Viikon vaellusruuat itse kuivatettuna

4.6.2014


Viikon menu kahdelle tunturissa



Aamupalat

Mysli ja kiisseli
Elovena pussipuuro ja kiisseli
Mannapuuro + mansikkahillo
Marjamurot
Tee
Leipä, voi ja leikkele


Lounaat

Ylämäkikeitto (haahaa)
Kurkisuon kana-kasviskeitto
Rapukeitto
Tomaattikeittoyllätys
Kantarellikeitto
Lohiparsakeitto


Päivälliset

Ruuantekoruokana ruissipsit runsaalla voilla

Struorraäytsin stroganoff
Yrtti-jauhelihakastike muussilla
Mango-kanarisotto
Kebnekaisen kukonpoikaa viinissä
Poronkäristys muussilla
Lihapullakastike gnocchi
Reiter

Jälkiruuat

Pappilan hätävara
Pätkismousse
Hedelmät vaniljakastikkeella
Letut hillolla ja kermavaahdolla
Minttukaakao





Välipaloineen menu näyttää tältä:


Melkoinen kasahan tuosta kertyi. Jättipussi keksejä ei ole kokonaisuudessaan tulossa mukaan, ja myslipatukoita ja suklaita pitäisi myös jyvittää. Rajansa navallakin. Kuvasta puuttuu vain leipä, voi ja minttu.

Alla eriteltynä aamupalavaihtoehdot. Kuvan keskiosassa kiisseliaineet, eli kuivattu omena, mansikkalastut, kuivatut mustikat, kuivattu vadelma, perunajauho ja sokeripurkki. Reissussa voi sitten kiisselimakuyhdistelmien osalta soveltaa vapaasti. Lisäksi aamupalabuffetissa tarjoillaan leipää ja voita, jotka hankitaan vasta matkalta.


Lounaat ja päivälliset:



Vaikka kuivuri onkin lallattanut viikon verran, on mukana myös yksi Reiter vararuuaksi ja kuolettavien päivien varalta. Melkoista teollista jauhoahan tuo on. Itse kuivatuissa ruuissa on myös osassa pohjana kuppikeitto tai valmiskastike. Otetaanpa tarkasteluun valmisruoka vs. itse kuivattu ruoka ainesten osalta:

Reiter Metsästäjän Pata (tapa jolla haluavat itse nimen kirjoittaa): makaroni, liemijauhe (mitä se ikinä sisältääkään), naudanliha 8%, kovetettu kasvisrasva, paahdettu sipuli, vojau, perunatärkkelysta, harevalmiste, tomaattijauhoa, kermajauhetta, suolaa, berkkusienjä, yrttejä, luonnollinen aromiaine (siis mikä?), mausteita. Oma suosikkini on vojau. Vertailu englanninkieliseen sisällysluetteloon kertoo sen olevan todennäköisesti butter powder. Pussin paino 250g.


Itse kuivatettu Stroganoff, aineet: Naudanpaisti, riisi, sipuli, suolakurkku, tomaattipyre, maizena, kermajauhe, mausteet (laakerinlehti, pippuri, suola, valkopippuri). Pussin paino 208g.


Itse tehty jauhelihakeitto: Jauhelihaa, perunaa, linssejä, sipulia, tomaattipyrettä, mausteet (curry, chili, sitruunapippuri, persilja). Pussin paino 180g (kevyempi lounas).


Tottakai esimerkki on kärjistetty ja itse kuivatuista ruuista on valikoitu sellaiset, joissa on vähiten teollisia ainesosia. Mukana on toki myös ruokia, joissa on vain kuppikeitto lisättynä itse kuivatuilla kasviksilla ja lihalla. Ero on silti merkittävä. Tiedä mitä syöt.

Kohta tungen repun täyteen ruokaa ja menen tunturin päälle kuorsaamaan!

