Mitä vaeltaminen maksaa?

25.5.2017

Mun mielestä vaeltamisen kuluista puhutaan liian vähän. Vaikka luonnossa liikkuminen itsessään onkin ilmaista, reissun kylkeen tulee muita kuluja. Ensin on hankittava soveltuvat varusteet, sitten kyydit ja majoitukset. Toivottavasti kukaan ei esimerkiksi aja vaellukselta suoraan kotiin säästömielessä. Bussissa voi nuokkua, mutta kunnon yöunet pitävät hereillä ratissa. Mitä kuluja vaellusreissuista oikeasti tulee?


Käveleminen on ilmaista. Myöskään reittimerkintöjen seuraamisesta ei peritä maksua, autiotuvissa voi yöpyä ilmaiseksi ja polttopuut, kaasut ja kattilat ovat vapaasti käytössä nekin. Näin on meillä Suomessa, mutta toisin on naapurimaissa Norjassa ja Ruotsissa. Tuvissa yöpyminen on maksullista. Myös Suomessa varaustuvissa nukkuminen maksaa, mutta en tiedä yhtään, kuinka paljon. En ole koskaan käyttänyt varaustupaa. Vaikka liikkuminen on ilmaista, pelipaikoille on päästävä jollakin tavoin ja retken jälkeen ennen ajamista on syötävä ja nukuttava hyvin. Muuten nukahtaa rattiin. Vaikka moni asia on ilmaista, ei vaellusharrastus kokonaan ilmainen sentään ole.

Alempana on laskelma kuukauden vaelluksen kuluista. Mulla ei ole tarkoituskaan päästä kaikessa mahdollisimman halvalla. Esimerkiksi Kalottireitin voi kävellä käyttämättä yhtään maksullista tupaa, kaikki venekyydit eivät ole pakollisia, Lappiin voi mennä liftillä tai bussilla, koiria ei ole pakko ottaa mukaan ulkomaille ja jalkaan voi vetäistä vanhat verkkarit. Mä en vaan halua tehdä niin.


Kuvassa ilmainen Kopmajoen tupa Käsivarressa. Maksan verot ihan mielelläni.

Aikaisemmin opiskelijana rahaa ei kamalasti ollut, ja retket tehtiin niillä varusteilla mitä oli. Kimppakyydeillä ja yhteismajoituksilla retkistä tuli halvempia, mutta koska ne ei ole mun suosikkeja, joskus jäi lähtemättäkin. Yksin liikkuessa kaikki kulut tulevat itselle. Kun kävin ensimmäistä kertaa yksin reissussa opiskeluaikana, piti kyllä laskea paljonko se maksaa.

Viime kesänä kävelin kuukauden tuntureilla. En lähtenyt sinne säästämään ja kitkuttamaan, vaan kaikki tarpeelliseksi koettu myös toteutettiin. Jos halusin nukkua tuvassa, nukuin tuvassa ja jos auto piti siirtää, se siirrettiin. Kikkailu julkisilla kolmen koiran kanssa ei kiinnosta, eikä muuten ole kovin helppoa ilman koiriakaan.


Kuvan koirat mukaan vaellukselle Ruotsiin: 387 euroa eläinlääkärikuluja.

Vaikka julkisilla pääsee, musta on kaikista helpointa ajaa reissuni omalla autolla. Se ei ole ekologista, mutta äärimmäisen helppoa ja vaivatonta. Omalla autolla ajaminen on myös nopea tapa siirtyä paikasta toiseen, ellei verrokiksi oteta lentokonetta. Polun alkupäähän sillä ei pääse.

Myös ruoka ja varusteet maksavat. Kirjoitan niistä myöhemmin. Puhutaan myös, etteivät vaeltajat käytä palveluita, ja ovat siten joihinkin toisiin ryhmiin verrattuna epätoivottuja matkailijoita. Ehkä palvelut voisivat olla parempia, helpommin löydettävissä ja oikein hinnoiteltuja, jotta vaeltajat käyttäisivät niitä. 100 euroa homeisesta mökistä ei ole ok.

Viime kesänä meitä oli reissussa kaksi aikuista ja kolme koiraa. Osa kuluista on kahdelle, osa yhdelle. Suurin yksittäinen kulu oli autonsiirtopalvelu.


