Alone - 87 päivää luonnossa ilman ruokaa

19.2.2017

Viimeksi kirjoitin siitä, miten retkeilystä voisi nauttia enemmän. Miten olisi toinen ääripää, selviytyminen juuri ja juuri hengissä?


Joitain hetkiä sitten Suomessakin esitettiin jenkkisarja Alone, jossa kymmenen kilpailijaa heitettiin keskelle ei mitään. Mukaan saa ottaa kymmenen tavaraa ja ruoka hankitaan luonnosta. Ilman ruokaa ei siis tarvitse selvitä, mutta kaikki minkä syöt, hankit luonnosta itse. Kuka selviytyy pisimpään, voittaa 500 000 dollaria.

Jenkeissä sarjaa on tehty kolme kautta. Niistä ainakin yksi on esitetty Suomessa. Jos et halua lukea uusimmasta kaudesta mitään, lopeta lukeminen tähän.


Kolmas kausi on vietetty Patagoniassa, jaksot esitetty, voittajat löytyvät wikipediasta, ja kaikki menee yhä oudommaksi. Mua tämä konsepti kiinnostaa todella paljon, ja tämän rinnalla julkkisselviytyjät on ihan vitsi. Alonen ensimmäisen kauden voittaja selvisi luonnossa 56 päivää. Toisella kaudella voittaja selviytyi luonnossa hengissä 66 päivää, kolmannella jo 87 päivää. Kun sanon selviytyi, se tarkoittaa sitä. Viimeiseltä kaudelta kaksi kilpailijaa poistettiin, koska heidän kroppansa ei yksinkertaisesti kestänyt niin vähäistä ruokamäärää yhtään enempää. Kilpailijat olivat siis henkensä kaupalla kisassa mukana. Hullua, eikö?

Eräs kilpailija poistettiin, koska verenpaine laski vaarallisen alas. Mies oli myös sairaalloisen laiha, mutta halusi jatkaa kilpailussa. Toisella väkisin poistetulla painoindeksi laski alle minimin, joka oli asetettu lukuun 17. Se tarkoittaisi, että minä, 156 senttisenä lähtisin kilpailusta, kun painoni tippuisi alle 41 kilon. Painon vuoksi poistettu kilpailija oli 28-vuotias nainen, joka oli selvinnyt kisassa 86 päivää syömällä pääosin löytämiään kasveja. Kalaonni ei ollut kummoinen. Hän tuli kilpailussa toiseksi.


Minusta tämän ohjelman katsominen on ollut todella mielenkiintoista. Sen lisäksi, että ihmiset ovat osanneet rakentaa todella taidokkaita majoja, pyydyksiä, kalaverkkoja, rumpuja ja koristeita, kilpailijat ovat osanneet löytää luonnosta erilaisia syötäviä kasveja ja lääkkeitäkin. Erästä kilpailijaa puri hämähäkki pahasti, ja hän etsi luonnosta sopivan lääkekasvin, jauhoi sen tahnaksi ja sai puremat paremmiksi. Samainen ihmehippi rakensi mun makuun hienoimman majan lämmitysjärjestelmineen, tuolin, henkarit, tuulikellot ja saunan. Tämä hippi oli Callie, 27-vuotias nainen, joka vietti kolmannella kaudella Patagoniassa 72 päivää.


Kisaajilla oli erilaisia strategioita selviytyä luonnossa. Erään miehen mottona oli tehdä mahdollisimman vähän, jotta kulutus on mahdollisimman pientä. Every calorie counts, tai jotain sinnepäin. Tyyppi ei tehnyt mitään turhaa, vaan makasi paikallaan ja säästi niitä kaloreita. Toisesta ääripäästä löytyy rakenteluosasto, jotka huvin ja tavan vuoksi rakensivat kaikenlaista. Parikin kilpailijaa päätti muuttaa metsään ja tehdä siitä kodin, siis asua metsässä, ei vain selviytyä hengissä. Siksi Calliekin asetteli sammalesta mattoja, teki bambusta puukoreja, ja parikin kilpailijaa teki soittimia. Myös voittaja, 36-vuotias mies rakensi taidokkaan majan, laiturin, veisteli puusta pupuja ja vaikka mitä.


