Punkkimuistutus

28.5.2014

Muutama viikko sitten meiltä löytyi epämääräinen ihottumaläikkä. Läikän reunukset olivat kohtalaisen tarkkareunaiset, ja siitä oli erotettavissa kaksi erillistä rengasta. Molempien renkaiden sisällä oli jonkinlainen pistojälki. Vaikka ollaankin vuosien aikana rymytty ahkerasti kaikkia putikoita ja tarjottu syötävää vaikka minkälaisille pistiäisille, ei koskaan syömingeistä ole jäänyt vastaavaa jälkeä. Pistojälkiä kyllä, punoitusta kyllä, kutinaa kyllä. On saatu osamme ampiaisista, hyttysistä, paarmoista, polttiaisista, mäkäräisistä ja onpa laiturilta tarjottu nakkisormisyötävää aikoja sitten myös hauelle (siitä tuli lääkärireissu). Pari punkkiakin on eri henkilöistä nypitty irti. Koska punoittava ja punarajainen läikkä oli kooltaan viitisen senttiä, käytiin näyttämässä sitä lääkärille.

Lääkäri raapi päätään ja kyseli punkeista. Ei ole näkynyt punkkeja tänä keväänä. Eikö varmasti? Ei. Lopputuloksena oli kortisoni+bepanthen, ja jos läikkä ei niillä lähde, seuraa pitkä lääkekuuri borrelioosin varalta. Mitä tekee läikkä? No läikkähän vaalenee aavistuksen. Hauskaa tästä tekee se, että läikkä kyllä jatkaa vaalenemistaan vaikka kortisonia ei siihen enää laitakaan.
Parin viikon päästä läikästä on vielä jäljellä jäänteet, ja napaa kaivelemalla löytyy roska. Roska ei meinaa lähteä irti, ja tarkempi tutkiskelu osoittaa sillä olevan jonkinlaisia jalkoja. Löydös onkin pienenpieni hyvin syönyt, kuivunut ja kuollut punkki, joka irtoaa vasta pinseteillä. Läikkä+punkkilöydös on kummallinen, joten viikonloppuna soitettiin päivystyksen neuvontaan. Soitto päivystykseen on täysin tyhjä arpa. Läikälle ja punkille ei tehdä mitään, ellei ole muita oireita, kuten kuumetta tai halvausoireita. Ihottuman livenä nähnyt lääkäri ei ole viikkoon töissä, ja sen jälkeen meillä on jo muuta menoa. En suosi lääkekuurien syömistä varmuuden vuoksi jokaiseen vaivaan, enkä liiemmin ole hysteriaan taipuvainen, mutta nyt julkisen terveydenhuollon suhtautuminen asiaan on sen verran vähättelevä, että haettiin toinen mielipide muualta. Ei lähdetty hakemaan lääkäriä joka varmasti lääkekuurin kirjoittaisi, vaan lääkäri joka on nähnyt borrelioosi-ihottumaa varmasti aiemmin, ja osaa ottaa järkevästi kantaa asiaan oli lopputulos sitten mikä tahansa.


Onko tämä nyt sama punkki vai eri punkki, vai oliko läikän syönyt tyyppi punkki lainkaan? En tiedä, ei sitä kukaan tiedä. Sen tiedän, että rengasreunainen ihottumajälki ei ole meillä normaali, ja asiaan perehtynyt lääkäri kirjoitti kahden viikon lääkekuurin.

Punkkilöydöksiä ennen ei olla käyty missään huippuvaarallisella vaelluksella, ei edes kovin monella retkellä. Omaa pihaa on luuhattu senkin edestä. Koti on vaarallinen paikka.

Tarkistakaahan napanne. Jokainen poimu ja väli.

14 kommenttia :

 1. No huh! Minäkin tiedän monta punkkitarinaa, joissa nimenomaan kotipiha on ollut se paha paikka... Tsemppiä!

  VastaaPoista
 2. Mäkin olen saanut kaksi punkin puremaa, ensimmäisen muistan varmaan ikuisesti. Jouduin meinaan nuoren päivystävän lääkärimiehen tutkittavaksi. Siinä sitten istuin sheivaamaton karvainen jalkani lääkärin sylissä ja lääkäri tutkimuksensa jälkeen halusi jäädä juttelemaan.. tuskin vastailin mitään järkevää kun ainoa ajatukseni oli että " anna se mun jalka takasin! " Olkoon tämä tositarina varoittava esimerkki punkin vaaroista kaikille nuorille ja vanhemmillekin naisihmeisille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karvainen jalka :D Täytyy muistaa sheivata!

