Parhaat leiripaikat

30.3.2017

Vaelluksilla on mukavinta se, kun iltaisin voi väsyneenä kellahtaa telttaan ja katsella kauniita maisemia, nauttia lasillisen punaviiniä ja rentoutua päivän rasituksista. Pelkkä teltassa köllöttäminen ei mulle riitä, vaan tähän telttapaikkanautintoon liittyy olennaisena osana se, että päivä on kävelty ja illalla oikeasti väsyttää. Vaihtoehtoisesti muistot hyvästä telttapaikasta voivat liittyä suojan tarpeeseen tai johonkin muuhun erityiseen syyhyn. Pahimmat myrskypaikat ja ukkoset on kyllä muistissa.


Jotkut ovat kovinkin mustasukkaisesti vaalimassa omia parhaita retkeilypaikkojaan, ettei sinne vain kukaan muu löydä. Itse ajattelen, ettei mun muistot kulu vaikka joku muu samoilla seuduilla liikkuisikin ja saisi kokea ne samat kivat paikat jotka minäkin. Tässä siis parhaita paikkoja niiltä reissuilta, joilla olen käynyt:

1. Kebnekaise, Cievrracohkka
Tästä ei ole juuri kukaan kuullut, mutta moni on kävellyt melko läheltä ohi. Nikkaluoktasta lähdetään kohti Kebneä ja käännytään sillan jälkeen kulkusuunnassa oikealle, eli ylös tunturiin. Rytelikön läpi nousee polku joka näkyy myös kartassa. Tosi kiva paikka, suosittelen.2. Kebnekaise, Kaskasavagge
Edeltävältä tuvalta on hyvä jatkaa kohti renvaktarstugaa ja Kaskavaggea. Kun jatkaa kohti Kaskasavaggea, löytyy monia kivoja paikkoja yöpymiseen. Tällä paikalla jännitettin, tuleeko myrsky päälle vai ei. Tällä kertaa onni oli meille myötäinen, ja kaatosade meni seuraavaan laaksoon. Aamulla oli niin kirkasta ja lämmintä, että pystyin pesemään hampaita ulkona kalsarisillani.


3. Kebnekaise, Singisohkka
Kungsledenilläkin voi tehdä valintoja. Singin kohdalla voi kävellä joko tuvan kautta, tai nousta hieman ylöspäin. Vaikka lammen 980 kohdalla onkin todella kaunista ja siksi myös usein paljon telttoja, mä en ole koskaan jäänyt siihen. Sopiva telttapaikka on löytynyt jatkamalla matkaa hieman kohti Nikkaluoktaa. Tunturista tulee pieni mutta kaunis vesiputous ja puro, jonka äärellä voi telttailla. Tasaisia telttapaikkoja ei ole valittavaksi asti, mutta niitä on. Tässä kohdin mietittiin, kuinka paha vierustalla vyöryvä ukkospilvi on.


4. Hetta-Pallas, Montellinmaja
Tykkään Montellinmajasta ehkä eniten siksi, että siinä on rauhallista suurimman osan jatkaessa kohti seuraavaa isompaa tupaa. Montellinmaja on pieni ja symppis.


5. Lofootit Å, Ågdalen
Lofootit on jännä paikka, muttei mikään vaeltajan unelma. Pieniä päiväretkiä tai yhden yön vaelluksia voi kuitenkin tehdä. Maasto on usein kumpuilevaa, ja pienenkin teltan alle voi olla hankalaa löytää tasaista, kuivaa paikkaa. Åsta lähtee kuitenkin yksi polku, ja laaksossa on ihan ok maisemat. Kun nousee ylös, on jo todella kaunista.6. Sarek, Nienndo
..tai joku paikka Guhkesvakkjåhkan jälkeen. Täällä on pelkkää kiveä, ja laitettiin teltta lähestulkoon polulle. Ei siellä muita liikkunut kuitenkaan eikä ollut toivoakaan löytää mitään järkevää telttapaikkaa. Myrsky oli nousemassa, oli hirveä tuuli ja meillä oli juhlapäivä. Mitään hienoja kuvia ei ole ja telttakin oli aivan vinossa. Tämä oli hyvä paikka minulle koska en kuollut myrskyyn, mutta muille siellä ei ole sitten mitään nähtävää.. Juotiin skumppaa (pullosta).


7. Jotunheimen, Spiterstulen
Tai oikeastaan Spiterstulenista etelään. Jontkassa oli hyvä olla. Teltta jäi purolle alas odottamaan, kun huiputettiin Galdhöpiggen.
8. Jotunheimen, mysteeripaikka
Jos tietäisin missä tämä oli, kertoisin kyllä! Jossain Spiterstulenin ja Memurubun välillä ehkä?


9. Tasamaa Kalottireitillä
Tämän paikan viehätys perustuu siihen, että kuukauden matka oli lopuillaan ja viimein oli tasamaata! Paikka on Kalottireitillä, Vaisaluoktasta länteen, siinä kohdassa jossa Valldajåhkå ylitetään. About. Kävelin 10 päivää kumpuilevaa maastoa, joten siksi tämä jäi niin kovasti mieleen.


 10. Mä en millään keksi kymppiä! Osa telttapaikoista jää erityisesti mieleen ja osa ei. Telttapaikkoja mulla kyllä riittää. Ne on kauniita, maisemia voisi ihailla vaikka miten pitkään, on puroa ja avotunturia ja kaikkea sitä, mitä tarvitaan täydelliseen telttapaikkaan. Joskus se fiilis vaan tulee ja joskus ei. Jatkan täydellisen telttapaikan numero 10 metsästämistä. Ehkä ensi kesänä löytyy? Olisiko hyviä vinkkejä mistä etsiä?

Jos tykkäät kauniista maisemista, löydät niitä täältä: Kalottireitin 10 kauneinta maisemaa.

4 kommenttia :

 1. Hyvä postaus! Inspiroiduin siitä ja tein oman version. :) http://luontoloinen.blogspot.fi/2017/04/hienoimmat-telttapaikat.html

  VastaaPoista
 2. Juuri sellaista mistä itsekkin tykkään. Ylhäällä, avaraa ja vesi lähellä.
  Helposti saavutettava vinkki. Kilpikseltä Salmivaaran eteläpuolella oleva pieni lampi 785.5, vain pari tonttia teltalle. Saana...Malla...Norja...Termbisjärvi..ilta-aurinko...voi kipaista vaikka aamubussille.
  Matti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kilpiksen alue vetoaa muhun aina. Hyviä vinkkejä :)

   Poista

by mlekoshi