Mitä testataan?

3.1.2016

Yhteistyössä Retki-lehti

Lupaamani mainos tässä! (Ja apua kaivataan..)

Kirjoitan Retki-lehteen usein varusteista. Jokaisessa lehdessä on useampi sivu varusteita; kunnollinen testi jossa valitaan testivoittaja, katsaus jossa esitellään saman aihealueen tuotteita, on pikatestit ja uutuustuotteet. Varusteista kirjoittaa useampikin toimittaja. Itse teen jokaiseen lehteen neljä sivua kamajuttuja ja muut systeemit siihen päälle.

Varustejuttuja on ollut todella mielenkiintoista tehdä. Varusteet saan pääsääntöisesti valita itse, joten olen surutta pyytänyt itselleni testiin kaikkea mielenkiintoista, kivaa ja överiä. Kuulostaako helpolta? Alussa olin aivan paiseessa. Jos voit valita minkä tahansa tuotteen tsiljoonalta eri valmistajalta mistä tahansa kategoriasta, mitä valitsisit? Mikä voisi olla hyvä, mikä olisi mielenkiintoinen, mikä olisi eniten hyödyllinen? Haluavatko ihmiset lukea suksista, leijoista, ultragrammaajan höyhenenkevyistä unelmista vai valurautapannuista letunpaistoon? Aargh, olin pulassa.

Nyt koekäytössä on teltta, lumikenkiä, suksia ja yhdet monot. Kotona ei ole lunta, joten siirryttiin Kuusamon maisemiin, jossa lunta on.


Tähän mennessä olen konservatiivisempien vaihtoehtojen (kumisaappaiden, polkujuoksukenkien, kasvikuivurien jne) lisäksi päässyt testaamaan myös koirateemaa. Vauhdikkain testattava on ollut läskirenkainen kickbike.


Eikä muuten edes sattunut tuossa!

Lisäksi olen testannut koiran kantorepun ja vetovöitä juoksuun ja hiihtoon. Testiapuna mulla oli joukko ihmisiä ja koiria. Oman siperianhuskyn lisäksi testiryhmässä oli malamuutteja ja samojedeja, joista osa vetää raivolla ja osa maltillisemmin. Tässä testaamassa Hanna ja Tsekeistä haettu alaskanmalamuutti Knight Aslak Polarni Usvit.


Aslakia käytetään paljon vetohommissa ja se on menestynyt myös näyttelyissä hyvin.

Mua kiinnostaa myös lasten varusteet. Lapset retkeilevät meillä usein mukana, ja esimerkiksi eilinen reissu Korouomalla oli 9-vuotiaalle tytölle haasteellinen, koska Vikingien pohjat olivat sairaan liukkaat. Siinä menee maku retkeilyyn sekä lapselta että aikuiselta, kun pitää keskittyä maisemien sijaan lähinnä pysymään pystyssä. Miehellä oli samat kengät aikuisten koossa käytössä, eikä niissä ollut ongelmaa. Postia siis Vikingille tiedossa.. Nämä eivät olleet testissä vaan ihan omat kengät, mutta mua kiinnostaa varustaa myös lapset niin, että retket onnistuvat. Hyvä varuste on sellainen, jota ei retkellä huomaa.


Ylämäet oli rankkoja ja alamäet jo hieman vaarallisia. Onneksi lapsi ei esim. lyönyt päätään pahasti.

Tavallaan olen kamojen kanssa vieläkin pulassa ja kaipaisin hieman apua. Mistä varusteesta sinä haluaisit lukea lehdestä? Mitä pitäisi testata, mikä taasen ei kiinnosta tippaakaan? Pitäisikö testissä olla budjettivaihtoehtoja vai niitä varusteita, joiden hinnan luulisi kertovan korkeasta laadusta? Pitäisikö testata vanhoja tuttuja merkkejä vai sellaisia tuntemattomampia, joiden hankkimisen eteen pitäisi nähdä hieman vaivaa? Testataanko vain uutuustuotteita vai jo hieman pidempään markkinoilla olleita tuotteita? Lyhyesti; mitä saisi olla?

