Muista käsihygienia retkillä

29.9.2017

Kävin juuri ihastelemassa Kevon kaunista ruskaa. Kevon reitillä on ollut Metsähallituksen suositus veden keittämisestä, koska aikaisemmin tänä kesänä reitiltä on evakuoitu vatsatautipotilaita. Kun hieman katsoo millaista käsihygieniaa tuvilla noudatetaan, ei ole ihme että taudit leviävät.Lähtöpisteellä oli vielä kuukauden takainen lappu, jossa siis kehotettiin keittämään vedet. Se, mistä taudit tuville tulevat, ei ole mulla tiedossa. Voi olla, että vedessä on jotain. Olisin kuitenkin taipuvainen uskomaan, että joku ihminen sen noron tuvalle mukanaan tuo. Myös vessaan liittyvä epähygieenisyys on niin selvää, että vatsatauti leviää myös ihan varmasti sitä kautta. Ehkä myös jonkun eväät voivat pilaantua. Seisovan veden juominen sellaisenaan ei ole hyvä idea, eikä myöskään sellaisen veden, jossa on selviä ulkonäkö- tai makuvirheitä.


Oli vatsataudin lähde missä tahansa, tuvilla ei olla kovin hygieenisiä. Eräänkin porukan retkeilijät lähtivät ruokapöydästä vessaan, kävelivät sieltä suoraan takaisin ruokapöytään ja länttäsivät vessapaperin keskelle pöytää. Veikkaan, että vessassa paperi on laskettu istumatason päälle, joka ei koskaan ole kovin siisti. Matkalla takaisin tupaan avattiin kaikki ovet luonnollisesti kahvaan tarttumalla. Voi toki olla, että heillä oli käsidesi tai jokin matkamallinen käsienpesuallas taskussa, mutta hieman epäilen.


Mä en ole mikään ylihygieenisyyden ystävä, mutta ulkohuussi ilman siivousta ja käsienpesupistettä on ihan selvä pöpöpesäke. Ruotsalaisilla tuvilla on käsienpesupisteitä saippuoineen. Musta se on hyvä asia. Omilla reissuillani kannan käsidesiä, en saippuaa. Jos kädet voi pestä purovedellä, teen myös joskus niin. Pelkkä vesi ei irroita käsistä pöpöjä eikä käsidesi ole vastaus kaikkeen, mutta näillä saa kuitenkin jotain aikaiseksi.


Ekalla tuvalla meitä vastaan tuli pariskunta, jotka kääntyivät takaisin, koska toisella oli hieman huono vointi. Kun kierrettiin Kuivin lenkki ja palattiin tuvalle, siellä kerrottiin olleen henkilö, jolla oli ollut vatsatautia. Meillä ei ollut mitään oireita koko reissulla. Keitin vedet, käytin käsidesiä, katsoin vähän mitä lähmin. Vessan kantta en koskaan nosta paljain sormin ja sitten kaiva nenää. Veden suhteen olen aika höveli, eli juon sellaisenaan kaiken mikä virtaa. Tällä reissulla virtaava vesi näytti kerran kehnolta, ja pari kertaa jouduin ottamaan seisovaa vettä. Näitä kaikkia keitin (ensimmäistä kertaa ikinä) täydet 10 minuuttia. Ylivarovaista tai ei, mutta mitään oireita ei tullut. Mukana oli myös vedenpuhdistin, koska tiedossa oli, että ongelmia on ollut.

Tässä vinkit pöpöjen välttelyyn:


 • Muista käsidesi vessareissun jälkeen ja ennen ruokaa
 • Pese kädet jos mahdollista, pitkään ja hartaasti saippualla
 • Likaisia ovenkahvoja ja vessan kansia voi avata käyttäen luovuutta
 • Käytä vain virtaavaa hyvää vettä
 • Keitä vesi, käytä vedenpuhdistinta

Jos et tykkää tiskaamisesta, lue myös tämä: Retkellä ei tarvitse tiskata


15 kommenttia :

