Muuta Lappiin, siellä on tilaa!

23.8.2017

Ollaan yritetty noin vuoden verran löytää paikkaa pohjoisesta. Puoli vuotta on ollut kevyempää netin selailua, ja viimeisin puoli vuotta ollaan yritetty tosissaan etsiä. Ihmisistä noin 97% on ollut todella mukavia ja ystävällisiä. Joidenkin asiointitapa on vaan hieman erikoinen.


Näin etenevät maakaupat Lapissa:

Selaa etuovea, oikotietä ja toria puoli vuotta, ja totea ettei siellä myydä juuri mitään. Missä se asunto- ja tonttikauppa sitten käy? Lähikaupan ilmoitustaululla, sanottiin. Etsi joku kiva paikka ja pyri hivuttamalla omistajan juttusille. Laita rivi-ilmoitus paikallislehteen. Naurattaako?

Katso myös metsähallituksen ja kuntien tontit. Niille ei välttämättä kerrota sijaintia, kokoa eikä hintaa. Voit soittaa perään (ei vastata), laittaa sähköpostia (vastataan jos jaksetaan), käydä toimistolla (On niille hinnat. No mitkä? Jäi epäselväksi).

Huutele facebookissa. Ostetaan maata tai pieni mökki! Ei kaikki ihmiset käytä internetiä.

Vie ostoilmoituksia lähikauppojen ilmoitustauluille (ihan oikeasti). Jos olet onnekas, joku ihana paikallinen vie sen sinne puolestasi, jottei sun tarvitse ajaa tuhatta kilsaa per suunta.

Laita ostoilmoitus paikallislehteen. Näitä ovat esim. laajalevikkinen Luoteis-Lappi, Inarilainen ja mitä niitä nyt on.

Laita toinen.

Kokeile vielä Lapin Kansa.


Jos haluat ostaa maapalan tai mökin Muoniosta, puhelin soi ja tätä tulee:

Mulla on sellanen tontti tuolla x-järven rannalla.
Okei, kiva. Missä siellä?
Een mä nyt tarkkaan tiedä, siellä tien päässä oikialla.
Oisko jokin osoite tai kiinteistötunnus..?
Ei nyt ole.
Mitähän kokoa se mahtaa olla?
Ei nyt tuu mieleen.. Se on semmonen reilu.
Just niin, onko sille hintaa mietitty?
30 000 euroa.

Toista noin 10 kertaa erilaisten setien kanssa. Halutut tiedot ovat sijainti, koko ja hinta. Vain kaksi voit valita. Yleisimmin on summittainen sijainti ja koko muttei hintaa. On myös niitä, joista on hinta ja sijainti (ei kokoa) tai koko ja hinta (sijainti epäselvä).

Aina kaikki tiedot eivät osu. Ostetaan Muoniosta tarkoittaa joidenkin mielestä sitä, että tarjota voi ihan hyvin Enontekiöltä, Kittilästä ja Kolarista. Etäisyyshaitari on semmonen 100 kilsaa suuntaansa. Ei paha.

Sijainnin lisäksi myös myytävä asia ei aina osu. Ostetaan 1-5 ha maata tai pieni mökki saa aikaan seuraavanlaisia tarjouksia:

Olisi 8000m2 tontti, jossa on sellanen halli.
Ai mikä halli?
Kalankasvattamo.

Kiinnostaisiko 40 hehtaaria kaavoitettua maata, noin 40 mökkipaikkaa. Hinta 350 tuhatta, ei pilkota.
Yeah right, kiinnostaa!

Mites ois leirikeskus, 60 vuodepaikkaa?
Aivan heti.


Paikallisilla on taikasanoja, joilla tontin tai mökin hinta pompsahtaa vähintään +25 000 euroa. Näitä ovat lohi ja Pallas näkyy. Lohi ei kiinnosta tippaakaan (onko niistä kännäävistä kalastajista haittaa?) ja Pallas on usein varjo siellä 50 kilsan päässä. Kyllä siitä kannattaa maksaa. Myös Olos näkyy on suuri myyntivaltti. Sympaattisin löytyy tästä: Hyvin jäkälää aidan sisällä.