   Poista
 3. Hui, hiukset nousi pystyyn, järkkyä! Kirjoitit, että "teillä" löytyi ihottuma, oliko se sinulla vai jollakin muulla perheenjäsenellä? Hyvä että saitte lääkekuurin, kyllä niitä turhaan syödään monelaiseen nuhaan ja kipuun, mutta tässä tapauksessa se ei ole turhaa, niin vaikeita juttuja on omassakin ystäväpiirissä ollut. Punkki on ihan oikeasti Suomen vaarallisin eläin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän epämääräisyydestä :D Jos huono tuuri sattuu niin seuraukset on ikävät. Toivotaan että tämä olisi nyt lääkekuurilla hoidettu.

   Poista
 4. Hm, hiljattain tästä aiheesta oli jossakin juttua.
  Suomessa siis odotellaan sairauden puhkeamista, jolloin peli on menetetty.
  Saksassa punkki yritetään irrottaa elävänä ja tutkia, onko se taudin kantaja, jolloin henkilöä aletaan välittömästi lääkitä. Jotenkin näin ...
  Toivottavasti perheenjäsenenne ei saa sairautta.
  EilaS

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kuulemma odotetaan oireita. Rinkulahan jo oli, muttei havaintoa punkista. Se löytyi myöhemmin, eikä ensimmäinen lääkäri määrännyt ilman punkkihavaintoa muuta kuin kortisonia. Piti olla hieman sitkeä että löysi lääkärin joka tietää aiheesta ja kuuntelee.

   Poista
 5. Ranskan Vogeeseilla minulle opetettiin, että punkit lymyävät myös polun varren heinikossa, minkä takia aina pitkät lahkeet niin, ettei kengän ja lahkeen välistä pääse punkki pujahtamaan paljaalle iholle. Hyvä neuvo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä neuvo tosiaan. Kyllä ne aina tiensä löytävät, ja kerrankin retkeilyreitillä täällä etelä-karjalassa kasvoi mun korkuista heinikkoa, jossa varmasti oli punkki tai pari. Muutaman kävelevänkin olen onnistunut ravistelemaan pois (mm. tuon heinikkoreissun jälkeen). Metsässä on metsää ja heinää ja elukoita, niin se vaan menee.. :)

   Poista
 6. En ole laskenut montako punkkia olet itsestäni poistanut. Niitä on monta ja aika monessa eri paikassa. Kerran iski paha punottava ihottuma. Kuin olisi hakannut nyrkillä jälkeä reiteen. Ei voinut olla huomamatta. Välitön antibioottikuuri moneksi viikoksi. Jos se omi borrelioosi niin toivottavasti lähti pois. Kauhean tarkkaan sitä ei voi tietää ennen kuin ongelmia alkaa ilmenemään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Josko se olisi lähtenyt kuurilla. Toivotaan :)

   Poista
 7. Minä lapin likkana lähin Oulussa heinikkoon innoissani kirvaamaan, kun ajattelin että viimein löysin betoniviidakosta luontoa. 6 tunnin kuluttua löysinkin iholtani pikku housujen rajalta oudon pienen ötökän ja olin, että "tämä on nyt se hirvikärpänen tai punkki". Googlettelun jälkeen tajusin sen olevan punkki ja näin ollen aika vaarallinen ötökkä. Minkäänlaista ihottumaa minulle ei tullut, mutta kauheata väsymystä, polvisärkyä ja lopussa kuumeilua, mutta Oulun opiskelijaterveysaseman mukaan pitää olla ihottumaa että se voidaan todeta borrelioosiksi. VÄÄRIN. Soitin kotikuntaani pohjoiseen (vähän kyllä ihmettelivät että mistäs minä punkin olin saanut) ja siellä lääkäri otti heti asian vakavasti ja sanoi kuinka hän oli edellisessä työpaikassa joutunut näkemään mitä pitkään jatkunut borrelioosi aiheuttaa. Vahvat antibiootit kehiin kahden viikon lääkekuurilla. Kyllä kelpas! Aina siis kannattee ottaa lääkitys punkin pureman jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suhtautuminen näyttää olevan melko kirjavaa.. =/

   Poista

by mlekoshi