Koiran hinta

22.2.2016

Rahateemaan saatiin oikein hyvää keskustelua. Enkä edes aloittanut siitä, paljonko menee rahaa suoraan tai välillisesti koiraan! 

Aikaisemmin mietin, halutaanko meille ottaa koiraa ollenkaan. Kustannusmielessä se ei ole suurikaan investointi, sillä siperianhusky on pieniruokainen, perusterve ja muutenkin kiva rotu. Kyllä meillä on varaa pariin koiraan.


Ennen koiran hankkimista tutustuin alan kirjallisuuteen, jossa oli myös laskelma siitä, mitä koira maksaa. Laskelma löytyy aikaisemmasta postauksesta. Pidin sitä hauskana listana, mutta hitto vie, se onkin totisinta totta.

Kas näin:

Ensin ostetaan tonnin koira.
Tonnin koiralle ostetaan säkillinen leluja ja muuta rekvisiittaa, 100e.
Tonnin koira syö 100 euron kengän.
Sitten tehdään tonnin koiralle 500 euron tarha takapihalle.
Ja toinen mökille.
Jotta koira kulkee kivasti autossa, hankitaan 500 euron kalterit takapaksiin.
Sen jälkeen ostetaan 500 euron kamera jolla kuvataan sitä tonnin koiraa.
Koira otettiin tekemään töitä, joten vetovarusteet 100e.
Sukset (200e), monot (200e) ja muut jo on.
Sitten ostetaan tonnin koiralle tonnin kaveri, jotta retkikaveri ei jää yksin kököttämään keskelle ylämäkeä.


2600 kilometrin pennunhakureissulla kuluu myös hieman bensaa.
Neljä koiraa olisi kivempi kuin kaksi, tonni taas suih viuh.
Neljä tonnin koiraa ei mahdu 500 euron tarhaan, joten rakennetaan tonnin tarha. Naapurin mielestä valmistarha on kauniimpi kuin oma kyhäelmä (+500e).


Jokaiselle koiralle on oltava oma koppi, joten säälittävä yhden koiran koppi viedään mökille ja korvataan se kahdella rivitalolla.
Neljä koiraa ei myöskään mahdu 15 000 euron autoon, joten neuvotellaan työnantajalta 50 000 euron auto.
Uuteen autoon tehdään 200 euron kuljetuskoppi.
Ja parannellaan sitä pari kertaa, 50 euroa laaki.
Kyllähän nelivedolla pääsee. Ei pääse. Hermovaikutus -50%.


Koira karkaa pihasta ja viedään poliisikyydillä eläinhoitolaan. Harvinaislaatuisesti kustannus nolla euroa.
Piha-aidan korotus 1000 euroa.
Koska syksyllä lunta ei näy ei kuulu, ostetaan tonnin koiralle 500 euron sulanmaan vetoväline.
Ja itselle kypärä.
Sula maa on tylsää, joten ajetaan Lappiin pari kertaa syksyssä ja vuokrataan mökki, à 500 euroa+muut kulut.

Niin hauskaa että melkein naurattaa.


Onneksi Lapissa ei ole myynnissä mitään järkeviä kiinteistöjä.

24 kommenttia :

 1. Ei voi kuin nauraa taas. :D Niiiin samaistun tähän(kin) postaukseen. Ja lisään siihen vielä että vaikka näillä tonnin koirilla on tonnin tarhat josta ne ei pääse itse karkuun tulee pihalle lauma hirviä ja rikkoo kaikki aidat. Vaikutus kustannuksiin: tarhojen korjaus, juoksuisten narttujen ultraaminen, pentutarvikkeiden hankkiminen, rekisteröintikulut jnejne. Helpompi ois ollut hankkia 1 kpl lisää tonnin koiria kuin teettää sellainen itse (vahingossa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lauma hirviä?! Muahaha :D Tuota en kyllä nähnyt tapahtuvan. Tuliko edes hyvä pentu?

   Poista
  2. Älyttömän hyvä, että silleen ei kaduta. :D

   Poista
 2. Ja päässä soi: "Annoin pikkusormen, se vei koko käden..." ja tilin. Meillä harkitaan vain yhdelle retkikaverille oman rinkan ostoa.

  VastaaPoista
 3. Noinhan se menee. Ihmiset kun toisinaan valittaa kun rotukoirat on niin kalliita, minä lohdutan että se hankintahinta on oikeastaan se pienin kustannus...
  Ja kasvatustoiminnalla sitä vasta rikastuukin. Vuoden päähän ois pentue suunnitteilla ja sijoitusnarttuun on jo nyt palanut monta sataa ja tulee vielä palamaan monta lisää ennen ku ees varmistutaan että saadaanko pentuja alulle vaiko ei. Ja jos niin hyvin käy että terveystulokset ja geenitestit, kuun ja planeettojen asennot sun muut on suotuisat niin sitten ajetaan luultavasti satoja kilometrejä astutusmatkoja vain todetaksemme että tyhjäksi jäi. Hullun hommaa, mutta kai noista jotain iloakin sitten on kun tätä kerran viitsii harrastaa. :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hankintahinta on tosiaan pienin kustannus. Kasvatustoimintaa en edes kuvittele harrastavani. Ei osaa, ei mahdu, ei pysty.

