Tyttöjen juttuja

20.5.2016

Tämä postaus on naisille. Tiedän, että täällä pörrää monia uteliaita miehiä, mutta ukot passittaisin nyt jonkin miehisen bensankatkun ja pullistelun pariin. Hyviä paikkoja ovat esimerkiksi tämä tai tämä. Hus!


Miehet ovat poistuneet? Hyvä.

Kesä ja vaellusreissut ovat taas tulossa, ja monia naisia mietityttää se, mitä tehdä jos sille ainokaiselle viikon vaellusreissulle sattuu menkat. Joo, ei ole kovin mediaseksikäs aihe, mutta sattuu nyt kuitenkin koskettamaan about jokaista naista ja melkein jokaisen miehen tyttöystävää tai vaimoa (siis hyi sinä mies, vieläkö luet tätä? Viimeistään nyt painu mäkeen). 


Menkat tulee puheeksi ihan joka kerta kun joku nainen on kiinnostunut aloittamaan retkeilyä. Tätä kysytään myös ihan jokaisessa intin tilaisuudessa, jossa rekrytään naisia armeijaan. Kuinka pärjätä maastossa se viikko kuukaudesta? Kaikki miettivät, rohkeimmat kysyvät.

Tässä pari vinkkiä:

1. Siirrä ne. Pillereillä asia hoituu ja elämä on helpompaa.

2. Hanki hormonikierukka. Ehkäisyaspektin sivutuotteena kuukautiset vähentyvät tai saattavat poistua kokonaan.

3. Kosteuspyyhkeet ja lämmin pesuvesi. Jos siirto tai poisto ei käy, sitten putsataan. Kosteuspyyhkeillä pärjää pitkälle. Tunturipurojen jääkylmä pesuvesi ei ole erityisen houkuttelevaa, mutta lämmintä vettä saa retkikeittimellä ja näkösuojapuska on kaveri. Käytetyt rullat laitetaan roskapussiin (ainakin helteillä suosittelen tiivistä pussia).

4. Ota aina, siis aina, mukaan siteitä. Olen kuullut viikon reissuista, joissa mukana ei ole ollut yhtäkään, ja on kyselty kavereilta ja kaikilta vastaantulijoilta siteitä ja taiteltu tuppoja vessapapereista ja sukista. Näitä tarinoita yhdistää se, ettei kuukautisten pitänyt missään nimessä alkaa juuri nyt. Ota siis aina mukaan siteitä. Jos et tarvitse niitä itse, voit pelastaa sillä jonkun toisen vaellusreissun.

 Pienillä jutuilla siis pärjää retkilläkin, ja tämä nyt kuuluu normaaliin elämään. 

Oletko mies ja luit tänne asti? Soosoo. Nurkkaan siitä.

41 kommenttia :

 1. Mitenköhän kuukupin käyttö sujuis maastossa? Ei tulis roskaa, mutta toisaalta vaatii tietyn hygieniatason.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ainakin mie olen pärjänny kupin kaa hyvin maasto-olosuhteissa. Toki kannattaa tutustua siihen, ettei ekaa kertaa koita kuppia reissun päällä. Kosteuspyyhkeet auttaa ja selviää ilman haisevia siteitä. Suosittelen.

   Poista
  2. Ei sitten harmaintakaan haisua tästä..

   Poista
  3. Kosteuspyhkeen lisäksi voi tietysti käyttää lämmitettyä vettä. Kuukuppi toimii ainakin mulla reissuissa paitsi pahimpina tulvapäivinä jolloin ylivuotoon pitää olla lisävarmistus.

   Poista
  4. Jatkan edelleen pihallaoloa tämän asian suhteen :D

   Poista
  5. Hyvin on täälläkin sujunut kupin kanssa. Kosteuspyyhkeiden lisäksi varaa mukaan esimerkiksi leikatun vissypullon alaosan. Kuppi sinne, päälle retkikeittimellä kiehautettu vesi ja kuppi on putsattu. Toki tuo "kuukuppikeitos" saattaa näyttää hieman vistolle, ainakin jos heittää keitoksen rennosti leirintäalueella pöydälle kun vieressä on muita retkeilijöitä, hups :D mutta toimii paremmin liikkeessä eikä ole tuota roskaongelmaa.

   -Anniina
   huippuhetkia.blogspot.fi

   Poista
  6. Mhöhöhö :D Kieltämättä mua häiritsisi kamalasti, jos jotain tuollaista pitäisi kattilassa keitellä. En siis tiedä asiasta mitään, kunhan huutelen taustalta..