Jos haluaa ongelmia, niin niitähän löytyy:
Tontti on oikeastaan dementoituneen isän nimissä, mutta kyllä sen voi myydä.
Meitä on kaksi veljestä omistamassa. Onko veli myös myymässä? Ei ole ollut puhetta.
Tässä on tämmönen perikunta, meitä on aika monta, mutta kyllä tämä ihan oikiasti myydään.

Löydettiin myös jokunen oikeasti hyvällä paikalla oleva tontti, josta haluttiin jo keskustella kaupoista ja hinnasta. Myyjä oli sitä mieltä, että hänen myymänsä tontti on meille liian kallis, mutta sen hintaa ei kyllä kerrottu. Mielelläni ajan 1000 kilsaa/suunta katsomaan onnettoman lappalaisukon tonttia, jos se todellisuudessa haluaa vaan juttuseuraa ja kohteen kelle vittuilla. Ei mua kiinnosta mitä kukakin omistaa, ellei se ole myynnissä. Ei ns. tee vaikutusta.


Hinnoittelu tuntuu muutenkin olevan vaikeaa, ja onhan se. Usein jäi tunne, että halutaan vaan kokeilla irtoisko etelän asukilta paljon helppoa rahaa. Hehtaarin tontti 40 kilsan päässä kylältä ilman mitään liittymiä (sähkö, vesi, viemäri, tie) voi olla pyynniltään 50 000 euroa. Samalla suunnalla on ainakin kolme hehtaarin länttiä myynnissä, kaikki samaa höpöhintaa. Myynnissä ne ovat toki olleet pitkään, jännä juttu.

Joidenkin paikkojen hintapyyntö on vuodelta kaheksanviis, kun ei vielä ollut lamaa ja firmat käyttivät jotain käsittämättömiä summia isoihin edustuslinnoihin. Niiden aika meni jo, mutta saahan sitä vielä haaveilla. Vuodesta 1985 on kuitenkin vasta reipas 30 vuotta aikaa.

Suorimmat ehdotukset ovat olleet tätä: Mulla on pieni talo, paljonkos olit ajatellut maksaa siitä, paljon sulla on rahaa?
Noh, on meillä toki jokin budjetti, mutta vähän riippuu siitäkin mitä olisi tarjolla.. Umpihomeinen talo vs. hyväkuntoinen hirsitalo on hinnassa vähän erilaisia. Tai pelkkä tontti.


Aina tiedot eivät ihan pidä paikkaansa. Tässä pari esimerkkiä:

Joskus oli myynnissä maapala 10km Äkäslompolosta pohjoiseen Kolarin kunnassa. 10km Äkäslompolosta pohjoiseen on Muoniota. Oikeasti tontti oli Hannukaisen kaivosalueen vieressä, joka on 10 kilsaa luoteeseen. Onhan se Hannukainen vähän huono myyntivaltti, mutta sijainti yleensä tulee ilmi ennen kauppoja kuitenkin.

Mökki on päättyvän tien päässä, ei läpiajoliikennettä.
..paitsi että siinä on tierasite seuraavalle tontille. Tiedän, koska sitä tonttia on tarjottu mulle.

Sähkö maksaa noin 30 000e.
..kysyin sähkölaitokselta, ja sähkö maksaa 100 000e.

Tie perille.
..mutta sitä ei voi ajaa, kun on niin huonossa kunnossa.

Voit rakentaa tähän mitä haluat.
..joo rakennusvalvonta oli kuule ihan samaa mieltä!

Tätä pitäisi jonkin verran laittaa, jotta tässä voi asua.
Ei. Tämä pitäisi polttaa, koska on aivan ilmiselvää, että rakennus on terveydelle vaarallinen ja saattaa romahtaa esim. nyt. Kalma, sädesieni ja niiden kaverit asuvat täällä.---

Tämä perustuu tositarinoihin, enkä käyttänyt edes värikynää. Jatko-osa "Näin sain varattua itselleni tontin Lapista - vai sainko" on tulossa myöhemmin. En tiedä vielä kuinka se päättyy.

