Uusi marjainhokki

7.9.2015

Miksi niitä marjoja, jotka ovat kaikista ärsyttävimpiä kerätä ja maistuvat lisäksi pahalta, on aivan pakko kerätä? Tähän asti maku-keräysvaivaindeksillä häviäjämarja on karpalo. Se kasvaa suolla yksitellen, eikä maistu kovin hääviltä. Lisäksi yleensä suolla on sekä märkää että kylmää. Parhaimmillaan karpalo on silloin, kun suo on jo hieman jäässä ja näpit paleltuvat varmasti. Olen tehnyt karpalosta lähinnä kakkua, muffinsseja ja likööriä.

Nyt löytyi uusi pakkokerätä -inhokki: Tyrni!Puu on piikikäs, kerääminen hidasta ja se maku! Voi yäk. Maistoin yhden ja irvistin. Pakko kerätä niitäkin vähän. Keräin on sellainen sairaaloissa miesten sorsaa muistuttava naurettava nappain. Tyrni-pari kerrallaan ujutetaan sorsaan ja napsaistaan varsi poikki. Teen saaliista tyrnilikööriä. Kovin suuria marttapisteitä tästä ei ehkä saa, mutta onneksi mulla on vielä aikaa kehittyä supermartaksi. Sitten teen tyrnistä jotain tosi hyvää (ilman kirkkaita).

Parempia tyrninkäyttöideoita otetaan vastaan.

13 kommenttia :

 1. Tyrnien kerääminen on kyllä varsin hidasta ja piikikästä hommaa, olin itsekin eilen puskassa. Suosikkireseptini kisselin lisäksi ovat muffinssi ja pannari, joissa molemmissa tyrnin maku pehmenee kivasti. Linkit löytyvät eilisestä jutustani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ymmärtänyt yhtään miksi siinä piti olla niitä piikkejäkin vielä. Auts.

   Muffinsseja voisin kokeilla. Muffinssissa karpalokin on hyvää..

   Poista
 2. Totta. Tyrni ja karpalo kilpailee kärkisijasta Suomen kamalimmat marjat -kisassa. Hyvänä kolmosena pihlajanmarja. Jos laajennetaan marjoista muihin piirakanpäällisiin, niin entäs raparperi?! Onneksi kaikki em. marjat voi hyvällä omatunnolla jättää linnuille, onpahan niillekin ruokaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muahhahhaa, tuo kisa onkin tosi tiukka! Pihlajanmarja ei ole tarkoitettu ihmiselle syötäväksi. Raparperi on siinä ja siinä.. Mullakin on kolme puskaa pihalla, mutta ei niistä syöty tänä vuonna mitään. Periaatteessa raparperista voi tehdä kerran vuodessa piirakan punaviinimarjoilla. Se vaan tarvitsee hillittömän määrän sokeria, ja onko se nyt enää hyvästä sitten..

   Poista
 3. Tyrni ja karpalo: Hyvää, hienostuneen makuista kiisseliä ja jäädykettä eli parfaitia.
  Raparperista saa ihanaa mehua ja hilloketta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, ettei makuni ole kovin hienostunut. Karpalosta olen tehnyt joskus kiisseliä, ja kyllähän sitä kermavaahdolla syö, mutta.. Jotenkin meillä kuitenkin menee eniten niitä perinteisiä; mustikkaa, mansikkaa ja vadelmaa. Mustista viinimarjoista tehdään mehua ja pakastetaan sellaisenaan. Ehkä vanhempana hienostun sitten. Pakko näitä on kuitenkin kerätä..

   Poista
 4. All time suosikkini on jäiset karpalot ja kuuma kinuskikastike (kirjaimellisesti ei mitään muuta). Helppoa, nopeaa ja todella hyvää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen maistanut ja oli hyvää. Jostain syystä ei kuitenkaan ole tullut tehtyä uudelleen. Ehkä pitäisi :)

   Poista
 5. Kannattaa kuulemma kokeilla lihapullasaksia tyrnin keräämisessä, on vissiin hyvät siihen puuhaan. Jos sellainen turhake siis taloudesta löytyy... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis anteeksi mitä saksia?! :D

   (Voi miksi katsoin tämän googlesta.)

   Poista
 6. Onhan se aika ärtsy. :D Istutin kotipihaan 3 puskaa tyrniä viime vuonna, marjasatoa odotellessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mäkin voisin istuttaa tyrniä kotipihaan. Pointti kasveissa on se, että ne voi syödä edes teoriassa. Meillä on perinteisen mansikan ja marjapensaiden lisäksi pensasmustikkaa joka ei maistu miltään, ja kaksi kirsikkapuuta. Olen allerginen kirsikalle. Juuri mietin myös suon perustamista muutamaa lakkapuskaa varten, ja ehkä koristekasvina puolukkakin menisi. Järkeä siinä ei ole. Jos kasvia ei voi syödä, en hoida sitä ja sitten se kuolee. Tällä logiikalla tyrnikin menisi pihaan ihan hyvin, sillä onhan se myös ihan komea kasvi. Mutta se syöminen...ugh.

   Poista

by mlekoshi