Jänkädänkä

4.8.2014

Muotkan reissusta alkaa olemaan jo toista kuukautta. Silti mua häiritsee edellen yksi asia, johon yritin saada selvyyttä heti reissun jälkeen. Löytyisiköhän täältä lintutietäjiä?

Mikähän mahtaisi olla sellainen lintu, joka kesäkuun puolivälissä lurittelee Peltojoen varressa kuulostaen tasoristeyksen laskeutuvilta puomeilta, siltä däng-kä-däng-kä-däng -ääneltä? Klang-klang-klang?  Ääni oli erittäin epälintumainen, ei mikään tavallinen lurittelu, enkä tietenkään vaivautunut menemään ulos hyttysten keskelle etsimään sitä. Nimesin linnun jänkädänkäksi. Yritin reissun jälkeen tiedustella internetin ihmemaassa äänen aiheuttajaa, mutta ei selvinnyt laji, ei. Olen melko varma ettei lähistöllä ollut junarataa eikä puussa keikkunut kukaan mua jäynäämässä, olin myös ihan järjissäni enkä nähnyt unta. Lintujen ääninäytteitä on kuunneltu jälkikäteen sen verran, että tsirputus tulee jo korvista ulos. Mysteerilintu on pysynyt mysteerilintuna. Tuskin tässä on uutta lintulajiakaan löydetty.. Mutta aivan selvä jänkädänkä-tasoristeyslintu siellä on nyt ollut, mutta mikä?

Näissä maisemissa:


Enkä ollut edes kännissä.

25 kommenttia :

 1. Jänkädänkä? Siinähän on minulle uusi lintu entisten joukkoon, joita ovat pohjantirppa, tunturiräkätti ja makkaraluodon närhi. Mieheni väheksyy lintutietämystäni.
  Sorry, en tainnut osata vastata kysymykseen ... eila.s

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ollaan asian ytimessä! Itse tunnistan kanan (tosin en erota sitä kukosta). Tunturissa on myös änkkäreitä. Ne on niitä jotka hyökkäilee päin.

   Poista
 2. No riekon päkätystä kyllä tarjoaisin..
  T. Fågeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuntelin riekon uudestaan, mutta ei se kyllä ollut riekko. Tai ei ainakaan sama kuin kuulemassani näytteessä. Musta Muotkan tirppa vaikutti ennemmin pikkulinnulta puussa. Oon kuunnellut itseni pyörryksiin noita ääninäytteitä, eikä siellä ole mitään, siis yhtikäs mitään, mikä vaikuttaisi yhtä mekaaniselta kuin se ääni minkä kuulin. Puolustelen vielä sen verran, että joku muukin on julkisesti tunnustanut kuullensa vastaavan, joten ei tämä ihan omaa mielikuvitusta ole :D

   Poista
 3. Voisiko kuitenkin olla jänkäkurppa ? (eli alkuperäinen nimeäminen olisi aika lähellä :) Tai sitten aina äänillään yllättävä korppi ?
  t.Juham

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättääkä korppi äänillään? Oon niin pihalla linnuista..

   Poista
 4. Lotta ja Tuisku4.8.2014 22.52

  Siis lintujahan esiintyy kolmea lajia: on pikkulintuja, petolintuja ja varis. Määritit jänkädänkän jo pikkulinnuksi, eikö se muka riitä? :) Pitääpä vielä ihastellq ja onnitella tulevasta uudesta laumanjäsenestänne, se on söpö. (Mielestäni ihastelin sitä jo ko. postauksessa, mutta bittiavaruus kai nielaisi kommenttini...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni myös vastasin siihen, hukkuiko sekin? Pentua voi ihastella ihan mielin määrin, koska onhan se nyt söpö. :)

   Unohdin kokonaan variksen. Niitä on mustia, mustavalkoisia ja harmaita. Saattaa olla myös joku muu väri.

   Poista
  2. No eihän se kommentti pentupostauksessa mihinkään ollut hävinnyt, puusilmä ei vain nähnyt sitä eikä vastaustasi... Missä lie piileskeli, ryökäle. Laitathan sitten paaaljon pentukuvia ja kuulumisia blogiin, kun karvanoppa kotiutuu - ihasteluja riittää sitten kyllästymiseen asti. :)

   Poista
  3. Ehkä kommentit oli yöpiilossa :D

   Pennusta tulee kuvia (täytyy varoa ettei tästä tule koirablogia.). Juuri tänään kävin karvapalloa katsomassa, ja kovasti siellä jo yrittää korvat nousta. Aika sympaattiset etten sanoisi.