Vastanneiden kesken laitan jakoon superhienon ja megalomaanisen ison palkinnon, nimittäin Sea to Summitin lautasen ja mukin. Palkinnon arvo on ainakin 10 euroa.

Siis tämä sininen kippo+lautanen, josta en löytänyt kuvaa. Materiaali silikonia ja nämä taittuvat kasaan. Lautanen on oranssi.Arvonta suoritetaan 7.1 mutta vinkkejä toivotaan myös sen jälkeen. Koko internetin mielenkiintoista varustetarjontaa on hankala vartioida yksin ;)

49 kommenttia :

 1. Pääasia on, että lehdestä löytyy jokaiselle jotakin. Osa alla olevista on voinut olla jo testissä, mutta voisi kiinnostaa kaltaisiani useamman lajin harrastajia:
  - kypärän alle mahtuvat pipot (onko mitään uutta kehitelty?)
  - alushanskat
  - merinovillakerrastot (taisi joku testi jo olla)
  - ohuet retkeilijän villapaidat
  - retki(l)uistimet
  - hiihtovaeltajan sauvat (teleskooppiversiot ja perinteiset)
  - risukeittimet
  - talviretkeilijän taukojalkineet
  - kahvi- ja teevälineistö
  - retkeilijän uultrakevyet monitoimikoneet, jotka kuivaa ruoat, tiskaa reissussa astiat ja pesee/kuivattaa kamat päivässä seuraavaa reissua varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siis toi viimeinen on sellainen kuin aviomies. Se ei kyllä ole ultrakevyt.. :D

   Poista
 2. Minua taas kiinnostaisi, ovatko "markettivälineet" oikeasti PALJON huonompia kuin merkkitavarat. Esim. ostin Tokmannilta joskus kesämakuupussin merkkiä Savotta tai Retki, ja hinta oli vain 15€. Jos menisin Carlsonille, hinta kesämakuupussilla olisi varmasti jotain 100-300 euron paikkeilla. Tiedän, että merkillä on näissä asioissa väliä, mutta mietityttää, paljonko kalliiden merkkien hinnasta menee "välikäsille". Jos ymmärrät mitä tarkoitan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän ja aihe on hyvä. Tavaroissa voi myös olla merkkilisää. Yleensä halvoissa tavaroissa on kuitenkin halvat materiaalit, ja se näkyy esimerkiksi makuupussien kohdalla painossa, pakkauskoossa, lämpimyydessä ja kestävyydessä. Tietysti mäkin haluan maksaa tavaroistani mahdollisimman vähän, ja se onkin vaikeaa erottaa mikä tavara on halpaan hintaansa nähden hyvä. Yleensä olen päätynyt ostamaan hyviä tavaroita hirveällä alennuksella ihan vääriin aikoihin. Juhannuksena joku satunnainen ahkio on lähtenyt aika halvalla.. :P

   Poista
  2. Olen myös kiinnostunut tästä aiheesta. Olisi jännittävää lukea systemaattisen vertailun tulokset siitä, miten markettitavara pärjää merkkitavaralle käytössä. Vertailuun voisi ottaa myös armeijatavaran, esim. Varustelekalta.

   Myös vähemmän tunnetut, harvinaisemmat merkit olisivat kiinnostavia. Samoin edullisten vertaileminen hintaviin, tyyliin missä hinta-laatu-suhde on optimaalisin.

   Poista
  3. Kyllä, hyviä aiheita.

   Poista
 3. Minua kiinnostaisi lukea vertailu lasten rinkoista/vaellusrepuista. Neiti on n.130cm pitkä ja 23kg painava. Aika kaposet on hartiat mihin lapsukainen haluaisi oman rinkan laittaa. Muistakin lasten retkeily tarvikkeista olisi mukava lukea vertailua. Mukavaa olisi jos vertailussa olisi mukana myös edullinen vaihtoehto. Pakkasen paukkuessa tulee mieleen tuotteet millä isketään kylmyyttä vastaan, alusasut yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten rinkat / reput on myös mielenkiintoinen aihe. Meilläkin lapset haluavat usein kantaa jotain itse. Ei paljon, mutta edes jotain.