   Kuinka kauas ajattelitte ajaa?

   Poista
  2. En minäkään kuvitellut kun ekan koirani n. 10 vuotta sitten otin. Toisen kohdalla oli jo pieni aavistus ja kolmas tulikin ihan jalostuskäyttöä ajatellen (johon siitä tietenkään ei sitten lopulta ollutkaan). :D
   Mitään varmaa ei vielä kilometreistäkään ole, mutta tämän hetken potentiaalisin urosehdokas asuu jossain Etelä-Pohjanmaalla, eli mitä sinne nyt täältä tulee, 300-400 km suuntaansa. Plus että eka täytyy toki hakea se narttu Kuopiosta. Viimeksi käytiin yksi hukkareissu Helsingissä ja palattiin tyhjin käsin. Onneksi seuraavan yrityksen aikaan sattui tuuri ja sopiva uros löytyikin 20 kilsan päästä ja sen kanssa sitten tärppäsikin. Mutta tälle seuraavalle nartulle ei taida sopivaa sulhoa näistä kotiseudun pojista löytyä. Tai löytyisi ehkä, jos itse kelpuuttaisin myös tietyt suvut, mutta kun en kelpuuta. Elämä on valintoja. :D

   Poista
  3. Mä en nyt oiken hiffaa tätä kuviota :D Miten sulla on narttu Kuopiossa ja sitten pitää vielä erikseen ajaa sen uroksen luo? Onko sulla joku sijoituskoira jossain (en ymmärrä niistä mitään..)?

   Poista
 4. Koiran omistaminen on kyllä ihan kipeetä :D Mulla on sekarotusia. Viimesin 500€ työbortsu. Halpapiski, se söikin sitten 2000€uron edestä kalustoa, ostin pentuaitauksen, häkin, portin 100€. Koira söi ulkona sieniä ja meinasi kuolla, päivystys 500€. Koira sai kuonokopan 30€, koira syö kuukaudessa 40€. Tämä kyseinen koira on alle vuoden ja siihen on mennyt enemmän rahaa kuin tuohon viisi vuotiaaseen, puolta isompaan koiraani :D Tsiisus miten tapaturma-altis ja toimelias :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieniä? Voi morjens. Enpä ole koskaan ajatellut että koira voisi saada jotain oireita sienistä. Omat koirat ei siis myöskään syö sieniä, joten ei ole ollut tarvetta ajatella. Yllättävät kulut on just niitä parhaita <3

   Poista
 5. Koiran omistaminen on kyllä ihan kipeetä :D Mulla on sekarotusia. Viimesin 500€ työbortsu. Halpapiski, se söikin sitten 2000€uron edestä kalustoa, ostin pentuaitauksen, häkin, portin 100€. Koira söi ulkona sieniä ja meinasi kuolla, päivystys 500€. Koira sai kuonokopan 30€, koira syö kuukaudessa 40€. Tämä kyseinen koira on alle vuoden ja siihen on mennyt enemmän rahaa kuin tuohon viisi vuotiaaseen, puolta isompaan koiraani :D Tsiisus miten tapaturma-altis ja toimelias :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain syystä monen kommentit tulee nyt tuplana..

   Poista
 6. Haha! Mie niin allekirjoitan!
  Mie eilen tuo valjakkoryhmässä kommentoinkin, että kyllä tuossa 7kk aikana kahden pennelin kanssa kymppitonni saatiin komiasti rikki!
  Juurikin niin, että ensin pari tonnia niihin koiriin, sitten muutama satanen niiden valjaisiin, hihnoihin, pantoihin, peteihin, kippoihin, harjoihin, kynsisaksiin, leluihin ja ties mihin muuhun! Sitten vaihdetaan autoa jonka välirahaan menee muutama tonttu. Sitte ostetaan autoon häkki muutamalla satasella. Sitte muutetaan maalle!
  Koirat syövät olkkarin ja keittiön lattian... Toinen pennuista repäsee myös juuri tapetoidusta seinästä palasen kunnei olla ehitty listoja laittaa. Sitte menee parit kuulokkeet ja laturi. Ei tietenkään myös unohdeta eläinlääkäri kuluja, rokotukset, Voittaja näyttelystä tuliaisena nenäpunkki... Niin ja näyttelyihin, mätsäreihin ja muihin koulutuskursseihin upotettu sievoinen summa.
  Koirat myös kasvavat joten taas laitetaan rahaa varusteisiin!
  Ruokakaan ei oo ilmasta, koska meikäläinenhän ei syötä mitään parinkympin papanaa.

