Vetoharjoitus numero yksi

10.1.2015

Koira on kallis investointi. Tonni sinne, puolikas tänne, vähän hiluja tuonne. Viimein on hurtan aika maksaa nappuloitaan, lihojaan ja lohiaan hieman takaisin. Vaihtovaluuttana käy vetohommat. Alkuperäisenä ajatuksena oli ottaa vetoja mukaan vasta keväällä, mutta sitten päätettiin lähteä Lappiin kaamosaikaan. Koira hallitusti kiinni tarkoittaa koira hallitusti valjaissa. Siitä, mikä on sopiva aika aloittaa minkäänlainen vetoharjoittelu, on monia mielipiteitä. Näillä mentiin ja urputukset voi osoittaa kädelle.

Ehdottomasti kannattaa aloittaa vetohommat ajamalla Lappiin ja hankkimalla valjaat ja muut roippeet matkalta. Perillä sitten mietitään mihin väliin tulee pää ja mistä mahtuu häntä. Otettiin koevetoja Lapissa mökin pihalla pari. Suoraa tietä kuivatun kalan luo, kehut päälle ja sitten tunturiin. Lahjattomat harjoittelee.

Mutta hemmetti, sehän vetää!Jos edessä on potentiaalinen ohitettava, vedetään vähän kovempaa. Jos oma jengi meni jo, ne on saatava kiinni. Siis koiran mielestä.

Vetäminen sujui kivasti, mutta ai että ne tauot!Viimeiseksi sujahdettiin jalkojen välistä.

Eräs tauko oli erilainen. Tunturin toiselta laidalta kuului jotain möykkää. Ilmeisesti Kota-Huskyn porukka siellä jutusteli. Olihan siihen vastattava.


Sitten jatketaan.

Opiksi koiralle: Pienen nyppylän jälkeen voi olla vähän enemmän tai pehmeämpää lunta.Opiksi itselle: Alamäessä mennään lujaa ja tasapaino olis kiva.


Eilenkin koira veti mut kiven ja kuusen väliin, joihin kävin tutustumassa vähän tarkemmin. Sukset suussa ja sauvat jossain helvetissä. Polvesta löytyy väreinä punainen, violetti ja sininen. Muita vielä odotellaan. Koira pysyi kyllä tiellä, joka on musta kokonaissotku huomioonottaen aika erikoista.

Näillä kuulkaas jatketaan!

27 kommenttia :

 1. No pöh, eikös se kommentti tullutkaan tähän. No uusiksi: voisiko tästä saada jonkun ihanilla kuvilla varustetun jutun meidän paikallisjaoston (Larek) lehteen? Sellaisen uuden harrastajan näkökulmasta kirjoitetun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, mä kuulin jostain muualtakin että kommenteissä oli jotain häikkää.

   Voin kirjoittaa jotain. Laittaisitko vaikka sähköpostia?

   Poista
  2. Kiitos! Laitoin facebookissa yksityisviestiä.

   Poista
 2. Ai että näyttää ihanalta! Just katselin jotain Norjan vaellusohjelmaa ja kyselin mieheltä, että mistähän sais vaelluskaverin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos et saa miehestä niin googlaapa sellainen kuin outdoor siskot. :)

   Poista
 3. Siitä se lähtee! :) Ja onpa hienoja kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähtee lähtee, pienellä naarmuilla :D

   Poista
 4. Hienolta näyttää!
  Omaa vaeltamista ja hiihtämistä koirien kanssa on suuresti auttanut yksi taito, joten kerronpa sen tässä sullekin jos haluat hyödyntää: Opeta koira kulkemaan käskystä itsesi takana. Saa alamäissä määrätä itse vauhdin, aurata ym. jos tarpeen ja kesällä etsiä kivikon läpi reitin ilman että vedetään edestä päin lisää vauhtia. Säästää kummasti nilkkoja ja mustelmilta :) Ei ehkä paras idea jos aikoo kisata ja koiran pitää juosta pää nollilla täysillä eteenpäin mutta tekee vaelluselämästä paljon mukavampaa (ja opettaa koiralle vähän itsehillintää).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ajatellut kisata, vaan lähinnä harrastaa omaksi huvikseni kaikkea mikä on kivaa. Tämä varmaan ajan kanssa selkenee.. Mielenkiintoinen ja varmaan toimiva vinkki, kiitos. Itse vedin pahimmat turvat tietysti tasaisella ;)

   Poista
 5. Hieno husky! Näyttää hyvältä ja molemmilla oli varmasti kivaa. Ajan kanssa se (ehkä) oppii pysymään myös tauoilla ihmisen edessä tai ainakin olemaan kiertämättä kovin montaa kierrosta ympäri. :D Ja nyt kun pääsitte vetämisen makuun, saat juoksulenkkeihin uutta maustetta ottamalla koiruuden mukaan vetoavuksi - poluilla juokseminen on ainakin meillä sekä koiran että ihmisen mielestä superhauskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa oli! Koiran lemppari näyttää olevan ympäri-ympäri-jalkojen välistä. Kerrassaan ihanaa..

   Kivikkoinen polku+vetokoira kuulostaa katkenneilta luilta. Onneksi kevääseen on vielä hetki :D

   Poista
 6. Vautsi! Meillä Tuuri vetää ihan tavallisilla valjailla lasta pulkassa.. paljonko ne nuo tuommoiset oikein vetovetovaljaat kustantaa? :O (Tiedän että voisin googlettaa, mutta kivempi kysyä siltä, joka on ostanut :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä maksoi 32e. En tiedä mikä koira on kyseessä, mutta mulle toimi tämä: Vie koira Polardogille (siellä teillä, Karsikossa) ja saat sopivat valjaat mukaan. Ja pari vinkkiä päälle.

