Suuri keksivertailu

22.9.2014

Ärsyttääkö keksien lusikoiminen pussinpohjalta? Ei hätää! Ylämäki kertoo nyt, mitkä keksit kestävät retkeilijän vaativaa käyttöä.

Keksipaketit ovat aivan ylimitoitettuja suhteessa sisältöön. Kukaan ei jaksa kantaa suuria käärepapereita ja hukkailmaa maastoon, vaan keksit on minigripattava paitsi kaurakeksit, joita otetaan mukaan kilo. Kaurakeksien hyvä puoli on muunneltavuus. Pussin pohjalle jäävän muruseoksen voi käyttää jälkiruuan koristeluun tai kaataa sen vaikka aamupuuron päälle tai suoraan kitaan, ja kokonaisten keksien päälle voi turauttaa hilloa tai pienen nokareen kermavaahtoa.


Minttusuklaakeksit sulavat ja mössöytyvät +30 asteessa yhdessä päivässä. Epäreilut olosuhteet? Voivoi, ei armoa. Suklaa junttautuu uskomattomalla sitkeydellä kiinni pussiin, mutta lusikoimalla tästäkin saa hyvää makua kitalakeen. Jumiutuu myös sinne.


Dorikset ovat maukkaita mutta hauraita. Oman pakkauksen kantaminen pitäisi nämä eittämättä paremmassa kuosissa, mutta kuka niitä nyt jaksaa..


Seuraavaksi vanha kunnon palleriina! Ballerina pysyy tiukasti muodossaan myös helteillä, mutta pyöriessään taskunpohjalla kerää keskikohdan hilloon kaikkea epämääräistä.


Ballerinan pakkauksen voi jopa kantaa mukana, koska turhaa pakkausmateriaalia ei ole. Hus kaikki pahvipakkaukset muovipusseineen tai suuret ja huonosti rinkkaan pakkautuvat muovilaatikot. Minigripvalmistaja kiittää.


Muovilaatikoista puheenollen, suklaaleivokset säilyvät siinä kohtalaisesti. Irtotavarana en ole edes yrittänyt.


Tämä sitruunakeksi säilyi ohuessa pakkauksessaan rinkan päällimmäisenä +25 asteen lämpötilassa vallan mainiosti monta päivää. Kattavalla E-koodilistalla lienee osuutta asiaan.


Suolaisten keksien testaus on vielä kesken. Ehkä seuraavalle talvireissulle mukaan lähtee suolakeksejä sopivine juustoineen (yök), ja voin keskittyä arvioimaan maun sijaan keksien kestävyyttä ankarissa kuljetusolosuhteissa.

Ruissipsit on testattu, ja ne säilyvät omassa pussissaan siihen asti kunnes niille varattu voipaketti on syöty.


Tortillasipsit taasen ovat erityisesti pienen väen mieleen, ja murskattu olemus ei haittaa. Pikkuväkeä harvemmin haittaa mikään.


Talvellahan mitään ongelmaa muodon pysyvyyden kanssa ei ole, koska kaikki on jäässä vielä puoli tuntia sen jälkeen kun ne on syöty.


Kyseinen suklaa oli kuulemma hyvin, hyvin jäässä (-27astetta tai jotain).

Jään mielenkiinnolla odottamaan kuka valmistaja pyytää ensimmäisenä poistamaan kuvat, koska on ilmeistä että keksejä on käytetty väärin eivätkä ne sovellu syötäväksi maasto-olosuhteissa ollenkaan.

15 kommenttia :

 1. Kantolan safarikeksit kuuluivat retkievääksi niin kauan kun niitä sai. Nyt en ole löytänyt enää mistään kaupasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun piti ihan googlata että mistähän safareista nyt oikein puhutaan. Tunnustan olevani huono keksinsyöjä -paitsi retkillä.

   Poista
 2. Nyt ollaan asian ytimessä! Keksi on vaeltajan kaveri.

