Kirjavinkki: Poromafia

15.12.2016

Olen taas hetken tauon jälkeen löytänyt kirjaston. Lukioikään asti luin paljonkin, mutta sitten se jäi. Yliopistossa oli liikaa luettavaa tentteihin. Pelkkää tiukkaa faktaa, tylsää ja teoreettista.

Lukutyylini on kirja päivässä, jos mahdollista. Mikään parin kappaleen lukeminen iltaisin ei todellakaan käy. Hyvä kirja tekee mieli lukea kerralla loppuun, mutta eihän se aina tietenkään onnistu. Nyt luin Mikko-Pekka Heikkisen kolme kirjaa putkeen, ja niistä ehdottomasti paras oli uusin Poromafia.


Poromafia on sopiva sekoitus Lappia, ihmissuhteita, äijäkulttuuria ja huumoria. Kirjassa nauretaan niin etelän tavoille kuin saamelaisten kivikautiselle tapakulttuurillekin. Utsjoella asuva Nelihangan porosuku on pitänyt valtaa Lapissa hyvin kyseenalaisin tavoin, mutta suurin vastustus toimintatapoja kohtaan alkaa nousta omasta perheestä. Pororuhtinas Jonás-Guhtur Nelihangan poika, Jouni-Sammeli, perustaa lainsuojattoman moottorikelkkakerhon ja alkaa toimimaan isäänsä vastaan. Poliisi on voimaton, ja Jonás-Guhturin vallan lonkerot ulottuvat aina Helsinkiin saakka.

Minusta tämä on hyvä ja viihdyttävä kirja jokaisen retkeilijän ja lapin ystävän lukea. Go Ahma SC!

6 kommenttia :

 1. Oho, en ole ikinä kuullut tämmöisestä kirjasta. Kuulostaa melko kaukaa haetulta ja omituiselta aiheelta mutta taidan yrittää lukea tämän joskus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sitä hullummistakin aiheista romaaneja kirjoitettu. Tämä oli ihan viihdyttävä :)

   Poista
 2. Yritin löytää tuota, mutta vedin vesiperän; täytynee ponnistella enemmän. En itse juurikaan lue romaaneja, mutta M-P:n "Terveiset Kutturasta" oli hyvä. Heikkisen kirjojen ymmärtäminen taitaa tosin edellyttää, että on jo ennestään vähän kallellaan.

  VastaaPoista
 3. Tykkäsin kirjailijan aiemmistakin kirjoista joten tulee varmaan tämäkin luettua kun kerkii.

  VastaaPoista

by mlekoshi