Pieni talvinen retki

13.12.2014

Kaamosjuoninta on käynnissä. Jostain syystä pohjoisen kaamosreissun suunnittelu on paaaaaaljon helpompaa kuin lähiretkien suunnittelu. Jos haluaa mennä kansallispuistoon, on summittaiset kartat, lähestymisohjeet ja muut tarpeelliset tiedot hyvin esillä. Aamulla menetin hermoni lähilaavun sijaintitietojen, retkeilykarttojen ja P-paikan osoitteen kanssa. Shaaatana, että ne on vaikea laittaa selvästi näkyviin.

Salapoliisityö kannatti, sillä kohde oli oikein mukava. Ehkä se johtui lumesta, sillä polttopuutkin (se yksi pieni ranka) oli aivan läpimärkä. Eipä ole hetkeen tarvinnut tosissaan puhallella tikkunuotioon henkeä.Koira sai pimeään loskamoskaan keltaiset liivit. Ennakko-odotuksista poiketen se ei vihannutkaan niitä, vaan jatkoi koiramaisia juttujaan aivan normaalisti. Mörköpimeälläkin näkyy koko koira nyt hyvin. Pelkät vihreät silmät ovat aika aavemaiset.


Hurtta myös huomasi tuoreet hirven jäljet, ja ne olivatkin vallan mielenkiintoiset. Sinne meni viuh vain koko koira. Hetken sai huudella että piski suvaitsi palata, prkle.

Eikä edes tuonut hirveä mukanaan.

12 kommenttia :

 1. Sanopa muuta tuon suunnittelun osalta! Kauhean paljon ei tule edes etsittyä uusia lähilaavuja (kun tuntee niitä jo kohtalaisesti), sen sijaan uusia reittejä Lapin suuremmille aavoille piirtelee innoissaan kerta toisensa jälkeen, vaikka sinne ei lähes joka kerta pääsekään. No, kohta vaihtuu käsite "lähi", joten pitää etsiä myös uudet lähilaavut. Kai sekin on jännää jollain tavalla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on vielä joitain laavuja jäljellä joita en vaan ole jaksanut etsiä. Joillekin näistä täytyy todella haluta, sillä tiedot on todella taitavasti ripoteltu pitkin intternettiä.. Normaalisti laahustan aina samoille tutuille laavuille. Mikäs on sun uusi lähi?

   Poista
  2. Sama juttu, samat tutut laavut helppouden vuoksi. Uusia bongaan ehkä yhden vuodessa. Vuoden alusta on muutto jonnekin Hämeeseen, joten pitää etsiä sieltä uudet lähilaavut ainakin tilapäisesti. Näille tutuille tulee liikaa matkaa... Tai sitten vetäydyn vaan näytön ja sohvan väliin suunnittelemaan niitä harvakseen toteutettavia isompia reissuja, joiden kohteiden tiedot löytyy netistä helpommin kuin naapurikunnan laavun parkkiksen osoite...

   Poista
 2. Kerropas mitkä on kaamosreissun suunnat noin pääpiirteittäin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunta on pohjoinen ja toiveena vähemmän ajamista. :D Tämä on aika levällään vielä, koska mieheltä puuttuu kokonaan monot. Autosta puuttuu taakkatelineet ja suksiboksi, koska vaihdettiin autoa. Ahkio ei mahdu tavaratilaan, koska suuren osan tilasta vie koira. Koiran käyttäytyminen hiihtoretkillä on pieni arvoitus, sillä hurtta pitänee kiinnittää johonkin ettei se lähde porojen perään. Kiinnitysvälineitä ei oikein ole, eikä koira saisi vetääkään. Menohaluja sillä kytkettynä taasen on, yleensä enemmän kuin minulla. Koira ei myöskään mahdu telttaan eikä teltta rinkkaan, joten ihan pari muuttujaa on vielä tässä...

   Poista
  2. Lotta ja Tuisku15.12.2014 8.40

   Suosittelen tilaamaan valjakkourheilijoiden liiton varustevälityksestä Manmatin huskyvaljaat koiruudelle, vetovyön ihmiselle ja joustavan hihnan siihen väliin. Ko. merkin vetovyö on ihan paras, siinä on jalkovälistä tulevat hihnat, joiden ansiosta hihnan kiinnityspiste tulee melko alas ja vyö pysyy lantiolla. Vetovyö, joka nousee mahan ympärille,on ihan hirveä, eli ei kannata ostaa esim topaniksen vyötä. Lemmikkikauppojen tarjoamat huskyvaljaat näyttävät yleensä myös hieman erikoisen mallisilta ja esim teddypehmusteet ovat ehdoton nounou, koska niihin tarttuu lumi. Lemmikkikauppojen myyjät eivät myöskään välttämättä tiedä, miltä vetovaljaiden pitää näyttää koiran päällä, vaan tod.näk. myyvät liian isot.