Kuukauden vaelluksen kulut:

Liikkuminen:
370 Auton siirto (Kautokeino-Abisko)
40 Malla-laivalla Kilpparilta rajapyykin suuntaan
37 Alesjauren venekyyti koska väsytti
0 Bensakulut Lappeenranta-Kautokeino-Ritsem-Lappeenranta (vapaa autoetu, maksetaan veroissa)
41 Bussi Ritsem-Jällivaara
0 Liftaus Jällivaara-Lahti
0 Lahti-Lappeenranta (mut haettiin, vapaa autoetu)

Liikkuminen 488 euroa

Majoitukset:
120 Majoitus Hetan Kodalla menomatkalla, 2 yötä
120 Yö Kilpisjärvellä
96 Välipäivä Riksgränsen
126 Välipäivä Abisko
126 Yöpymiset Ruotsin puolen tuvissa
123 Yöpymiset Norjan puolen tuvissa
55 Majoitus Ritsemissä paluumatkalla

Majoitukset 766 euroa

Ruokapakettien lähetys:
28 Hetta-Kilpisjärvi
21 Säilytys Kilpparilla, matkahuolto (perkele)
23 Abisko-Ritsem, ei toimitettu ajoissa perille (kiitti vaan)

Pakettipalvelut 72 euroa

Sekalaiset:
85 Kilpparin Sportbutiken, sukkia ym. rikkoutuneiden tilalle
10 Turhien varusteiden lähetys kotiin Kilpparilta
150 Kartat

Sekalaiset kulut 245 euroa

Koirat:
95 ekinokokki 1 koirille
106 ekinokokki 2 koirille
186 ekinokokki 3 + uusitut passit kastuneiden tilalle

Eläinlääkärikulut 387 euroa

KUUKAUDEN VAELLUKSEN KULUT YHTEENSÄ 1958 euroa. Tähän ei kuulu ruokaa eikä varusteita. 1958 euroa siirtymisiin, palveluihin ja muuhun sälään. Onko se paljon vai vähän?

Toki mua myös kiinnostaa, paljonko teidän vaellukset maksavat? Pidetäänkö kulukuria vai käytetäänkö palveluita? Mihin rahaa käytetään?

Lue myös:

Miten vaellukselle valmistaudutaan: Miten valmistauduin pitkälle retkelle?

ja kuinka siellä voi levitä pää: Kalottireitin karseimmat.

37 kommenttia :

 1. Mä vaellan enemmän ulkomailla kuin Suomessa ja osaksi syynä on se, että mua eniten kiinnostavat alueet ovat muualla, mutta toisinaan syynä on myös Suomen hintataso. En haluaisi valittaa Suomen hintatasosta, mutta usein harmittaa Suomen sisäisen liikenteen kalleus ja todella onnettomat palvelut. Kotimaan matkailu olisi hienoa, mutta vastikään ostin lennot Tampereelta Saksaan, menopaluu maksoi alle viisikymppiä, eli oli halvempaa lähteä Saksaan kuin Jyväskylään. Minusta se ei ole ok.

  Palveluiden saatavuudesta sit tulee mieleen se, että meillä olisi paljon hyviä palveluita ja niille sopivia myyntikanavia, mutta asioita ei ole kehitetty joko jonkun dinosaurusajattelun takia tai siksi, ettei osata. Esimerkiksi Retkipaikan käyttö palvelumyyntikanavana oli mielestäni erinomainen idea, mutta en tajua miksi sitä väylää ei hyödynnetä myynnissä. Miten siistiä olisi, että kansallispuistokävijä voisi retkisuunnitelmaa tehdessään tilata vaikka tilaustaksit, majoitukset tai autonsiirron samalta sivustolta? Samaa markkinointiväylää pitkin esimerkiksi kajakkivuokraamot ja lumikenkäretkiä tarjoavat yritykset voisivat myydä retkiä tai vuokrata välineitä.


  En muuten tainnut vastata kysymykseesi siitä, paljonko vaellukseni maksavat? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus paras keskustelu tulee asian vierestä. Mun kirjoituksissa useimmiten näin ;)

   Mulla tuon reitin hintatasoon vaikutti nimenomaan se, että mua kiinnostavat vaellusalueet oli siellä ja osaltaan halusin käyttää tupia ja majoituspalveluita. Mä tykkään korkeuskäyrästä, avotunturista ja näkyvyydestä. Suomessakin sitä on, mutta vaikka jokin Muotka on toki kaunista seutua, on musta Norjan nyppylät ihan eri asia. Naapurimaissa tuvat maksaa ja se on sitten sellaista. Kun alue on valittu, tulee muita kuluja samalla (autonsiirto, majoitukset matkalla jne)

   Mua myös ahdistaa se, että palveluita on hankala löytää. Itse kaipaisin vain yrityksen oman nettisivun, jonka löydän googlettaessa (!!), ja josta löydän tarvittavat tiedot ja hinnat. Jos mitään hintoja ei ole mainittu, jää tunne, että hinnat vedetään hihasta riippuen siitä kuka kysyy ja maksellaan verot jos jaksellaan. Selkeät ja hyvännäköiset sivut siis tekisi mut aika paljon tyytyväisemmäksi. Mitä tarjotaan, mitä se maksaa, y-tunnus. Mitään erityiskilkkeitä ja appseja ja ostopaikkoja en kaipaa, vaan vaikka ne siisti sivut. Joskus on puhelinnumero Sepolle; soittele. No en.

