Hyvät rukkaset

8.1.2015

En voi sietää kylmiä näppejä. Kaapeissa on kasa erilaisia rukkasia, villalapasia ja sormikkaita. Rukkasissa on se jännä juttu, että varsinkin isommissa kaupoissa on saman näköisiä ja tuntuisia hanskoja hyllyt pullollaan. Kaikki mustia möhkäleitä, joita hipelöimällä ei ihan heti huomaa mitkä olisivat hyvät. Jotkut ovat niin luokattoman huonoja että ne tippuvat pelistä heti, mutta jäljelle jää sisätiloissa samanlaisen oloisia tumppuja. Yrityksen ja erehdyksen kautta omista rukkasistani on vuosien saatossa löytynyt pari suosikkia; on Hestra ja sitten toi Hestra.

Millet long 3 in 1 on myös ihan kelpo hanska -tosin fleecesormikasta en tykkää käyttää vaan korvaan sen omavalmisteisella villasormikkaalla. Lämpimyydessä Milletit jää oman epätieteellisen perstuntumani mukaan Hestroille.

Lapsille ollaan ostettu jos vaikka minkälaisia rukkasia. Yhteistä niille on se, että aika harva pitää sormet lämpöisenä ja mikään ei lupauksista huolimatta pidä vettä. Ei vaikka se olisi perinteinen rehellinen kurarukkanen. Ehkä käsien lilluttelu lammikoissa on vaan liikaa?

Aina pakkaskelien alkaessa niin meillä, kuin monessa muussakin lapsiperheessä kartoitetaan kamat. Pipot, kengät, toppahousut, luistimet ja sukset ja monet muut. Omassa tumppulaatikossani on ollut omituista vajausta. Sieltä oli kähvelletty hanskoja omien jäädessä liian pieneksi.

Tässä punapipoisella käytössä MUN Hestrat.


Tästä oppineena kävin hakemassa lapsille lisää hanskoja. Lämpöisiä rukkasia valmistaa Elsa Pitkänen Kuopiossa. Niitä myyvät ainakin Prismat ja jopa S-marketit. Ollaan käytetty näitä lapsilla ainakin viimeiset viisi vuotta.


Villalapanen tai -sormikas alle. On hyvät.

12 kommenttia :

 1. Samaan tulokseen olen itsekkin tullut, mikään ei pidä vettä :) Omalla kohdalla viime vuosina olen suosinut armeijakaupoissa myytäviä rukkasia sekä perus rautakaupan vaihtoehtoja. Eipä harmita niin paljoa kun kuluu puhki tai hukkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä sellaista rautakaupassa myydään jossa kädet pysyy lämpimänä, kysyy nimimerkki "Kylmänäppi" ? Mulla on kyllä helposti varpaat ja hanurikin jäässä, tai mahdollisesti ihan kokovartalokylmä. Voi olla henkilökohtainen ominaisuus.

   Poista
 2. Käsineet on yllättävän vaikea juttu ja koon 10-11 räpylä ei helpota hommaa. Kovimmille pakkasille parasta olisi (arvioni mukaan) hengittävä irtovuorellinen topparukkanen, jonka sisälle mahtuisi vielä paksu huovutettu villalapanen. Mutta kun ei löydy tarpeeksi isoa rukkasta... Hestran koko 11 on liian pieni. Viimeisin löytö käsinerintamalla on Lowe Pron Polartec Windbloc-fleecestä valmistetut sormikkaat: ei kalvoja, mutta pitää tuulta. Hyvät pikkupakkasessa ja kovemmalla pakkasella topparukkasen alla... Jos ne mahtuisi sinne!

  PS. Vedenpitäviä käsineitä kaipaavalla kuorirukkaset ja sisälle sopiva vuoraus. Esim. Xtremeties Tuff Bagsit on pätevät. Villalapaset sisälle, niin on hyvät märässä ja kylmähkössä, esim. lumiluolahommissa tai Islannissa... Kesällä kivat fleece-sormikkaiden kanssa.

