Uskaltaudu talvellakin laavulle

15.1.2017

Päiväretkeily kesäaikaan on hyvin suosittua. Mua lähellä oleva Repovesi on hyvällä säällä aivan täynnä, ja muutkin lähilaavut ovat pullollaan makkaranpaistajia. Talvella ihmisiä on selvästi vähemmän.

Monelle laavulle menee kuitenkin talvellakin käveltävä polku. Jos kävijöitä on muutamia, polku pysyy auki eikä laavulle tarvitse kahlata umpihangessa saati hiihtää. Suksia, lumikenkiä tai muita erikoisvarusteita ei välttämättä tarvita. Kaikille laavuille ei pääse kävellen, mutta vähääkään tien läheisyydessä oleville tai suosituimmille kohteille voi päästä. Varusteiksi riittää normaalit säänmukaiset talvivaatteet.

Tällä laavulla jossa nyt käytiin, ei ollut enää kirvestä. Pilkoin puita puukolla. Mukaan voi ottaa myös sytykkeitä (paperia, valmispala, tervasta), tai vaikka pari varmasti kuivaa kalikkaa kotoa. Huijaaminen on täysin sallittua. Jos nuotio syttyy, ei ole mitään väliä millä keinoin sen sai syttymään. Itse tykkään silputa kiehisiä puukolla. Kasasin niitä edeltävän käyttäjän puoliksi palaneiden puiden päälle. 
 


Varaa mukaan kuumaa juomaa, hyvät eväät, lämmin taukotakki ja tulentekovälineet. Lamppua kannattaa harkita, sillä aika menee laavulla mukavasti ja umpimetsässä on jo iltapäivällä hämärää.

Eväiksi sopivat perinteisen makkaran lisäksi nugetit, lihapiirakat, juustoleivät, croisantit, valmispizza, suklaabanaanit, vaahtokarkit ja tikkupulla. Lihapiirakoita varten olen ottanut kotona mukaan keitetyt kananmunat, kinkut, juustot, kurkkusalaatin ja ketsupin. Valmispizzan pohja muuttuu nuotiolla mukavan rapeaksi.

Tavarat kulkevat repussa tai pulkassa. Koska meillä on vetokoiria, käytetään koiratyövoimaa. Mukaan lähti Nasu (Icesmile's Arnaq), joka sai viereensä ohjaajan ja perään jarrumiehen. Pulkka ei saa luisua koiraa päin.Jos et ole ennen käynyt laavulla talvella, kannattaa kokeilla. Ehkä seuraavana viikonloppuna jo?

4 kommenttia :

 1. Täällä meilläpäin ei tähän aikaan vuodesta riitä, että ottaa pari kuivaa puuta kotoa. Puuvajoista ei useinkaan löydy edes märkiä puita. Juuri tänään olin hyvin onnellinen, että olin tajunnut rahdata omat klapit retkelle :) Muuten talvella on kiva käydä lähipaikoilla just siksi kun on kesää vähemmän porukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei puita? Aika harmillista. Täällä meidän suunnalla puita usein on, mutta ne saattavat olla pitkinä rankoina tai märkiä. Jollain laavulla jossa olen käynyt, ei ollut juuri mitään jäljellä. Mä en yleensä kovinkaan montaa klapia polta, joten pienikin määrä riittää. En tiedä mihin tältä laavulta oli kirves hävinnyt.

   Mäkin tykkään, kun laavuilla on talvella rauhallisempaa.

   Poista
 2. Mä tykkään retkeillä myös talvisin.:) Luonto on aina tosi kaunis ja talvella mukavaa, kun voi rauhassa kulkea koiran kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto on ehkä kauneimmillaan talvella, kun kaikki on valkoista. Valokin tulee aivan eri tavoin :)

   Poista

by mlekoshi