38 kommenttia :

  1. Huikeaa! Meilläkin on sama harrastus, mutta vasta tänä kesänä lähdetään pidemmälle retkelle jossa saa mietiskellä mitä sitä suuhunsa meinaa pistää ja repussa jaksaa kantaa. Äitiarmaani kertoi koulussa kans oppineensa kuivattamaan muun muassa tuota jauhelihaa niin vois kyllä aivan ehdottomasti kokeilla noita kuivamuonasysteemejä kotikeittiössä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On muuten melkoinen pähkäily sen välillä mitä haluaa syödä ja mitä jaksaa kantaa. Mietin sen joka reissulla vähintään lettujen kohdalla. Lettupussi ei paina paljon, mutta pitäähän nyt hilloa olla ja kermavaahtoakin. Jotta saadaan loput hillot ja vaahdot kulumaan, pitää ottaa joku muukin jälkiruoka johon menee hilloa ja vaahtoa ja kas, rinkassa on +2kg.

      Poista
  2. Hieno postaus! Mäkin varmasti mielelläni pakkailisin tuollaisia eväitä..harmi vaan etten harrasta sitä vaeltamista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä eväitä voi syödä myös ilman vaellusta ;)

      Poista
  3. Ootko linssejä käsitellyt mitenkään etukäteen? Esim. huuhtonut/kuivattanut/esikypsentänyt?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En sitten yhtään millään tavalla. Meillä on ollut aika monessa reissussa linssejä, eikä ne mun mielestä tarvitse mitään esikäsittelyä.

      Poista
  4. Hirveän hyviä nämä sinun ja haahuilijankin vaellusruokapostaukset, asiat voi tehdä niin monella tavalla! Ja itse olen aivan tollo niiden ruokamäärien arvioinnin suhteen, yleensä yläkanttiin (parempi ehkä niin päin...). Kuivatukset tuntuvat vielä kovin kaukaisilta, mutta nuo valmiit sörsselit ovat kyllä monesti niin shaibaa että mahdollisesti palaan näihin sinun kuivatusjuttuihin uudestaankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokamäärien arviointi ON vaikeaa. Siksi meilläkin on ollut monta vuotta excelissä ruokamäärät ylhäällä, ja tälläkin reissulla teen muistiinpanoja uusien ruokien annoskoosta, mausta ja muusta toimivuudesta.

      Poista
  5. Hyvältä vaikuttaa, sekä ruoka että suunnitelma! Mukavaa matkaa!

    Täytyy kyllä sanoa, että Reiter on noista teollisistapussihirvityksistä sieltä hirveimmästä päästä. Toisaalta, vedettyäni 28 päivää neljää eri Mountain Housen ruokalajie lounaiksi, niin ei nekään kyllä enää maistu. Sisällysluettelo niissä on kuitenkin aika ok. Ne on valmistettu jokseenkin ruoka-aineista. Pitänee siirtyä pidemmillä talvireissuillakin pois noista pussimuonista kun alkaa tökkimään.

    Itse kuivattujen ruokien suhteen alan laiskistusta, kunhan on ruokaa ja tarpeeksi sitä. Yleensä yksinkertainen on hyvää. Edellisellä pitkällä reissulla jätin kastiainekset, ylimääräiset mausteet (Ehm... myös suolan. Perkele!) ja vastaavat pois ja korvasin liemikuutiolla ja runsaammalla voilla. Eli ruuaksi oli esim. muussijauhe+kuivattu jauheliha+liemikuutio+voi tai makaroni+kuivattu jauheliha+kuivattuja kasviksia+liemikuutio+voi. Oikein hyvää noinkin ja helppo valmistaa (vettä kattilaan, ainekset sinne, kiehautus ja sivuun hautumaan niin pitkäksi aikaa kun nälältään malttaa...) Kuivattu Aurajuusto sopii kyllä pastaruokiin niin hyvin, että siitä en luovu ihan heti. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Siis 28 päivää neljällä ruokavaihtoehdolla?? Mulla lähtisi järki :D Reiter taisi valikoitua siksi, että se oli helposti saatavilla prismasta eikä ollut sikakallis. Helpompi ruokalista vaikuttaa sekin ihan toimivalta. Epäilen silti, että jos monena päivänä söisi muussijauhelihaa, multa edelleen lähtisi järki :D

      Mun mielestä homeiset juustot ei kuulu kattilaan. Nih.

