Päiväretki Kolvananuurolle

21.10.2014

Syysloma mökkimöllötyksineen on ohitse. Viikossa ehti tehdä monta pientä retkeä lähialueille ja lopun ajan pyöriä villahousuissa tekemättä yhtään mitään. Onnistunein pikkuretki tehtiin Kolvananuurolle. Kyltin ohi ollaan ajettu monet monet kerrat, mutta vasta tällä kerralla selviteltiin mikä paikka oikeastaan onkaan.

Kolvananuuro on rotko Pohjois-Karjalassa, ja reitin pituus on viitisen kilometriä. Etukäteistietona oli hidaskulkuinen kivikko ja reittiluokitus vaativa. Kuulostaa juuri sopivalta lapsiperheelle!

Voi mikä polku sieltä löytyikään! Reitillä oli kaunis jäinen suolampi huurteisine heinineen, pieni tulipaikka ja hiljainen, lähes maaginen rotkon pohja sekä mukavat maisemat sen yläpuolella. Kasvillisuuden pitäisi olla jotenkin erityinen ja voin arvata, että kesällä rotko on vielä upeampi. Syysloman pienellä pakkasella näkymät olivat myös mieleiset.
Tulipaikalla vedettiin perinteiset makkaranugetit ritilälle. Koira löysi metrin päästä penkistä jonkun jättämää ihanaa riisipataa, eikä oikein arvostanut joutumistaan hihnaan. Laavua ei ole - pelkkä tulipaikka vain. Kauniina pakkaspäivänä aika menee siinä mukavasti.Tulipaikan jäätyä taakse päästiin rotkomaisemiin. Pienen kävelyn jälkeen laskeutui hiljaisuus. Lintu luritteli, pieni puro kohisi kivien väleissä. Molemmin puolin polkua nousi jyrkät seinämät. Kivikkoa, juurakkoa, kaatuneita puita.

Luontopolku on mielenkiintoinen paikka niin lapsille, aikuisille kuin koiranpennullekin. Koira hävisi pari kertaa jonnekin kivien väliin, mutta punnersi aina itsensä sieltä ylös. Kerran se mulahti puroon, kun kaatuneen puun oksat eivät yllättäen olleetkaan kantavia.

Rotkosta noustiin toki myös ylös. Lapset pitivät mäessä erityisesti kaatuneista puista, isoista kivistä, jääpuikoista ja kaikesta, mikä haiskahtaa esteeltä. Maisemat ylhäällä olivat komeat.


Aikaa polun kiertämiseen meni Kontiolahden puoleiselta parkkipaikalta 3h 20min, sisältäen kuvaustaukoja, makkaranpaistoa tulipaikalla ja mehutauon puolivälissä ylämäkeä, sekä täysin kiireettömän kävelyn.

Koska lasten suusta tulee (lähes) aina totuus, piti parkkiksella kysyä että oliko se nyt vaativa ja vaikeakulkuinen reitti? Käkäkäkäkä ei ollut! Oli ihan sikakivaa!

Lapset siis haluavat jotain nähtävää, jotain käveltävää, jotain kiivettävää. Kivikot on hauskoja, juurakoiden yli voi loikkia. Mitä isompi kivi, sen hauskempi kivi. Siloiteltu tasamaasto on tylsää. Terkkuja siis Metsähallitukselle: Reittisuunnittelu Kolvananuurolla on todella onnistunut! Täällä käydään varmasti uudestaan.