41 kommenttia :

 1. Ah, ihan loistava teksti, nauroin täällä oikeesti ääneen! Vaikka toki on ikävää, että on noin hankalaa, mutta silti, kirjallisesti tämä oli aivan mahtavaa luettavaa, jatkoa odotellessa, en malta odottaa kuulla, miten tämä tarina päättyy :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muakin alkaa hieman kiinnostamaan, kuinka tämä päättyy.. Edeltävä tontti kuitenkin ostettiin tosi helposti ja sukkelasti (täällä etelässä). Ehkä odotin liikoja sitten. Pah.

   Poista
 2. :D käkätän tälle teltassa Vadsøn lähellä ja koira katsoo mua kieroon.

  Ps. Satuinkohan näkemään sut juurikin yllämainitun Muonion S-Marketin ilmotustaululla viime viikolla, olisko ollut lauantaina :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm.. Luulen, että olen käynyt siellä sunnuntaina. Nappasin ilmoitukset pois, kun ei sieltä vaan tullut enää mitään uutta. Laput olivat seinällä kolme kuukautta. Ihmiset lukee niitä tauluja kuitenkin ja saatiin tarjouksia :P

   Poista
 3. Jotenkin tuttu tunne kun yrittää ostaa jotain vähänkään kalliimpaa täällä lapissa tai viedä vaikka autoa huoltoon. Helpointa olisi vaan tuntea kaikki etukäteen, mutta se on aika hankalaa. Onneksi asunto löytyi ja vain auton huolto on riesana näiden epämääräisten liikkeiden varassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä mietin tuossa hetki sitten että millä hemmetillä onnistuit saamaan asunnon (oliko se nyt Kolarista vai mistä). Ehkä vuokramarkkinat toimii paremmin tai jotain?

   Poista
  2. Muonion puolelta Lompolon pohjoispuolelta. Facen kautta löytyi kämppis ja kämppä jonkun paikallisen antamalla yhteystiedolla :) Nytkin naapurikämppä vapautuu, mutta se ei varmasti mene minnekkään julkiseen ilmoitukseen. Ehkä omistajat vain haluaa päteä ja odottaa, että niiden suuntaan otetaan yhteyttä eikä itse viiti laittaa kämppää jakoon. Ei mikään ihme, että kolmannes taloista näyttää autioille...

   Poista
 4. Onneksi on onnellisiakin loppuja. Poikani viimeistelee parhaillaan eräkämppää Itä-Lapissa. Tontin möi yhteismetsä ja tori-ilmoituksella hän löysi ihan läheltä siirrettävän hirsimökin ja saunan. Tässä vaihessa voi jo sanoa, että kaikki meni paremmin kuin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos haluaisin tehdä jotain idässä, siihen olisi kyllä löytynyt mielenkiintoisia paikkoja. Myös Ranualla tai Posiolla oli myynnissä parikin tosi kivaa paikkaa, mutta sijainti niissä on ollut mulle väärä. Oon katsonut noita yhteismetsän tontteja myös. Hyvä että kaupat ja rakentaminen ovat onnistuneet :)

   Poista
 5. No jopas on mielenkiintoista hommaa. Kiitos nauruista, vaikka voin kuvitella että teitä ei kaiken tuon sirkuksen jälkeen juuri naurata. 😁 Meillä meni tuo lapinmökin hankinta vähän eri tavalla, kun ostomahdollisuus tarjoutui eteen vaikka mitään aikomuksia ei ollut edes moista hankkia. 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei paljon naurata, ei. Sitten vielä harmittaa, että (aina) seuraavan rypyn kohdalla vitutus nousee aika nopeasti, vaikka kyseessä ei olisi kovin iso asia.

   Poista
 6. Kannattaa tutustua myös huutokaupat.comiin. Sieltä on yritetty useampaa ja ostettu yksi mökki maineen Rovaniemen ja Kittilän väliltä...

