Kokemuksia villavaatteista: Icebreaker, Ruskovilla, Devold, super.natural

22.8.2014

Aikanaan siirryin keinokuituvaatteista villaisiin siksi, että villan ominaisuudet ovat mielestäni verrattomat. Villa on mukava ihoa vasten, ei juurikaan haise, on kuumalla kelillä miellyttävä, kylmällä lämmin ja märkänäkin siedettävä päällä. Vaelluksilla käytän vain villaisia paitoja, kerrastoja ja alushousuja. Villa on yleistynyt myös arkivaatetuksessa. Materiaalin huono puoli on kestävyys, jossa ei aivan päästä keinokuidun tasolle. Toisaalta siinä missä ohuin villavaate voi reikiintyä käytössä, keinokuituvaatteeseen pinttyy hajut.

Meillä on ollut käytössä Ruskovillan villaa ja silkkivillaa kerrastoina ja hihattomina aluspaitoina, Devoldia hupparissa, buffeissa ja paksummissa kerrastoissa, Icebreakeria erityisesti ohuemmissa vaatteissa ja alusvaatteissa sekä uusimpana pari super.naturalin t-paitaa. Super.natural tekee villasekoitevaatteita, mutta ostin sitä kokeiluun halvahkon hinnan takia. Mikään valmistaja ei ole tehnyt aina timanttista tavaraa eikä vastaavasti täyttä sutta. Yksikään villavaate ei ole kutittanut. Tässä kokemuksia merkeittäin:

Devold: Käytössä huppari, paksu kerrasto, buffeja ja boksereita. Vain hyviä kokemuksia. Devoldin villavaatteet eivät ole erityisesti nyppyyntyneet käytössä ja ovat pitäneet muotonsa. Tuotteiden saatavuus Suomessa voisi olla parempi myös niissä tuotteissa, jotka eivät ole kerrastoja. Esimerkiksi huppari oli nettikaupassakin tyyris, mutta sitä on käytetty ja käytetty, ja käytetty, ja..

 
Devoldin villapaita arkikäyttöön.

Ruskovilla: Perinteisen näköisiä vaatteita perinteisillä leikkauksilla, jotka toimivat välikerroksena vaihtelevasti. Paksumpi "perusvilla" on kanssavaeltajan mielestä hyvä. Silkkivillapaitoja on kaksi. Toinen on vuosien varrella muuttunut miesten M-kokoisesta oikein söötiksi napapaidaksi. Toinen silkkivillapaita huopui yhden ainoan Muotkan vaellusreissun aikana selästä lantiovyön kohdalta reilusti. Paita on selästä useita senttejä lyhyempi kuin edestä, käytännössä käyttökelvoton. Silkkivillaa ei suositella jos hikoilee, mutta vaatteen näin nopea kuluminen (pari päivää) oli silti yllätys. Mulla on vain yksi Ruskovillan t-paita, silkkivillaa, ja se on kotisohvakäytössä miellyttävä päällä. Retkille en sitä ota, koska en halua pilata paitaa. Toivoisin Ruskovillan vaatteisiin hieman modernimpaa ulkonäköä ja kankaaseen kestävyttä, sillä ostaisin mieluusti suomalaista.


Päällimmäinen kangas (selkä) huopunut, alempi vain huonoa kuosittelua pesun jälkeen.

Huopunut alaselkä ja normaali hiha.

