Kuukauden vaellus 48-litraisella repulla

11.5.2017

Mulla on aika hyvin toimiva varustelista vaelluksille. Olen joskus vuosia sitten punninnut kaiken ja excelöinyt sen, mitä mielestäni vaelluksella tarvitsen. Nyt en enää viitsi punnita kuin suurimmat varusteet, jos ne jostain syystä vaihtuvat. Otan vain mukaan sen, mitä mielestäni tarvitsen ja mikä toimii hyvin. Kalottireitillä rinkka painoi 15 kiloa lähtiessä ja 17 kiloa Abiskon jälkeen, kun jatkoin matkaa yksin, ja ruokaa oli reilulle 10 päivälle. Lisäksi kannoin kameraa, joka on mulle työväline.

Kun palasin Kalottireitiltä, varustelistaa kysyttiin, mutta öhmötyin aivan täysin ja asia jäi. Kävelin Kalottireitillä 688 kilometriä ja 30 päivää, ja ruokaa täydennettiin kahdesti. Ensimmäisellä täydennyspisteellä lisäksi lähetin kotiin varusteita, joita en tarvinnut.

Koirat kantoivat kaikki muut omat kamansa, paitsi makuualustat. Niitä oli hankala saada koiralle selkään ja rytelikössä se ei vaan toiminut. Niinpä kannoin alustat itse. Onhan se ruma, mutta ei voi minkään.


Reissu jakaantui kahteen osaan. Ensimmäiset 18 päivää kävelin miehen kanssa, jolloin käytössä oli isompi teltta, kahden hengen makuualusta ja pari muutakin eri varustetta. Painoa nosti hieman varusteet, joita testasin työtä varten. Välietapit olivat 8-11 päivän mittaisia.

Rinkan ulkopuolelle jäivät vaellussauva, koirien makuualusta ja aurinkopaneeli rikkoutumisvaaran vuoksi. Kamera oli joskus sisällä rinkassa, joskus ulkopuolella, riippuen siitä, huvittiko kuvata. Mitään killuttimia en rinkkaani laittanut, eikä mitään ollut esimerkiksi yläläpän alla. Kaikki kamat olivat telttaa, makuupussia ja makuualustaa myöten ihan siellä rinkassa sisällä.

Osa varusteista oli mukana koska testaan niitä työkseni, mutta mitään yhteistyökuvioita en harrasta. Tässä lista siitä, mitä oli mukana. Vaihtuneet varusteet on merkattu kenoviivalla, ja ensimmäisenä on se varuste, jota käytin kävellessäni yksin.

Peruskamat:
Rinkka Arcteryx Altra 48 litraa, 1,4 kg
Teltta Helsport 1 kg yhdelle / 2 kg kahdelle + koirille
Makuupussi Haglöfs / Cumulus 0,5 kg / 0,8 kg
Makuualusta Thermarest / Exped  0,5 kg yhdelle / 0,8 kg kahdelle
Tyyny Exped

Keittiö:
Keitin MSR taskuraketti 100 g, kaasupullon päälle ruuvattava
Kattila MSR, vetoisuus noin 1 litra, 130 g / alkumatkassa lisäksi toinen isompi kattila kahdelle
Kattilan kahva
Kaasupullot 2-3 kpl per täydennysväli
Ruokakippo+muki 2 samanlaista
Spork
Juomapullo 1 litra


Vaatteet mulla on sekaisin kaikenlaisia merkkejä, eikä se taida olla mitenkään merkitsevää. Vaatteissa tärkeintä on käytännöllisyys ja toimivuus, ja mulle 156 senttisenä se, että koko xs on oikeasti riittävän pieni.

Vaatteet:
Kuoritakki
Kuorihousut
Untuvatakki
Vaellushousut
Vaelluspaita, villaa
Hihaton paita öille, villaa
3/4 villahousut, ohuet
Villabuffit 2 kpl
Villasukat
Kahdet linersukat
Kahdet vaellussukat
Villakynsikkäät (Abiskosta)
Alushousuja 4 kpl
Villaiset topit 2 kpl
Polkujuoksukengät kunnes hajosivat, sen jälkeen tavalliset vaelluskengät (Abiskosta)

Kuvassa kaikki mukana olleet vaatteet (paitsi 2kpl villabuffeja, jotka unohdin kuvasta). Osa meni päälle ja loput rinkkaan. Varsinaisia vaihtovaatteita ei sukkia ja kalsareita lukuunottamatta ollut.