   Miksi koiruus ei saa vetää? Minkäs ikäinen se nyt on? Luulen, että hiihtoreissu täysin ilman vetoa ei onnistu, joten kannattaa ainakin panostaa kunnon valjaisiin. Ehkä menoa saa hillittyä, jos koira kulkee hiihtäjien välissä, silloin se ehkä pysyy myös suunnassa eikä poukkoile nuoruuden innolla ihan mihin sattuu.

   Kannattanee myös varautua lyhentämään suunniteltua reittiä, jos koira väsyy. Tuisku sippasi ekalla vaelluksellaan niin, että se piti melkein pakottaa parina vikana päivänä tauoilta liikkeelle. Olen harmitellut jälkeenpäin, ettei meistä kukaan tajunnut silloin, että olisi ehkä ollut syytä antaa siöle mahdollisuus muutaman tunnin uniin kesken päivän. Ei sille traumoja jäänyt, mutta ei ollut kivaa ihmisellä eikä koiralla. :(

   Tulipas pitkä kommentti, mutta on niin läheinen aihe, että oli paljon sanottavaa. :)

   Poista
  3. Pitkät kommentit on hei erittäin toivottuja, ja tuossa on paljon asiaakin. Eli nou hätä :D

   Koira on kohta puoli vuotta. Kunhan se saa vähän ikää lisää, se saa vetää ihan tarpeeksi, riittävästi ja paljon. Mun ajatus tästä pienestä kaamosreissusta on se, että koira vaan hengaa mukana. Se ei myöskään ole täysin sinut ketjukiinnityksen kanssa, joten koiran köyttäminen yöksi puuhun / vastaavaan ei vielä nappaa. Vetovaljaita meillä ei ole, koska vetoikä on vasta edessä ja kaulapantakiinnitys mihin tahansa (esim. taluttimeen) ei ole mielekäs, koska koira tahtoo mennä. En tykkää hihnalenkeistä joten niitä on aika vähän ja koiran taidot sen mukaiset. Toisaalta se on vetokoira, enkä ihan kamalasti voi moittia koiraa siitä, että se haluaa mennä kovempaa.. Matkat on lyhyet, koska mukaan tulee myös lapsi. En myöskään ajatellut lähteä lappiin asti katsomaan mitä koira tykkää kun sille laitetaan ensimmäistä kertaa valjaat päälle. :D Joku toimiva kiinnityssysteemi on siis hakusessa, ei varsinaisesti vetoa eikä painetta kaulalle. Ugh.

   Parin tunnin tauko päivällä onkin hyvä vinkki. Voi olla että keväällä tulee tehtyä sellainenkin reissu, jossa koira pääsee tekemään vähän töitä.

   Poista
  4. Lotta ja Tuisku15.12.2014 14.30

   Noniin, tarina jatkuu...

   Koirat ovat hirvittävän hyviä erottelemaan eri tilanteita. Esimerkiksi Tuiskulle on ihan selvä juttu, että ns. normaaleilla lenkeillä ei hihnassa saa vetää, on se sitten kiinni valjaissa ("lyhyet" valjaat, niin sanotusti tavalliset valjaat) tai kaulapannassa. Pääasiassa käytän lenkillä valjaita, koska tykkään niistä enemmän kuin pannasta. Sitten kun Tuiskulla on päällä varsinaiset vetovaljaat ("pitkät" huskyvaljaat), se saa vetää tai olla vetämättä - yleensä täällä kotiympäristöissä kävelyteillä vetää alkumatkan ja kyllästyy jossain vaiheessa, mutta metsässä vetäminen on paljon kivempaa. Tuisku tietää myös, että jos ollaan lenkillä kaverin kanssa tai mennään metsässä, saa vetää pikkuisen vaikka onkin päällä ne tavalliset valjaat. Pointtini on siis se, että myös husky oppii kyllä olemaan vetämättä silloin kun se ei ole soveliasta ja vetämään silloin kun se sopii.