   Poista
 2. Minä juon reilusti siankärsämönkukkateetä, se vähentää verenvuotoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvä. Ei kysyttävää :D

   Poista
  2. Hei, olen lukenut tästä niksistä - se kuulemma auttaa myös kipuun! En ole pystynyt kunnolla testaamaan, sillä kyseinen tee maistuu mielestäni aivan törkeän kamalalta. (Niinpä käytän kipulääkkeitä, joilla on samat vaikutukset.)

   Poista
  3. Kipulääkkeet puuttuikin multa listasta. Niitä on tietty mukana aina, koska kuuluu perus lääkevarustukseen.

   Poista
 3. Moi! Omalle kohdalleni sattui niin, että sain kävellä 250km Camino Portuguesia side pöksyissä, vaikka "niiden piti loppua jo ajat sitten". Se oli hyvä opetus mm. siitä, että vaikka Portugalin ja Espanjan kaupoissa on hurjasti samoja tuotemerkkejä, kuin meilläkin, on siteillä siellä omat omituiset nimensä. Kieliä taitamattomana päätin ostaa aina kalleimpia, jotta ne kestäisivät hajoamatta kävellessä. No problem. Ruokavalio sisälsi niin paljon pihvejä ja punaviiniä, että pre-menopausaalisen kolmen viikon vuotamisen kesti ihan pystypäin :)

  t. Tiina
  tiinanpatikointi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, tämähän kuulostaa mielenkiintoiselta. Tilanne on varmasti vaatinut punaviiniä :D

   Poista
 4. Jeee! Tykkäys postaukselle jossa oikeaa asiaa :D

  VastaaPoista
 5. Kuukupin käyttäjille suosittelisin kahta kuppia mukaan. Toista voi putsailla ja tarvittaessa vaikka keitellä kun toinen on käytössä.

  Itse olen Cerazetten tyytyväinen käyttäjä nykyään, joten asia ei tällä hetkellä kosketa minua :)

  Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäen nyt oikein hiffaa. Onko kuppilaisia oikeesti noin paljon vai eksyikö kaikki vaan tänne :D

   Poista
  2. Mä olen ihmeissäni, siis ihan todella vilpittömän hämmästynyt, että käyttääkö joku vielä jotain muuta kuin kuppia? :D

   Poista
  3. Kauppojen siderivistöstä päättelisin, että saattaa käyttää :P

   Poista
  4. Mä en ole käynyt siellä hyllyllä sitten vuoden 2002 ja olen jotenkin ihan ajatellut, että "kaikki" käyttäisivät kestotulppausta. :D

   Poista
 6. Mie niinkin selviän itse kuukautisista juurikin tuolla pussiinkeruutaktiikalla, mutta haastavampi henkisesti (myös kanssavaeltajille) on se vajaa viikko ennen kuukautisten alkua. Kaikki on perseestä, suunnistuskämmiä seuraa hermoromahdus, "whyhyhyy miksi vesi ei kiehu nopeampaa, mie olen surkea keittämään vettä" ja vesisadekin on henkilökohtainen hyökkäys minua vastaan.

  Jälkikäteen on kiva selitellä käytöstä kun lunttaa kalenterista/pilleriliuskasta että niin joo tää oli tää viikko, sori hei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai että mä nauroin pitkään tälle. :D Olet asian ytimessä, Sanniseni ;)

   Poista
 7. Joo voi terve. Viime reissulla taittelin sideharsosta leikattuja siteitä. Onneksi ei ollu kaikkein pahimmat teuraspäivät. Kuukuppi oli jääny pois koska oli niin miljoona muutakin viime hetken asiaa (jep, kuppi toimii maastossa) ja menkkojen ei pitöny muutenkaan alkaa pariin viikkoon. Dundunduun.