   Poista
  2. Tosi paljon tuntuu olevan just tuota asennetta, että no kyllä ne palvelut löytää, kun kysyy joltain paikalliselta, niin joku tunteen jonkun joka osaa niistä sit kertoa. Ei näin. Mä haluan voida selvittää hinnat tai aikataulun etukäteen, ettei mun tarvitse soitella läpi niitä Seppoja enää reissussa ja kuulla, että eka Seppo ei tiedä, toinen tietää, mutta sillä on hirttänyt ryyppy kiinni, kolmas Seppo voisi auttaa mua asiassani mutta on kuus viikkoa kalastuslomalla, mutta neljäs Seppo, se ensimmäisen veljenpoika, saa viikon päästä ajokortin, niin voi sit suorittaa autonsiirron. Katotaan hei sitä hintaa sit kun nähdään, onko Seppo Jr ajanut auton ehjänä perille!

   Katselin lähi-kansallispuiston palvelutarjontaa luontoon.fi -sivustolta. Olisi jos jonkin näköistä mökkivuokrustakin tarjolla, mutta yksikään ei näytä hintoja, puhumattakaan mistään varauskalenterista.

   Poista
  3. Joo, siis tää autopuljauksen kuskipolitiikka! Noin niinkun periaatteessa jokainen jolla on kortti, osaa jollakin tasolla ajaa autoa. Käyttämäni autonsiirtopalvelun kuljettaja oli bussikuski, siis ammattikuljettaja. Ei mikään eilen kortin saanut kylän poika. Olen joskus käyttänyt palvelua, josta mulle on jälkeenpäin kerrottu, että "nämä pojat kokeilevat tähän mäkeen aina paljonko autosta lähtee". Siis mitä helvettiä, asiakkaiden autolla revitellään huvikseen mäessä? Jotain kunnioitusta nyt toisen omaisuutta kohtaan. Suututtaa tuollainen.

   Poista
  4. Ihmettelen myös suuresti, miten mikään matkailufirma voi kannattaa ilman nettisivuja tai hinnastoa. Jos edes suuntaa-antava hinta ei ole näkyvissä, menen suosiolla muualle.

   Poista
  5. Hienoa, että joku maksaakin jotakin, niin ehkä jatkossa palvelut paranevat. Itse olen tuskaillut sen ongelman kanssa, että varsinkin Lapissa puuttuu mainostaminen ja mitään ei tahdo löytää netin kautta. Kaikki pitäisi hoitaa soittamalla. Sen takia tuleekin vedettyä pääosin omatoimimatkailua.

   Itse aloitin mainonnan suunnittelun opiskelut juuri tämän takia ja toiveena olisi päästä luontomatkailu-alalle jatkossa töihin.

   Ja ehkä retkipaikkaankin tulee jatkossa enemmän palveluja ��

   Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  7. Ehkä suomalaiset ei ole kaikille se potentiaalinen asiakasryhmä? Ilokseni olen myös huomannut, että on yrityksiä joiden sivut ovat houkuttelevat ja informatiiviset. Esimerkiksi aivan peräkorvessa Nuorgamissa oleva alma arktika on osannut paketoida tuotteensa hyvin. En ole koskaan käynyt, ketään tavannut saati palveluita käyttänyt, mutta olen törmännyt sivustoon ja jos kaipaan palveluita sillä seudulla, katson ensimmäisenä tuon.

   Poista
  8. Niin ja se jäi vielä, että vaikka tällä reissulla palveluista maksoinkin, en käytä palvelua uudestaan mikäli se oli mielestäni huonoa eikä vastannut käytettyä euromäärää. Mulla ei siis ole mitään intressiä maksaa jatkuvasti huonosta palvelusta ja odottaa, että se joskus paranisi :D Vien sitten rahani muualle tai pärjään ilman ko. palvelua.

   Poista
 2. No, olen varmaankin (nuukana eläkeläisenä) se toinen ääripää.
  Paitsi että olen karsinut rinkastani kaiken ylimääräisen pois, turha paino mukaanlukien, olen myös minimoinut kaikki vaeltamiseen liittyvät kulut.
  Tuolta listaltasi löysin yhden kohdan, joka koskee minuakin ja se on bensakulut. Autoni kuluttaa noin 4 litraa sataselle, joten piipahdan Skibotnissa edestakaisin 80 litralla, mikä tekee rahassa 120 euroa, toki useimmiten ajelen kaverin kanssa, joka tietenkin maksaa oman osansa, eli puolet. Siis tuon sinun laskutapasi mukaan minun budjettini olisi yleensä 60 euroa, joskus 120 euroa.
  Itse maksajana joudun toki laskemaan mukaan kaikki muutkin matkalta tulevat kulut, joita yleensä on ruoka ja kaasu. Iso kaasupatruuna maksaa noin 8 euroa (kalliimpaakin löytyy) ja riittää hyvinkin viikon, joten käytän sitä tässä ajan mittarina.
  Ruoasta en ole pitänyt kirjaa, mutta muistiin jos hiukankin voisi luottaa, niin se viikon reissun ruokalasku on ollut siinä 50 euron kahtapuolta Tavaratalossa, varmaan jotain muroja ja pusseja tulee aina kotoa reissumuonalaatikosta mukaan, jotka jää laskematta.
  Muuta ei sitten tulekaan mieleen. No ok, joskus tulee käytyä baarikahvitkin juomassa, mutta useimmiten kyllä keittelen itse.
  Se on siinä. Vaeltelemaan sinne mennään, eikä oheispalveluita etsimään, toivottavasti edes tuo bensan osto säästää siltä ääliömäiseltä "rinkkasatiasen" haukkumanimeltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin persaukinen opiskelija, joten tuo kulukuri on ihan tuttua. Tämä oli ensimmäinen reissu kun käytin Norjan tupia ja ruotsalaisissakin olen tainnut aikaisemmin nukkua kokonaiset kaksi yötä ikinä. Aikaisemmin olen nukkunut lähinnä teltassa tai joskus harvoin suomalaisessa autiotuvassa. Muita majoituskuluja tuli paljon, mutta niille on kaikille syynsä. Mietin kyllä summaa katsoessani, että mitä olisin voinut jättää pois. En olisi halunnut jättää mitään, kaikelle oli tarvetta.