   Poista
 4. Jassoo, tämähän on tyypillistä että ensin ostetaan sukset ja sitten myöhemmin luetaan niihin liittyvä testi ajatuksella "mitä tuli hankittua" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta sä voit myös kertoa mulle mitä mieltä olet niistä :D

   Itse ostin ensimmäiset teräskanttisukseni aivan sokkona, pelkillä spekseillä. Ihan ookoot, mutta voisi olla paremmatkin. Ehkä. Kaikki riippuu siitä missä niitä käyttää tai osaako esim. hiihtää.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 5. Näin pakkasaikaan kiinnostaisi lukea lämpimistä kamppeista, varsinkin kengistä ja hanskoista. Ai miten niin aina varpaat ja sormet jäässä. :D Myös talvijuoksuvarusteet kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Mulla myös helposti näpit ja varpaat jäässä.

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Lasten rinkat ja lasten keskikokoiset vaellusreput ainakin kiinnostaa. Kotimaisissa retkeilykaupoissa on vain paria mallia.
  Pakkaskelin asusteista lukisin mieluusti, samoin juomista ja juomapulloista talvikäytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valikoima on juu aika niukka.

   Jostain syystä blogger on halunnut laittaa kommentteja tuplana..

   Poista
 8. Lasten rinkat ja lasten keskikokoiset vaellusreput ainakin kiinnostaa. Kotimaisissa retkeilykaupoissa on vain paria mallia.
  Pakkaskelin asusteista lukisin mieluusti, samoin juomista ja juomapulloista talvikäytössä.

  VastaaPoista
 9. Olisi mukavaa ,jos joskus myös testattaisiin tai edes esiteltäisiin vaihtoehtoja ei mallin mitoissa oleville retkeilijöille. Eli varusteita isokokoisille ihmisille. "XXL" kokoisena pitkäjalkaisena ja -kätisenä naisena on välillä mahdotonta löytää varusteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Ääripäät on aina haastava vaatettaa ja varustaa.

   Poista
 10. Minua kiinnostavat ihan viikonloppu- ja päiväreissujen vaelluskamat, ei siis mitään ylävuoristotarvetta. Vanhat tutut merkit ja siinä rinnalla uudet haastajat. Lasten jutut kiinnostaa toki myös... Ja talvijuoksu. Entäs nastat tai muut liukastumisenestot...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tapana käyttää sitä ylävuoristosettiä kaikessa.. Jostain syystä aina tulee hankittua joku överivaruste :D

   Poista
 11. Moi! Retkimuonatesti kiinnostaisi. Siis tarkoitan noita pussukoita, joihin lisätään kiehuva vesi ja venataan tovi. Ymmärrän kyllä, ettei makuasioista voi kiistellä... vai voiko?
  t. Tiina
  tiinanpatikointi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niistä voi vähän kiistellä. Kaikesta voi.. :)

   Poista
 12. Vilukissana olen kiinnostunut kaikesta lämpimiin varusteisiin liittyvästä ja pienikokoisena naisihmisenä esim. pienille henkilöille tarkoitetuista repuista yms. Retkeilykaupoissa myytävistä vaatteista noin 95 % on minulle liian isoja, vaikka kyse olisi pienimmästä koosta. Nämä ovat tietysti hankalia aiheita, jos testihenkilö ei ole viluherkkä tai pienikokoinen ;) Tehdään nyt silti lista:
  - eettisesti tuotetut merinokerrastot, etenkin vähän paksummat
  - lämpöpohjalliset
  - lämpimät hanskat / rukkaset, joilla onnistuu kameran operointi - siis ei tönkkötumput
  - lämpimät kengät / suksimonot (olenko ainoa, jolla paleltuu varpaat hiihtäessä puolessa tunnissa?)
  - kamerareput, joihin mahtuu myös retkeilyrompetta kameran lisäksi
  - kirjallisuus, joka esittelee Suomen retkikohteita

  Liian spesiaaleja? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole liian spesiaaleja, vaan just hyviä. Kirjoitin joskus kesällä varusteista pienelle. Testihenkilö nyt sattuu olemaan pieni ja viluherkkä.. ;)

   Poista
  2. Täytyypä käydä kirjastossa selaamassa kesän lehtiä. En ole pitkään aikaan lukenut Retkeä.