   Olen nähnyt repovedellä koiran kanssa retkeilijän, jonka tulon kuulin jo ennen kuin näin: lopeta! et vedä! rauhotu nyt! h....tti! jne. jne. Ei näyttänyt olevan kovin nautinnollista retkeilyä koiralla, koiran taluttajalla eikä taluttajan kaverilla. Mun mielestä on siis selkeintä hankkia kunnon varusteet (vetovyö, joustava hihna ja hyvät valjaat) retkille samantien, niin koiruus oppii alusta pitäen erottamaan retkikäyttäytymisen ja arkikäyttäytymisen. Sitäpaitsi, kun ostat valjaat nyt heti, ehditte kyllä käyttämään niitä ennen reissua. :) Se on viisas arktinen eläin, uskon että se tykkää valjaistaan suunnilleen samantien, varsinkin jos käyt vaikka juoksemassa sen kanssa ja se saa vetää edellä. Puolivuotias nimittäin kestää kyllä varmasti satunnaisen vetämisen, kunhan sitä nyt ei joka päivä valjakkoon laiteta juoksemaan. :)

   Summa summarum, poronhoitoalueella koiran on kuitenkin oltava kiinni (poromiehet käsittääkseni ihan oikeasti ampuvat tokan perään lähteneitä koiria ja voihan se eksyäkin erämaahan), ja kuten itsekin toteat ei kaulapannan käyttö ole kovin miellyttävää, koska koira vetää joka tapauksessa. Ja jos yrität opettaa sitä reissussa kulkemaan vetämättä, tarvitset epäinhimillisen pitkän pinnan ja hommasta voi kärsiä koiran ja ihmisten suhdekin. Tästäkin mulla on valitettavasti omakohtaista kokemusta, ei ole kiva yrittää opettaa koiraa vetämään vähän vähemmän siellä ensimmäisellä vaelluksella, kummallakaan ei ollut kivaa.

   Mun ehdotus siis on, että lähdette valjas- yms. tarvikeostoksille ja otatte tuntumaa vetohommiin jo ennen reissua. Hyvä siitä tulee!

   Poista
  5. Lotta ja Tuisku15.12.2014 14.34

   No apua, nyt kun luin äskeisen kommenttini, se kuulostaa lievästi sellaiselta "minä tiedän tämän, tee niinkuin minä sanon" -henkiseltä paatokselta. Sellaiselta sen ei ole tarkoitus kuulostaa, en tyrkytä omia ajatuksiani ainoina oikeina, ne ovat vain ehdotuksia ja ajatuksia, jotka saa ottaa omikseen tai olla ottamatta. :)

   Poista
  6. Eikä kuulosta yhtään paatokselta vaan ihan järkevältä tekstiltä :D

   Kyllä mä ymmärrän että husky ymmärtää eri välineiden eron. Hihnalenkkejä meillä on tosiaan aika vähän, mutta on se hiffannut että kiskomalla matka ei jatku. Kehitystä siis on, mutta mä olisin toivonut täydellistä tulosta jo eilen. ;) Hihnalenkeillä se vaan haluaa mennä kovempaa, ja se vauhti on käytännössä mun maksimikävelynopeus. Vapaana ollessaan se saa sahata eestaas ja kulkea miten tykkää. Silloin molemmat ollaan tyytyväisiä. Oon ostanut työkoiran ja tämä hihnalenkkeily on pakollista pahaa, jota harjoitellaan aika harvoin ja aika pienissä pätkissä. Sanoinko jo että näin siksi, etten MINÄ pidä niistä? :D

   Epäinhimillisen pitkää pinnaa mulla ei ole. Sainkin jo lainarojuista viestiä, joten ilmeisesti mennään sitten sellaisilla. Aika näppärä tiedon- ja kamanhankintakanava tämä blogi. Tykkään. :)

   Poista
 3. On niin loistava heijastinliivi, että hirvikin häikästyi ja loikki karkuun ;)
  Meillä on ollut koirilla noita samanlaisia liivejä, mutta vastikään huomasin niiden kadonneet johonkin. Aina yhtä taianomaista, kuinka tavarat itsestään kävelevät johonkin, vaikka ihan on varma että "tuossa se on ollut"..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on paljon tavaraa jossain :D Pimeällä ja pusikoissa liivi on kyllä hyvä, niin erottuu missä koira viipottaa.

   Poista

by mlekoshi