  VastaaPoista
 7. Hehe!
  Pari vuotta sitten teki mieleni yhtä kelomökkiä. Siinä oli iso tontti, joen rantaa ja pari muuta rakennusta, soma paikka kuin mikä, järkihintakin. Jahkailin ostoa aikani.
  Ajoimme pohjoiseen ja etsin itse tuon paikan. Tiejuttu jäi hämäräksi, sillä tietä ei oikeastaan ollut. Tien rakentaminen tälle perimmäiselle tontille oli jätetty kesken ja tehty ikioma tie valtion metsän läpi.
  Samalla reissulla tutkin toistakin ehdokasta. Mökki oli Muonionjoen rannassa ja joen pinta vain hitusen alempana mökin lattiaa.
  Enpä tiedä ... Kamalan pitkä ajomatka, toistametriset hanget ja huoli mökistä silloin, kun joudun olemaan itse etelässä?
  Nyt vuokrasin taas hyvän mökin syyskuun reissuamme varten: sauna, takka, järvi, ihan kaikki. Yrittäjä hoitaa mökin kulut ja minä maksan vain viikon oleskeluni.
  Pane välittäjä etsimään tontti/ mökki, silloin joku muu selvittää kaikki tylsät jutut :D
  Toivotan onnea! :) ES

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytysköhän tänne muitakin kokemuksia ostamisesta? Voisi tulla hyviä juttuja :D

   Poista
 8. Myyn kivan omakotitalon Kilpisjärven rannasta. Saana näkyy, Mallat näkyvät. Näkyy Barras ja Pältsa. Itse asiassa näkyy enemmän Norjaa ja Ruotsia kuin kotimaata. Järvi loiskii vieressä. Mukavahkot naapuritkin. Koirien paratiisi.🐶😺🌞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäh, onko retkeilykeskus myynnissä? :D

   Poista
  2. Ei ei, enkä yritä myydä hotelliakaan. 😺 Talo Tsahkalluoktan parhaalla paikalla.

   Poista
  3. Mä just kävin katsomassa Kilpishallin ilmoitustaulun, eikä siellä ollut mitään myynnissä. Eikun oli, sanamuoto taisi olla "mökki lapissa". Sen tarkempaa tietoa paikasta ei ollut. :P

   Poista
  4. Haluatko tarkempia tietoja? Lähetä yv Facebookissa.

   Poista
 9. Kirjoituksesi on valitettavan yleistävä, vaikka tunnistan toki ongelmat, joita olet kohdannut. Se ei silti ole valtavirtaa Lapissa ja on hyvin ikävää, että teet siitä sellaista. Jos haluat ostaa maata rakentamistarkoituksessa (vakituisessa) kohtuulliseen hintaan, niin soittele. Ei ole taikasanoja.

  T. Mikko Kärnä
  Kansanedustaja
  p. 040 143 8941

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti palautteesta. Nämä saamani yhteydenotot ovat olleet tälläisiä, joten jos se ei ole valtavirtaa niin todella hyvä homma. Mulle tuossa viimeksi tontteja katsellessa myös sanottiin, että toivottavasti en katsele erään toisen kanssa samaa tonttia, koska hän tuntee kunnanjohtajan. Hyvinkin. Luulin sitä vitsiksi.

   Poista
  2. Täällähän on meno kuin maalaiskomediassa konsanaan!

   Poista
 10. Jos haussa on ylipäätään tontti Muonion kunta on juuri laittamassa hintoja juuri kaavoitetulle okt-alueelle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta sehän kuulostaa hyvältä! Osalla kunnista oli jo karttapalvelukin käytössä, joka tietysti helpottaa tonttien sijaintien hahmottamista. Joo, olen kammannut näitä aika paljon.. :)

   Poista
  2. Onkohan nämä hinnat milloin mahdollisesti ilmestymässä julkisuuteen? Ei ainakaan vielä näy tuolla sivulla, jossa on edes jotakin tietoa kunnan tonteista. :)

   Poista
 11. :DDD Näin tornionjokilaaksolaisena voin hyvin kuvitella, että tontin/talon ostaminen täältä voi olla juuri noin vaikeaa. Toivottavasti ette ole kuitenkaan vielä luopuneet ajatuksesta muuttaa meän perälle! Kyllä täällä asuu ja olisi mukava törmätä muuallakin kuin erämaassa :)
  - Saana (Gappohyttanilta)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olla luovuttu ajatuksesta. Uskon kyllä, että meille löytyy sopiva paikka pohjoisesta. Se vaan näemmä vaatii aika paljon hommaa, eikä lopputulos ehkä ole sitä mitä alkujaan lähdettiin hakemaan. Aika paljon tässä täytyy tehdä kompromisseja, mutta se on kai joskus sellaista.