  Niin joo ja nyt edessä olevat kulut! Juoksutarha pitäs rakentaa ja ne steriloinnit. Koirien oma tarha pitäis myös laajentaan, koska eihän tuo 10m x 10m riitä vielä mihkää :-D

  Kaikesta huolimatta kuumeisesti suunnitellaan jo kolmatta! Päässä viiraa tai sitten meillä on vaan liikaa rahaa (or not) :-D

  Ps. Sun blogi on huippu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi myöhäinen vastaus, pahoittelut. Sukkuloin pari päivää Helsingin ihanassa liikenteessä ja olin ihan dööd.

   Koiran ruokalista kuulostaa vähän kalliilta, jos pitää popsia lattiaa? Mä en edes ymmärrä miten se noin käytännössä onnistuu.. :D

   Rahan käyttäminen on siitä omituista, että jos esim. itse mietin onko mulla seuraavan vuoden aikana kymppitonni ylimääräistä niin ei varmaan ole, mutta silti se kyllä saadaan pikkuhiljaa menemään just esim. koiraan liittyviin kuluihin. Ja kyllähän kolme koiraa on kivempi kuin kaksi, ja parillinen tasaluku parempi kuin kolme? ;)

   Poista
  2. Uskon, että siellä ihmismassassa helposti väsähtää :-D
   Noh muovimatto niin helposti näytti onnistuvan? :-D hyvä syy ainakin ostaa olkkariin uusi lattia!
   Ja kyllä. Oon kaikille sanonut samaa, että mä en olisi yhtään sen rikkaampi rahallisesti vaikkei mulla koiria olis. Minä kyllä keksisin ihan muita menokohteita siinä välissä. Nyt tosin koirien kanssa voin sanoa, että olen monen monta kokemusta rikkaampi ja varmasti onnellisempi. :-)
   Haha well let see what happens ;-)

   Poista
 7. Onhan tää koiranomistaminen ihanan halpaa, kolmessa vuodessa on hankittu ensin pennulle koiraportti josta tuli yli samantien, sen jälkeen tarha ja koppi, jonne tietenkin koirakaveri. Sitten tarvittiin myös toinen koppi. Ja kickbike ja 3-pyöräinen kisakärry, kaksi rekeä joista toinen lähti sentään tänä talvena kiertoon, ruokaa, koiranrinkkoja, iso kasa valjaita kun tuntuu että aina tuo nuorempi muuttuu jostain kohtaa ja vanhat ei taas ihan istu, kisareissuja, liinoja, vetovöitä, pantoja joita tuo toinen puree poikki kun tulee tylsää. Alkuviikolla töistä tullessani huomasin, että keväinen remontti-innostus iskee meillä ensin koiriin kun toisesta kopista oli revitty ulkopuolelta yhdet kulmarimat irti.. Olihan niillä ollut kisaviikonlopun jälkeen ihan yksi lepopäivä, joten kertyyhän sitä energiaa väkisinkin. Mitäköhän muuta..

  VastaaPoista
 8. Juu halpaa on niin että heilahtaa. Mä en halua alkaa laskemaan, koska muuten tulee ehkä itku :D
  No okei jos vähän..
  Eli kotona on kolme tonnin koiraa (joista yksi haettu pohjoisesta lentäen eli koiran hintaan +jokunen satanen), niille ihan normi härpäkkeitä pitkin vuosia, ruokaa, vakuutuksia, isompi auto, kelkka, kikkari, valjaat, liinat, vaellusreput, omistajalle uudet ja paremmat sukset, pari häkkiä, kuppia, kippoa, mattoa ja mitä näitä nyt on. Ainiin. Ja niiden kanssa harrastetaan vetohommien lisäksi agilitya ja tokoa :D
  Eli kahden eri seuran jäsenmaksut, treenimaksut, hallivuokra, kisamaksut, agilityn valmennusmaksut, tokon valmennusmaksut, ohjaajalle parit kalliit juoksukengät ja jälleen miljoona kiloa härpäkkeitä, leluja, treenivarusteita, noutokapulaa jne.

  Veikkaan että loppusumma ei jää ihan muutamaan tonniin, mutta ei kai noita ilmankaan osaisi olla :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, siis ei todellakaan haeta koiraa mistään naapurista! :D Ensimmäinen löytyi säkällä 10 km päästä, loput sitten tooodella kaukaa. Mutta ne pitää hakea vaan kerran, ja sitten niistä on iloa pitkäksi aikaa. Joten mitään kuluja viiti laskea.. :P

   Poista
 9. Hauskaa, koska totta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tää kyllä naurata :D

   Poista
  2. ...pakko kyllä muistuttaa siitä tosiasiasta, että vaikka ne muut koirat on haettu todella kaukaa vain kerran, niin sen hakumatkan miettiminen on kyllä todellakin haaskattua energiaa. Faktahan on, että teille tulee jatkossa ehkä neljä-viisi kertaa hakumatkan verran ajoa treeneihin per vuosi. :D

   Poista
 10. Heh koiran ja muitten lemmikkien omistajana niin totta tuo teksti :) Kiva blogi sinulla muutenkin.

  VastaaPoista

by mlekoshi