   Tuossa listassa osa kuluista oli yhdelle ja kahdelle hengelle, ja se nyt on ihan sama kun maksut menee samaan osoitteeseen.

   Kyllä mulla on kuluja kamoista, ruuasta, kaasuista ja kaikesta muustakin. Ne on vaan ihan eri keskustelu, joten siksi ajattelin kirjoittaa niistä erikseen. Tämä olisi myös paisunut ihan hillittömäksi! :D Mä tykkään kuivata ruokaa itse, joten ruoka ei ole kovin paljon kalliimpaa kuin kotona. Toki syön retkellä enemmän. Lisähintaa tulee myös kaikista puolivalmisteista, joita en normaalisti kotona käytä. Sipsit, kiisselijauheet ja muut nostaa kauppalaskua mun normaalitasosta. Valmisruuat on sitten kalliita, mutta niissä on muita etuja. Sateella syön mielummin sellaisen kuin jään keittelemään sörsseleitä.

   Poista
  2. Sen verran vielä tuosta kulujen minimoinnista, että kun sinä pyyhkäisit kerralla kuukauden reissun, minä "jouduin" käymään viime vuonnakin viisi kertaa pohjoisessa, se kyllä jo tasoittaa hiukan saldoa, myös tänä vuonna on pyrkimys ainakin samaan (kolmas reissu alkaakin jo reilun viikon päästä).

   Poista
  3. Niin, sekin on mielenkiintoista mitä retkeily maksaa vuositasolla vs. yksittäisen vaelluksen tasolla. Esimerkiksi nyt keväällä kävin yksin Kilpparilla hiihtämässä, ja siitä tuli sekä majoituskuluja että oman auton bensakuluja. Retken aikana nukkuminen oli ilmaista, koska Suomi. Ruokakulut olivat isot, koska päätin kokeilla miltä tuntuu syödä pelkkää valmisruokaa (suolaista, janottaa, ei tee mieli syödä).

   Poista
 3. Mielenkiintoinen juttu. Täytyy laskea paljon maksaa oma ensi viikon Salamajärven kansallispuiston reissu. Mennään kainalossa mentävän koiran kanssa bussilla. Veikkaan että reilu 100 euroa tulee maksamaan. Bussimaksut ja ruuat. Varusteita tarvitsee tuskin ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos pääsee bussilla niin kulut pysyy hyvin alhaisena. Jos on menossa pidemmälle, ei tarvitse levätä matkalla, eikä vaelluksen jälkeinen hyvin nukuttu yö ole sekään pakollinen. Kävin joskus vastaavan reissun Karhunkierroksella, ja aika pienillä kuluilla selvisin.

   Poista
 4. Voisitko vielä tarkentaa, että olisiko vaellus siis yhdelle hengelle maksanut hieman vähemmän (osa kuluista kahdelle hengelle) vai olisiko nuo kulut tulleet joka tapauksessa? Paljonko arvioit ruokakulujen suuruudeksi sinun ÜBER-hienon marja-/hedelmä-/kuiva-ainekuivaus- ja pakkausprosessin jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olisi voinut lähteä tuollaiselle vaellukselle yksin. Esimerkiksi jo koirat olisivat tuottaneet hankaluuksia, sillä Abiskon jälkeen on alueita, jonne ei käsittääkseni saa koiran kanssa kesällä mennä. Koirat olisi siis pitänyt lähettää kotiin Abiskosta ja se ei onnistu mitenkään. Yksin kävellessä koirat olisivat siis jääneet kotiin.

   Jos olisin kävellyt reittiä yksin, olisin todennäköisesti myös mennyt paikalle julkisilla. Tän vaelluksen yhteydessä tein myös muita haastatteluja, ja niihin olisi ollut vaikea mennä julkisilla. Koko reissu olisi siis pitänyt suunnitella uudelleen. Pelkkä vaellus, ei muita töitä. Ei järkevää.