      Poista
    2. Aamiaisiksi oli joko valmis myslisotku (alkoi tökkiä pahemman kerran, mutta kun ilmaiseksi sai) tai riisipuuro (maistui odotetusti). Lounaiksi oli neljää makuvaihtoehtoa Mountain Housea. Kävivät tökkimään pahemmin kuin oletin ja viimeisenä päivänä olikin juhlat kun muistin, että varamuonapakkausessa oli yksi pussi eri makua ja herkuttelin sen! Päivällisiksi oli neljä vaihtoehtoa ja vaihtelua toi kaverin yllätyksenä tuoma kuviattu homejuusto ja pekoni. Päivällinen oli aina päivän kohokohta ja loppupuolella pääsi sille tasolle, että syötiin parin litran kattilan perään toinen kattilallinen kun oli varmaa, että reissu on about pulkassa.

      Käsittääkseni Reissu-Petet pistelivät päälle 80 päivää samoilla ruuilla. Siihen en itse lähtisi. Pitää olla ainakin kaksi vaihtoehtoa. :D

      Ja tokihan tuo vielä monipuolisempi lista kuulostaa hyvältä, mutta laiskuus iskee, ja insinöörin on helpompi taulukoida kaikki ravintoaineet kun ei ole niin montaa lajia taulukoitavana. ;)

      Poista
    3. Miksi ne pitää taulukoida, kysyn vaan ?? Siis taulukot on ihan todella jees, mutta taulukoisit nyt edes jotain järkevää. :D

      Poista
  6. Blogistasi löytää hyviä vinkkejä vaellusruokailuun. Kiitän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että tästä voi olla hyötyäkin :)

      Poista
  7. Mahtavan työn ootte tehny! Alkaa jälleen himotuttamaan vaelluksille... Minnekä olette menossa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauas pois, katsotaan minne päädytään! Tarkempi raportti tulee jos löydetään sieltä myös takaisin :)

      Poista
  8. Ihan mahtava ruokalista teillä! Kannattaako sitä ollenkaan lähteä mihinkään rämpimään, voisi syödä hienosti ihan omassa kotonakin, heh heh! Tulee mieleen muinaiset purjehdusmatkat, jolloin syötiin aina hienommin kuin kesällä kotona koskaan.
    Oletko tutkinut kuinka kauan tuo kuivattu liha säilyy? Onko liha ensin kypsennetty ja sitten kuivattu vai miten sen teet? Entä kasvikset? Voisitko antaa yksityiskohtaiset ohjeet onnistuviin kuivatuksiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä kauanko kuivattu liha säilyy. Lihat kypsennetään pääsääntöisesti pannulla vedessä, siis ruskistamatta, ja kuivataan sitten. Osan kasviksista voi kuivata raakana, osaa kypsennetään hieman. Kuivatuksessa onnistumisen edellytys on hyvä kuivuri ja Raija Hentmanin Herkutellen luonnossa -kirja. ;) Siinä on varsin kattavasti kerrottu kuivatuksesta, kuivureista, eritelty milloin mikäkin aines on kuivaa jne. Esimerkiksi katkarapu on kuiva kun se naksahtaa poikki, ja jotkut hedelmät ovat kuivia kun ne ovat nahkeita. Itse käytän tuota kirjaa hyvin paljon.

      Poista
    2. En ole tehnyt tarkkoja tutkimuksia, mutta muistaakseni vanhimmat kuivatut jauhelihat, joita olen popsinut ovat olleet reilun vuoden ikäisiä. Hyvin maistui, eikä tullut vatsavaivoja. Voi vaikuttaa, että käyttämäni liha oli hirveä, joka on todella vähärasvaista ja oli vielä tarkasti leikattu. Rasvahan se härskiintyy aikanaan. Säilyvyyttä voi parantaa pakkaamalla lihat ilmatiiviisti (muovipurkki tai vakuumipakkaus) ja säilyttämällä pakkasessa.

