Lakan ja karpalon kasvatus kotipuutarhassa

15.4.2017

Tänä viikonloppuna ollaan monen muun tavoin katseltu taimia kaupoilla. Mitähän kasveja sitä tänä vuonna tappaisi?


Mulla on kasveihin hyvin yksiselitteinen suhde. Jos sitä ei voi syödä, se on turha. Niinpä meillä kasvaa pihalla vain hyötykasveja; marjapensaita, mansikkaa, vadelmaa ja sellaisia. Koko homma aloitettiin raparperilla, jonka lähes vahingossa unohdin aidan vierustalle. Raparperi on naurettavan helppo, enkä ole onnistunut saamaan sitä hengiltä. Törkkäsin pistokkaat maahan ja unohdin koko homman. Sitten se vaan kasvaa ja kasvaa ja kasvaa. Nytkin maasta työntyy jo uusia alkuja. 

Ensimmäisenä omakotitalokesänä istutin viisi pensasmustikkaa, oikein huolella hieroin niille paikat ja möyhin mullat. Pensasmustikat vihasivat oloa meillä, ja kostoksi koirat juoksivat ne yksi kerrallaan kumoon. Melkein teki mieli tehdä koirista kauniit karvahatut, mutta oikeastaan mustikkapuskat kerjäsivät sitä. 

Kaikki viisi puskaa kuolivat, mutta en oikeastaan jaksa lannistua siitä. Mustikkaa saa todella helposti metsästä, mutta on se vaan kiva noukkia edes muutama marja tuosta takapihalta. Tänä vuonna kokeiluun menevät lajikkeet Northland ja Pink Lemonade. Luvassa siis teoriassa sinisiä ja pinkkejä pensasmustikoita.


Vielä ei ole kovinkaan kummoinen istutusaika. Meillä ainakin on maa vielä aivan jäässä, ja kun tuollaisen taimihomman törkkää maahan, se suurella todennäköisyydellä kuolee. Näitä pitäisi säilyttää viileässä ja valoisassa, mutta kenellä sellaista tilaa oikeasti on? Rehut saavat nyt tyytyä olemaan laudalla. Kun keli on sopiva, siirrän ne ulos. Tämä karpalo on oikeastaan aika kaunis kasvi ihan sellaisenaan sisälläkin:


Tänä kesänä meillä on kokeellinen vuosi. Ulos täytyy perustaa suo, sillä sekä karpalo että lakka kasvavat parhaiten kosteassa. Näille on siis tulossa jonkinlainen muovilla vuorattu turvelaatikko, jonka tarkempi toteutustapa selviää myöhemmin, kunhan yöpakkaset ovat ohi. Meillä on ollut neljä lavakauluslaatikkoa ainakin vuoden odottamassa inspiraatiota.  

Myös gojimarjaa löytyy kaksi puskaa. To-del-la typerää. En edes tiedä kannattaisiko tämä pitää sisällä vai siirtää jossain vaiheessa ulos. Miettimisaikaa on onneksi vielä.


Lakan taimet näyttävät tällä hetkellä aivan todella säälittäville. Ne olivat kaupassa ulkotilassa, ja meillä on pakkasta. Lakka saa nyt tottua lämpimään ja siirtyä myöhemmin mukisematta suolaatikkoonsa. Vähän hankala on uskoa että tuosta rikkaruohokasasta mitään lakkaa tulee, mutta onhan se mahdollista. 


Lakkaa on kahdenlaista. On sellaisia lajikkeita, jotka tarvitsevat tyttö- ja poikaversioita vierekkäin. Meille tuli Nyby, joka pölyttää itsensä eikä siis tarvitse muuta kaveria viereensä.

Hyvä tästä tulee (kaikki vinkit tänne näin!). Olen päättänyt onnistua.

4 kommenttia :

 1. Siitä opas karpalonviljelyyn. http://peuraniementaimitarha.fi/2012/tuotteet/viljelyoppaat/karpalon-viljelyopas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai siitä on ihan opaskirjanenkin! Hyvä tietää :)

   Poista
 2. Hei jännää, en tiennyt, että karpaloakin voi yrittää itse viljellä. En osaa antaa mitään hyviä ohjeita, koska yhtäkään mainituista kasveista en ole (vielä) yrittänyt kasvattaa omalla parvekkeella, mutta tsemppiä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä on eri lajejakin. Mä tietty pro-tason puutarhurina ostin ensimmäisen, joka tuli vastaan. Nyt sitten mietitään, että mitä ihmettä.. Suurta satoa en odota, mutta onhan tuo nätti :D

   Poista

by mlekoshi