Aktiivisen lapsen kengät

19.10.2014

Meillä asuu kaksi lasta. 7-vuotias poika ja 8-vuotias tyttö ovat molemmat mielellään ulkona, ja luonnollisesti tarvitsevat hyviä ja kestäviä kenkiä. Lapset kävelevät kouluun, viettävät välitunnit pelaten jalkapalloa tai kiipeillen oikein mukavassa kiipeilytelineessä, leikkivät hippaa tai piilosta. Koulun jälkeen kotona syödään ja sitten lähdetään ulos. Ulkona leikitään tavallisia lasten leikkejä, eli potkitaan palloa, rakennetaan majaa, kerätään ja syötetään etanoita ja samalla kävellään, juostaan ja kontataan ympäri korttelia. Viikonloppuisin ja joskus arki-iltaisinkin käydään laavuilla, kerätään marjoja ja kävellään metsässä, suolla, pellonreunaa ja polkuja. Lasten kengät ovat kovassa käytössä - nämähän ovat suuren osan ajasta ulkona. Tämä on siis normaalia arkea, ja koulujen urheilutunnit ovat sitten ihan erikseen.

Aktiivinen lapsi tarvitsee monet hyvät kengät. Meillä on vuoden aikana käytössä ~25 paria kenkiä kahdelle lapselle ajalla syksy-talvi-kevät. Lukema sisältää talvikengät, kumpparit, lenkkarit ja "yleiskengät", siis kengät jotka ovat normaaleissa ulkoleikeissä jalassa ja joissa on jonkinlainen varsi. Sen lisäksi kesälle on varrettomat lenkkarit, sandaalit ja muut kesäkengät jotka jäävät tämän katsauksen ulkopuolelle. Nyt ei myöskään puututa sisäpelikenkiin, monoihin, nappiksiin ja muihin erikoistossuihin.

Kaapeista löytyi tämä kasa kenkiä:


Alkaen riveittäin ylhäältä vasemmalta:
Vikingin kumpparit, Crocsin kumpparit, neljät Sorelit.
Kahdet Crocsin kumpparit, kahdet Nokian kumpparit, kolmet Kuomat.
Kahdet Reiman lenkkarit, kahdet Vikingin lenkkarit, kahdet Eccot.
Kolmet Converset, yhdet Tretornit ja yhdet markettikengät (Ciraf?).

Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kaikki kengät ovat kokoa 32-35. Kun puhutaan kengän kestävyydestä, lienee kaikille yllä olevan kuvan jälkeen selvää että kenkiä on monta paria käytössä samaan aikaan. Ei siis osteta yhtä paria ja kuluteta niitä jatkuvalla käytöllä loppuun. Osa kauden kengistä on silti päätynyt jo roskiin.

Muutamia kokemuksia lasten kengistä:

Yhdet lahjana saadut markettikengät, kenties merkiltä Ciraf, lipsahtivat kuvaan ainoina varrettomina lenkkareina. Käytössä yhdellä lapsella noin kuukauden.


Vikingin kenkiä meillä on ollut monta vuotta käytössä sekä varrettomina että varrellisina. Kengät kestävät käytössä yhdellä lapsella puolet käyttökaudesta, ja sitten ne hajoavat. Kesälle ostettiin tytölle kahdet parit varrettomia viikkareita, ja molemmat on jo heitetty roskiin. Myös talvilenkkarit on jo roskakorissa. Niistä hajoavat saumat, reunan kumit repeävät, pohjat kuluvat kantapäästä puhki. Kangaspäällysteisten kenkien kankaat rispautuvat, ja vedenkeston kanssa näillä goretexeilla on vähän niin ja näin. Parhaimmassa kunnossa on nämä sinimustat lenkkarit, jotka ovat olleet käytössä yhdellä lapsella max. 2 kuukautta. Vikingin goretexkenkien hinnat ovat 60-80 euroa.Keväällä etsin jotain muuta kuin Vikingiä, ja löysin Reiman vastaavan tyyppiset kengät, noin 70 euroa. Ostettiin kokeiluun kaksi paria. Nauhojen kiinnityssysteemien metallilenkit irtosivat yksi kerrallaan. Jokaisessa kengässä on 10 metallilenkkiä, yhteensä neljässä kengässä siis 40 lenkkiä. Näistä 40 lenksusta on irronnut 12 joko kokonaan vaalean kiinnityssysteeminsä kanssa tai ilman sitä. Lenksujen korjaus maksoi 12 euroa (kuvissa uudet kokometalliset läpyskät+lenksut). Pyöreät nauhat eivät oikein kestä rusetilla, joten hankittiin myös pikalukot.


Myös keskeltä repesi jotain ja reunat repsottavat, eivätkä nämä enää pidä vettä.


