Tattien tunnistaminen

3.9.2014

Onneton sienestäjä täällä hei!

Kävin lauantaina näyttämässä keräämiäni sieniä Marttojen sienineuvonnassa. Torilla sienipisteen olivat valloittaneet noin 70-vuotiaat mummot, jotka tutkivat uteliaana näytesieniä. Mikäs siinä, mummot on kivoja. Laskettiin kahden lapsen kanssa sienipöydän keski-ikää kerralla reilusti. Oma laatikkoni oli kuulemma oiva malliesimerkki. Tässä on ihan nuori sieni, tässä vähän isompi, tuo on hieman vanhempi ja viimeinen onkin jo mennyt huonoksi. Kiva juttu, mutta siis mitä sieniä ne nyt olivatkaan? Herkkutatteja. Ahaa justjuu..

Metsässä on nyt luuhattu päivätolkulla, ja reissuilta löytyy vaikka mitä jännää.
Viimeisimmällä reissulla punkkien ja hirvikärpästen lisäksi löysin taas joitain kerättäviä sieniä. Jos olen onneton linnuissa, niin olen onneton myös sienissä. Sienet jaetaan kerättäviin ja ei-kerättäviin. Kerättävissä on syötävät ja ei-syötävät. Löysin kantarelleja (kerättävä, syötävä) sekä jotain tattimaista kerättävää mutta ehkä ei-syötävää. Kerättävät ei-syötävät yleensä menevät jollekin sukulaiselle, joka vastaa lopputunnistuksesta. Osa näistä ei varmasti ole samoja tuurilla kerättyjä herkkutatteja, muttei ole haisuakaan mitä nämä sitten ovat. Pallojalkasienet ainakin näyttävät hassulle. Jaakko, alahan tunnistaa!


Muukin tunnistusapu on tervetullutta.

Miksi kokoajan tuntuu että haitarissa mönkii hirvikärpänen? Riivin niitä jo tukasta ja paidasta, yyh...

6 kommenttia :

 1. Herkkutatteja on ihan mielettömästi. Kerättiin viime viikonloppuna 12kg ja niitä kuivatessa meinasi tulla hulluksi. Kuivuri hurisee, kämppä haisee, pilaantuuko sienet ennen kuin ne ehtii kuivata... Suosittelen vain varauksella. Niin, ja ne hirvikärpäset meinasi tehdä hulluksi kerätessä.

  Mutta, näyttää siltä, että olet omaksunut homman hyvin. ;)

  Tateissa ei taida olla (huom. epävarmuutta ilmaiseva sanavalinta) yhtään myrkyllistä, sappitatti vaan on mahdottoman pahan makuinen. Niitä ei pitäisi kasvaa täälläpäin ja makuhan selviää helposti maistamalla. Herkkutatti on helppo tunnistaa: sellainen kuin suurin osa kuvasi tateista. Kahdesta ylä oikealal en ole varma. Yksi minun mielestäni hyvä tapa tunnistaa herkkutatti on yleensä jalan yläreunassa oleva vaalea "verkkomainen" kuvio/seitti, ihan lähellä lakin reunaa. Ja sitten tietysti ruskea lakki ja tuommoinen tattimainen muoto.

  Voita ja sipulia ja pannulle vaan. Kerma ei myöskään haittaa. Tulee myös hyvää risottoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marttapisteellä myös kovasti väittivät ettei Suomessa ole myrkyllisiä tatteja. Sitten pitäisi aina onnistua tunnistamaan tatti ;) Pahanmakuisia tatteja kuulemma on, ja sen ymmärrän hyvin. En ole tattien ystävä.

   Paljonko on 12kg tatteja ämpäreinä ??

   Poista
  2. Vähän aikaa olin huolissani, että uskoit meidän tattivinkkejä ja menit syömään niitä kun kommentointi blogissa hiljeni. Onneksi ei ilmeisesti tullut peruuttamatonta vahinkoa. ;)

   Ääh... kaksi kukkurallista ämpärillistä oli aluksi, mutta siirsin ne Ikean siniseen kassiin, johon jatkoin keräämistä. Se ei tullut ihan täyteen. Iso tatti tuntuisi painavan 200-250g (kuvassasi alaoikealla) ja sellainen nätti pikkuinen n. 50g (kuvassasi ylävasemman yksilöt).

   Poista
  3. Muahhahaa, ei täällä sentään raatona olla. :D Kävin keräämässä vähän lisää tatteja, ja katson vierestä kun muut syövät ne. Kantarelli ihan pikkupikkupieneksi silputtuna on eksoottisin mihin pystyn.

   Ikean kassihan on aivan hervoton. Syötte sitten seuraavat viisi vuotta pelkkiä tatteja..

   Poista
 2. Muut ovat herkkutatteja, mutta nuo oikeassa ylälaidassa jotain lehmäntatteja tai vastaavia ei niin herkkuja... Eli mä jätän ne metsään, mutta ovat syötäviä.

  Sappitatilla on vähän vaaleanpunaista jalassa, ja sitä voi vaikka nuolaista metsässä. Jos ei tule yökkiä, niin tatti on jokin muu... Ja jos sappitatti joutuu pannulle muiden joukkoon, koko satsi menee pilalle.

  Hirvikärpäset on ällöjä... Ja ällöä sekin, että nyt nekin voivat levittää tauteja. Aiemmin en niin stressannut niiden kanssa, mutta nyt varmaan pitää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaaleanpunaista jalassa, jaahas. Täytyypä tutkia tatteja tarkemmin metsässä ja suosiolla jättää osa sinne. Mun tattitietous lisääntyy tässä vauhdilla :)

   En tiedä kannattaako hirvikärpäsistä stressata, ei se auta. Ällöttäviähän ne on ja mönkijöiden poistaminen tukasta melkoisen epämiellyttävää, hyh.

   Poista

by mlekoshi