   Jos olisin kuitenkin mennyt vain yksin, olisin käyttänyt julkisia ja auton siirtoon ei olisi mennyt penniäkään. Majoitukset on myös hankittu paikoista, jonne voi mennä kolmen koiran kanssa. Kaikkialla se ei käy, ja asia vaikuttaa hintaan silloin, kun joka paikka on täysi. Välipäivän olisin pitänyt yksin halvemmassa paikassa, en isossa mökissä jonne voi viedä koirat.

   Ruokapaketin lähetys menee painon mukaan, ja on toki halvempaa lähettää kevyt yhden hengen paketti kuin painava paketti, jossa on ruokaa ja tarvikkeita kahdelle ihmiselle ja kolmelle koiralle. Yksin olisin myös lähettänyt kaikki paketit täältä kotikunnasta, kun tällä reissulla niitä läheteltiin vielä matkalta. Abiskon ruokatäydennyspaketin otin mukaan autosta, koska auto siirrettiin Abiskoon.

   Ruokakuluja yritin pyörittää nopeasti, mutta se meni aika haastavaksi. :D Jos passaa, niin avaan niitä tarkemmin kokonaisessa postauksessa. En saanut mitään nopeeta ja helppoa sinne päin -lukuakaan puristettua.. Mulla oli ruokaa myös sille vikalle taipaleelle jota en kävellyt, mutta sitä pakettia en koskaan saanut. Lisäksi Abiskoon asti ruokaa oli kahdelle. Palaan tähän aiheeseen.

   Poista
 5. Hyvä teksti! Omat kulut viikon reissulla yleensä noin 500 e sisältäen yöjunat, bussit, mahdollisen taksin ja yhden yön majoituksen reissun jälkeen. Autolla säästäisi matkakuluissa mutta häviäisi ajassa ja mukavuudessa. Junalla voin maksimoida maastossa vietetyn ajan ja se on kaikkein tärkeintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, juna. En ole koskaan mennyt vaellukselle junalla :D

   Onko tuo 500e sun mielestä siedettävä summa, vai onko jonkun kulun osuus liian korkea? Verrattuna esimerkiksi siihen, mitä jokin muu loma tai harraste maksaa.

   Poista
  2. Ajattelen asian niin, että vaikkapa vuokramökki viikoksi maksaisi jo tuon 500 e ilman matkakuluja. Johonkin halpamaahan lentämällä summalla varmaan tekisi luksusmatkan, mutta entä jos haluaa askeettiselle reissulle Lappiin... Vähän toki risoo maksaa yöjunista täysi hinta, kun vielä pari vuotta sitten pääsi opiskelijalipulla. On käynyt mielessä, että voisi joskus mennä autolla vaikka Itä-Suomeen vaeltamaan, niin säästyisi puolet rahoista. Sinne jaksaisin vielä autoilla toisin kuin Kilpisjärvelle.

   Poista
  3. Kyllä Kilpparillekin jaksaa autolla :D Pitää nukkua välissä.. Ja jos lomat on kortilla, niin siihen menee sitten matkustusaikaa.

   Poista
  4. Halpamaihinkaan ei oo pakko tehdä luksusmatkoja. Voi tehdä halpamaahan hienoja askeettisia vaellusreissuja. ;)

   Poista
 6. Mä en kauheasti näe järkeä laskea vaelluksien aikaisia ruokakuluja erikseen, koska syön myös kotona. En laske kuluja myöskään paskapapereista tai erittele sukkia varustekuluihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pointti. Musta aiheesta on kuitenkin ihan hyvä keskustella, koska retkeily mielletään halvaksi harrastukseksi. Käveleminenhän on ilmaista eikä kaikkia varusteita todellakaan ole pakko ostaa. Mulla on kuitenkin selvä ero kauppalaskun loppusummassa silloin, kun käyn hakemassa eväät reissuun. Retkellä käytän puolivalmisteita (kiisselijauheet jne), ja joudun ostamaan myös myslejä aamuiksi. Osaan tehdä sitä myös itse, mutta vaihteluksi. Kotona en syö aamupalaa, mutta retkellä se on pakko syödä. Aina kun ostan tavaraa pahvipakkauksessa, hintaa tulee. Vaikka kuivaan paljon myös itse, kaikenlaisia jauheita, sipsejä ja patukoita on oltava reissussa mukana. Siksi myös vaelluksen ruokakulut ovat korkeammat. Ei paljon, mutta vähän. Niin kauan kuin käytän surutta satasen majoitukseen, on aika sama montako euroa mysli maksaa.

   Mä en ole nähnyt kamalasti järkeä myöskään kaikkien kamojen punnitsemisessa. Tein senkin kerran, jonka jälkeen ymmärsin asiaa hieman paremmin. En tiedä tarvitsenko sitä ymmärrystä mihinkään, mutta tulipa tehtyä :D

   Poista
  2. Mullakin sapuska on joiltain osin kalliimpaa kuin arkena samoista syistä kuin sinulla - mukanani kulkee pussiruokaa, suklaata ja sipsejä, joita en kotona syö, mutta kotona taas tulee ostettua tuoreita salaattikasviksia, leipää ja sen päällisiä ja syötyä jonkin verran myös ulkona. En tiedä onko kuluissa lopulta kovinkaan suurta eroa. Ulkomailla vaeltaessa myös ruoka on hyvin vaihtelevan hintaista, mutta ei juuri koskaan ainakaan kalliimpaa kuin Suomessa.