 1. Tottapa turiset.

  Vähän heikkoa on kaikkinainen puhtaus ja siisteys retkellä ollessani, täytyy myöntää.
  Kesäkuussa Patvinsuolla tulimme juoneeksi niitä seisovia pintavesiäkin. Koitereen vesi tuntui olevan aika ok, vaikka ruskehtavaa. Teretin "kaivon" vesi oli oikein ällöttävää :)
  Keittelin vesiä kahviksi ja teeksi. Suolla virtasi puhtaan näköinen mutta lämmin puro.
  Peseytymistä harjoitimme Koitereessa ja Suomunjärvessä ja jotain kosteuspyyhkeitä oli myös mukana.
  Pitkän aikaa tuntui suussa ja vatsassa ällötys muutoin oikein ihanan retken jäljiltä :D
  e.s.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suopurot on kyllä oma lajinsa. Kevolla yhden kammin edessä oli sellainen pieni liru, josta tuli mukaan aika paljon höytyvää. Parempikin vesipaikka on, mutta meinasi usko loppua ennen sen löytämistä. :D

   Poista
 2. Joo, siis se on suorastaan ahdistavaa nähdä, miten välinpitämättömästi jengi suhtautuu käsihygieniaan autiotuvilla ja retkiolosuhteissa muutenkin. Kun lähdetään metsään, unohdetaan yhtäkkiä jotenkin mystisesti, että ulostamassa käytyään pitäisi pestä kädet. Aika ällöttävää ja tosi riskaabelia. En tiedä, miten tätäkin asiaa saataisiin taottua ihmisten kalloihin. :D

  Kevolla ilmeisesti ainakin alkukesästä jokivesi oli saastunut poikkeuksellisen laajojen kevättulvien jäljiltä. Ehkä tulva oli huuhtonut maaperästä mukaansa jotain patogeenista, mene ja tiedä, mutta tosiaan melko varmasti isompi osa noista vaellusvatsataudeista saadaan huusseista kuin juomavedestä.

  Itse olen niin herkkävatsainen, että juon vettä suoraan vain lähteistä. Muuten mä aika systemaattisesti epäkunnioitan tunturipurojen kirkasta vettä keittämällä sen tai heittämällä kenttäpullooni aina vesitäydennyksen jälkeen vedenpuhdistuspillerin. Ja käsihygienian suhteen olen ehkä vielä skitsompi. Käsidesiä menee reippaasti. (Mun käsissä jalostuu tän desinfioinnin myötä varmaan kohta joku superbakteeri, joka tappaa koko ihmiskunnan.)

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä Kevolla oli ongelmia myös heinä-elokuun vaihteessa. En tiedä mikä siellä jyllää, mutta jotain kyllä on.

   Mulla on mukana maitohappobakteereja, jotka tuntuu tasoittavan vähän ällötystä. Yhtään vatsatautia en ole koskaan maastossa saanut, ja hyvä niin. Ehkä vielä joskus käy huono tuuri tai valitsen itse väärin. Aika vähän vettä oikeasti tarvitsee juotavaksi keittää. Ruokailussa ja kaakaossa vesi keitetään kuitenkin, ellei halua pihistellä kaasussa.

   Poista
 3. - Nyt viimeksi otin kotoa mukaan vesijohtovettä lyhyelle Patvinsuon retkelleni. Jostain syystä keitin kahvia ja ruokaa taaskin järvivedestä ja vesijohtovesi teki koskemattomana edestakaisen matkan autossani :D

  Keskellä Sarekia jossakin purossa lojui joskus poron raato. Olisimmekohan juoneet vettä, jos emme olisi sitä huomanneet, ja millaisen p-taudin se olisi aiheuttanut?

  Isäni joi vahingossa ruumisvettä sotareissullaan ja muisti aina välillä kertoa asiasta.

  Joku tällainen syy on myös saattanut sen Kevon tapauksen aiheuttaa?
  e.s.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, raadoille ei paljon mitään voi. Joskus myös poron paskaa lojuu lähellä puroa, joten voi se puroonkin joskus osua. Sittenpä tulee ongelmia :P

   Poista
 4. Bugatsu/Olli30.9.2017 19.31

  Aivan hyvä ja aiheellinen kirjoitus. Moni varmaan alitajuisesti ajattelee metsässä, että täällä on nyt puhdas luonto eikä ihmispaljoutta, siispä ei tarvitse käsiä pahemmin pestä! Pisti itselläkin muistelemaan, tuliko tämän kesän Saariselän reissulla pestyä riittävästi käsiä. Ainakaan ei ongelmia tullut.

