Parhaat pysähdyspaikat matkalla Lappiin ja pari sanaa tieliikenteestä

21.7.2015

Viimeisen kuukauden aikana auton mittariin on tullut pelkästään reissuajoa melkein 7000 kilometriä. Jumankauta, se on paljon! Ollaan käyty Lofooteilla ja sitten kävin Hetassa. Samalla kävin myös Norjassa. Sitten olen käynyt parissa muussakin paikassa.

7000. Huhhei.

Pikkuhiljaa alkaa löytymään hyvä paikkoja lounaalle sekä toisia mieluisampia ajoreittejä. Tässä suositukset:

Hyvä Pata, Muonio. Käytännössä tämä on Shell, joka näyttää ulkoa katsottuna aika nuhjuiselta. Lounaspöytä on todellinen taivas! Jos on nälkäinen Muonio +/- 200km, syö täällä. Lounaspöytä saattaa jopa kuulostaa pahalta (silakkaa, läskiä), mutta älä anna senkään hämätä. Kokki osaa hommansa ja tekee mistä tahansa todella hyvää. Salaattipöytä on myös hyvä, ei pelkkää porkkanaraastetta.

Kultainen Kukko, Suomussalmi. En pidä sienistä. Tämä paikka osaa kuitenkin tehdä niistä todella hyviä, ja jopa santsasin sienisalaattia. Ehdottomasti kannattaa poiketa joitain satoja metrejä isolta tieltä kylälle. Ruoka on hyvää, ja salaattipöytä maittava, erikoisuutena sienet. 8-vuotias poika oli erittäin mielissään sieniruuista.

Kalastajan Majatalo, Karigasniemi. Järjettömän kokoista kebabia. Söin itseni vaelluksen jälkeen täyteen eikä lautaselta tuntunut lähteneen juuri mitään.

Annis grill, Kiiruna. Kebnelle mennessä tai tullessa. Nam.

Muotkan Ruoktu, siinä Kevon ja Muotkan välisellä tiellä. Hyvien tarinoiden ystävien kannattaa pysähtyä kuuntelemaan mitä Hansilla on sanottavaa.

Ranuan eläinpuisto on sympaattinen metsään rakennettu paikka, jossa pysähdytään usein. Polku eläinten luo menee luonnon keskellä. Suosittelen katsomaan saukkoa ja syömään kierroksen jälkeen ravintolassa. Noutopöydässä on hyvä ruoka. Ainakin ennen siellä on ollut vakiona lohta ja käristystä.

Hotelli Hetan Majatalo on meidän perheen vakiomajoituspaikka aina kun sillä suunnalla tarvitsee majoittua. Hotellissa on vanha puoli ja uudempi puoli. Itse tykkään uudemmasta, ja lapset arvostavat erityisesti uusien huoneiden parvea ja hauskaa katon muotoa. Vanhemman puolen aamupalasali on mukavan kodikas ja tupamainen. Varsinkin ruuhka-aikojen ulkopuolella palvelu on erittäin joustavaa, ja kaikkina aikoina ystävällistä.

Yleinen vinkki ruokapaikoista: Mene sinne missä on rajavartijat, vilkkuautot ja huomioväriset ukot. Ne kyllä tietää mistä saa hyvää & kohtuuhintaista lounasta.


Lakkaa ja jäätelöä saa meillä kotona. Olen todella huono kuvaamaan annoksia missään muualla, sorry!

Tieliikenteessä on kaikkea kummaa:

Itärajalla on vähemmän liikennettä, enemmän poroja, enemmän suoraa tietä ja satasen rajoituksia. Jos mahdollista, ajan pohjoiseen itärajaa pitkin. Tie 5 saa peukut Kajaanista pohjoiseen, mutta sitä etelämpänä ajan mieluusti tietä 6.