   Oon kans ollut laiska, enkä ole viitsinyt punnita kaikkia kamppeita. Siis joku tulitikkuaskin tai vessapaperin paino - mitä väliä? Mulle merkitystä on lähinnä teltan, kantolaitteen ja makuuvehkeiden painolla ja keittiön painolla, eikä sillä montako kilokaloria enemmän voisin saada toisen merkkisellä pussipastalla suhteessa pussipastan grammamäärään sen ollessa kuivana kannossa. :D

   Poista
  3. Siinä vessapaperin kohdalla aloin tuntea itseni todella autistiseksi. Toisaalta olisi hauska fakta tietää, kumpi painaa enemmän, lambi vai kivoja niksejä sisältävä vessapaperi.

   No ehkä oikeasti ei olisi, mutta Suomessa on varmasti olemassa jantteri, joka tietää.

   Poista
  4. Kohta tulee joku vaellus.nettiläinen kertomaan...

   Poista
  5. Mä veikkaan että Korpijaakko.

   Poista
  6. En kommentoi.

   Paitsi, että valkaisematon 3-kerros Serla painaa muistaakseni 90g/rulla (ilman hylsyä). Rullassa on 153 arkkia ja nuukasti käyttämällä ja lumella jatkamalla se riittää (ainakin miehellä) 28 päiväksi. Ja pari palaa jäi vielä yli... Pariskuntana kesäkäytössä rulla riittää helposti viikoksi, muttei lähellekään kahdeksi. Veikkaan, että ainakin soolotalvireissulla euromääräiset paperikulut on pienemmät kuin kotona, varsinkin kun en käytä talouspaperia reissussa.

   Hyvä yhteenveto, varsinkin kun erittely oli perusteellinen. Siitä on helppo haarukoida, mitä kulut olisi itselle. En ole itse jaksanut laskea noin tarkasti. Aina on ollut varaa vaeltaa, joskus on pitänyt nuukailla ja joskus ei.

   Poista
  7. Arvasin että sulta löytyy turhanpäiväistä faktatietoa jonninjoutavista asioista! Päättelen tästä kokemusperäisestä tiedosta kuitenkin kaksi asiaa. 1: Kyseessä on pahimman luokan panttaaja, tai 2: Pyyhintä ei tapahdu kunnolla.

   Mitä kuluihin tulee, en ole koskaan laskenut niitä noin tarkasti enkä koskaan käyttänyt noin paljon palveluita. Tämä oli nyt tämmöinen reissu.

   Poista
 7. Ajatuksia herättävä kirjoitus. Itse rupesin nuukailemaan, kun suunnittelin melontaretkeä ensi kesäksi. Haluaisin tehdä koko perheen voimin melontaretken sen verran kaukana kotoa ettei ole järkeä kuljettaa melontaseuran kalustoa edestakaisin. Useamman kanootin vuokraus moneksi päiväksi maksaa kuitenkin aika paljon kun vertaa siihen, että kävellen retkeillessä ei tulisi mitään vuokrakuluja. Pitänee vaan laittaa silmät kiinni ja ajatella, että lomailu ja harrastukset maksaa ja sillä siisti. Säästetään sitten jostain muusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valinnat on joskus vaikeita! Vuokraaminen, kuljettaminen, omistaminen, kertakulut vai kuluja aina silloin kun tuotetta tarvitsee. Joskus ei ole kuluja ollenkaan, mutta silloin ollaan ehkä muiden aikataulujen varassa.

   Itse mietin tuolla Abiskossa, että jatkaisinko matkaa vajaalla lepopäivällä ja säästäisin 120 euroa majoituskuluissa. Säästämisen sijaan nukuin hyvin, lepäsin ihan kokonaisen päivän, ja jatkoin matkaani todella virkeänä. Kannatti ehdottomasti.

   Poista
  2. Mä olen tyytynyt siihen ajatukseen, että harrastukset ovat harrastuksia siksi, että niillä harvoin varsinaisesti tienaa.

   Poista
 8. Kuluja ei ole tullut laskettua etukäteen juuri koskaan paitsi toisille järjestettyjen reissujen suhteen.
  Ainakaan kovin tarkasti. Reissukuukausina menee se mitä menee muinakin kuukausina noin suurinpiirtein. Säästöihin ei tarvitse koskea eikä luottokorttia vinguttaa.