  Semmoinen muistutus tiedoksi kaikille, että käsidesi ei välttämättä tehoa norovirukseen! Evira tietää kertoa seuraavaa:
  "Käsidesin ei ole osoitettu tuhoavan noroviruksia kovin hyvin, joten desinfiointiaineita ei saa käyttää korvaamaan saippuapesua. Ensisijaisesti suositellaan huolellista käsien pesua lämpimällä vedellä ja saippualla. Hyvin pestyille käsille voidaan lisäksi käyttää alkoholipitoista käsidesiä. Kun käsitellään sellaisenaan syötäviä elintarvikkeita joukkoruokailua varten, suositellaan lisäksi suojakäsineiden käyttöä. Suojakäsineet on vaihdettava uusiin aina, kun niiden epäillään likaantuneen ja kun siirrytään käsittelemään kypsää elintarviketta."

  - Olli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, on tiedossa ja ihan hyvä maininta. Käsidesi ei ole vastaus kaikkeen, mutta tyhjää parempi kuitenkin. Kyllä mä silti koulujen noroepidemioiden aikana ylenmääräisen saippuahinkkauksen lisäksi otan käsidesinkin käyttöön. En tykkää norosta enkä sen kavereista. :D

   Ruotsalaisten käsienpesupisteet on oikeasti hyviä. Siellä on huussin vieressä ämpärissä vettä, jota kaadetaan peltipurkkiin jonka pohjassa on reikä. Siitä sitten liruttaa vettä juuri sen verran, että kädet saa pestyä. Saippuaa on joskus vieressä. Puhdasta tulee - tai ainakin puhtaampaa kuin ilman pesua.

   Poista
 5. Moi! Asiallinen aihe. Yrjötauti vaelluksella on syvältä. Viimeisestä kuvasta: rakastuessa aivot eivät todellakaan ole lomalla, vaan niihin on iskenyt kaikki F-kirjaimella alkavat diagnoosit (F on se, jolla kirjataan psykiatriset oirehdinnat).
  t.Tiina
  tiinanpatikointi.blogspot.fi

  VastaaPoista
 6. Ainoa kerta, kun olen sairastunut kesken vaelluksen, oli juuri Kevolla ja hyvin todennäköisesti syyllinen oli autiotuvalta saatu flunssapöpö. Nykyään olen ratkaissut ongelman välttelemällä vaelluksilla suosittuja alueita. :) Ja jos joutuu joskus suosituille tuville menemään, käsiä tulee pestyä vedellä ja saippualla varsin tiheästi. Juomavesiin suhtaudun tupien lähellä epäilevästi, koska kansa valitettavan usein tiskaa ja pesee käsiä vedenottopaikoilla. Muualla yleensä uskaltaa juoda kirkkaita virtavesia sellaisenaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole sairastunut vielä mihinkään, mutta miehen kanssa kerran kökötettiin tuvalla, kun se sai jonkun kuumetaudin. Mikäs siellä oli tuvassa ollessa. Vaihtoehtoja ei paljoakaan ollut..

   Poista
 7. Yksi tapa levittää pöpöjä on juomapullon tankkaaminen tuvan ämpärin päällä. Homma menee näin:
  1. Porukka valmistautuu lähtöön tuvalla ja kaikki käy vuorollaan huussissa.
  2. Kukaan ei kiireessä pese käsiään ettei muut joudu odottelemaan.
  3. Juomapullo täytetään kauhalla tuvan puhdasvesiämpäristä.
  4. Koska pullon suu on pienempi kuin kauha, osa vedestä valuu ohi pullosta. Jottei lattia kastuisi täyttö tehdään ämpärin päällä.
  5. Ohi valuva vesi liruu pulloa ja pesemättömiä käsiä huuhdellen ämpäriin seuraavan kulkijan ylläriksi.
  6. Pari päivää myöhemmin kaikilla lentää laatta ja ripuli.

  Muistaakseni keväällä 2015 tai -16 Haltin reitiltä evakuoitiin sairaita lähes joka tuvalta hurjan pöpön vuoksi.
  Käsien pesu ja järjen käyttö yhteisillä astioilla auttais monessa tilanteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tämä on se perinteinen. Luulisi että suurin osa intin käyneistä osaa täyttää pullonsa/mukinsa/lautasensa astian ulkopuolella. Voi olla, että tämä on vain mun harhaluulo.

   Poista
  2. Taitaa olla harhaa. Usein neuvon ystävällisesti kanssakulkijoita hoitamaan homman likaämpärin päällä tai ulkona, mutta usein huomaan neuvojen menneen hukkaan. Parasta täyttää pullo matkalla ekasta purosta...

   Poista

by mlekoshi