Hyvä aamiaismysli

30.11.2015

Olen niitä ihmisiä, joille arkena aamupalan syöminen on vastenmielistä. Normaaliin aamurutiiniin kuuluu 2-3 kuppia kahvia, ja ruokahalu herää noin kolmen tunnin päästä heräämisestä. Arkena se ei ole ongelma, mutta retkillä aamupalan syöminen on välttämätöntä. Kun talviaamuna varovasti nostaa nenää makuupussista, pakkasta on yli kymmenen astetta ja edessä ja takana monta hiihtopäivää, on pakko syödä kunnolla jotta jaksaa. Mun tapauksessa on pakko syödä edes jotain.


Normaalisti arkena en ole erityisesti puuron ystävä. Retkillä puuroon voi kuitenkin sotkea lähes rajattoman määrän voita. Kylminä vuodenaikoina on myös hyvä saada syötyä jotain lämmintä. Viimeksi käsivarressa eräs poikakaksikko veteli aamupalaksi reiteriä, mutta sellaiseen ei vaan pysty, ei kykene..



Vaikka puuro onkin vaelluksilla hyvää, olen kaivannut sille vaihtelua ja päätynyt kehittelemään hyvää myslireseptiä. Kaupan myslit eivät ole oikein mieleisiä, joten olen tehnyt sitä itse. Tämä kehittyi vahingossa. Ostin paljon hehkutettua Fazerin Sadonkorjuupuuroa, mutta se oli puurona aika erikoista. Päädyin tekemään paketista mysliä, ja siinä se toimiikin loistavasti. Ohje on tämä:

Sadonkorjuumysli

5,5 dl Fazerin Sadonkorjuupuurohiutaleita
2,5 dl cashewpähkinöitä rouhittuna
0,5 dl rypsiöljyä
0,5 dl hunajaa
1 Rainbow Fantasy kuivahedelmäsekoitus pilkottuna

Hiutaleet, pähkinät, öljy ja hunaja sekoitetaan ja paahdetaan uunissa 175 asteessa puolisen tuntia. Hiutaleet saavat ottaa väriä, mutta eivät palaa. Sekoitusta kannattaa käännellä välillä. Jäähtyneeseen seokseen lisätään kuivahedelmät. Jos laittaa koko pussin, myslistä tulee melko palaisaa. Mikäli pitää vähemmästä määrästä paloja, puoli pussia riittänee.


Hyvän myslin salaisuus on riittävä paahtoaika ja isot hiutaleet. Tavallisilla hiutaleilla myslistä tulee purua. Sadonkorjuupuurossa on mukana isoja hiutaleita. Sadonkorjuupuuro on siis sekoitus, jossa on kaura-, ohra- ja ruishiutaleita sekä auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä ja kurpitsansiemeniä. Jos sekoitus loppuu kesken, mysliä voi jatkaa kaurahiutaleilla, tai oikeastaan millä tahansa hiutaleilla. Seuraavaan retkiversioon ajattelin nostaa öljyn ja hunajan määrää, mutta arkena pärjätään tällä ohjeella. Retkellä syön sen kiisselin kanssa. Joskus kokeilin jukurtin kuivaamista retkelle, mutta siitä tuli kamalaa. Käytännössä vaelluksilla syön vaihdellen puuroa ja mysliä. Mitä muuta voi aamuisin vaelluksella syödä?

8 kommenttia :

  1. Mysli on meidänkin vaellusherkkua. :) Joskus kun laiskotuttaa ostetaan valmista, ja huomasin viime vaelluksella että Vitaliksen "Crunchy" -myslistä sai kivasti potkua. Kotona ei tule kyllä moisia sokeriherkkuja vedettyä vaan ihan kaurapuuro piisaa. Sekin niistä isoista hiutaleista niin ei tule mikrossa liisteriä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin musta tuntuu, että valmismyslit on melkoista sokerihöttöä. Jos niissä ei ole sokeria, niin sitten ne maistuu pahalle. En kyllä syö kotona puuroakaan, koska nautin aamupalalla vain terveellistä kahvia.. :P

      Poista
  2. Joo, varsinkin vaativilla talvivaelluksilla ei ole helppo saada aamulla (nopeasti) riittävää määrää energiaa alas. Tuommoisen 1000-1500 kcal syöminen heti herättyä käy melkein työstä. Ja kun itse olen niin onnellisessa asemassa, että reissuaamuja tulee paljon, niin yritän saada ruokaan vähän vaihteluakin, jottei ala kyllästyttää. Erityisen tärkeää se tuntuu olevan aamaisten osalta.