Icebreaker: Moderneja ja tyylikkäitä vaatteita, joita kehtaa käyttää niin alusvaatteina kuin päälliskerroksena ilman mummoefektiä. Erityisesti olen tykästynyt Icebreakerin alusvaatteisiin. Icebreakerin ohuimmatkin paidat ovat kestäneet hyvin myös hikiliikuntaa ja rinkan hankausta ilman minkäänlaista huopumista tai muodonmuutosta. Reikiä niihin en ole saanut. Alusvaatteisiin pieniä reikiä on ajan saatossa syntynyt, joten ne ovat samalla tavalla kierrätystavaraa kuin alusvaatteet yleensäkin. Tietynlaisella leikkauksella tehdyt alusvaatteet kuitenkin lörpähtävät esimerkiksi yöllä pyöriessä, ja ongelmasta pääsee ostamalla paremmin omaan takapuoleen istuvia housuja joissa on hyvin ohut kuminauha jalansuissa. Sorry, ei kuvia alusvaatteista. :) Yhdessä Icebreakerin paidassa kiersi sauma, joka ei kuulemma ollut vika vaan ominaisuus. Huonot kokemukset rajoittuvat kuitenkin tähän yhteen paitamalliin. Timo laittoi Icebreakerin aika kovaan testiin, ja tässä tulokset: Icebreakerin paita vuoden testissä. Harva kuitenkaan käyttää samaa paitaa vuoden putkeen, lähes joka päivä. Mielenkiintoinen testi silti, kannattaa vilkaista.

Super.natural: Sekoitevaatteita (50% villaa, 50% polyesteriä) kohtuullisella hinnalla. Pari t-paitaa ja yhdet kalsarit ovat villakaapin uusimmat ostokset, mutta nyt jo nyppyisimmät. Myös painetut logot lähtivät asteittain kahdessa pesussa. Painatuksilla ei toki ole väliä, mutta se kertonee tuotteiden laadusta yleisesti. Muuten paidat ovat toimineet sekä arkikäytössä että juoksulenkeillä ja vaelluksilla ihan kohtalaisesti, mutta nopea nyppyyntyminen tekee tuotteesta epäsiistin.

Alla kuva Icebreakerin noin kaksi vuotta vanhasta paidasta, jossa ei juurikaan ole nyppyjä ja painatuksetkin ovat tukevasti paikallaan. Vastaavasti super.naturalin kolme kuukautta sitten ostetusta paidasta lähti jo painatukset ja nyppyjäkin on reilusti.
Itse arvostan villavaatteissa, kuten muissakin varusteissa käytettävyyttä, kestävyyttä ja hyvää ulkonäköä. Mikäli kriteerit täyttäviä varusteita löytyisi kotikaupungin urheilukaupasta suoraan hyllystä jotakuinkin järkevällä hinnalla, olisin erittäin tyytyväinen!

17 kommenttia :

 1. Tuosta Ruskovillan paidasta olisi kannattanut reklamoida, luulen, että olisivat lähettäneet uuden. Mulla on ainakin positiivisia kokemuksia ko. firman kanssa asioinnista. Villa on muuten ihan pop! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on myös ihan positiivisia kokemuksia asioinnista, siltä yhdeltä kerralta kun kävin Artjärvellä. Ei reklamoitu paidasta, koska nettisivuillaan selvästi sanovat ettei se sovellu hikiliikuntaan. Jos on +25 astetta ja kävelee rinkka selässä, hikoilee. Onko se sitten hikiliikuntaa...en tiedä. Otettiin silkkivillapaita reissuun, koska tarvittiin ohut villapaita eikä Ruskovillalla ole muuta ohutta villaa. Ei tosiaan tullut mieleen että niiden ohut (silkki)villa huopuisi kuitenkin noin nopeasti, koska omissa ohuissa Icebreakereissa ei ole ollut minkäänlaista huopumisongelmaa. :)

   Poista
 2. Devoldin kerraston omistaja täällä hei! Ai mitäkö muita kerrastoja käytän? Noo... en mitään. En ole raskinut hankkia toista samanlaista ja mikäs tuossa kun ei se haise eikä vanu. Lämmin on, muttei kuumakaan. Vähän on nyppyä pyllyssä, mutta minkäs teet kun sen käyttöaste on valtava. Usko Icebreakerin kamppeisiin vahvistui tämän kirjoituksen ansiosta ja mennee hankintalistalle, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai kerrasto päällä voi tehdä muutakin kuin istua? :D

   Poista
  2. Väitän nyppyjen johtuvan takamuksen mallista :D no ei, on kai sitä nyppyä vähän muuallakin.