   Poista
 7. Jarru on vauhdin surma, joten aikun alamäkeen ja kova veto päälle!
  No, en uskalla tätä kotona, joten Lilli menee alamäen irti jos vaan poroa ei ole näköpiirissä just siinä hetkellä. Takana -komentoa mekin ollaan opeteltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan saisin tuon karvaturrin pysymään nyt alkuun edesssä! Voi tulla pienelle liikaa kaikkia kummallisia komentoja, jos pitää valjaissa vetää, hihnassa ei, kääntyä oikealle ja vasemmalle, pysähtyäkin vielä ja pysyä edessä.. Vähemmästäkin menee solmuun :D Ehkä tämä tästä ajan kanssa. Ja suhtautuminen poroihin on vielä mysteeri sekin.

   Poista
 8. Onnittelut! Hienolta näyttää :D mun tää hoitokoira ei kyllä pahemmin nappuloitaan ansaitse.. on sitä mieltä että olen sen palvelijatar ja vain mulla on velvoitteita häntä kohtaan..mutta tänä vuonna hiiret eivät ole pyrkineet lainkaan sisälle..joten annan siitä vähän kunniaa koiralle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai palvelijatar, hah! :D Kaikenlaisia ne kuvittelevatkin. Jos se toimii hiirikarkottimena, niin kai sitä voi siitä hyvästä pikkasen syöttää :P

   Poista
 9. Hyvin näyttää sujuvan (ainaki osittain :D), siitä se ura urkenee! Ja aikas kivannäköiset reenimaastotki teillä ollu. :) Mun lellipenikkakoirathan ei osaa vetää, joten joskus jossain mielenhäiriössä hankitut vetovaljaat lähti kiertoon. Oon vissiin vähän liianki kanssa kitkenyt kaikenlaisen hihnassavetämisen pois heti alkuunsa, niin eivät nyt sitte tajua että joskus se vois olla ihan sallittuakin vetää, ellei jopa toivottavaa. Mutta sitä saa mitä tilaa, eikähän nuo toki mitään rekikoiria olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin sujuu. Ihan yksin koiran kanssa on omat haasteensa, joten näin alkuun harjoitellaan porukassa. Suunta ja palkka on selvä eikä hajut houkuta matkalla.

   Vähän jännitin kuinka käy hihnakäytöksen sen jälkeen kun on saatu luvan kanssa vetää valjaissa. Onneksi tuo tajusi välineiden eron ja mun hermot säästyi. :)

   Poista
 10. Kuulostaa erittäin tutulle! Meillä kanssa tottelematon husky menee täysillä ja minä hoipun huutaen perässä. Mutta vetäähän ne kun vetämään päästetään! Pitäkää hauskaa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa tämä nimenomaan on :D Jos olisin fiksu, opettelisin ensin itse hiihtämään ja pitämään tasapainon, mutta aika tylsä vaihtoehto se on semmoinen..

   Poista
 11. Ihana ulvomiskuva <3 Minkä ikäinen natiainen se nyt on? Ei se enää ihan kakaralta kuvissa näytä!
  Mä just kävin hankkimassa bretonilleni uudet huskyvaljaat, ja totesin että pakkasta on -22 astetta ja koira on sitä mieltä että äiskä kanna, Miskaa paleltaa... :D Ehkä sitten kun tassuilla ei ole niin kylmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koira on kuvissa melko tasan 6kk. Olen kuullut että se on iso. Ajatuksena meillä tosiaan oli valjastaa koiraa vasta keväämmällä, mutta nyt mennään näillä. Perässä hiihtelen lähinnä minä ja olen aika kevyt.

   Voi toista kun ei pakkasesta pidä :D

   Poista
  2. Minä just aattelin, etten lapsia laita koiran perään, kun kukaan ei sitten pysy pystyssä :D Pyritään siihen että vedettävästä ja vetäjästä ainakin toinen on tolpillaan pääsääntöisesti koko ajan. Todennäköisesti se vetäjä, mutta ei sen niin väliä!

   Kyllähän ne jotkut huskyja jo puolivuotiaina vähän vedättää, totuttaa hommaan ja noin. Ja vetohiihto on aika kevyttä kun ihminen avustaa kuitenkin koko ajan. Ja toppuuttele siinä jos toinen tykkää :D

   Poista
  3. Mä oon taas kuullut että koira saattaa lasta vetää varovaisemmin. Ei kyllä ehkä todellakaan tää mun koira ainakaan vielä, mutta ehkä joskus veteraanina sillä on sen verran älyä :D

   Seuraava Lapin reissu on jo suunnitteilla, ja tässäkin mulla on vaihtoehtona joko a) jättää koira kotiin tai b) valjastaa se mun eteen. Koska reittien lumipitoisuudesta ei ole varmuutta, onko sitten parempi vähän reenata sitä vai heittää se taas Lapissa suoraan hankeen? Plääh.. :P

   Poista
 12. Voi että! Ihan pikkusen nousee tuommoisen talviuskottamman koiran hankintakuume päälle :)
  -Mari

  VastaaPoista

by mlekoshi