Tunturimummot on parhaita

19.6.2017

Tiedättekö tunturimummot? Sellaiset 60+ rouvat, jotka muina naisina kipittävät pitkin tuntureita ja tietävät vaeltamisesta enemmän kuin muut yhteensä. Mä olen onnistunut tapaamaan muutamia erityisen osaavia, sydämellisiä ja karismaattisia rouvia.

Kuvituksena viime kesän Kalottireitillä tapaamani Margareta. Rouva on malliesimerkki tunturimummosta. Tämä sympaattinen mummeli on äärimmäisen osaava ja sydämellinen ihminen, ja sen lisäksi pukeutuu Arcteryxiin, on grammannut reppunsa perusteellisesti ja kulkee yksin kairassa.


Tunturimummot, ne on oikeasti aivan parhaita.

Tunturimummo tietää vaeltamisesta ja luonnosta kaiken, muttei erityisesti tuo osaamistaan esille. Tunturimummo hoitaa hommansa hiljaisesti, ei päde eikä räksytä, mutta neuvoo kyllä jos kysytään. Jos mummo tietää jonkin erityisen hyvän tavan, hän saattaa hienovaraisesti vinkata siitä muille. Mummo kertoo kuinka itse toimii, muttei tuputa neuvojaan eikä kerro ehdottomia totuuksia. Tunturimummo ei tuomitse eikä tuhahtele, jos vastaantulijan tavat ovatkin hieman omasta poikkeavat.

Tunturimummo antaa kaikkien retkeillä tavallaan, eikä ole ylimielinen. Et koskaan näe tunturimummon pyörittelevän silmiään toisille, mutta sen sijaan mummo saattaa miettiä, kuinka voisi itse auttaa muita.

Tunturimummo menee minne haluaa, ja antaa muiden mennä minne he haluavat. Jos kysyt reitistä, saat kyllä vastauksen. Todella perusteellisen. Aito tunturimummo ei arvostele toisten reittivalintoja, vaan antaa ihmisten itse ymmärtää, mikä kannattaa ja mikä ei. Päätöksen tueksi mummo tarjoaa kaiken tietämyksen, mikä hänellä on.


Tunturimummo luottaa toisten tapaan tehdä asiat. Mummo ei ole olkasi takana kyttäämässä osaatko varmasti tehdä asiat hänen hyväksymällään tavalla. Mummo ei kävele ylitsesi eikä säntää varaustuvan puolelta autiotupaan mättämään puita kamiinaan. Mummo tietää, että autiotuvalla ihmiset osaavat itse päättää missä lämpötilassa haluavat nukkua. Kun mummo tulee tupaan, mukana saapuu ämpärikaupalla hyvää mieltä.

Jos et tiedä jotain, tunturimummo ei julista kovaan ääneen tietämättömyyttäsi. Jos et tiedä mistä juuri tällä telttapaikalla vettä haetaan, mummo näyttää sen sinulle. Et koskaan kuule tunturimummon nostavan itseään jalustalle siksi, että sattuu tietämään juuri tämän kolkan vesipaikan ja sinä vielä et.

Jos tunturimummo on äreä, mummo ei tiuski muille eikä lyttää toisia. Mummo ehkä syö ja menee maate, eikä pura omaa kiukkuaan muihin. En ole koskaan nähnyt äreää tunturimummoa. Hiljaisia kylläkin.


Tunturimummo ei tunne omistavansa kairaa. Mummo tietää, että kaikilla on yhtäläinen oikeus kulkea ja majoittua. Mummo ei mene kyselemään muilta, että "mitäs sinä täällä teet", mutta saattaa kysäistä onko reissu mennyt hyvin. Mummo tarjoaa sympatiaa, muttei viisastele jos matkalla on sattunut kummia.

Tunturimummot ovat liikkuneet alueella aina. Tunturimummo ei rehentele eikä paukuttele henkseleitä sillä, että on kävellyt täällä 30 vuotta. Tunturimummo vain jatkaa kävelyään ja hymyilee mennessään.

Musta tuntuu, että meillä kaikilla olisi paljon opittavaa näiltä kairojen todellisilta sankareilta.

---

Facebookissa on ryhmä Retkimummot, jonne kaikki retkeilevät teini-iän jo hetki sitten ohittaneet naiset ovat tervetulleita!

20 kommenttia :

 1. Tapasin Rautulammella yhden, mahdottoman puheliaan, itseäni hiukan vanhemman naisen jolla oli mukana lapsenlapsi ja koira. Oli mukava päivä; istuimme tulilla ja puhuimme ihan mahdottoman paljon. Olen muutoin melko niukkasanainen. Mieleeni jäi, miten hän kertoi kaatuneensa rinkka selässään virtaavaan jokeen ja kontanneensa rantaan sen pohjaa pitkin, koiran remmiä ja ruokapussia käsissään pidellen. Kaikkea mahdollista hänelle oli ehtinyt tapahtua.
  Ajatus mummoudesta on hankala niellä; mummot ovat vanhoja ja paksuja ja heillä on kuluneet nivelet. Niin kuin minulla.
  Patvinsuon pitkokset ilman nousuja ja laskuja tuntuivat viime viikolla oikein hyvältä vaihtoehdolta kävellä. Jo parinkymmenen vuoden kuluttua tiedät, mitä tarkoitan :)
  E.S.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mummot ole vanhoja ja paksuja! Mummot on herttaisia, osaavia ja ennen kaikkea viisaampia kuin minä, monessa asiassa. Nyt puhun siis retkeilevistä mummoista, sillä kaikki perusmummot eivät välttämättä täytä kriteereitä.