   Vielä tuli mieleen yksi hyvinkin spesiaali testiaihe: saumattomat merinovillaiset alushousut :D Minulla normaalit alushousut hiertävät lonkkien kohdalta, jos kannan rinkkaa vähänkin matkaa. Sitä paitsi kovalla alustalla on mukavampi nukkua, kun ei ole saumoja. Valtaosa ihmisistä ei kyllä varmaan ole yhtä herkkähipiäisiä kuin minä... Pitäisi kai retkeillä enemmän ja vähän karaistua, köh.

   Poista
 13. Minua myös kiinnostaa valmiit retkimuonat, mutta toki kaikenlainen vaatekin kiinnostaa, varsinkin alusasut. Mieluiten sellaisia merkkejä, joita on helposti saatavilla ettei etsimiseen mene turhaa energiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatavuus pääkaupunkiseudun ulkopuolella on joskus haastavaa. Nettikaupat auttavat, mutta ainakin minä haluaisin sovittaa ja hypistellä ennen ostopäätöstä.

   Poista
 14. Kiinnostaa jo aiemmin mainitut, ns. Halppismerkit ja nämä talvikengät ja hanskat! Mitkä sitä pitää hankkia että tarkenee talvellakin kohtuudella, ja plussaa tietenki jos ei tarvi maksaa itseään kipeäksi. Näitten tuotteiden vertailu kiinnostaa.

  -LauraV

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin ja halpa on mullakin usein hakusessa. Kestävyys on myös kiva ominaisuus..

   Poista
 15. Muutama idea, osa edellisiä kompaten:

  1) Monesti olisi kiinnostavaa tietää, mikä on halvin toimiva varuste johonkin tarkoitukseen. Eli milloin tarvii ostaa uusin hifivaruste ja milloin riittää markettiversio. Varustetesteissä voisi siksi olla enemmän verrokkeja eri hintaluokista. Esim. Retken väliasutestissä halvin maksoi enemmän kuin mun kaikki välipaidat yhteensä. Joskus taas halpisvarusteet eivät toimi, esim. kunnon makuupussista maksan mielelläni.

  2) Kevytretkeilykamat vs. perinteiset. Esim. kevytrinkkojen kantomukavuus ja käytettävyys verrattuna tavallisiin. Kevyet majoitteet (kevytteltat, laavut, louteet, tarpit...).

  3) Umpihankisauvat rajuun kestävyystestiin. Kaupassa ei näe, mitkä kestävät oikeasti maastokäyttöä. En ole vielä löytänyt kunnollisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä ideoita, kiitos.

   Mitä sauvoja olet jo kokeillut/rikkonut?

   Poista
  2. Ainakin nämä tulee mieleen:
   - jotkut halpahallin teleskoopit, eivät pysyneet kasassa ja sompa irtosi
   - Fiiber eräsauvat, sompa irtosi n. kahden minuutin käytön jälkeen
   - Start Nordic Ranger hankisauvat (alumiinia), vääntyivät ekalla retkellä
   - Start komposiittieräsauvat, sompa halkesi ekalla retkellä (eli nyt vuodenvaihteessa, reklamaatio on tekeillä)

   Lisäksi parilla kaverilla on ollut Komperdellin teleskoopit, joista teleskooppiosa on rikkoutunut vähäisen käytön jälkeen.

   Poista
  3. Okei, mielenkiintoista. Mulla on käytössä Exelin virgin forest -sauvat. Ai miksikö? Oltiin lähdössä 2009 kaamosvaellukselle Kaldoaiville eikä mulla ollut sauvoja. Näitä nyt sattui olemaan Prismassa myynnissä.