Sälät:
Vaellussauva 1 kpl
Aurinkopaneeli ~0,5 kg
Rannelaitteet 1-2 kpl
Kartat
Kompassi
Ensiapuvälineet ja hygienia
Korjausvälineet
Kuivapusseja
Rinkan sadesuoja
Vessapaperi ja käsidesi
Rätti
Tulitikut
Aurinkolasit Dolce & Gabbana ;)
Kamera
Otsalamppu (alkaen Abiskosta)

Ja ruokapuoli näytti tältä:


Mun tavarat ei ole mitään ultrakevyttä, enkä ajattele kaikessa vain painoa. Hyvä setti koostuu kuitenkin kevyehköistä varusteista, jotka toimivat tarkoitukseensa ja ovat monikäyttöisiä. Se, että mulla on käytössä jonkin merkkinen tavara, ei tarkoita, että jokin muu olisi huonompi. Esimerkiksi telttoja ja villaa mulla on kaapissa monia hyviä merkkejä. Tärkeintä on se, että on itse tyytyväinen niihin tavaroihin, jotka on mukaansa ottanut. Jos ei ole, puutteet ja hyvätkin puolet kannattaa kirjoittaa muistiin, ja muuttaa varustelistaa seuraavalle retkelle.

Jos jokin tavara jäi kokonaan käyttämättä, kannattaa pohtia tarvitseeko sitä seuraavalla kerralla pakata mukaan ollenkaan.

Lue myös: Pidätkö siitä mitä omistat?

Tuplaleveä makuualusta pariskunnille.

10 kommenttia :

 1. Hei, kiitos varustelistan jakamisesta! Tämä oli valaisevaa. Mietin aina, miksi oma rinkkani tuppaa painamaan niin helevetisti (ihan vaan viikonkin reissuilla aina noin 15-17 kiloa), vaikka olenkin "tosi vähään tyytyväinen" henkilö. Esim. en ole ikinä tarvinnut tyynyä, vaan käytän kuoritakkia tyynynä. Sen sijaan niin rinkkani, makuupussini kuin telttanikin painavat kukin pari kiloa, eikä sille oikein voi mitään niin kauan, kun ei ole varaa hankkia uusia tilalle.

  Muuten mulla on aika samanlainen setti varusteita mukana - tosin vaatteet lienevät jonnin verran painavampia, kun ovat isompaa kokoa ja paikoin jytympiä materiaaleja ja varmasti muutenkin vähemmän high tech. Lisäksi tietysti joudun poikkeustapauksena raahaamaan aina noin puolen kilon tai jopa kilon edestä lääkinnällistä välineistöä, josta ei oikein voi tinkiä. Ruokapuolesta voisin kyllä nipistää vielä, jos kuivaisin enemmän itse ja pakkaisin kaiken minigrippeihin, ja tietysti kevyempi retkikeitin voisi olla tässä aika kova sana.

  Mutta pakko kysyä, onko toi Helsportin parin kilon teltta mitä mallia? Hankin ystäväni kanssa yhteiseksi Nordmarka kakkosen viime kesänä, ja olen ollut siihen tosi tyytyväinen toistaiseksi (vaikka se onkin hurjan matala ja vaatii siten jonkin verran ketteryyttä), mutta kun löysin siitä vähänlaisesti arvosteluja, en vieläkään oikein uskalla luottaa sen laatuun. Mutta kaipa, jos sinunkin kaltaisesi tyyppi vaeltaa Helsportin teltan kanssa, ei se ihan kakka voi olla? :D

  Varpuslintu // viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyyny on ihan paras nukkumismukavuutta lisäävä tekijä :D Se painaa 100 grammaa ja on mulle ihan oleellinen tavara.

   Lääkkeet ja ensiapu on ilman erikoistavaroitakin sellainen, josta on hankala tinkiä. Joihinkin tapahtumiin on vaan varauduttava ja vaikka olen omanikin katsonut tarkkaan läpi, tulee niistä painoa hieman kuitenkin. Mulla ei ole mitään perussairauksia jotka vaatisivat hoitoa.

   Helsportin isompi teltta oli Fjellheimen superlight camp. Otin sen toimistolta lainaan, kun meillä oli ollut Joel Aholan tekemä telttatesti ja mulla oli tarve isolle ja kevyelle teltalle. Jos sataa kaatamalla vettä 16 tuntia putkeen, siis ihan taivaan täydeltä, sisään tulee muutamia pisaroita vettä. Se on tosi kevyt teltta, joten käsittelyn pitää olla sen mukaista. Esimerkiksi kaaria ei voi survoa miten sattuu.

   Helsportilta olen myös kokeillut malleja Ringstind superlight ja Trolltind superlight. Mitään näistä en ole kokeillut karseimmassa myrskyssä. Lähtökohtaisesti Helsportin teltat on musta ihan ok ja luotan niiden laatuun kyllä. Omana mulla on Hillebergiä ja Black Diamondia. Tuo BD Firstlight on yksikerrosteltta ja siinäkin kaameimmalla sateella tulee sisään pari tippaa vettä. Tuulta se kestää hyvin. Hillebergien kanssa ei ole ollut koskaan mitään nurisemista. Paino niissä on toki korkeampi, ja sillä saavutetaan tiettyjä etuja muilla alueilla.