   Poista
  3. Kyllä mun mielestä villan tulee kestää erilaisia takalistoja ;)

   Poista
 3. Juu tuo icebreaker 150g T-paita on aika heikko. Kohtalaisen monta jo hajonnut... Devold, icebreaker, smartwool ja lundhags. Nää kaikki löytyy kaapista niin paitana kuin housunakin. Jotenkin olen tykästynyt devoldin yläosaan ja lundhagsin alaosaan. Älä kysy miksi :)
  Devoldissa sentän on polyamidia kankaan pintaosassa tuomassa kestävyyttä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyseistä t-paitaa mulla ei ole, mutta 150 on tuon pitkähihaisen vahvuus myös. Ei siihen ole tullut vielä mitään. En tiennyt että Lundhagsillakin on villaa? Täytyypä tutustua siihenkin.

   Poista
 4. Icebreakerin 150g/m paidat on loistavia arkikäytössä mutta vähän heiveröisiä eräjormailuun. Velcrot tai muut vastaavat tarttuvat liian helposti materiaaliin ja esim. rinkan vyön klipsien alle litistyessään paitoihin tulee helposti reikiä, enkä muutenkaan tykkää vaatteista joita pitää paapoa. Joissain Icebreakerin vaatteissa on hiven elastaania joka tuntuu vaikuttavan kestävyyteen tosi paljon, varsinkaan ne mallit eivät tunnu kulahtavan, venähtävän muodottomaksi tai nyppyyntyvän oikein mitenkään. Kaapissa on kanssa paksumpia IB:n paitoja ja huppareita ja ne ovat kyllä lemppareita, mutta useamman päivän keikoille en ottaisi koska kastuessaan eivät kuivu ~koskaan.

  Smartwoolia löytyy myös mutta ko. merkillä leikkaukset ja ulkoasu vaikuttavat vähän enemmän alusasumaiselta. Matsku sinällään tuntuu olevan about yhtä laadukasta kuin IB:llä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en tykkää vaatteista joita pitää paapoa. :) Kaikki kamat on käyttöä varten, ja niiden on vaan kestettävä. Kuvan Icebreakerin 150 paita on ollut päällä vaelluksilla, juoksulenkeillä ja yhdellä maratonillakin, enkä ole huomannut sen ottavan osumaa mistään. Se on myös aika tiukka (ihan varmasti kutistunut pesussa ;) ). Icebreakeria käyttäisin mieluusti enemmän arjessa, mutta kun ei sitä saa oikein mistään.

   Hyvä tietää tuo elastaanijuttu, en ole aiemmin ajatellut asiaa. Kiitos.

   Poista
 5. Täällä vasta unelmoidaan ja ehkä vähän suunnitellasn ensimmäistä yöpymistä metsäretkellä . Onko villavaate hyvä valinta myös yöpymisessä makuupussissa? Riittääkö villakerrasto näin syksyilmalla yöpukuna? Kyselee Pia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villa on mukava, mutta mikä vaan sopii kunhan se ei ole hiellä kasteltu. Kaula ja pää tärkeimmät eli buffi tai vastaava kaulaliina ja jokin rätti päähän niin on mukavaa.

   Poista
  2. Mä nukun kyllä villoissa kesät talvet, makuupussin ja toki villankin paksuus vaihtelee :)

   Poista
 6. En malta olla lisäämättä listaan Acliman merinovillavaatteita. Yksi suosikkini on Acliman netwool, eli pienisilmäinen merinovillaverkkokuosi. Merinovillaisilla vaatteilla mielestäni vain yksi huono puoli, kun sellaiset laittaa päälle, ei tahdo muut enää kelvata :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin totta villasta! Nytkin on loma mennyt pelkästään villoissa möhistessä.. :D Aclimaan en ole tutustunut, kun sitä ei ole ollut missään järkevästi saatavilla. Monessa asiassa saatavuus ratkaisee varsinkin jos ei tunne kokoluokitusta. Joiltain merkeiltä voi toki tilata aika huoletta ja aina sattuu sopiva.

   Poista
 7. Löytyi tämä keskustelu villavaatteista, kun hain kokemuksia villa-alushousuista. Miten olette vaelluksella pitäneet; montako päivää, pesettekö/tuuletatteko välillä? Ja siis ihan alushousuista kyse, ei pitkiksistä :)

  VastaaPoista

by mlekoshi