Tutustumista isompaan valjakkoon

8.11.2015

Ensimmäinen koira, Krafla, on pian 1,5 vuotias. Viime talvena sen kanssa lähinnä hiihdettiin joko ahkion kanssa tai ilman sitä. Keväällä ja syksyllä on käyty joitain kertoja juoksemassa, mutta sulan maan vetoväline meiltä puuttuu vielä. En tiedä olisiko harrastaminen mukavinta pyörällä vai kickbikella? Jonkinlainen räpätin täytyy kuitenkin hankkia, sillä lumen tuloa voidaan joutua odottamaan. Jos joulun aikaan haluaa hiihtää Lapissa, pitäisi koiralla olla jo jonkinlainen kuntopohja vetämiseen.

Vaikka meillä on vasta kaksi koiraa, on alusta asti ollut selvää, että koira(t) pyritään viemään ihan oikean valjakon mukaan juoksemaan. Vanhimman koiran isä on Icesmile's Shaman, ja heidän kennelissään ollaan vierailtu useasti. Krafla on toivotettu tervetulleeksi mukaan valjakkoon, ja sinne rekku ollaan myös viety.

Icesmile'sin koirat juoksevat aika paljon enemmän, nopeammin ja pidempään kuin tämä mun tottumaton nuori koira. Niinpä Krafla otettiin mukaan valjakkoon vain osalle matkaa ja vasta sen jälkeen kun muut koirat olivat jo saaneet hieman päästellä suurimpia intojaan ulos. Itse pääsin mönkkärin kyytiin katsomaan mitä koirat tekee ja kuinka homma etenee.

Pihasta lähdettäessä ensimmäisenä hölkätään pieni mäki ylös. Siinä koiran kieli pitenee kivasti.



Maisemat on myös enemmän kuin kohdallaan, ja tässä kohdin pidettiin pieni tauko. Sitten ajeltiin pieniä metsäteitä pitkin autolle ja haettiin Krafla mukaan. Porukasta yksi koira jäi siksi aikaa odottelemaan.


Krafla on kuvassa oikealla neljäs. Se juoksi mukana muutaman kilometrin, ja sitten se palautettiin autolle. Pienen pyrähdyksen päätteeksi koira sai vettä ja makkaraa, ja seuraavana yönä oli käynnissä jonkinlainen oppimisprosessi.

Rekulla meni valjakossa ihan kivasti. Se vetää, mutta on muuten vähän tohelo. Opettelussa helpottaa kovasti se, että kaikki muut valjakon koirat ovat rauhallisia ja osaavat hommansa. Mitään turhaa hötöilyä ei ole, ja koirat menevät sinne minne käsketään. Toisella kerralla jolla olin mukana sattui kapealla metsätiellä tulemaan pakettiauto vastaan. Mönkkäristä neuvottiin "ohi oikealta" ja sitten koirat menivät pakettiautosta ohi oikealta. Ketään ei kiinnostanut se pakettiauto, mutta voi olla että kuski hieman hämmentyi.

Vaikka meille ei olekaan suunnitteilla 16 koiran valjakkoa kuten kuvissa, on musta mukavaa että koira pääsee harjoittelemaan valjakkokäyttäytymistä ja isommassa porukassa juoksemista.

Lumia odotellessa.

8 kommenttia :

 1. Voi ku näyttää ja kuullostaa hienolta! Vaikka mulla ei ole valjakkokoiraa, niin jostain syystä osallistun aina http://www.jamohki.com/ näiden arvontoihin :D upeita on tuotteet. Mahtais toi walesin corgi olla ihmeissään kun pistäisin sen reen eteen :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne vaan reen eteen. Voisi vaikka tykätä :D

   Poista
  2. kiipeis kuitenkin rekeen, käpertyis kasaan ja kysyis eikö me jo mennä :P

   Poista
  3. Voihan sitäkin kutsua rekikoiraksi ;)

   Poista
 2. Hienolta kuulostaa ja näyttää! Toi on kyllä parasta, että pääsee katsomaan miten homma hoituu isossa jengissä, jolla on jo rutiinit ja taidot kohdillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä! Meillähän ei ole rutiineja eikä taitoja, joten ihan mielellään mennään seuraamaan miten homma ison valjakon kanssa toimii. Siinä voi vaikka oppia jotain..

   Poista
  2. :D No mutta rutiiniton kohellushan on seikkailun alku!

   Poista
  3. Tai sekasotkun.. ;)

   Poista

by mlekoshi