   Poista
  4. Joo, isojen poikien mukaan Exelit oli kunnon sauvat, mutta niitä ei enää saa. Toistaiseksi lupaavimmat ovat toisen perheenjäsenen Peltonen Metsä -sauvat. Eivät nimittäin hajoneet ainakaan vielä ekalla retkellä :P

   Poista
 16. Mua kiinnostaisi jonkinlainen juttu eri valmistajien reklamaatiokäsittelyistä silloin, jos tuotteet ovat levinneet käsiin...

  Hyvää sanottavaa itselläni on toistaiseksi ollut Black Diamondille reklamoinneista. Paskaa niskaan antaisin Fjellulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reklamaatiot, mun lemppari! :D En ymmärrä miten se on niin vaikeaa hoitaa asiallinen reklamaatio asiallisesti. Asiakaspalvelun laatu mitataan oikeasti vasta reklamaatiotilanteissa. Olen täysin kyllästynyt näihin "käytät sitä väärin" tai "tuotteessa ei ole vikaa, käyttäjässä on" -tyyppisiin syyttelyihin. Jos tuote ei kestä normaalia käyttöä niin vika on tuotteessa.

   Olen mm. valittanut kengistä, jotka rikkoutuivat alle viikossa. Mulle kerrottiin, että lapsi kävelee niillä väärin.

   Yhden villapaidan saumat kiersivät todella pahasti, ja se oli kuulemma ominaisuus, ei vika. Myymälässä mulle aseteltiin paita nätisti suoraan. Ongelma vaan oli, ettei se pysynyt päällä suorassa.. Lisäksi mua valistettiin oikeasta pesutavasta, kun ko. paitaa ei oltu pesty kertaakaan.

   Toinen villapaita ei kestänyt edes yhtä vaellusta, ja mulle kerrottiin että pukeutuminen on vääränlaista. Enhän laita korkkareitakaan vaellukselle. Joopaniin.

   Sanoinko jo että tämä on mun lempiaihe :D

   Poista
  2. Omat kokemukseni viimeaikaisista reklamoinneista:

   Kirjoitin BD:lle mailin, selitin vian. Alle kolmessa vartissa sain vastauksen, että uusi vastaava tuote on postissa matkalla Suomeen. BD ei kysellyt multa kuitteja, viallista tuotetta, kuvaa viallisesta tuotteesta tai yhtään mitään muutakaan. Kirjoitin vain mailin, kuvailin vian ja uusi tuote tuli tilalle. Kiitos, BD!

   Fjellun yhdestä paidasta lähti painatus ekassa pesussa. Reklamoin valmistajalle, koska tuote ei ollut mistään lähipitäjän liikeestä ostettu. Sain vastauksen, että reklamaatiot täytyy osoittaa suoraan myyjälle. Reklamoin myyjälle, joka kertoi mulle just tuollaisia sun kuulemia latteuksia vääristä pesuista, väärästä käytöstä jne jne

   Yhteen samalle firmalle osoitettuun reklamaatioon mä en ole saanut mitään vastausta. Kolmas reklamaatio ko. valmistajan kanssa on tällä hetkellä kesken. Kiva hei, että sain maksaa melkein kakssataa vaatteesta, joka tuli mulle selvästi viallisena ja joka pitää lähettää jonnekin iironkäkkärään saakka tutkittavaksi ilman, että saan korvaavaa tuotetta heti tilalle...

   Poista
  3. Iironkäkkärään :D

   Mä olen melkoinen alehaukka. Jos alesta ostetussa tuotteessa on jotain vikaa, sitä koskevat samat reklamaatiosysteemit kuin täysihintaistakin. Helposti vain käy niin, että palautetaan rahat eikä uutta tuotetta saa. Yritä siinä sitten saada samalla rahalla joku vastaava tuote. Kaikki vaiva alkaa alusta..