    Pitkillä reissuilla pitää usein optimoida ja silloin se puuro siemenillä, pähkinöillä ja runsaalla voilla on ehkä tehokkain valinta, mutta ei sitä viitsisi 70-80 aamua vuodessa syödä, joten vaihteluksi otan esim. mysliä. Omatekoinen mysli on ollut mielessä pari vuotta, mutten ole saantu aikaiseksi kokeilla. Nyt taidan innostua ja kokeilla. Sekaan ehkä täysrasvaistamaitojauhessa ja sen kanssa rouskuttelisi...

    Lyhyemmillä (viikko tai vähän yli) ja helpommilla ahkionvetoreissuilla voi olla painoa vähän enemmän, joka mahdollistaa vaihtelun. Mukaan voi ottaa esim. paistinpannun ja paistaa siinä aamiaiseksi esim. juustotäytteisiä quesadilloja, maistuvat tosi hyvin. Reilusti voita paistamiseen, 2-3 tortillaa (á 40g) ja kuhunkin pari isoa siivua rasvaista juusta (á 20g), niin johan jaksaa. Jotain muitakin täytteitä voisi kokeilla. Ja yksi herkullinen aamiainen on munakas, jonka voi tehdä kotona valmiiksi vahvaan pakastuspussiin ja antaa jäätyä ahkiossa. Aamulla pussi kattilaan kiehumaan ja reilun 10min (riippuu kuinka jäässä on) jälkeen pussi pois ja puukolla auki ja höyryävä munakas on valmis. Esim. tuollainen 4 kananmunaa, öljyä ja paistettua sipuali, pekonia ja tomaattia. Nautitaan runsaasti voidellun ruisleivän kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kyllä koskaan laskenut kaloreita. 1000 kaloria aamulla kuulostaa aika paljolta.. :D Miten voit syödä puuroa pähkinöillä? Kokeilin tuota sadonkorjuupuuroa jossa on sattumia seassa, ja jotenkin ne on vaan ällöjä. Puuro puurona ja sattumat erikseen..

      Tästä on varmaan ollut puhetta aikaisemminkin, mutta mistä hankit rasvaista maitojauhetta? Aikaisemmin käytin rasvatonta, koska sitä oli helposti saatavilla, mutta sitä piti ostaa ihan järkky pussi ja sitten suurin osa meni aina hukkaan. Lisäksi se maistuu teessä pahalta ja liukenee siihen huonosti. Jos oikein hellästi sen ripottelee niin sitten se sulaa, mutta en mä jaksa millekään maitojauheelle antaa prinsessakohtelua (varsinkaan aamulla). Vaihdoin maitojauheen completaan. Se ei ole maitoa nähnytkään, mutta liukenee teehen ja saa siitä oikean väristä, eikä maistu pahalle.

      Mun pitäisi ehkä kehitellä aamuille pekonista jotain. Tai lounaalle tai päivälliselle. Varmaan menee myös välipalana.

      Noita lättyjä ainakin kokeilen, kiitos vinkistä.

      Poista
    2. Nestle nido. Löytyypi joistakin itämaisista yms. kaupoista.

      Poista
    3. Just niin. Jos olen kuullut tästä aikaisemmin niin olen kyllä kyennyt unohtamaan täysin..

      Poista
    4. Siis tää on joku äidinmaidonkorvike? :D

      Poista
    5. Ei kai se ihan äidinmaidonkorvike ole, mutta kai se siihenkin sopii? Siis Nestle Nido, tai jos ei halua tukea pahan imperiumia niin esim. Peak Instante on vastaavaa. (Tosin en tiedä onko taustalla myös vastaava pahan imperiumi, mutta ainakaan siinä ei lue Nestle...) Saa pienimmillään 400g purkeissa ja isoin taitaa olla sitten 2,5kg hc-käyttäjille. Liukenee hyvin, maistuu aika kermaiselta ja 510kcal/100g (vähintään 28g/100g rasvaa!) Löytyy etnisistä ruokakaupoista eli ei välttämättä mistään Lappeenrannassa...

      Ja Marika, tee teenä (hunajaa tosin käytän jos jaksan kantaa) ja maito sinne kahviin. Ei toisinpäin. Ja vähään kahvin tarpeeseen kelpaa reissussa Nescafen 2in1, jossa on annospussissa maitojauhe kätevästi mukana. ;)

      Puurosta: siemenet ja muut sattumat voi jauhaa hienoksi blenderillä. Makua niistä kyllä tulee silloinkin. Omaan makuuni paras on karkea rouhe, jossa on myös vähän suutuntumaa.

      Poista

by mlekoshi