  VastaaPoista
 3. Moniin rukkasiin liittyy mielestäni ongelma, joka hankaloittaa niiden käyttöä: varsiosa (ranteen kohdalla) on turhan leveä.

  Minusta on epämiellyttävää, jos takin hihan ja rukkasen väliin jää ilmarako. Siksi 1) rukkasen varsi pitäisi saada kunnolla takin hihan päälle (-> pitkä ja leveä varsi, jonka päässä kiristys), tai 2) rukkasen varren pitäisi mahtua takin hihan sisään (-> kapea varsi tai leveä hiha ilman resoria).

  Jos möyrii paljon lumessa, on 1) epäilemättä kätevämpi vaihtoehto, ja sellaisia onkin aika paljon. Arkikäytössä 2) olisi kuitenkin mukavampi. Niitä onkin sitten vaikeampi löytää, lähimmäksi pääsevät ehkä lobster-tyyppiset hiihtorukkaset.

  Itsellänikin on noita Hestran rukkasia, jotka ovat mukavan lämpimiä, mutta kovin epäyhteensopivia monen talvitakin kanssa. :-I

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin nuo Milletit menee ihan heittämällä takin päälle. Ne Hestrat mitä mulla on, ovat varreltaan lyhyempiä. Vielä ei ole tullut ranteille erityisen kylmä. Takin alle en kyllä rukkasia survo. Se ei ole millään lailla järkevää, joten rukkasen on oltava sen mukainen. :)

   Poista
 4. Hyvä postaus. Itellä aina näpit jäässä ja just mietin minkälaiset rukkaset olis lämpöset :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaiset mihin saa kerroksia. Kunnon rukkanen + lapanen tai sormikas on ainakin minulla ollut lämmin. Hestrat menee myös ilman lapasia.

   Poista
 5. Täällä myös yksi kylmänäppi. Tänä talvena olen löytänyt varusteita, joilla olen saanut käsien palelemisen murto-osaan entisestä. Ensinnäkin paksut villalapaset, ja niiden päälle tuulisuojaksi Korpijaakon mainitsemat Extremities Tuff Bagsit. Toiseksi löysin hyvät ranteenlämmittimet. Merkki on Polartec ja ainakin Partioaitassa niitä on. Näiden myötä on aika, jonka pystyn pakkasella olemaan paljain käsin, pidentynyt huomattavasti. Ja erillisillä ranteenlämmittimillä saa Ismon mainitseman kiusallisen ilmaraon aika hyvin tukkoon.

  Vuorillisia rukkasia en tositoimiin enää ottaisi, koska ne kuivuvat kastuttuaan niin kovin hitaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun rukkasissa on irroitettavia sisuksia. Kuivuminen on varsin siedettävää eikä tarvitse ostaa päällistumppua + välihanskaa + aluslapasta + ranteenlämmitintä ja vielä jokaista eri kaupasta. Rukkasten osto ei voi olla niin vaikeaa. Ostan yhdet tumput ja mahdollisesti käytän alla lapasta/sormikasta. Se on vaiken combo mihin viitsin. Ne on hemmetti rukkaset :D

   Tai ehkä kuitenkin teen ranteenlämmittimet, kiusallanikin. Koeapinaksi täytyy houkutella joku muu kylmänäppi tästä talosta. Hmm..

   Poista
 6. Minun mielestä paras yhdistelmä on nahkarukkanen jonka sisällä on villalapanen. Hestran rukkasten sisähanskat on usein tehty poyesteristä. Olen vaihtanut niihin tilalla Lill-sportin villahanskan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nahkarukkanen on hyvä, ja oikein hoidettuna sen pitäisi myös kestää. Omissa Hestran nahkarukkasissa on juurikin joku keinokuitusisähanska, mutta toistaiseksi se on toiminut. Onhan villa toki lämpimämpi.

   Poista

by mlekoshi