saman kaupungin sivukylille, joudutaan todennäköisesti luopumaan siitä enkkuluokasta. Kyllä mä voin sanoa ihan rehellisesti ääneen, että siitä luopuminen on kynnyksen takana. Olen nähnyt mitä tuollainen opiskelu tekee lapselle, ja pidän sitä suuressa arvossa. Se ei tarkoita, että peruskoulu ilman lisäpalveluita olisi jotenkin huono. Tämä vain on selvästi hyvä. Se ei kuitenkaan ole asia, joka yksin määrittelisi asuinpaikkaa. Kuten ei myöskään lentokenttä, valokuitu, lukio tai kasvuvyöhyke.

   Poista
 11. Meillä englanti aloitettiin eka luokalla, pääopetuskieli on tosin suomi, mutta kielikylpyä saa lisäksi melko runsaasti ihan peruselämässä turistien myötä. Lentokentälle on kyllä 130km mutta suora bussi kulkee lähes kotiovelta, lähin lukio on 45km päässä ja täälläkin kunnalla on perusvääntömeininki, mikä ihan missä muualla kunnassakin löytyy. Muuten on kyllä loistava paikka olla ja asua, eikä ainakaan vielä ole kiire mihinkään. Tänne muutettiin kesällä, vuokralle tosin. Hintapolitiikka tonteilla ja taloilla on aika villiä, mutta eipä tässä hätä ja kiire ole, kyllä niitä sopivan hintaisiakin tulee vastaan kun on tullakseen. Porkkanoista en tiedä, en ole ehtinyt kokeilla, mutta perunanviljelijälle on ainakin lähellä ja porkkanahan kestää pienen pakkasen syksyllä. Sisäkukillekin piti hommata lisävalot ettei ihan lehdet tipu ja ruskistu. Saamelainen kuulee, naapurissa asuu Saamelainen poroviljelijä ruuhkaisemman kauden. Ei ihan Lappeenrannasta myö tultu, tultiin siitä naapurista 130 kilometrin päästä. Mutta takasi ei sinne muuteta, sen verran parempi paikka tää on :)

  Ihana blogikirjoitus sinulla, ihanan paljon ironiaa ja osa asioista on niin totta. Ja mielensäpahoittajia riittää, niin siellä kun täälläkin!

  Terveisin Miia, perheellinen, kahden koululaisen äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuokralla asuminen olisi hyvä alku. Voisi kokeilla pohjoisen kaikki herkulliset ajat, kuten vaikka kuukauden juhannuksen jälkeen tai kaamosajan. Tai pääsiäisen jonkun kelkkareitin vieressä.

   Itse en jaksa ottaa kovin henkilökohtaisesti jos joku on asioista eri mieltä. Saa ollakin. Siitä voi tulla hyvä keskustelu.

   Poista
 12. Kannattais päivittää tietonsa ja lukea taustoiksi vaikkapa Maria Lähteenmäen "Kalotin kansaa" tai edes tämän päivän Lapin Kansan pääkirjoitus.
  Ei Lappia perustettu sitä varten että siellä saa mällätä tuilla. Lappi asutettiin eli otettiin haltuun Kruunun Plakaatin määräyksestä. Muuten sinne olisi pyrkinyt Norja, Tanska jne. Lappi on hyvin nuori maakunta. Eihän tänne ole voinut kertyä sellaista infraa ja vaurautta kuin vaikkapa Turkuun tai Helsinkiin. Ei ole nykyisten lappilaisten vika, että tukia on tarvittu maakunnan asuttuna pitämiseksi. Kukin rakentaa mökkinsä itse. Ei niitä apteekin hyllyltä täällä saa kuten rintamailla.
  Kun vaellusharrastuksesi kuitenkin suuntautuu jossain määrin pohjoiseen, ihmettelen kyllä asennetta, olkoon kuinka huumorilla kirjoitettua hyvänsä. Taidan päivittää erään harrastelehden tilaukseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on niin paljon asioita, joissa ollaan selkeästi jo lähtökohdista alkaen niin eri linjoilla, etten tiedä kannattaisiko tähän pureutua ollenkaan. Yritän, mutta todennäköisesti menee pieleen. Se ei haittaa.

   Meille tulee paljon lehtiä, mutta Lapin Kansa ei kuulu niihin. Nettiversio on maksumuurin takana. Ilmeisesti lapilla menee hyvin? Hienoa, pidemmälle en jutussa päässyt.