..kenties siksi, että pohjatkin ovat repeytyneet.


Tretornilla on myös goretexlenkkareita, hinta ehkä 60 euroa? Näitä ostin yhden parin, ja kävin vaihtamassa sen viikossa kun kenkä ei pitänyt vettä. Sain tilalle toisen parin, jossa myös kastuvat varpaat. Hinta oli alennuksen jälkeen sen verran halpa, että pidettiin kengät siitä huolimatta. Nämä olivat käytössä yhdellä lapsella pari kuukautta ja jäivät pieneksi, toki reunakin jo vähän repsottaa.


Kumisaappaita meillä on ollut useita. On Nokiaa, Vikingiä ja Crocsia. Nokian kengät ovat ehkä painavahkot ja vuotavat aina jostain. Crocsit eivät vuoda, mutta ovat hankalat laittaa jalkaan. Crocsin kengät joissa on valkoiset renkaat, eivät olleet kummankaan lapsen mieleen. Kahvallisia tyttö käyttää mielellään, mutta ne ovat nilkan kohdalta to-del-la leveät ja sujahtavat siksi hyvin jalkaan. Ne myös lonksuvat jalassa. Vikingin vuorelliset kengät ovat hyvät, mutta sisuskangas on kantapäästä kulunut jo puhki. Vikingit ovat kevyet ja käytetyt, ja ostetaan niitä varmasti jatkossakin.


Talvikengissä on ollut käytössä Kuomia (40e), Soreleita (80e) ja Eccoja (100e). Kuomat ovat lämpimät pakkaskelin kengät, mutta nilkasta leveät. Eccot ovat muuten hyvät kengät, mutta pakkasella näiden talvikenkien pohjat jäätyvät, joten lapsi vetää turvat todella helposti. Aivotärähdystä ei ole kukaan saanut, eikä näitä kenkiä osteta meille enää. Meillä oli kaksi paria, ja isommat kengät lähtivät jo eteenpäin.


Tytöllä on ollut Soreleita nyt kahtena talvena. Niissä ei näytä olevan suurempaa kulumaa, ja ne ovat lämpimät. Lauhemmilla keleillä ne ovat niin lämpimät että jalka hikoaa, ja sitten tulee kylmä. Plussaa irroitettavasta vuoresta. Ostin nyt molemmille lapsille talvikengiksi Sorelit.


Niin, lasten kengät eivät siis muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kestä aktiivisen lapsen käyttöä. Pitäisin kohtuullisena että kenkä kestää rikkoutumatta edes sen ajan kun se jalkaan mahtuu. Lapset eivät pidä kivikovista pohjista eivätkä nauhoista. Minä en pidä 150e hintalapusta. Kasan kalleimmat ovat nahkaiset Eccot,  ovh. 160e. Ne ovat olleet käytössä vasta kuukauden, joten niiden kestävyyttä on vaikea arvioida.

Joskus kävin paikallisessa urheiluliikkeessä lapsen kanssa, jonka jalassa oli kuukauden vanhat aivan risat 80euron lenkkarit, kysymässä mikä olisi hyvä ja kestävä kenkä lapsen leikkeihin. Lapselle tarjottiin aikuisten vaelluskenkää. Kuinka moni haluaisi kävellä kouluun ja leikkiä pihalla jatkuvasti aikuisen vaelluskenkä jalassa?

8 kommenttia :

 1. Ja listasta puuttuu vielä se, että koskaan ei uusiinkaan asuntoihin ole suunniteltu sitä, MIHIN ne kaikki lasten kengät laitetaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooo.. meillä tavallaan on. :) Kaikki uuden asunnon hukkaneliöt on eteisessä. Siihen mahtuu näppärästi kaikki kauden kengät, joita siis tällä pakkas-vesi-kura-kuiva -kelillä on melkoinen läjä. Lisäksi molempien lasten huoneissa on isot kaapit, joihin säilötään ne vaatteet ja kengät jotka ovat vielä epäsopivia tai mahdollisesti menossa seuraavalle lapselle tai kirpparille. Kaikki retkeily- ja urheilukamppeet on vaatehuoneessa. Noin niinkun teoriassa. :D

   Poista
 2. Kenkien lisäksi toinen eteisen täyttäjä on mulla kypärät! On ratsastuskypärä (varuiks;), on pyöräilykypärä (ettei naapurin lapset saa hepulia), on prätkäkypärä, on crossikypärä, mutta!konttauskypärä sentään puuttuu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi meillä on vain pyöräily- ja luistelukypärät ja vielä suuremmaksi onneksi ne on käytössä eri aikaan vuodesta.. :P

   Ja kontatessa ei kannata käyttää kypärää. ;)