   Poista
 12. Lapissa moni asia hoituu eri lailla kuin etelässä. Siihen kannattaa suhtautua positiivisesti ja avoimin mielin, koska se on oikein oivallettuna monessa tilanteessa myös mahdollisuus. Siten on helpompi saada kavereitakin kuin avautumalla, että Lapissa asiat hoidetaan väärin.

  Jos tontin koon, hinnan tai sijainnin tietoja tuntuu olevan vaikea saada, siihen voi olla niinkin luonnollinen selitys, kuin että ne ovat kaikki neuvoteltavissa. Täällä on paljon maanomistajia, jotka omistavat paljon maata monissa eri paikoissa. Heillä voi olla myös mökkejä. Niinpä hinta riippuu lopulta siitä, mistä paikasta päädyt ostamaan minkäkin kokoisen pläntin maata, onko siinä mökki valmiina ja kuinka hyvä olet neuvottelemaan.

  Se taas, miksi näitä ei monestikaan ole tällätty nettiin myytäväksi, johtuu siitä, että ne eivät ole pakkomyynnissä. Monella on maata ja mökkejä, ja jos joku kiinnostunut ostaja löytyy, niin esimerkiksi vuokramökin omistaja saattaa innostua mökkinsä myymäänkin. Vastaavasti taas myynnissä olevaan mökkiin voi hyvinkin onnistua neuvottelemaan itsensä vuokralle.

  Jos omistusasunnon tai oman tontin löytäminen tuntuu vaikealta, kannattaa harkita, että muuttaisiko aluksi vuokralle ja etsisi ostettavaa kiinteistöä Lapista käsin. Itse totesin aikanaan myös hyvin tehokkaaksi konstiksi laittaa Toriin ilmoituksen, että olen halukas ostamaan talon niillä-ja-niillä kriteereillä. Sain paljon yhteydenottoja, ja lopulta myös tärppäsi. Torin kautta sain yhteydenoton talosta, josta ei ollut missään vielä ollut julkista myynti-ilmoitusta.

  Kuten sanoin, kannattaa ottaa positiivinen suhtautuminen siihen, kuinka jotkin asiat Lapissa hoituvat. Paikallisten neuvoja ja tarjouksia kannattaa kuunnella ja arvostaa, ei missään nimessä ylenkatsoa.

  Onnea kodin etsintään,

  Ystävällisin terveisin
  Jonna Saari
  www.oleminen.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kirjoituksen pointti ei ollut se, että asiat hoidetaan lapissa väärin. Mä en kuitenkaan löydä ainuttakaan perustelua ja selitystä sille, että ostajalle annetaan yksinkertaisesti vääriä tietoja.

   Näissä ei ole ollut kyse siitä, että myyjä omistaisi vähän sitä ja tätä. On tarjottu tiettyjä paikkoja ja niiden tarkkojen tietojen saaminen on ollut hyvin vaikeaa. Kun riittävästi jaksaa kysellä tontin sijaintia, sen pinta-ala on helppo laskea julkisesta karttapalvelusta kiinteistötunnuksen perusteella. Kolme hehtaaria ei ole sama kuin kuusi, 10km Äkäslompolosta pohjoiseen ei ole sama kuin Hannukainen, eikä dementoituneelta vanhukselta oikeasti myydä yhtään mitään.

   Meillä oli myös pari ilmoitusta torissa. Ei sieltä tullut sen kummempaa, kuin lehdistä ja ilmoitustauluiltakaan.

   Oletko nyt tosissasi sitä mieltä, ettei mitään toimintatapoja saa tuoda julki, tai muuten "kavereiden saaminen" on vaikeaa? Hyshys vaan, onneksi on Suomen Kuvalehti. Mulla ei ole tarvetta kaveerata sellaisten kanssa, jotka yrittävät vedättää tai joiden mielestä se on ihan ok ja kuuluu tapoihin. Jos mun ajattelutapa ei ollenkaan miellytä, mua ei haittaa jos pysyy oma-aloitteisesti vähän kauempana.