      Poista
    3. Mä olen myös kuullut jotain huhuja yli vuoden vanhasta käyttökelpoisesta jauhelihasta. Itse kyllä olen sen verran epäileväinen, että jättäisin syömättä. Kuivaan aina yhden reissun ruuat kerralla. Tähän väliin pitää toki sanoa, että olen kuivannut mustikkaa tasan kerran joskus kolme vuotta sitten, ja tein niistä juuri varsin hyvää kiisseliä. Mustikkahan ei mene miksikään :P

      Poista
    4. Olen kuivannut vähärasvaista (10%) naudan paistijauhelihaa siten, että kypsentämisen jälkeen kaadan lihamurun talouspaperille ja painelen hieman rasvoja pois. Sitten uuniin ja kuivauksen jälkeen Minigrip-pussiin, pussit pakastusrasiaan ja jääkaappiin. Ovat säilyneet vuoden ihan käyttökelpoisina! Silti pyrin kuivaamaan kutakuinkin tarvitsemani määrän, sen verran helppoa hommaa.. :-)

      Poista
    5. Noniin, selvästihän se säilyy sitten. :) Musta tulee hyvin epäileväinen jos kuivatuotetta on säilytetty pitkään, vaikka ymmärrän kyllä että ne on kuivatuotteita jotka säilyy. Omat reissujen kuivaruuat siirrän minigripeissä jääkaappiin odottamaan lähtöä.

      Poista
  9. Vau mitkä eväät! Hieman kateellisena luin ruokalistan ja katselin kuvat, itse kun en viitsi paljoa kuivatella (perunamuusijauho ja kuivattu tonnikala on ihan hyvä retkiruoka). Mulle siis maistuvat ihan hyvin nuo pussimuonat, mutta olisihan se kiva jos joskus jaksaisi tehdä reissuateriat itse.

    Hyvä aamiaisvinkki on muuten ottaa tavallisia puurohiutaleita ja kiisselijauhetta, laittaa ne sekaisin termosmukiin, kaataa kuumaa vettä sekaan ja antaa hautua kypsäksi samalla kun syö voileivät. Tulee sata kertaa parempaa puuroa kuin noista pikapuuroannospusseista, jotka ovat mielestäni ihan hirveää liisteriä. Ja hillonkorvikkeeksi voi tehdä kiisselijauheesta paksua tahnaa, se toimii vallan mainiosti lättyjen päällä.

    Ihanaa reissua teille! Odotan kärsimättömästi raporttia kuvien kera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on ollut joskus muussia ja pussitonnikalaa. Se menee yhtenä ruokana ihan hyvin, mutten kyllä sitäkään jaksaisi montaa päivää syödä. Ehkä kaipaan vaan ruokiin vaihtelua. Pikapuuroihin en vielä ole kyllästynyt :D Ainut mitä en syö, on persikka/aprikoosipuurot, kun niitä oli aikanaan sissipakkauksissa. Yök.

      Jollekin talvireissulle voisi kokeilla tuota termarikikkaa. Kuulostaa ihan toimivalta.

      Poista
  10. Tämä kirjoituksesi tuli oikein sopivalla ajoituksella, kun juuri olen omia retkiruokia valikoinut. Minä tukeudun lähinnä kaupasta valmiina saataviin ruokiin ja niiden osiin. On kiinnostavaa lukea, miten asiat voi tehdä myös toisin. Varmaan jossain vaiheessa kokeilen tuota itse kuivattamistakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmiit pussithan ovat varsin helppoja, jos ne vaan natsaavat omaan makuun. Mulle ei enää uppoa, joten täytyy nähdä vähän vaivaa :)

      Poista
  11. Mahtavat sapuskat teillä, olisipa meillä asiat yhtä hyvin - toissapäivänä nieleskelimme Suomunruoktulla kammottavan tönkkösuolaista, hieman raakaa pussimeksikonpataa, ja eilen havaitsin, että yksi juustoistani olikin norjalaista ruskeaa hapanimelää kammotusta, jota kehtasivat vielä nimittää vuohenjuustoksi. Jätin koko klimpin tunturin laelle sopuleiden kauhuksi. Nescafenikin oli pahaa, sokeroitua.
    Ostin tänään vähän lisää herkkuja :D ja retkemme jatkuu.
    EilaS.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Retkiherkkutäydennys ja jatkaminen kuulostaa oikein hyvältä :D Mikähän mahtaa olla sopuliparan ilme..

