Koirat ja allergia

27.10.2014

Helmikuussa uskalsin avata suuni siitä, että haaveena on hankkia vetokoira kaikista vastustavista tekijöistä huolimatta. Asutaan keskustassa pienellä tontilla, ja molemmilla on allergiaa. Mun allergialistauksessa (niissä ihanissa prick-testeissä sekä vähän modernimmin verikokeista otetuissa) on kattava lista erinäisiä allergiaa aiheuttavia juttuja: kissat, koirat, hevoset, koivu, pujo, timotei, jotkut heinät, pölypunkit ja vaikka sun mitä. Kotitestauksissa on huomattu ettei tuore omena, päärynä, luumu, kirsikka, osa pähkinöistä ja mitä-kaikkea-niitä-nyt-olikaan sovi. Kattava lista ei oikeastaan rajoita elämää muuten kuin siten, ettei hevostallit ole mun juttu. Siellä on sekä hevoset että heinät ja kaikki pöly heilutellaan mittavalla hännällä ympäriinsä. Ätsiuh ja kiitos ei.


Allergia-asiaan löytyi erilaisia kokemuksia etukäteen. Jotkut ottavat koiran allergiasta huolimatta ja joutuvat luopumaan siitä allergian vuoksi. Tämä vaihtoehto ei oikeastaan kovasti houkutellut. Löytyi myös useampia, jotka kertoivat olevansa allergisia koirille ja silti omistavansa koiran. Kumpaan kastiin sitten itse päätyisi, sitä on mahdotonta etukäteen tietää. Koiria käytiin kuitenkin rapsuttelemassa useammassa paikassa ihan vain kokeilemisen vuoksi.


Koirissa on myös eroja. Samankin rodun sisällä jotkut koirat tuntuvat kutittavan nenää enemmän kuin toiset. Toiset koirakodit eivät käy nenään mitenkään, ja joissakin talouksissa jo ovella nenään leijailee kunnon hengenahdistushaju. Se mikä eron aiheuttaa, ei ole tiedossa. Siivouksen tason kanssa sillä ei liene tekemistä.

Nyt kolmen kuukauden koirakokemuksella voi sanoa, ettei allergia ole ollut meillä ongelma. Ensimmäiset viikot pentu oli sisällä, eikä se aiheuttanut paria aivastusta kummempaa kenessäkään. Sitten pentu söi kengän ja joutui pihalle. Nyt jos koira käy sisällä, huomaan sen kyllä ensin nenässäni, muttei sen kummempaa oiretta tule. Jos koira raapii innostuksissaan ihon rikki, kutittaa. Muuten pentua on voinut rapsutella ja haistella aivan mielin määrin, eikä oireita ole. Mies väittää ettei koira voi nuolla partaa, koska leukaa alkaa kutittaa. Muualla nuolemiskutinaa ei esiinny. Toisaalta mun on tähän vaikea ottaa kantaa, sillä olen aikanaan seissyt niin monessa intin partatarkastuksessa että pystyn varmuudella sanomaan ettei mulla kasva partaa.


Mielenkiintoinen seikka on se, että olen nyt koiran tulon jälkeen ollut kaksi kertaa yskässä. Normaalisti ei tosiaankaan ole tapana sairastella, ja tätä edeltävä yskä, nuha tai flunssankaltainen on ollut joskus kuusi vuotta sitten. Miksi nyt sitten? Sattumaa? Toisaalta nyt on ehkä tullut ravattua pihalla vähän huithapelisti pikkuvaatteissa tuomassa ja viemässä ruoka- ja vesikuppeja. Ulkoilu kaikella säällä on muutenkin lisääntynyt.


Ulkona koira ei aiheuta mitään oiretta vaikka kuinka hieroisi naamaa turkkiin. Sisällä koira ei enää edes viihdy paitsi mökillä, jossa on nollakeleillä ihana jäätävä lattia.


Tällä kokemuksella voidaan siis todeta, että ainakin toistaiseksi allergiat ja (ulko)koira on hyvin yhdistettävissä.

23 kommenttia :

 1. Peukut pystyssä, että jatkossakin allergiat pysyvät aisoissa! Kyllähän sitä myös siedättyy... Serkkuntyttö otti perheineen vuosia sitten koiran ja joutui tuskaisesti luopumaan siitä serkkuni hengitysvaikeuksien vuoksi. Riskillä siis koiran ottivat. Nyt he ovat ottaneet toisen koiran, mutta valitsivat rodun, joka ei niin allergisoi. Hyvin on kuulemma mennyt...

  Teillä on kyllä melkoinen söpöläinen siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakin tämä on aika söpö :)

   Allergiat on aina vähän vaikeita jos miettii ottavansa eläimen. Siksi meilläkin vatuloitiin asiaa pitkään..