   Poista
  2. Ei tarvitse hyssytellä. Kaikkea hyvää teille ja onnea kodin etsintään.

   Poista
 13. Mahtava luonnehdinta. Sole poka niin justiinsa/mikhään, on täällä läsnä hyvässä ja pahassa. Ja kyllä, syntyminen alueelle on paras konsti löytää koti ja tontti. Ja on meitäkin, Tunturi-Lapin kätilöitä, joiden harrastuksiin kuuluu tietää ja auttaa niitä, jotka alueelle haluavat.
  Kannattaa ensin tulla vuokralle, kuten olette huomanneet paikalla fyysisesti oleminen on lähes välttämätöntä. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä voisin kyllä kirjoittaa suuren ylistyslaulun niille, jotka ovat mua tässä suossa auttaneet. :D

   Poista
 14. Väittävät Savolaisia kieroiksi ja vaikeaselkoisiksi. Lapissa on lapin tavat ja niitä on usein vaikea ymmärtää. Olen katsellut kämppää pohjoisesta jo jonkin aikaa ja turhautuneena asiain haaroihin ostin asuntovaunun. Luulisi että homma nyt selkeni, mutta meneppäs kysymään paikallisilta sähköpistoketta ja paljonko sopis sähkön käytöstä maksaa...

  VastaaPoista
 15. Nyt ei kyllä tullut naurusta loppua kun tätä luin. Tsemppiä, voimia, pitkämielisyyttä ja myös masokistista huumorintajua toivotan teille, koska niitä kaikkia näköjään tarvitaan jos meinaa tuossa pelissä kestää loppuun saakka :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Siis mitään järkeähän tässä ei ole.

   Poista
 16. Vähän tulee sellainen kuva, että Lapissa pitäisi tontteja ja taloja olla kuin purnukoita apteekin hyllyllä. Olen itsekin tänne muualta tullut, enkä voi silti käsittää sitä kitinää, mitä usein kuulen, kunnei ole asuntoja ja kunnei ole taloja ja kunnei ole tontteja. Ei täällä mitään valtion tai kunnan asuntotuotantoa ole, ja maatkin ovat enimäkseen valtion eli metsähallituksen. Jos jotain haja-asutetulla alueella haluaa, se täytyy suurelta osin itse hankkia. Ja jos näyttää siltä, että taloja olisi paljonkin, niin luuletko, että ne ovat kaikki asuttavassa kunnossa. Ihme sitten, etteivät ole myynnissä.

  VastaaPoista
 17. Elämän ja ryhmäkäyttäytymisen kirjo tuli tässä ketjussa kyllä hyvin esiin. Kiitos siis kommentoijille vaikka ei olekaan oma blogini:) Sellaista se on...elämä. Toivottavasti sinulla Marika riittää huumorintajua, peukut sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä riittää ja kyllähän tämä aihe antaa loputtomasti aiheita pieneen kuittailuun :)

   Poista
 18. Lapissa auttaa suuresti kun tuntee jonkun tai on valmis tutustumaan. Täälä kun mennään taloa katsomaan niin ensin istutaan alas kahvipöytään ja jutellaan niitä näitä. Siinä voi mennä pari tuntia. Sitten puhutaan itse talosta. :) Meidän talo löytyi näin! Olen tullut tänne etelästä mutta puoliso on paikallinen. Täälä moni asia hoidetaan "vanhanaikaisesti" ja se on ehdottomasti PARASTA täälä. Oman kokemukseni mukaan ihmiset ovat täälä todella REHELLISIÄ ! Asioita halutaan hoitaa kasvokkain. Jos tänne on vakavissaan tulossa niin kannattaa harkita "vuokralle -tulemista" ensin. Samalla voi tunnustella miltä elämänmeno täälä tuntuu . Kaikkea hyvää teille ja Onnea kodinetsintään.

  VastaaPoista

by mlekoshi