Karpalosuolla

29.9.2014

Taas on se aika vuodesta, jolloin poika haluaa karpalosuolle. Jos lapsi haluaa karpalosuklaamuffinsseja ja haluaa kerätä siihen tarvittavat marjat itse, olisi aikuiselta ehdoton vääryys kieltäytyä. Pojan keräämistä karpaloista tehtiin vuosi sitten myös likööriä, mutten ole aivan varma onko asiallista laittaa lapsityövoimaa vuosittain suolle jotta voi tehdä itselleen viunaa.. Onneksi tällä kerralla karpaloita löytyi vain yhden muffinssipellillisen verran.

On muuten jännää miten sitä vieläkin kuvittelee menevänsä keräämään luonnosta sitä ja tuota. Todellisuudessa jos menee puolukkametsälle, puolukkaa voi olla heikosti mutta kohdalle sattuu hyvä kantarellipaikka. Jos menee etsimään kantarelleja, ei varmasti löydä niitä, mutta poiketessaan viereiselle suolle saattaa löytää karpaloita. Jos menee varta vasten etsimään karpaloita, ei niitä tietenkään ämpäritolkulla löydä, mutta matkalta voi kerätä astian täyteen puolukkaa. Pikkuhiljaa aletaan asennoitua siihen, että otetaan mukaan poimuri ja erilaisia pikkunyssäköitä joihin kerätään sitä lajia mitä nyt sattuukin tulemaan vastaan.

Karpaloretkeltä mukaan tuli kaksi desiä karpaloita, pari kourallista kantarelleja ja ämpärillinen puolukkaa.Poika löysi karpaloiden lisäksi metsän puolelta kakkaa jossa oli puolukoita. Tietysti se oli aivan innoissaan löydöstä ja päätteli kasan olevan ketun kakkaa, koska sitä oli aika vähän. Paikka oli kyllä sellaista karhumaastoa, että puskia tuli skannailtua normaalia tarkemmin ja yksin jäisi kokonaan menemättä.. Eikä järjellä ole mitään tekemistä tämän asian kanssa.

Kasan lisäksi löytyi myös hassuja sieniä.


Suomaasto on hyvää liikuntaa kaikille. Jos 7-vuotias jaksaa kökkiä 3,5 tuntia metsässä välillä syöden pullaa, on se oikein kelpo ekaluokkalainen. Toinen mukana ollut pentu söi metsässä vetistä mustikkaa ja parhaat puolukat (kiitti), ja sinkoili erityisesti suolla innoissaan.


Kiihdytys, superjuoksu, käännös, piehtarointi!

6 kommenttia :

 1. Kylläpä seitsenvuotias syynää maastoa tarkasti! Ja koira on oikea onnenmyyrä, kun saa juosta ja temmeltää tuolla vapaana.
  Se on tosiaan fakta, että kantterelleja ei löydy kanttarelliretkellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kyllä, tämä herra 7v on tarkka poika. Se löytää karpalot ja kerää kaiken. Kantarelleissa se vasta onkin hyvä.. Itse kävelen ohi ja poika kerää käkättäen sienet perässä.

   Poista
 2. Karpalosuklaamuffinseja? Kuulostavat muuten niin hyviltä, että ruinaan julkaisemaan reseptin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 1+dl kaakaojauhetta (enempää ei ollut)
   3 dl vehnäjauhoja
   3 tl leivinjauhetta
   1 2/3 dl sokeria
   130 g suklaata ronskisti pilkottuna (mulla fazerin sinistä)
   2 dl karpaloita (pari kourallista, en mitannut)
   1 muna
   2 dl maitoa (sinistä)
   100 g sulatettua voita

   Kaikki vain sekoitetaan ja laitetaan vuokiin.
   200´C noin 15 minuuttia.

   :)

   Poista
  2. Tänks. Pitänee ensi tilassa suunnata jollekin suolle ja toivoa, että sieltä löytyy karpaloita. Noiden on pakko olla ihan älyttömän hyviä, noiden muffinsien.

   Poista
  3. Hei, niissä on yli puoli levyä suklaata, tottakai ne on hyviä :D Suklaa kannattaa jättää reiluiksi sattumiksi. Löytyvät sitten mukavasti myös valmiista muffinssista.

   Eilen käytiin taas laavulla, ja sattumoisin sielläkin oli pieni suopläntti jossa oli karpaloita. En millään raaskinut jättää niitä sinne, ja vain vaivoin sain itseni pois suolta ja paistamaan makkaraa. Keräämisvimma on vaikka karpalopussi voikin jäädä kaverille.

   Poista

by mlekoshi