14 kommenttia :

 1. Oi, teillä on ollut ihanan kuuloinen päivä! Kuinkakohan moni lapsiperhe jättää ko. reitin (ja vastaavat) väliin sen takia, että reitti on luokiteltu vaativaksi. Kun siellähän voi vaikka sattua jotain...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mukava päivä. Reittiluokituksia mä en ihan oikeesti kyllä ymmärrä. Jos etelässä on yhtään mäkeä, edes pieni nyppylä, niin kohde on vaativa. Luulen että mun pitäisi mennä ainoastaan niihin kohteisiin joissa lukee vaativa, koska kaikki muut on nopeasti hiekkatietä tai pururatamaista, siis tylsää. Kai se aina riippuu siitä mihin vertaa..? Sarekissa on ollut todella veemäistä kivikkoa. :D Kolvananuurolla on kivikkoa kyllä, mutta ainakin luonnossa liikkumaan tottuneet 7- ja 8-vuotiaat tulivat siitä ihan heittämällä läpi eivätkä hidastaneet matkantekoa yhtään.

   Poista
 2. Tämä on hyvä tieto... Asuin joskus siinä lähellä (Juuassa), mutta enpä ole koskaan poikennut Uurolla, vaikka asia on monesti käynyt mielessä. Kun karttaa katsoo, alueeltahan löytyy polkuja, laavuja ja nuotiopaikkoja vaikka useammankin retken tarpeiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä taitaa mennä Kolinpolku ja mitä kaikkea siinä olikaan.. En tutkinut tarkemmin, kun pieni kiva päiväretki oli etsimessä. Mulla on selvästi aukkoja retkeilysivistyksessä Pohjois-Karjalan osalta, ja näitä kohteita täytyy ehdottomasti kammata lisää.

   Poista
 3. Tolvanankuuro <3. Pohjois-Karjalan vuosina useampaankin kertaan retkeilty paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolvananpuuro :P Mun täytyy myös käydä useammin. Keväällä, kesällä..

   Poista
 4. Yritin katsoa, mitkä jalkineet (edellisestä postuksesta) olit lapsille laittanut tuohon kiviseen maastoon, mutta en saanut ihan kuvasta selvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tytöllä oli kumpparit ja pojalla Reiman siniset korjatut tossut. Meillä ei ole erikseen retkeilyyn ostettuja kenkiä, koska mun mielestä päiväretket menee ihan tavallisilla varrellisilla lenkkareilla. Itse kävelin salomonin varrettomilla lenkkareilla, niillä samoilla joilla käyn märällä kelillä juoksemassa poluilla. Meillä ei myöskään ollut koko kenkäarsenaalia mukana mökillä, joten näillä mentiin..

   Poista
 5. Ompas kohdetta paiskattu erikoisella nimellä! Mikä on kolvana, mikä ihme on uuro... Mutta hienot kakkulat koiralla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mullekaan ei ihan auennut nimestä että minkälainen kohde tässä nyt onkaan kyseessä :D Koiran rillit muuttaa muotoaan jatkuvasti, kuten myös muu väritys. Mielenkiinnolla odotan mikä väri jää pysyväksi.

   Poista
 6. Takavuosina tuli pyörittyä aika paljon Pohjois-Karjalan päiväretkikohteilla, ja Kolvananuuro on kyllä yksi mieleenpainuvimmista paikoista. Hyvin pärjättiin kivikoissa vielä paljon teidän perhettä heikommalla retkeilytaustalla. Enemmän siellä oli silloinkin ongelmia perheen aikuisilla kuin meillä ketterillä lapsosilla. Ehkä vaativuusluokituksia ei ole tarkoitettu Sarekin kivikoissa loikkivien luettavaksi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ne vaativuustaulukot pitäisi oppia lukemaan toisella tavalla. Helppo= tylsä. Normaali=tylsä. Vaativa=loistokohde.

   Se on kyllä totta että aikuisilla on yleensä enemmän ongelmia kuin lapsilla.. :D

   Poista
 7. Onpa tuttu paikka niiltä vuosilta kun vielä asuttiin siellä päin. Hieno sekä kesällä että syksyllä - maalauksellinen ja jotenkin maaginen paikka. Kiitos hienoista kuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tämä oli jotenkin todella erikoinen paikka. Vaikea selittää, mutta kannatti käydä. Käydään vielä uudestaankin :)

   Poista

by mlekoshi