   Poista
 2. onko noin pieni pentu jo yksin ulkotarhassa!? Toivottavasti hänellä on lämmitetty koppi, kovin tulee kylmä pennulle, jolla ei vielä ole vatsan alla kunnolla suojaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän tämä perhe osaa pitää huolen koirastaan.. :)

   Poista
  2. Kyllä, huolta pidetään. Siperianhusky on rotu joka ei tarvitse lämmitettyä koppia, ja kylmä sille ei varsinkaan näissä lämpötiloissa tule. :)

   Poista
  3. Olen ollut yhden talven töissä huskyfarmilla ja pennut (joista yksi asuu nyt luonani) vietiin ulkotarhaan pariviikkoisina, kun kaikilla olivat silmät auki. Siellä ne majailivat tyytyväisinä maaliskuun pakkasissa lautakopissa, jossa oli eristeenä purua pohjalla, mutta ei mitään muuta. Lämmittivät toisiaan ja tietysti emo vietti suurimman osan ajastaan kopissa pentujen kanssa. Siinä vaiheessa, kun pentuset pystyivät itse mönkimään kopista ja koppiin, ne valitsivat itse olivatko ulkona vai sisällä kopissa eikä siinä kyllä säällä ollut mitään merkitystä. Eli minäkin vastaan anonyymille, että tämä pentu varmasti pärjää, eiköhän siellä kopin pohjalla ole jotakin eristämässä pentu kylmästä lautalattiasta.

   Pentu on muuten äärettömän söpö rilleineen. :D Mikäs sen nimi taas olikaan? Joku vaikeasti lausuttava tulivuori se oli, mutta ei kuitenkaan Eyafjallajökull tms...

   Poista
  4. Vähänkö kuulostaa hyvältä ja opettavaiselta tollanen huskyfarmityö :D Oon kyllä vähän kade, vaikka epäilen että tähän on kuulunut melko paljon ihan rehellisen paskan lapiointia. Oma mörri on sen verran suloinen että saattaa jopa käydä niin että mä alan tykkäämään koirista. :P

   Pentu on Krafla. Jo kasvattajalla koira oli vuorokauden ympäri ulkona muiden pentujen kanssa. Meille tullessa otettiin pentu kolmeksi viikoksi sisälle. Nyt se ei selvästi enää tykkää lattialämmityksestä..

   Poista
 3. Olen itse ollut lapsena hyvin allerginen kaikille mainitsemillesi eläimille, heinille ja pölyille, mutta vanhempieni edesmennyt villakoira ilmeisesti siedätti minut niin, että nyt asun pienimuotoisessa eläintarhassa kissaa lukuun ottamatta... kissaakin kestän lyhyissä annoksissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissa on kyllä paha. Omat eläinallergiat löydettiin niin, että menin taloon johon oli otettu kissa. Silmät muurautuivat umpeen.

   Sun eläintarha on kyllä loistava :)

   Poista
 4. Ihanaa, että kaikki on mennyt hyvin :) Jässikkä näyttää jo aika isolta!

  Meillä majailee kaksi sisäkoiraa ja allerginen mies. Koirat oli ennen miestä ja kolmisen kuukautta se oli nenä tukossa ja silmät punaisena. Sitten helpotti, eikä oireita ole enää ollut vuosiin käytännössä lainkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, kolme kuukautta? Mielenkiintoista. On se kyllä mieskin tykännyt susta melko paljon :)

   Poista
 5. Hitto! Kommentoin aiemmin tänään, muttei näy kommenttia. Joko tekniikka petti tai minua sensuroidaan. Ymmärtäisin senkin ihan hyvin...

  Kirjoitin kuitenkin, että et sinä siitä koirasta (todennäköisesti) noin helposti eroon pääse! Sitkeää yskää tuntuu nimittäin olevan liikkeellä tänä syksynä. Yleensä sairastan yhden 1-2 päivän kuumeflunssan kerran vuoteen tai kahteen ja selviän sillä. Nyt on kohta neljättä viikkoa yskä päällä. Vaikkei koiraa (vielä?) taloudessa olekaan. Ei siis syytä hätään ihan vielä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis JOS tuntisin tarvetta sensuroida sua niin jättäisin kyllä niin mojovat ärräpäät saatetekstiksi että kukaan ei kommentoisi enää ikinä mitään :D Roskakommenteissa ei ollut ketään, joten veikkaan että nyt voidaan syyttää tekniikkaa.

   Meillä normaalisti koko muu porukka imee itseensä yhden-pari nuhaa vuodessa, ja mä en mitään. Poskionteloissa on rakenteellinen vika, ja se aiheuttaa päänsärkyä, mutten laske sitä vielä sairastamiseksi. Nyt on jo toinen yskä menossa, ja alkaa ottamaan päähän tämä homma. Jos sulla on ollut yskä neljättä viikkoa, pystyt varmaan kertomaan miten sen kanssa pärjää? Oon huomannut että ulkoilu ei varsinaisesti ainakaan auta asiaa..