   Poista
 5. Mullekaan ei tule mieleen muuta sopivaa kuin jänkäkurppa, elinympäristö ja öinen aika sopis ainakin kuvioon. Äänen kuulee aika hyvin luontoportista http://www.luontoportti.com/suomi/fi/linnut/jankakurppa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jänkäkurppa kuunneltu, ei osunut ainakaan tuon kurpan ääninäyte. Ääni oli todella epälintumainen. Kaikkea muutakin sirputusta toki silloin kuului, mutten kiinnittänyt niihin huomiota, koska se yksi ääni oli niin eriskummallinen.

   Poista
 6. Hienot manisemat :) mukavia elokuun päiviä sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne, aina! Hyvää elokuuta sinnekin :)

   Poista
 7. Niinpä, kuulin siis tuon saman kummastuksen ja jos en olis lukenut Tulilta, että joku muukin sen on kuullut, olisin luullut kuulleeni harhoja pitkän päivän päätteeksi, yömyöhällä :) Riekkokin päkätti yöllä, mutta eri äänellä.

  Tämä http://youtu.be/D6DTFWLID1w menee lähimmäksi, jos kuuntelee loppua kohden, mutta satakieli ei liene kovin yleinen noilla korkeuksilla, Peltotunturin juurella, en tiedä. Kovaääninen se lintu kyllä oli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, joku muukin tunnustaa kuulleensa jotain outoa :D Kyllä mä reisussa kanssavaeltajaltakin kysyin että mikä hemmetti tuo on, kuuletko tuota vai onko se mun päässä. Todella outo ääni.

   Poista
 8. Hmmm... kumma ääni. Tavallista satakieltähän ei pohjoisessa ole, mutta Lapin satakieli eli sinirinta sen sijaan laulaa äänekkäästi ja voi päästellä erikoisia ääniä. Sitäpä on vaan vaikea nauhalta varmistaa, kun jokainen lintu laulaa vähän omalla tyylillään. En sattunut omalla Muotkan reissullani kuulemaan mitään tasoristeyksen puomien kaltaista, enkä keksi mitään sinirintaa parempaa veikkausta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kumma ääni. Todella selkeä rautatiekello. Toistaiseksi kukaan ei ole pystynyt sanomaan varmuudella sen olleen joku tietty lintu. Ainakin sinirintaa ja jänkäkurppaa on veikattu useastikin, myös silloin pari kuukautta sitten kun asiasta kyselin. Muitakin hyviä veikkauksia on toki ollut, mutta mikään niistä ei vielä ole nauhalla kuulostanut juuri samalta. Tästähän alkaa tulemaan pakkomielle..

   Poista
 9. Tämäpä sattui, sillä bongasin mysteerilinnun su klo 23:jotain Kielajoen Pitkäsuvannon maisemissa. Teltan päältä kävi suhahdus kuin lentävä kalaku..pesäpallo olisi tehnyt laakana ylityksen, jonka päätteeksi kuului däng-kä-däng-kä kalkatus lähipuskasta.

  Tunnistettuja lajeja lähimaastossa oli riekot ja tiaiset, mutta tästä voi veikata yhtä hyvin Yölintua kuin Souvareita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ps. Juteltiin tästä työpaikan aamukaffella ja pöytäparlamentti päätti kyseessä olleen kiirunan :)

   Poista
  2. Kiiruna? Jaa, mielenkiintoista. Ehkä kiirunamaista ääntä pitävä lintu voi myös kuulostaa rautatiepuomilta. Ääninäyte ei taaskaan natsaa, mutta onhan niillä muitakin ääniä. Kiirunan ääni on myös hyvin epälintumainen. Harmi kun ei tullut silloin tarkasteltua maastoa enempää, sillä olin aivan varma että tämän kyllä joku helposti tietää. Itse en tunne lintuja (jos se ei vielä ole käynyt selväksi :P ).

   Poista
 10. http://www.luontoportti.com/suomi/fi/linnut/kiiruna

  VastaaPoista
 11. http://www.luontoportti.com/suomi/fi/linnut/kerakurmitsa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä tämäkään. Tuun kohta hulluksi näiden luritteluiden kanssa :)

   Poista

by mlekoshi