   Poista
  2. Okei. On mukavaa kuulla positiivista oman teltan valmistajan tuotteista - valaa uskoa siihen, ettei tullut tehtyä mitään ihan tyhmää hankintaa. Vaikka Nordmarka ei olekaan mikään superkevyt, sekin on sen verran hentoinen, että olen pyrkinyt olemaan survomatta mitään, ettei teltta hajoa. Hillebergeistä vain haaveilen. Jos josku voitan lotossa... :D

   Poista
  3. Mä voin sanoa Helsportista, että n. 15 vuotta sitten Islannissa oppaana ollessani olin yön myrskyn jäljiltä ainoa koko vuoristoisella leiripaikalla, kenen teltta aamulla jökötti täysin samanlaisena paikallaan. Paikalliset oli lisänny kiviä painoksi telttojensa liepeisiin ja munkin retkeläiset valitti aamulla kuinka kovaa tuuli retuutti telttaa yöllä.. mä heräsin kerran ja mietin vielä että eikö sitä myrskyä sitten tullutkaan.. aamulla ympärillä oli tosiaan lyttyyn laonneita telttoja.. mulla oli helsportin svalbard, joka oli jossain retken myrskytestissäkin tullut ylivoimaiseksi voittajaksi. Eikä siis turhaan ��
   T. Sanna

   Poista
  4. Siis Retki-lehden testissä..

   Poista
  5. Varpsulintu: Voit varmasti telttailla sen kanssa huoletta. Mulla oli aluksi hyvin syvää epäluuloa BD:n telttaa kohtaan, mutta hyvin se on kestänyt. :D

   Sanna: Juu, Svalbard on pommisuoja. Itse olen joskus vuosia sitten ollut myrskyssä, jossa kolme telttaa neljästä (tai neljä viidestä..en muista) otti vaurioita. Kaaria pamahti katki. Aika huvittava näky aamulla.

   Poista
 2. Moi! Onko siulla jotain tekstiä käyttämistäsi rannelaitteista? Oli tai ei, ni Kiinnostelis kovasti, että minkälaisilla vekottimilla träkkäilet etenemistäsi etenkin useamman päivän vaelluksilla, jos siis ylipäänsä sellasta gps-kikkailua pitkillä reissuilla harrastat, ja miten / millä latailet niihin käikäleisiin mehuja reitin varrella.

  Tarkotuksena ois vaihtaa surkuhupaisa puhelin ja Sports Cracker (vai olikohan Tracker, hmm...) johonkin oikeaan gps -vekottimeen. Tämäkin rinkkaselkäapina saisi viimein syyn unohtaa sen älypuhelimen suosiolla kotia luontoon lähtiessä ja ostaa reissupuhelimeksi jonkun kakkelin palikkaNokian, jolla pystyy just just soittamaan ja lähettämään tekstareita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toistaiseksi mulla ei ole ollut kuin työn puolesta erilaisia testilaitteita käytössä. Oma vekotin on juuri hankinnassa. Etenen tylsästi kartalla ja kompassilla. Tällä kuukauden reissulla mulla oli yksi garminin rannelaite ja yksi suunnon vastaava mukana. Niistä on arviot Retki-lehdessä, kun vain muistaisin missä numerossa.. Mitään sen suurempaa kikkailua en ole harrastanut.

   Noihin laitteisiin latasin lisää virtaa aurinkokennolaturilla, jotka taitaa vielä jäädä virtapankkien jalkoihin aika pahasti. Laturi oli testikäikäle töistä.

   Mulla alkaa olla reissuja niin paljon ja kohteet paikoissa joissa ei kännykkä kuulu, että hankinnassa on nyt varuiksi gepsit ja satelliittipuhelimet. On sitten kotona muilla parempi olla ;)

   Pahoittelut vastausviiveestä ja terkkuja Kevolta. Siellä kuului yllättävän hyvin puhelin, vaikka pyrin pitämään sen lentokonetilassa taskussa.

   Poista
  2. No mut eihän kartan ja kompassin käytössä oo mitään tylsää ku vertaa gepsien ja muiden digihöpsien kanssa etenemiseen! Mutta joo, jos ei mitään varsinaista pidempää kokemusta ole niin pittääpä jatkaa kuikuilua. Vaik reissut onnistuu ilman digiloogisten näppäryyksien kanssa veivaamista (itseasiassa todennäkösesti paremmin ku niiden kanssa), niin kyllähän ne mukavan lisän tuo, kun pääsee sitten märehtimään sitä kuljettua reittiä kartalta jälkikäteen. Numerot on kivoja sillon, ku ne on kivoja. Pitäs vaan keksiä että millä ne numerot taltioi ja millä sen taltioivan laitoksen pitää virroissaan sillo, ku taaplataan jossai huitin kuusessa ties monetta päivää.

   Kiitoksia Kevon terkuista, mut eipä tarvii pahotella vastauksen viipumisesta kun kuittasin ite vastaamalla tällei ripeästi kuukauden viiveellä itekin :D

   Poista
  3. Ei se mitään, mä nokitan melkein 2 kk viiveellä, ja sekin on tämmöinen pelkkä kuittaus ! :D

   Poista

by mlekoshi