   Poista
 17. Niin testeistä...itselle on muodostunut aika moneen tuolla alussa ehdotettuun ryhmään mielipide. Villa-alusasuissa on Devold vaan jaksanut pitää pintansa. Olen kokeillut muitakin ja monet ovat hyviä vain kirjoitettuna. En viitsi luetella. Eniten käytän niitä juoksussa pitkillä matkoilla (n. 60 ... 100 km/viikko kesät talvet ilman pakkasrajaa). Kestävin ja miellyttävin MINULLE on ko. merkki. Nyt olen haeskellut lämpimiä rukkasia, mutta huonosti niitä löytyy. Hestran Army Leather gore tex -rukkaset on, mutta tuli hommattua vähän liian pienet. Aika monet, kalliitkin on aika huvittavan hentoja esityksiä. Ne Hestran järeimmät voisi olla hyvät. Mutta noita voisi testailla, eipä suomalaisia testejä ole juuri näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin tykkään Devoldista. Paksuin kerrastoni on ollut käytössä vaikka miten pitkään, eikä siinä ole sitten mitään käytön jälkeä. Ei pinttynyttä hajua, ei reikiä, saumat ei kierrä, ompeleet ei purkaudu.

   Poista
 18. Reklamoinneista. Ostin pölhöyttäni ja testin perusteella Sastan the Pole -takin. Kaupanpäällisinä sain irtoilevat saumateippaukset ja nopsaan kuluvan pinnan. Tehtaalle korjaukseen ja Virossa tehtiinkin hyvää työtä, enää vain muutama sauma jäi repsottamaan. Sastaa minulle, ei kiitos. Muutenkin saumateippaukset kuluvat ennätystahtia, vaikka käyttötunteja tälle takille on tullut todella vähän. Siirryin sitten Haglöfsin ruggeg mountain-housuihin ja rugged fjell -takkiin. Housut ovat aivan superit, takki on toimiva, mutta voisi olla järeämpikin. MUTTA, ei kulumista, eikä säkkimäistä muotoilua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista. Aikaisemmin en ole kuullut laatuongelmista Sastalla. En tosin ole mitenkään aktiivisesti seurannut vastaavia aiheita, eikä mulla taida olla yhtään Sastan tuotetta käytössä. Yleensä esteenä on ollut vihreä väri tai saatavuus, ei muu.

   Poista
  2. Tuosta saumateippien kulumisesta juuri ko. tuotteesta on juttua muuallakin. Lisäksi se sinänsä mainio huppu. Idea hyvä, mutta toteutus aika huvittava ja siitäkin taittaessa teipit paukkuu. Mutta antaa olla, enpähän enää käytä rahaa moiseen.

   Poista
 19. Ja onhan noita lumikenkiä tullut ulkoilutettua aika kauan Alposeteista lähtien. Ja aika hurjissakin maisemissa. Tulipa kokeiltua, miten Morphon isoimmat toimivat puussa (en vapaaehtoisesti).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis, jyrkänteen päältä lähti monen neliön lumilaatta irti ja minä sen mukana lumikenkien kanssa. Sain otteen jyrkänteen vieressä kasvavasta puusta ja sitä pitkin laskeuduin alas. Sauvat sentään sain käsistä, mutta kenkien irrotus ei onnistunut. Siispä lumikengät jalassa liukuen alas.

   Poista
 20. Tää ei oo ihan tuorein mahdollinen postaus, mut meniskö juttutoive vielä perille? Tee vertailu erilaisista kädenlämmittimistä? Mua kiinnostaa etenkin noi uudelleenkäytettävät, koska en haluaisi roskata, mutta niissä tuntuu olevan kauheasti laatuvaihtelua jopa saman merkin tuotteiden osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menee perille kyllä. Mielenkiintoinen aihe, varsinkin jos on vaihtelua. Meillä on yksi kylmänäppi, jonka jäätävät sormet on joka talvi isohko ongelma. Katsotaan mitä talvi tuo tullessaan. :)

   Poista

by mlekoshi