  Majoitus reissun jälkeen tai aikana tai etukäteen:
  Kodista maksan vuokraa tai lainaa. Repussa on teltta. Vuokramökki kaikkine mukavuuksineen vaikka hinta olisi alhainen sanotaan 20€/nuppi niin silti kaduttaa maksaa. Ne kerrat kun on tullut otettua mökki reissun jälkeen jostain leirintäalueen tapaisesta on joko ollut sään takia koska teltta ei vain kiinnosta sateessa/pakkasessa tai sitten retkiporukan muiden osallistujien tarpeesta ja samassa imussa mukana. Myös joskus suihku, sauna ja sähköletkun hinta telttapaikalla suhteessa mökkiin ajaa siihen mökkiin. Muistaakseni en ole koskaan yöpynyt oikeassa hotellissa omakustantaisesti. Epämääräisissa majataloissa/leirintäalueiden mökeissä tai vastaavissa satunnaisesti. Nukun lähes aina huonosti joten teltta, hotelli tai mökki on aikalailla se ja sama kunhan on joku paikka nukkua. Ennalta sovittu yöpaikka tosin rytmittää matkantekoa oleellisesti mikä on hyvä pidemmän siirtymisen kannalta oli se sitten miten tahansa toteutettu.

  Sapuska:
  Vaelluksen tms. aikana aavistuksen halvempaa kuin kotona. Makaroni ketsupilla on ihan ok jos on nälkä kunhan keskiarvona saa kaiken tarvittavan ravintoaineen kasaan. Kotona kikkaillaan enemmän ja erikoisemmin, mutta se ei ole "palkinto" päästä kotiin paitsi tuoreet kasvikset.
  Matkojen aikana perus pizza tms., mutta ei ole pakollinen. Riippuen nälästä ja helppoudesta. Yleensä kaduttaa jälkikäteen jos ABC:llä on syönyt juustoaterian.

  Muut kulut matkustaessa:
  Pitkään olin kimppakyytien ja julkisten varassa. Niistä ei valittamista ja kulkee ihan kivasti aikataulujen mukaan. Maksoi mitä maksoi ja niiden varassa oli mentävä. Nykyään omalla autolla ja sehän maksaa vaikka mitä! Autoni tosin kiskoo sen 11l/100km dieseliä jos satasta huristelee kesällä. Hyvänä puolena tosin on se, että sillä pääsee mihin vaan mihin autolla saa ajaa. Rajoittaa vaan aika pahasti reissuja kun joutuu tavalla tai toisella palaamaan starttipisteeseen reissun jälkeen. Taksilla hoitunut ne keikat viimeisen parin vuoden aikana ja toissa vuoden Vätsäri-Jäämeri reissun aikana 50€ hinta/matkustaja oli ihan hyödyllinen kun samalla ehti kauppaan ja sai infon leirintäalueesta, saunasta yms.

  Muita kuluja:
  Kalastus. Ei kauhean paljoa, mutta kymppejä viikossa silti. Halvempaa olisi syödä retkiruokaa jos laskee proteiini suhteessa €. Onpahan ainakin tekemistä.

  Yhteenvetona voisin sanoa, että kulut on retkellä noin samat mitä kotonakin poislukien "tupla" vuokraa teltan ja kämpän välillä. Samoilla tuloilla mennään kotona kuin muuallakin eikä käytössä ole reissuextraa pientä joustoa huomioimatta.

  Aikaisemmissa kommenteissa oli jonkin verran mainintaa paikallisten yritysten/palveluiden markkinoinnista ja myynnistä. Itse asun Lapissa tai no viimeiset pari vuotta. Kaikki markkinointi ja mainonta on aivan perseestä etelään tottuneelle. Ei vain toimi! (poislukien safaritoimistot ulkomaalaisille) Nettisivut on vanhoja, tietoa ei ole, yhteystiedot puuttuvat yms. Soita "Pentille" on ihan ok jos edes sen tiedon löytää. Meiliä on aivan turha lähettää moneen paikkaan. Ei vastaa tai jos vastaavat niin vastaus on jotain ihan muuta kuin mitä olet kysynyt. Ehkä heillä on jo tarpeeksi maksavia asiakkaita eikä uusia tarvita. Siihen tulokseen olen itse päätynyt, mutta ihmettelen silti kuntien työttömyystilastoja ja yrityksien avunhuutoja ettei myynti riitä. Kokeile pyytää meilillä autonhuoltoa lapissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä lasken kuluja jälkikäteen. Mulla on tapana parin vuoden välein seurata kuukauden-kahden arkimenojakin ihan vaan siksi, jotta ymmärrän paremmin mihin raha menee. Se avaa tosi hyvin sitä, paljonko rahaa mihinkin kuluu. Olen tehnyt tätä tosi tarkasti (maito, liha, kasvikset, hygienia, auto, sekalaiset jne). Joka kerralla osuus 'sekalaiset' on suuri, vaikka musta tuntuu ettei rahaa käytetä arjessa meillä mihinkään. Sekalaisiin kertaluontoisiin menee satunnaisesti uusittavat aurinkolasit, silmälasit, synttärilahjat, mun harvat arkivaatteet, ihan vaan viime kuun menoja listatakseni. Viimeksi meinasin saada halvauksen, kun huomasin paljonko tähän osuuteen meni oikeasti rahaa! Ajattelin ettei sitä rahaa nyt mihinkään mene. Seuraan kuluja siis lähinnä siksi, että tietäisin niiden muodostumisesta enemmän. Vaikuttaako se sitten mihinkään on toinen juttu.