  Tosin itse en jaksa uudelleen pakkailla eli valitsen keksit osin myös pakkauksen mukaan. Tosin Kantolan Ballerinat on nyt aika pirun korkealla listalla, mutta kestävät paremmin talvikäyttöä. Ne ovat maualtaan ja energiatiheydeltään keksien aatelia. Kesällä pitää tyytyä johonkin vähemmän suklaiseen, jotteivät sula mössöksi. Kaurakeksi ei jotenkin nappaa vaan täytetyt (Balleriinat kopioineen ja Dominot) vievät yleensä voiton

  Kakku on erinomainen idea. Käytin niitä halon mallisia maailmanlopun kestäviä kakkuja joskus eväänä. Voisi ottaa taas listoille. :D

  Suolaisten osalta Pringlesit tai vastaavat purkkiperusnalastut pääsee kärkisijoille. Kestävät ehjinä jos niin tahtoo ja jos on tilasta tiukkaa tai kova pakkanen niin murskattua sipsimujua menee purkkiin 1½ purkin edestä ja se on helppo nauttia juomalla purkin suusta. On melkein yhtä hyvää kuin ehjätkin...

  Seita: Ainakin Lappeenrannassa löytyi vielä viime viikolla Prisman hyllystä ja näyttää olevan Kantolan sivuillakin. Jos teilläpäin joku vaeltaja on hamstrannut hyllyt tyhjiksi herkuista? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on juuri niin huipputärkeä asia, että se ansaitsee aivan kaiken huomion!

   Mä en mitenkään voisi valita mitään pelkän paketin perusteella. Jos valmistaja on niin jurpo että ylipakkaa kaiken, niin voin mä ne riipiä siitä pois. Maku ratkaisee nääs. Muuttaisivatkohan valmistajat pakkauksiaan retkeilijäystävällisemmäksi, jos joku antaisi palautetta? On varmasti keksin pakkaamisen tärkein prioriteetti tämä kyllä. Minun mielestä ainakin.

   Energiatiheyttä en kyllä ole ajatellut ollenkaan, se on KEKSI, ja keksin päätarkoitus on maistua hyvältä. :D Mukava silti kuulla että ballerina menee tässäkin listassa korkealle. Mitähän muita keksejä energiatiheydellä mitattuna on parhaassa luokassa? Toivottavasti ei esim. Filippinoja, koska ne on aivan kauheita..

   Sipsi-sipsejä ei muuten olekaan koskaan ollut mukana, hyvä idea. Näillä muilla sipseillä on aina ollut tuplatarkoitus. Ne on osana ruokaa, tai vaan ruuantekoruokaa, tai mitä milloinkin.

   Miten kaikki voi tietää safarikeksit? Mulla on aukko keksisivistyksessä..

   Poista
  2. Hitto! Keksi-innostuksessani mokasin. Energiatiheydeltään parasta päätä ovat tarkkaan ottaen Balleriina Mums -keksit. Ylipakattuja, vähän kalliita, mutta ne myös maistuu taivaalliselta (maitosuklaa on varma valinta, nougat tuo vaihtelua kun popsii 100g päivässä neljättä viikkoa). Siis nämä: http://www.kantolan.fi/tuotteet/tuote/ballerina-mums-maitosuklaa-100g.html

   Ja toisena kotiläksynä kaupasta seuraavaan reissuun Safari-keksejä. Niitä on myös ollut husky-safareilla ihan nimen vuoksi. ;)

   Pitäisikö järjestää joskus vaeltajien keksinmaistelutapaaminen jossain korvessa?

   Poista
  3. Sen täytyy kyllä olla sitten todella korvessa, kun en mä pysty syömään ylimakeita keksejä muuten kuin hillittömän rasituksen alaisena. Sähän voit tuoda keksit, kun sulla on varmasti vielä pari korruptiolaatikkoa jossain?

   Poista
  4. Olisi voileipäkeksejä. Kävisikö? Se, että makeita keksejä ei enää ole saattaa selittää reissun jälkeen kertyneet pari extra kiloa ja kavaltaa sen, että minulle maistuu keksit kotonakin. :D

   Poista
  5. Keksihiirien kokoontumisajot kuulostaa oivalliselta idealta! Kukaan ei ole vielä ehdottanut paikkaa, joten avaan pelin, ja ehdotan Hailuotoa. Ja talvella. Silloin kukin voi saapua mieleisellään tavalla - lautalla, jäätietä, tai vaikka suoraan jään yli hiihtäen. Teltat rinkiin Pöllän lentokentälle, se on tällä hetkellä pois ilmailukäytöstä.