   Poista
 3. Vitsi, että ihailen teidän lasten meininkiä. Siis tuota ulkoilun määrää. Olen nimittäin aika usein mietiskellyt lenkkeillessäni koiran kanssa omakotialueilla alkuillasta, missä kaikki lapset oikein ovat. Pihoissa ei näy ketään. Puistossa ei näy ketään. Kentällä ei näy ketään, paitsi talvella, kun siellä on joku luistelemassa. Onko todella niin, että nykyään a) lapsia ei uskalleta päästää yksin ulos, varsinkaan syksyllä, kun ruoan jälkeen on jo pimeää b) lapset vain katsovat telkkaria ja pelaavat tietsikalla tai c) lapset viettävät kaiken koululta, läksyiltä, syömiseltä ja nukkumiselta liikenevän ajan harrastuksissa, joihin tietysti mennään autolla? Jokainen kolmesta vaihtoehdosta on minun mielestäni tosi surullinen. Ja näitä havaintoja en todellakaan ole tehnyt parin hassun lenkin aikana, vaan kilometrejä kertyy paljon (jos asuisin lähempänä metsää, en lenkkeilisi asuinalueilla) ja pakkohan noilla alueilla on asua lapsiperheitä. Viikonloppuisin päivällä elämää on sentään vähän enemmän, mutta useimmiten leikkipuistot (nopeasti laskien meidän vakkarilenkkireittien varrelle osuu ainakin seitsemän puistoa) ammottavat tyhjyyttään. Yhteenvetona siis: teillä kasvaa onnellisia lapsia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan yhdistelmää b ja c. Lisäksi aika monia lapsia ei erityisesti kannusteta menemään ulos eikä kunnollisia ulkoilukamppeita joka kelille hankita. Joitain vuosia sitten kun vielä asuttiin kerrostalossa sellaisella alueella jossa oli paljon lapsia, sai talvellakin ulkoilla aika yksin. Varsinkin jos oli 30astetta pakkasta, ei pihalla ollut yhtään ketään. Okei, jos pakkasta on paljon yhtenä päivänä, saatetaan mekin odotella lauhempaa keliä, mutta paukkupakkasia oli kuukauden putkeen. Ei kukaan jaksa olla kuukautta sisällä! Pihalla oli paljon tilaa leikkiä. Vieressä oli leikkipuistot, luistinradat ja pulkkamäet. Ei ketään missään. Viime talvi oli vaikea, kun pimeää ja märkää tai vaihtoehtoisesti pimeää, lumetonta ja jäistä oli läpi talven. Jopa omat lapset viihtyivät huonosti ulkona, kuten minäkin =/

   Omilla lapsilla on harrastuksia tunti viikossa. Meillä ei lapset pelaa tietsikalla ja telkkarista katsotaan lähinnä aamupiirretyt. Mun mielestä esimerkiksi ekaluokkalaiselle on ihan riittävästi tietokoneaikaa siinä, että koulussa osa harjoituksista tehdään koneella.

   Varsinkin tässä keskustassa on lapsia jotka eivät käy puolukkametsällä tai eivät ole koskaan nähneet kärpässientä. Lasten vikahan se ei ole, eikä kai aikuistenkaan. Tapoja on monenlaisia, eikä tämä meidän tapa ole ainut ja oikea tai kaikille paras. Kyllä minusta silti lapsi jää aika paljosta paitsi jos se vaan pelaa pleikkaa.

   Asenteita syötetään toki myös koulussa. On olemassa opettajia joiden mielestä kompassia käytetään vain paikoissa joissa muutenkin ollaan kehityksestä jäljessä..

   Poista
 4. Ostin pojalle 2 vuotta sitten Meindl Tampa Junior Mid -kengät kun lähdimme Montenegroon Durmitor-massiiville vuoristovaellukselle ja halusin hänelle sinne karstimaille astetta tukevammat popot. Poika oli silloin 9 vuotta ja nyt alkaa nauhat katkeamaan ja kengät jäämään pieniksi. Muuten ovat vielä ihan priimakunnossa. Kengät maksoivat toki 109€ mutta ovat olleet joka euron väärti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaelluskengät ovat varmasti kestävämpiä kuin tavalliset lasten kengät. Arjessa sellainen on aivan liian jäykkä ja painava, mutta retkeilyyn oikein soveltuva. Nyt lapset ovat jo sen ikäisiä, että vaelluskengän hankinnalle alkaa olemaan ihan järkeviäkin perusteita, joten ehkäpä vilkaisen valikoiman seuraavalla kerralla kaupassa. Hinnalla ei ole niin väliä jos kengät ovat oikeasti hyvät ja kestävät. Satasen hintalapulla ollaan ostettu myös kenkiä, jotka eivät kestäkään ja se vähän sieppaa..

   Poista

by mlekoshi