   Pointti siitä, että oma auto rajoittaa vaellusreittien suunnittelua on ihan aiheellinen. En tiedä onko monessakaan paikassa saatu autonsiirtopalveluja tai julkisia toimimaan oikeasti hyvin ja palvelemaan retkeilijöitä. Joskus bussiaikataulunkin löytäminen on vaikeaa. "Bussi lähtee sitten kun kone laskeutuu", just joo, mikä kone ja mille kentälle? Joskus yritin saada autonsiirtopalvelua Hetta-Pallakselle talvella. Mulle parikin sanoi ettei palvelua ole saatavilla talvella, enkä edes kysynyt hintaa. Sitä palvelua ei vaan ole talvella. Selvä.

   Poista
 9. Mä pysähdyin lukemaan tätä keskustelua kunnolla vasta nyt ja löysin tosi mielenkiintoisia pointteja.

  Nauroin pitkään vessapaperiosuudelle, mutta siitä tuli myös mieleen, miten lyhytnäköistä on laskea vessapaperipaloja Korpijaakon esittämällä tavalla. Siinä ei nimittäin ole otettu huomioon ripulin riskiä yms. yllätystilanteita, joissa paperi nousee arvoon arvaamattomaan. Olin kerran reissulla, jossa yksi tyyppi oli juuri tuohon malliin olettanut, ettei tarvitse viikon aikana paljoakaan paperia, mutta toisin kävi, kun ripuli iski. Paperikolehtia kerättiin kanssarekteläisiltä muistaakseni heti kolmannen retkipäivän kohdalla. Sitä riemua.

  Julkisilla reissaamista tekisi aina mieli suosia ympäristön takia, mutta se on niin törkeän kallista, että useimmiten päädyn valitettavasti kuitenkin autoiluun. Kun auto kerran muutenkin löytyy taloudesta, on huomattavasti kannatavampaa ottaa se mukaan kuin maksaa itsensä kipeäksi junasta, bussista ja loppumatkan osalta vielä taksista. Lisäksi koen (toisin kuin tuolla joissain aiemmissa kommenteissa mainittiin), että junalla matkustaminen on myös hyvin monella tasolla epämukavaa, kun taas autoilu on enimmäkseen helppoa ja hauskaa, joten siksikin valitsen mieluummin auton.

  Omalla autolla pohjoiseen erämaiden äärelle reissaaminen saattaa kuitenkin tosiaan rajoittaa reittivalintaa tietyiltä osin, sillä autonsiirtopalvelua ei ole aina saatavilla tai se saattaa maksaa suhteessa aika paljon. En itse asiassa tiedä, tuleeko joissain olosuhteissa edullisemmaksi palata taksilla takaisin oman auton luokse kuin siirrättää autoa vaelluksen loppupäähän - tämä riippunee reitin alku- ja loppupisteen välisestä etäisyydestä ja sijainnista suhteessa lähimpään taksikeskukseen? Joissain tapauksissa tietysti pääsee siirtymään paikallisella bussilla reitin loppupäästä takaisin sinne, minne auto on jätetty, ja se on tietysti tosi jees - kunhan sen bussin aikataulun vain saa jostain käsiinsä.

  Itsekin seuraan kulujani (myös ei harrastuksiin liittyviä) aika systemaattisesti parin kuukauden viiveellä, ja noi sekalaisiin juttuihin menevät summat on kyllä täälläkin aina yllättävän isoja. Mulla on myös tapana budjetoida esim. kesän lomakauden menot etukäteen, ettei tule mitään yllätyksiä. Ennakkobudjetointi on ollut ihan hyvä tapa kontrolloida sitä, mihin harrasteisiin rahaa tulee mitenkin paljon käytettyä. Pystyy priorisoimaan olennaisuudet.

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että mun omakin paperimäärä loppuisi kesken, jos tulisi vatsaongelmia. Toki kannan myös lääkkeitä, joiden pitäisi jollakin aikataululla auttaa. Kokemusta ei ole.

   Mulle auto on myös ykkösväline. Aikataulut tuppaavat olla liikkuvaiset, ja olen ymmärtänyt että julkiset lapissa eivät.

   Kiva kun tulit kertomaan miten teillä kuluseuranta toimii. Joskus tuntuu, että olen ainoa vinopää, joka jaksaa keräillä kuitteja. En oikeestaan edes tiedä mikä perimmäinen syy tähän on. Ehkä vaan haluan tietää, mihin raha menee. Ei se lopputulos taida mihinkään vaikuttaa.. Rahaa tulee ja rahaa menee. En oikein voi kasvavien lasten vaatteita jättää ostamattakaan :D

   Poista

by mlekoshi