  VastaaPoista
 8. Jepjep, on niitä kuukuppilaisia oikeasti tätä nykyä tosi paljon. Ja kyllä, moinen toimii. Vaelluksella en ole kokeillut, mutta viikon telttamajoitus-järvipesu-festareilla kyllä. Sen menkkojen ajan pärjää kyllä jos on vettä ja hellävaraista saippuaa käytössä. Siinä kun huuhtoo alapäänsä, huuhtoo samalla kupin ja homma kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa. Täytyy myöntää, ettei tämä "kuka käyttää mitäkin" -aihe ole mulle kovin tuttua.. :)

   Poista
 9. Kuukupille vahva suositus myös täältä! Toimii myös veneily olosuhteissa. Kuukupille tarkoitettu oma pesuaine on loistava. Mukaan aina myös siteitä ja tampooneja! Arjessa käytän kuppia harvemmin, mutta reissun päällä se on paras vaihtoehto. Usein ulkomailta ostetut siteet eivät ole mistään kotosin ja niitä pitää etsiä kissojen ja koirien kanssa... -E

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että on löytynyt toimiva systeemi.

   Poista
 10. Miksi miehet eivät saa lukea tätä? Joo, varmasti oli vitsi, mutta ei ehkä paras laatuaan.

  Kuukautisia on mystifioitu ihan tarpeeksi vuosisatojen aikana ja niiden varjolla on kielletty naisilta kaikkea naimisesta politiikkaan. Ehkä nyt olisi jo aika lopettaa se. Ei kai se nyt haittaa, että miehet vähän sivistyvät tässäkin asiassa - ja osaavat sitten vaikka muistuttaa ottamaan niitä kuukautissuojia mukaan.

  Sinänsä hyvä aihe ja kiva, kun siitä kirjoitit. Varmasti mietityttää monia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei täältä hyviä vitsejä ja asiallisuutta oikeastaan löydäkään. Huonoa huumoria täynnä koko blogi. :D Kieltämättä muakin kiinnostaa enemmän noi arctic trucksit, mutta toistaiseksi ajetaan volkkareilla.

   Poista
 11. Haha, kun luin tämän postauksen ensimmäistä kertaa, olin minäkin vähän suutahtaa, että mitä sellaisia "tyttöjen juttuja" muka voi olla, mitkä eivät ollenkaan missään tilanteessa voisi koskettaa ketään miestä, kun eihän sellaisia mielestäni olekaan - mutta tätä aihetta en siinä kohtaa keksinyt - ja ajattelin että tämän täytyy olla jotain huonoa huumoria taas. Mutta kyllä tässä nyt ollaan ns. oikeiden tyttöjen juttujen äärellä, jos ikinä. :D

  Tosin tuota edellistä kommentoijaa kompatakseni, on ihan totta, että miestenkin on hyvä joutua/päästä lukemaan menkkajuttuja. Totuus on aika karua. Loppuisi se ainainen vähättely ja ihmettely joskus, jos tietäisivät kaikki likaiset yksityiskohdat.

  En ole itse joutunut kertaakaan vaeltamaan kuukautisvaivojen kanssa. Olen ollut tosi tarkka, ettei niin pääse ikinä käymään. Mulla on meinaan ihan hirveän tuskalliset menkat, joten siihen loppuisi se vaellus. Pystyn hädin tuskin kävelemään vuoteesta vessaan ja takaisin parin ekan päivän aikana, kipulääkityksestä huolimatta. Onneksi on myös hyvin säännöllinen rytmi, joten ennakointi on helppoa, ja vaellukset on saatu buukattua sopivaan kohtaan kiertoa.

  Muutaman kerran on pitänyt kyllä siirtää kuukautisia vaellusten ja joidenkin muidenkin hommien takia, mutta ei sekään hauskaa ole. Saan kovaa pahoinvointioireilua ainakin siitä keltarauhashormonivalmisteesta, jota aiemmin käytin, joten en sitten tiedä, olisiko vähemmän kauheaa kestää menkat mieluummin kuin voida pahoin päiväkausia. (Pitänee kokeilla jotain muuta pilleriä seuraavaksi. Se voisi ratkaista ongelman.)

  Tästä aiheesta pitäisi kyllä, jälleen kerran, puhua enemmän vaellusfoorumeilla ja -blogeissa ja muissa... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuu siis kyllähän tämä toisaalta koskettaa ainakin omaa miestä hyvinkin läheltä esim. otsalohkoa ainakin silloin, kun vesi ei kiehu kuten sen pitäisi. Tarkoituksena oli tarjota miehille hyvä poistumistie vielä silloin kun voi. En minäkään halua lukea keski-ikäisten ukkojen eturauhasvaivoista varoittamatta, ja mulle riittää ihan mainiosti se tieto, että on olemassa esim. kusipullo. Tarkempaa tietoa siitä, mitä äijät vehkeidensä ja pullojensa kanssa öisin tekevät, en halua. Joten ukoille on nyt tarjottu hienovaraisia vinkkejä poistumiseen, ns. sinua on varoitettu. :D Kyllähän mä tiedän että miehet täällä käyvät lukemassa ja se sallittakoon. Tämä on vapaa internet.