   En tiedä mistä tuli tarve kertoa, ettei valtionosuuksien suuri määrä ole nykyisten lappilaisten vika? Se, että esim. kymmenen suurimman saajan joukossa on monta lapin kuntaa, on vain tilastollinen asia ja se siitä. Ei tuolla itärajalla paljoakaan paremmin mene. Se, että tukia tarvitaan maakuntien asuttuna pitämiseksi, on tässä yhteydessä itseasiassa aika hupaisa asia. Mulle on käynyt selväksi, ettei lappiin ihan noin vain muuteta, eikä syy ole tukirahoissa saati niiden puutteessa.

   Eniten mua ehkä on juuri häirinnyt tämä lappia markkinoiva renkutus: Muuta lappiin, siellä on tilaa! Muuta sinne ja tänne (yritin, ei onnistu). Se hyppi silmille pahasti, kun yritettiin tosissaan löytää meille paikkaa. En tiedä kampanjoidaanko sillä vielä, toivottavasti ei. Tosiasia kun taitaa olla, että asuntopula on suuri ja rakentajistakin kai vähän vajetta. Mitä olen noista kausityöntekijöiden asunnoista kuullut ja joissakin käynyt, niin ei taida olla kaikki asunnot ihan kunnossakaan. Eräässä en pystynyt kunnolla hengittämään, kun se oli niin homeinen. Muuta lappiin -innostus voi olla jollekin muullekin iso pettymys, kun mitään järkevää paikkaa ei sitten löydykään. Musta olisi tosi hienoa, jos ihmiset oikeasti muuttaisivat muuallekin kuin pk-seudulle.

   Kukin rakentaa mökkinsä itse - sopii todella hyvin minulle! Ollaan yksi jo tehty ja voidaan aivan vallan mainiosti tehdä yksi tai kaksikin lisää. Siihen pitäisi löytää torpalle hyvä paikka. En tiedä olenko ollut riittävän selkeä, mutta eipä ole ihan helppo juttu se. Mikä tahansa suopala ei käy, kyllä meillä on jotain vaatimuksia paikalle. Rakennusvalvonnalla on niitä lisää (olen kysynyt). Lappi on iso alue eikä mulla ole ajatusta rakentaa "kunhan vain jonnekin sinne". Täällä etelämpänä on aika iso ero asuuko vaikka Turussa tai Joensuussa, vaikka molemmat onkin tätä eteläisempää Suomea.

   Tämä vaellusasia on ollut mulle työ nyt kolme vuotta. Sitä ennen se oli harrastus 15 vuotta. Huumoria ei tarvitse ymmärtää, mutta tässä ei ole kyse nyt mun asenteesta.

   Poista
 13. Olen itse Lapista kotoisin, Länsirajalta Roin korkeudelta, ja tuon kuntapolitiikan allekirjoitan, mutta eipä se haitannut, kun eli omaa elämäänsä, ja antoi muiden tapella.

  Virhepeukalo en ole, mutta äitini oli ja sai kaikkea kasvamaan; juurekset, mansikat, pensasmarjat. Naapurilla oli jopa omenapuu, tosin satoa ei kai tullut. Riippuu paljon kasvimaasta, ja siitä, kuinka paljon sitä on valmis muokkaamaan. Tornionjokilaakso saattaa olla vähän leudompa kuin niillä korkeuksilla yleensä.

  Kouluista sen verran, että osassa pienistäkin kouluista panostetaan verkko-oppimisympäristöihin ja kansainvälisiin verkostoihin ihan eri tavalla kuin etelämpänä. Niillä pyritän ehkä kompensoimaan suppeampaa face-to-face tarjontaa.

  Aikakäsitys näyttää muuttuneen siitä, kun siellä vakituisesti asuin, jämptimpään suuntaan. Olen jopa törmännyt siihen, että asiat tehdään heti, eikä hamassa tulevaisuudessa. Se on tämä nykyaika.

  Helsinkihän se suurin saamelaiskylä muuten on.

  Pahimmat perähikiät olen kyllä nähnyt jossain aivan muualla kuin Lapissa.

  Ja putkiasentajat tienaavat varsin hyvin verrattuna moneen akateemisesti koulutettuun verrattuna, tohtoriinkin.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei se kannatte muuttaa tänne jos sielä kaikki on paremmin.

   Poista

by mlekoshi