Länsireunalla (täältä kun katsoo niin tie 4) on enemmän liikennettä, hitaammat rajoitukset ja siellä nyt vaan ärsyttää enemmän. Vältän sitä, ellen ole menossa ihan just siihen suuntaan. Käytännössä Kebnen alueille ja muille vastaaville täytyy siirtyä nelostietä pitkin... ei hyvä. Paras teiden ritari on ollut ambulanssi, joka roikkui kymmeniä kilometreja takapuskurissa kiinni ilman aikomustakaan mennä ohi. Paikkoja kyllä oli. Tollot.

Ruotsalainen tapa tehdä uutta asvalttia on todella typerä. Kaikki revitään metrin syvyydeltä auki, tiet paikataan maksimissaan sadan metrin pätkältä ja seuraavana kesänä paikataan taas joku irrallinen uusi pätkä. Jos Ruotsissa on tiellä pomppumerkki, se on sellainen iskarit pohjaan -pomppu. Hidasta. Reilusti.


Rits räts poikki.

Jos Norjassa liikennemerkki sanoo dype jotain, tarkoittaa se niin syviä uria tiessä että alle puolen metrin maavaralla voit sanoa hyvästit öljypohjalle. Älä kokeile golffilla tai harjoittele edes nopeat väistöliikkeet hyvin. Nimim. Alusta naarmuilla.

Ruotsalaiset ja Norjalaiset tykkää myös että tietöiden kohdalla on johtoauto, siis auto joka ajaa sitä samaa 200 metrin pätkää edestakaisin aina letkan edessä. Todella, todella järkevää. Paljonkohan sen auton mittariin tulee vuodessa? Pestaavat jonkun kesähessun ajamaan. 200 m, käännös. 200 m, käännös. Voi raukkaa. Johtoautoa käyttämällä ne voivat viis veisata siitä mitä Suomessa tarkoitetaan tieturvallisuudella. Yksi punainen tötterö tien laidalla + johtoauto niin saat tehdä tiellä mitä tahansa tietöitä.

Huvitusta aiheuttaa myös autot, joiden etunurkassa on samanlainen korkea lippuhärpäke kuin suomalaisilla lapsilla ensimmäisessä polkupyörässä. Sitten siellä isot äijät istuu vierivieressä ja lippu lepattaa. Aika sympaattista.

Koska tämä lista ei kata läheskään koko Lappia, haluaisin tietää lisää hyviä ruoka- tai pysähdyspaikkoja. Onko vinkkejä?

16 kommenttia :

 1. Länsirajalla Juoksengissa Pörröporo ja jos tykkää Ruotsin puolta ajella, niin Övertorneålla Kukkolaforsen eli Kukkolankoski, sieltä saa hyvää savusiikaa jos ajoitus on kohdallaan. Viimeksimainittu käy myös yöpymiseen.

  Muoniossa Harriniva on mainio paikka. Poronkäristys on hyvää (missäpä ei olisi) ja sielläkin voi yöpyä eri tavoin ja on muutakin aktiviteettia tarjolla, jos jää pitemmäksi aikaa.

  Karigasniemen tiellä myös vähän matkaa Muotkan Ruoktusta länteen päin on Kielajoki (Giellajohka), sekin kelpo tauko-, kalastus- ja majoittumispaikka.

  Tuo svedujen tietyöhomma tuli meillekin tutuksi, kun erehdyttiin vetämään matkailuvaunua sellaisen läpi. Nykyautoissa kun ei ole roiskeläppiä (ikuisesti kirottu olkoon hän, joka ne keksi poistaa), niin seurauksena ziljoona pientä klommoa vaunun keulassa. Pikkasen vitutti silloin, mutta ei enää, koska vaunu myytiin pois männäkesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pörröporosta oonkin kuullut, mutta jostain syystä ei olla koskaan pysähdytty siihen. Ehkä seuraavalla kerralla kokeillaan. :)

   Ruåtsalaiset tietyöt on kyllä jotain aivan kauheeta. Hirveetä murkulaa tie täynnä ja siinä sitten toivot ettei kolahda lasiin kovin pahasti.