   Poista
  2. Joo, se on kyllä hyvä ja olen samaa mieltä ukkojen kusipulloista! :D

   Poista
 12. Täällä vielä yksi kuukautiskupin käyttäjä. Ekalla vaelluksellani kuukautiset alkoivat (myös mukana olleella kaverillani...) juuri tuolla tavalla silloin kun ei todellakaan pitäisi, enkä ollut varautunut kovin hyvin. Muutamalla siteellä piti pärjätä, yäk :/

  Sittemmin olen siirtynyt käyttämään kuppia ja satunnaisesti myös kestositeitä. Kuppi on toiminut hyvin jopa telttaillessa Afrikassa, eli uskallan suositella. Kärsin kuukautisten aikaan pahasta migreenistä ja kuppi auttaa osaltaan lievittämään yleistä v*tutusta, kun jalkovälissä ei pyöri mitään märkää lärpäkettä. Pesee tamponit ja siteet minusta noin 100-0. En tiedä onko kupilla edelleen jokin viherhippimaine ja käyttäjäryhmä on marginaalinen, mutta olin silti tosi yllättynyt ettei tässä postauksessa ehdotettu sitä :D

  Juu ja tämä ei sitten ollut maksettu mainos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kommentti kaivettu tänään roskapostikansiosta, jonne se oli jostain syystä livahtanut.

   Poista
 13. Hih, täällä kupittelija myös yli kymmenen vuoden takaa, mutta reissukäyttöön en sitä välttämättä suosittele. Olin yli neljä kuukautta Aasiassa ja jätin kupin kotiin suosiolla. Ei se, mihin sen tyhjentää ja pääseekö alapesulle, vaan se, miten saa kädet pestyä. Joissakin olosuhteissa se olisi toiminutkin, mutta vaikka 12 tuntia matkustaessa hikisessä bussissa ei, kun taukopaikan kyykkyvessoihin päästäkseen pitää kahlata kusisessa mudassa.
  Lisäksi itselläni kuppi tuntuu lisäävän pissaamisen tarvetta, ja sitä syytä ei liene tarpeen selittääkään. :D

  Niagaramenkkoihin se kyllä olisi vaeltaessa ihan kätevä. Luomukierrolla en ole päässyt suunnittelemaan täysin menkattomia reissuja, mutta aika hyvin niiltä on vältytty. Pitää kuitenkin koputtaa puuta, sillä tajunnan vievät kivut tulevat ja menevät aivan miten sattuvat, enkä mielelläni kokisi moisia erämaassa. Himalajalla menkat alkoivat heti (ja myöhässä), kun pääsimme rankimmalta etapilta alaspäin ja loppu häämötti jo. Kiitti, kroppa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsit kun mulla ei ole vieläkään mitään järkevää sanottavaa tähän kuppiasiaan. Käsien pesuun yleisellä tasolla ehkä.. :D

   Poista
 14. En vaella, mutta kuukuppia olen käyttänyt menestyksekkäästi yli 10 vuotta ja siitä en luovu. Ihan kuin menkkoja ei olisi ollenkaan :) tosi kevyesti menee.
  Mökillä saa kupin putsauksen hoidettua käymällä välillä uimassa.
  -Hetti

  VastaaPoista
 15. Kupilla oon itse selvinnyt parhaiten kaikki reissut.
  Jätteen määrä pysyy minimissä ja usein kuukautiset voi myös kokonaan unohtaa ja keskittyä vaan siihen parhauteen - vaeltamiseen.
  Täytyy kuitenkin myöntää että silloin tällöin kyllä pännii "pikkuisen" kun pari kertaa päivässä pitää vetäytyä pusikon suojiin erinäisin varustein (sis. juomapullo, josta saan pesuvettä kupille; kosteuspyyhkeitä, vessapaperi, käsidesi). Etenkin itikka-aikaan ja sädesäällä on ketutuksen määrä huipussaan.

  Tosin oon huomannut että monta kertaa kyseisen operaation yhteydessä pääsee todistamaan jotain tosi hienoja luonnonilmiöitä; kerrankin bongasin saukon keskellä avotunturia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmä tajua tota kuppia mutta luonnonilmiöille peukut :D

   Poista

by mlekoshi