Olen nähnyt vain kaudet kaksi ja kolme. Näiden perusteella ihmiset jotka kisaan lähtevät, tietävät myöhemmillä kausilla paljon paremmin sen, mihin menevät. Edeltäviltä kausilta voi oppia. Vaikka tuollaisesta sarjasta saa leikkaamalla ihan minkänäköisen tahansa, jäi fiilis, että kolmoskauden osallistujat ovat lähtökohtaisesti henkisesti tasapainoisempia kuin edeltävän kauden osallistujat. Viikkokin luonnossa ilman mukana tuotua ruokaa on todella kova suoritus. Kolmoskauden kärki oli Patagoniassa lähes 90 päivää, eli reilut 12 viikkoa, kolme kuukautta. Yksin.

Nääntyminen nälkään ei ole mitenkään hienoa, tavoiteltavaa eikä sillä heru multa yhtään pistettä. Sarjassa nähtyjä ihmisten todella kekseliäitä selviytymistaitoja ja osan asennetta luontoa kohtaan täytyy kuitenkin kunnioittaa. Niille nostan hattua.


Kuvituksena on käytetty niitä juttuja, joita itse kerään ja tunnistan luonnosta. Poikkeuksena tämä alimmainen tattiosasto, joka on vielä epävarmaa. En pidä sienistä enkä kantarellien lisäksi kerää mitään, siksi en myöskään tunnista niitä. Jos olisi pakko selviytyä pelkillä marjoilla, sienillä ja heinillä, kalalla ja pieneläimillä, kyllä tulisi nopeasti nälkä.

8 kommenttia :

 1. Tuo on kyllä hieno sarja. Olen katsonut kauden 2 ja pitäisi ykkönen ja kolmonenkin nähdä jostain. En välitä mistään Selviytyjistä sun muista höpökonsepteista, mutta Alonessa on jotenkin oikea fiilis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se juuri siinä on. Monella on myös todella hyvä asenne luontoa kohtaan. Siitä pidän.

   Poista
 2. Olen seurannut blogia sen alusta asti ja aina välillä tekee mieli kirjoittaa eka kommentti.

  Nyt on sen aika.

  Totuushan on että sieniä, heiniä ja lehtiä syömällä ei saa ihminen muuta kun henkistä ravintoa. Ihminen ei voi syödä niin paljoa heinää että se riittäisi ravinnoksi. Lopulta vain marjoilla ja lihalla on merkitystä.
  Itsellä on kokemusta viisipäivää suomen metsässä ilman ruokaa. Eräopas koulutuksen liittyen.

  Terveisin: sivusta seuraaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että kommentoit nyt, ja terveisiä Kolarista. Siksi myös hillitön viive vastaamisessa..

   Sarjassa joku onnistui saamaan lautaselleen pikkulinnun. Se varmaan ajaa asiansa juuri henkisenä ravintona. Kaloreita ei tainnut pikkulinnussa paljoakaan olla. Marjojakin saa syödä paljon, jotta siitä olisi mitään hyötyä. En ajatellut kokeilla :P

   Poista
 3. Olen myös joskus tuota miettinyt.
  10 tavaraani? Iso leuku, tulitikut, taljajousi,(haulikko ja erikokoisia panoksia, jos ne lasketaan yhdeksi?:D)suolaa, iso muovi, joutsen halla, pilkkihaalari, kahvia& keittoastia.
  Tai meikit, vessapaperia ja suklaata?
  Viinaa?
  Onpa hyvä, että sitä voi ajatella kotisohvalla ja käydä välillä hakemassa välipalaa jääkaapista. :D e.s.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä nuo viimeiset neljä. Siitä saa hyvän prinsessaselviytymisseikkailun, ja ainakin on nätti (ja kännissä) kun noutajat saapuvat.

   Poista
 4. Kiitos vinkistä Marika! Eipä ole pitkään aikaan tullut katsottua mitään vauhdikasta outdoor-ohjelmaa ja tämä reality piristi sopivasti iltaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, se on hyvä. Olen katsonut jo uudestaankin :)

   Poista

by mlekoshi