   Poista
  2. Heh. Oletinkin syyksi tekniikka tai itseäni. Aloin miettiä, että muistinko kirjoittaa varmistusnumeron julkaise-napin painamisen jälkeen... Sitä se sairastelu teettää?

   Pärjää kun on pakko. Ulkoilu ei auta (kokeilin hirvijahdissa). Samoin runsas puhuminen ei helpota (pidän päivän retkikuntainfoa). Hyvät tropit ja kuuma juoma auttaa hetkittäin, mutta kohtuullisen keljua on. Jos nukkumaan käydessä yskittää kovasti kannattaa suosiolla hakeutua sohvalle lukemaan aamuyöhön saakka, jossain vaiheessa helpottaa ja pystyy nukahtamaan. Saisi mennä kohta ohi tämä perkele.

   Poista
  3. Hetkonen. Siis mun blogissa EI ole sanavahvistusta. Tarkistin sen asetuksista, siinä lukee ei. Sitten kun kokeilin kommentoida anonyyminä, sanavahvistus on. Whattafak?! Vihaan sitä, enkä todellakaan halua että mulla on sellainen käytössä. Ränkkäsin nyt on-off sitä (ja näppistä pöytään) hetken, ja ainakin itselleni nyt vaikuttaisi että voi kommentoida ilman sanavahvistusta. Jos joku tämmöinen kamala varmistusnumero vielä tänne ilmestyy, sanokaa siitä niin tapan sen jotenkin lopullisemmin taas kerran.

   Mun yskä numero kaksi on kestänyt ehkä neljä päivää, ja oon jo nyt sitä mieltä että saisi mennä ohi tämä perkele. Ulkoilla on pakko, kun on joku tämmönen koira..

   Poista
  4. Kokeillaan...
   - Ei, ainakin Wordpress-tunnuksilla vaatii nuneron kirjoittamisen.
   - Kokeilen pelkällä nimellä vielä.
   - Ei, vaatii numeron näinkin.

   Pitäisi varmaan varmistaa omastakin blogista anonyyminä, että se on pois päältä. Toisaalta, spämmistä päätellen pitäisi olla - tai se ei ainakaan ole kovin toimiva. :D

   Poista
  5. Ai kun kiva. Täytyypä perehtyä tähän, sillä vihaan sanavahvistusta.

   Poista
 6. Tuttuja ajatuksia! Oon ollut pienestä asti allerginen melkein kaikelle koirista ja hevosista pähkinöihin ja siitepölyyn, ja lapsuudenkotiin otetusta koirasta jouduttiin luopumaan muutaman vuoden jälkeen mun jatkuvan yskän takia. :/ Mutta tuohon ylempään kommenttiinkin vähän viitaten, kun poikaystävä viime syksynä kertoi haluavansa koiran, niin enpä mä kamalasti vastustellut. Vähän silti jännitti että miten menee, mutta nyt jo melkein vuoden päivät ollaan tota sisäkoiraa katseltu, ja vähäisen yskän lisäksi ei ole ollut oireita (paitsi valtaisan karvanlähdön aikaan, mutta sillon kuulemma ei-allergista poikaystävääkin aivastutti) :) Ja kyllä koira antaa niin paljon ettei pieni yskä haittaa!

  Onkin pitänyt muuten kommentoida, että voi kun tuo teidän huskynuorukainen on kaunis! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups, siis en ihan aiempaan, vaan Elinan kommenttiin viittasin :)

   Poista
  2. Murh, siis onko yskä ollut allergiaoire? Sssshaatana, tämähän alkaa pelottaa kohta :D Mulle normaali allergiaoire (jota siis on tullut hevostalleilta, koirista ja kaikesta ihanasta siitepölystä) on ollut nuha ja aivastelu. Ei mitään yskää. Ja siis huom. yskässä oli monen viikon tauko. Mrrrrr...

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Sori, sählään ihan kunnolla nyt tän kommentoinnin kanssa. :D Piti siis sanoa, että: Ainakin mulla on ollut semmonen itselle melko huomaamaton köhä, kun kurkkua pikkasen ärsyttää. Se on ollut vaan koirien kohdilla, kissojen seurassa sit taas aivastuttaa yms. Että mene ja tiedä...

   Poista
  5. Ahaa, okei. Mulla kyllä yskä selvästi alkaa ja viimeksi se myös kuumeineen loppui, ja tän uuden yskän ilmestymiseen meni 9 viikkoa. Uskaltaisin epäillä ettei tämä ole allergista yskää, vaan ihan jotain muuta. Toivottavasti :)

   Poista

by mlekoshi