      Poista
  12. Kahlasin koko blogin läpi karmaisevaan vaelluskuumeeseeni. Tänä vuonna ei päästä minnekään, ei oikein edes lähilaavulle (tai no, sinne ehkä, loppusyksystä). Muksujen (5kpl) kanssa reissattu päivälenkkejä, kun noissa lapsissa on kannettavaa tavarapaljouden lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hohoi, varsin vakuuttava lapsimäärä. Ei mun hermoille, mutta ihailen kyllä niitä jotka moiseen kykenevät ;) Muistan vielä sen kun piti kantaa sekä lapsi että tavaraa. Aika painavaa, puuh.

      Poista
  13. Kiitos tästä postauksesta! Olen lähdössä jo sarjassa toiselle pitkälle vaellukselleni (ikinä) muutaman viikon päästä ja pienehköä päänvaivaa tuottaa vaellusruokien suunnittelu ja siis lähinnä se että sitä ruokaa on riittävästi. Olenkin etsinyt kirjoitelmaa viikon esimerkkiruokasäkistä. Tämä on mainio! :) Lisäksi selailua tuosta Herkutellen luonnossa -kirjasta ja kuivuri hurisee, niin avot. Pl. että mielestäsi kannattaa lisätä ohjeissa olevia proteiinien määriä, niin ovatko kirjan kahden hengen ohjeet mielestäsi kahdelle hlölle riittäviä vai yhdelle nälkäiselle (nais)vaeltajille sopivia esim. ilta-ateriaksi?
    T: Kea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla on nyt tosi vaikea kysymys :P

      Vaellusruokien suunnittelu on vähän arpapeliä. Jos on rankka päivä, ruokaa menee reilusti, jos taas lyhyt tai myrskyinen päivä, menee vähemmän. Itse en ole kovin montaa ruokaa tehnyt aivan täysin suoraan kirjan ohjeilla, mutta kyllä ne kahden hengen annoksia on. Itse muutan niistä lähes aina lihan määrää (tuorepainossa lounaalle noin 100g ja päivälliselle 200g per naama), mutta se johtuu osaksi siitä että tykkään syödä enemmän lihaa ja vähemmän hiilareita. Lisäksi mulla on melko vakioidut määrät riisille ja pastalle, ja käytän omia määriä sanoi ohje mitä tahansa. Muutamia kasviskeittoja olen tehnyt lähes sellaisenaan kirjasta. Mun epämääräisen mielipiteeni mukaan ne ovat toimineet hyvin kahdelle hengelle lounaaksi, mutta päivälliseksi ne olisivat heppoisia. Teen siis itse kevyemmän lounaan ja tuhdin päivällisen. Kokeilemalla ja omia ruokamääriä tarkkailemalla sopivat määrät pikkuhiljaa löytyvät. Itse oon tehnyt aika monen vuoden reissueväistä exceliä ja toimivat määrät on löydetty siten.. Ja oon toki alkuun kantanut ihan liikaa ruokaa :)

      Poista
  14. Olipa kiva lukea blogiasi! Meillä edessä heinäkuun lopussa Lapinvaellus, jossa ruokalistamme näyttää hieman samantyyppiseltä. Pyrimme kuivaamaan mahdollisimman paljon, vaikka joissain aterioissa joudumme turvautumaan pussukoihin. Pääosin kuitenkin itse kuivattua. Se on niin paljon paremman makuista, ja mehän nimittäin arvostamme ruoan makua....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kuivaamalla saa paljon paremman makuista ruokaa kuin syömällä valmiita pussiruokia. Saa myös vaihtelua ruokiin, ja terveellisempääkin. :)

      Poista
    2. miten kuivattu poronliha, onko sitä tullut syötyä vaelluksella?

      Poista
    3. Olen kuivannut käristyslihaa ja syönyt sitä muussin ja hillon kanssa. On hyvää.

      Poista
  15. Tämä oli kiva lukea. Terveisin patikoitsija, joka juuri sijoitti vihanneskuivuriin. Innolla odotamme ihan uutta kuivaa makumaailmaa vaelluspoluille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijai, nyt avautui sitten aivan uusi maailma. Itse olin alussa aivan pihalla, mutta nyt sujuu jo. Maukkaita retkiä :)

      Poista

Proudly designed by | mlekoshiPlayground |