   Poista
 2. Oulussa Vihiluodon kalaravintolassa on vaan pakko syödä joka kerta! Myös Pellossa "vihreällä pysäkillä" on hyvä lounas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tuntemattomia mulle. Täytyy kokeilla.

   Poista
 3. Huomenna neljättä kertaa pohjoiseen, tämän kesän aikana. Kilometrejä myös muutama ajettu.
  Meidän länsirannikolla asuvien on ainakin osa matkasta ajettava kasitietä, on tylsä tie ajaa, paljon kahdeksaa kymppiä ja kameratolppia, ei paljon katseltavaa. Usein ajellaan myös pikkuteitä vähän keskemmältä Suomea.
  Vihiluodon kalaravintola on meidänkin suosikki listalla. Kala ja salaatti ruoka on sopivan kevyttä, jaksaa jatkaa matkaa ruuan päälle. Siellä on myös hyvä lohikeitto.
  Itärajalla ajellessa Sallassa hyvät pitsat saa Akkavaarasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, hienoa etten ole ainut joka suhaa edestakaisin! Joku reissu vielä on tuloillaan, ja auton mittari rullaa..

   Kameratolpat on jotain mitä vihaan. Aina niihin löytyy joku jojoilija joka painaa jarrua aina ennen tolppaa ja vaikka miten itse ajelisi rajoitusten mukaan, pitää niitä tolppia kytätä. Ettei vahingossakaan lipsahda. Argh.

   Mähän saan seuraavan reissun kaikki ruokapaikat katettua näillä vinkeillä :D

   Poista
 4. Kahvila Soma, Kittilä. Ihan järkyttävän herkullista keittoa, mielettömän kokoisia toast-annoksia, iso valikoima erilaisia kakkupaloja ja toimiva (ilmainen) vanha jukeboksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kittilästä mulla ei ole jostain syystä yhtään minkäänlaista muistikuvaa. Kakkupala on hyvä taikasana, tykkään :)

   Poista
 5. Posiolla on siisti ja kohtuullisen hintainen leirintäalue nimeltään Himmerki. Oltiin siellä pari kesää sitten muutama yö asuntovaunulla ja vauvasta vanhempiin kaikki tykkäsivät paikasta. Paikkaa pitää eläkkeellä oleva sympaattinen opettajapariskunta, joiden tavoitteena ei ole tehdä maksimaalista voittoa vaan rakentaa paikkaa, jossa kaikki viihtyvät.
  Leirintäalueen ravintolasta saa myös ruokaa. Karavaanarina ei tullut kylläkään käytettyä sitä palvelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikat joissa ei pyritä tekemään maksimaalista voittoa ovat yleensä mukavimpia. Lopputulos voi kuitenkin olla se, että niissä tehdään enemmän voittoa, koska ihmiset viihtyvät niissä. Jos vain yrittää repiä kaikki rahat pois, jää siitä ainakin itselle vähän kökkö olo. Vastaavasti sellaisiin mukaviin paikkoihin vie rahansa ihan mielellään. :)

   Poista
 6. Pörröporoon en minä ainakaan enää ikinä pysähdy. Varsinainen ketkula :\ Kuittiin lyötiin eri hintoja mitä tuotteissa oli ja joku pariin kertaan (huomasimme vasta 200km päässä). Toisella kertaa kun maksoin käteisellä, kuittia en saanut ja katselin kun tuotteita ei edes näppäilty kassaan... Raha kyllä kassaan meni. Boikottiin meidän perheeltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei. Tuo ei kyllä vaikuta hyvältä. =/

   Poista
 7. Muoniossa meidän suosikki on Kielassa toimiva thai-ravintola. Todella hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon joskus käynyt ovella, mutta jostain syystä ei syöty siinä. Olikohan aika väärä vai mikä.

   Poista
 8. Kammari Muoniossa. Ihan paras ruokapaikka koko Suomessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyyköhän Muoniosta enää mitään mitä ei ole mainittu :D

   Poista

by mlekoshi