   Poista
  6. Joojoo, kaikki keksit käy. Jäin vaan miettimään että paljonko pitää syödä keksejä saadakseen pari extrakiloa..? :D

   Talviaika on siitä hyvä, että kulutus on lämpötilasta johtuen korkeampi. Ehkä mullekin silloin maistuisi keksi tai pari. Hailuoto on mukava paikka. Kävin siellä kerran, kesällä.

   Poista
 3. Partioajalta muistan, että vaellukselle mukaan oli pakattu voileipäkeksejä ja juustoa. Lopussa syötiin juustoa, jonka päälle ripoteltiin voileipäkeksimuruja. Ai että oli hyvää! Vielä näin vuosikymmenten kuluttua tekee joskus mieli murentaa voilepäkeksit ja laittaa niitä juuston päälle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on muistikuva voileipäkekseistä ja appelsiinimarmeladista. Retkiin se ei kyllä liittynyt mitenkään. Makumuistot lapsuudesta taitaa jäädä hyvin mieleen?

   Poista
 4. Marika, täällä on toinen, joka ei tiedä Kantolan safarikeksejä. Taidan olla muutenkin vähän outo, kun mulla ei ole koskaan keksejä retkillä mukana. Sen sijaan Gifflar-pullia on usein, Fazerin sinistä melkein aina ja Maxi-Tuplaa ihan kaikilla retkillä. Se kun pysyy miellyttävässä olomuodossa helteelläkin. Jos ottaisin keksejä, niin ne olisivat kyllä ehdottomasti Kantolan vadelma-Ballerinoja. Tai sitten Töysän paksuja pipareja. Sipsejä en ole retkille ottanut, mutta jos ottaisin, niin vihreä Pringles-tuubi olisi valintani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis suklaata on keksien, rusinoiden, pähkinöiden ja muiden herkkujen lisäksi toki aina mukana! Kun kamat on muuten riittävän kevyet, voi kantaa enemmän ruokaa :P

   Poista
 5. Ööö, ovatko kaikki kuvissa esiintyvät keksit ja kakku samalta reissulta? Jos ovat, niin onpa niitä paljon - nimimerkillä "en juurikaan pidä keksejä mukana retkillä". Kesän parin yön patikalle otin kyllä muovirasiaan Bastogneja ja hyvältähän ne maistuivat. Myös kestivät ainakin rasiassa aika hyvin, vaikka tietysti hölskyivät siellä heti, kun ensimmäiset oli syöty.

  Pringless -tuubi mulla on aina mukana vaelluksella, se on yksi parhaista eväistä, sillä sipseistä saa suolaa ja energiaa. Tuubissa sipsit myös pysyvät aika kivasti ehjänä, varsinkin kun tuubin pitää mahdollisuuksien mukaan pystyasennossa. Lisäksi vakioeväisiini kuuluvat pienet lakupatukat, nams. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, siis, nyt kun kerran kysyit.. :D Ballerinat, Dorikset, minttusuklaakeksit, sitruunakakku ja suklaaleivokset on samalta reissulta Kebnekaiselta. Oli siellä jotain muutakin, mutta ei tainnut osua kuviin. Syytän miestä, joka syö aivan käsittämättömän paljon keksejä (lihomatta). Kaurakeksit oli mukana Muotkalla. Ruissipsit Sarekissa (niitä ei ollut em. Kebnekaisen reissulla, koska UNOHDIN). Tortillasipsit on tullut kuvatuksi Pienellä Karhunkierroksella tyttären kanssa ja viimeinen talvikuva on jostain Hetan maastoista kaamosaikaan. Keksien lisäksi on vielä rusinat, pähkinät ja ehkä myslipatukoita. Erityisesti lasten kinttu liikkuu hyvin jos on naposteltavaa, ja retkeilyolosuhteissa hyväksyn sen, koska meillä ei normaalioloissa kotona ole keksejä tarjolla oikeastaan koskaan.

   Mun täytyy selvästi myös kokeilla sipsejä retkiherkkuna. Aina pitää olla jotain uutta retkisyötävää :)

   Poista

by mlekoshi