   Rinkka selässä kaatuminen jokeen on kyllä paha. Onneksi rouva pääsi sieltä pois.

   Itse olen tavannut monia tosi mukavia mummoja, joita usein yhdistää se, että liikkuvat yksin. En tiedä mistä se jokin näissä mummoissa kumpuaa, mutta mä haluan olla vanhempana samanlainen. Vanha ja viisas, elegantisti harmaantunut, harkitseva ja suvaitsevainen. Todellisuudessa olen varmaan vaan kärttyinen vanha pieru.

   Poista
 2. Kunpa minustakin tulisi isona tunturimummo.

  VastaaPoista
 3. Olen mummo (murteellani mummu) jo kohta kolmatta viikkoa. Blogiasi on mukava seurata. Tulin toissapäivänä Utsjoelta, hain sieltä geokätkön parin nuoremman kätköilijän kanssa. Muutaman vuoden päästä jään eläkkeelle. Minulta on jo nyt kysytty, mitä aion sitten tehdä? Sanon, menen kesällä lappiin, pohjoiseen, kuljen koirieni kanssa ja yövyn laavulla. Seuraavana päivänä teen mitä haluan. Talvella menen Espanjaan, en yövy laavulla, mutta teen mitä haluan. (Mutta etsin ainakin geokätköjä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tosi hyvältä suunnitelmalta eläkepäivien varalle. :)

   Poista
 4. Hyvät elämän ohjeet oli sitten tunturissa tai kaupungilla. Kiitos kauniista tekstistä.

  VastaaPoista
 5. Itäkairan prinsessa taitaa olla Suomen tunnetuin tunturimummo. Olen tavannut pari kertaa ja juuri kuvaamasi kaltainen hän on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On varmasti tunnetuin. Tällaisia mummeleita pitäisi enemmänkin nostaa meille muille esimerkiksi, jotta osataan olla.

   Poista
 6. Jostain syystä tämä koko teksti kommentteineen ja sun vastauksinesi hykerryttää, naurattaa ja lämmittää :'DD Tunturimummo terminä on jo niin mainio! Onpahan jotain mitä odottaa sen sijaan, että pelkäisi vanhenemista. Jospa sitä tunturimummoksi. Hyviä ohjeita muuten ihan kaikille tuossa^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina kun näen tietynlaisen mummelin, mietin että tuollainen mustakin voisi tulla. Osa viipottaa pitkin tuntureita, osa tulee vastaan täällä kaupungissa. Siihen kuuluu rypyt, harmaat hapset ja viisaan lempeä katse. Kun miettii tuollaista mummelia, vanheneminen oikeastaan alkaa tuntua ihan hyvältä.

   Poista
 7. Oltiin ekalla Alppiretkellämme ja siellä erään retkireitin vartella taukoa pitäessämme sattui katseeni vastapäisen penkin ihmisiin. Siinä oli kaksi alppimummoa. Arviolta 7 kymppisiä vanhempia mummoja, päällä ruutukankaiset mummomekot, oletettavasti itse kudotut villatakit ja jalassa vaelluskengät! Siinä mummot huokastuaan hetken ottivat päivärinkkansa selkää ja vaellussauvan ( tietysti puisen) toiseen käteen ja lähtivät jatkamaan matkaa ylämäkeen kadoten kohta mutkan taakse. Sillä hetkellä tunsin syvää kunnioitusta alppimummoja kohtaan ja samalla suurta kateutta. Näillä nivelillä mitä geenit ovat minulle antaneet ei tehdä Alpeilla 7-kymppisenä muuta kuin astutaan gabiiniin ja pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan alppimummot jotain sukua hiihtomummoille? Ne on niitä tyyppejä, jotka tikuttaa ladulla tasaisen tappavaa tahtia eteenpäin, kun itse reuhdot ensin ja väsyt sitten..

   Poista
 8. Onko kokemusta tunturipapoista? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On. Enemmän huonoja kuin hyviä. Sellaiset hyväntahtoiset papat on ok, mutta jostain syystä oon tavannut enemmän kaikkitietäviä eläkeläisukkoja, joiden pätemistä en vaan jaksa kuunnella.

   Poista
 9. Tunturissa en ole monia tunturimummoja tavannut, koska liikun niin paljon umpierämaissa, ettei siellä tapaa juurikaan muita ihmisiä, mjtta kävin toukokuussa kävelemässä Skotlannin poikki ja tapasin monta, noh, munromummoa! Vanhin oli 86-vuotias ja hän oli kävellyt Skotlannin poikki jo parikymmentä kertaa kolmenkymmenen vuoden aikana, ja hän oli juuri tuollainen kuvaamasi kaltainen. Muitakin "silver foxeja" kohtasin, aivan ihania. Aion tulla sellaiseksi itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Umpierämaat on parhaita. Siellä ne parhaat mummotkin on.

   Poista
  2. oo snowy. tyttäreni muuttaa skotlannin erämaahan ja minä perässä . osaankohan nummella..kiitos!

   Poista

by mlekoshi