OBH Nordica kasvikuivuri vs. Evermat

24.5.2014

Suurin osa vaellusruuasta kuivataan meillä itse. Kaupan valmispussiruokien syöminen loppui noin kymmenen vuotta sitten, koska ne alkoivat maistumaan puulta, kaikki samalta mössöltä ja täysin keinotekoiselta. Vara- ja huiputusruuaksi lisää vain vesi -tyyppiset pussit vielä menee. Ruokia voi kuivata uunissa tai kaikenlaisilla viritysalustoilla, mutta itselle helpoin kuivaustapa oli hankkia tarkoitukseen sopiva kasvikuivuri. Myöskään näillä helteillä uunin pitäminen päällä keittiössä ei ole kovin houkuttelevaa. Ennemmin laitetaan kuivuri pöhöttämään lämpönsä vaikka kodinhoitohuoneeseen, jonne sipulin hajut ja lämmöt on hyvä tunkea. Ovi vaan perässä kiinni, naks.

Ensimmäiseksi hyötykasvikuivuriksi hankittiin OBH Nordican edullinen malli. Sillä kuivattiin ruokaa tyytyväisenä monta vuotta, kun ei paremmasta tiedetty. Sitten tuli hinku hankkia pienempiritiläinen ja ehkä aavistuksen parempikin malli. Kuivuriksi valikoitui Evermat, koska se oli näppärästi saatavilla ja puskaradio kertoi sen olevan kohtalaisen hyvä.

Aiemmin Nordicalla kuivatessa lihat jäivät aina valmiissa ruuassa koppuraksi. Ainut mikä onnistui kohtalaisesti, oli jauheliha. Kasvisten kuivumisen kanssa ei ollut mitään ongelmaa, ellei epätasaista kuivumistulosta lasketa sellaiseksi. Kääntelemällä ja kyttäämällä siitäkin pääsi, mutta yöksi ei kuivuria voinut jättää jauhamaan. Ajattelin lihaepäonnistumisten johtuvan huonoista kuivaustaidoista tai muusta itsestä johtuvasta syystä. Jätin kokolihojen kuivattamisen kokonaan, sillä kuivien, vettä imemättömien lihakönttien jäystäminen ei ole kovin mukavaa. Hampaat siinä menee, eikä ikikuiva köntsä edes maistu miltään. Jälkikäteen kuulin joltain netin ihanalta ihmiseltä että vettä imemätön kuiva lihaköntti saadaan aikaan liian kovalla kuivauslämpötilalla. Ongelma oli, ettei Nordican kuivauslämpötilaa saanut säädettyä järkevästi alhaisemmaksi, ja kovemmallakin lämpötilalla kuivuminen oli törkeän hidasta ja epätasaista. Osa paloi, osa ei kuivunut yhtään.

Nordican kuivauslämpötilaa säädetään pyöritettävällä ritilällä, kun taas Evermatissa on selkeä asteikko. Nordican muoviritilöiden reiät ovat kohtalaisen isot, eli kuivattava ruoka tippuu siitä helposti läpi. Jos alle laittaa leivinpaperin, kuivuminen hidastuu entisestään. Evermatissa on pienisilmäiset metalliritilät, jotka tosin ovat koverat. Nestemäisen kuivaaminen (jukurtti, kananmuna) voi olla haasteellista, tosin en itse harrasta sellaista.

OBH Nordica laitettiin siis kiertoon ja hankittiin tilalle Evermat, jonka ansiosta vaellusruokien kuivattaminen nopeutui aivan käsittämättömän paljon! Yhden kuivurin kokemuksella kuvittelin että jauhelihan kuivaamiseen menevä 8+ tuntia oli normaali, mutta mitä vielä. Evermatilla jauhelihakin kuivuu muutamissa tunneissa, ja imee ruuassa käytettyna vettä hyvin.

Tässä vielä koontina plussat ja miinukset:

OBH Nordica
+ hinta (~50e)
- lämpötilan säätö
- kuivaustuloksen tasaisuus (osa palaa, osa ei kuivu)
- kuivausaika (käy vaikka vaelluksella välissä..)


Evermat
+ kuivausaika
+ lämpötilan säätö
+ kuivaustuloksen tasaisuus verrattuna Nordicaan (täysin tasainen tulos ei silti ole)
+ pieni silmäkoko ritilöissä
+ ajastin
- hinta (~300e)

Jos kuvittelee kuivaavansa enemmänkin ruokia, suosittelen hankkimaan kerralla sellaisen kuivurin joka oikeasti kuivaa. Mikäli kuivaa pelkkiä kasviksia ja niitäkin vähän, ja on valmis käyttämään kuivaamiseen aikaa, Nordica ajaa asiansa kyllä. Sienten ja yrttien kuivaamiseen se ei ehkä sovellu niin hyvin, koska lämpötila jää korkeaksi. Myöskään lihojen kuivaamiseen se ei oman kokemuksen mukaan sovellu. Evermat on toiminut meidän käytössä hyvin.

Lue myös seuraavat artikkelit:

Hyvä kasvikuivuri. Tietoisku viidestä erilaisesta kuivurista.

Terveellistä ruokaa vaelluksella. Kuivaamalla hyvää ruokaa retkille.

Herkkuruokaa vaelluksella. Herkullista ja hyvää ruokaa itse kuivaamalla.

Kuukauden vaelluksen valmistelut. Kuivasin 11 kiloa lihaa ja 22 kiloa kasviksia.

9 kommenttia :

 1. Mielenkiintoinen vertailu! Olen muutaman kerran lainannut tuollaista Nordicaa ja kuivannut mm. jauhelihaa ja hernekeittoa, enkä ole osannut kaivata parempaa. Mutta kyllähän se järkyttävän hidas vekotin on ja varsinkin tuon hernarin kanssa levyjen järjestystä täytyy vaihdella, jotta tuloksesta tulee tasainen. Oman kuivurin hankinta alkaa olla pian edessä, täytyypä siis harkita tuota Evermatia, vaikka hinta on aika kova.

  Miten muuten valmistat maastossa nuo itse kuivatut ateriat, siis lisää-vain-vesi tyylillä vai pidempään kattilassa hauduttamalla? Jotkut kuivaamani kasvikset ovat vaatineet pitkän lillumisen vedessä ja niitä haudutellessa löpöä sitten kuluu urakalla. Tarkoitus olisi kehitellä omatekoisia retkiruokia, jotka valmistuisivat yhtä helposti kuin ne surulliset kaupan pussimuonat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mullakin Nordica oli käytössä pitkään. Liharuuat eivät oikein onnistuneet, ja joskus jauhelihastakin jäi kovia kokkareita. Nyt evermatilla eroa tuoreeseen ja kuivattuun jauhelihaan ei edes huomaa. Mustikoita kuivasin joskus to-del-la pitkään..

   Maastossa teen ruuat siten, että aamupalalla laitan kaikki kuivatut lounasaineet likoamaan tuplaminigripiin. Siellä ne lilluvat lounasaikaan saakka. Vasta kattilaan lisään riisit/makaronit/mausteet. Yleensä 5-10 minuutin keittäminen riittää ja sekin riippuu valitusta riisistä/makaronista. Lounaalla taas laitan päivällisen likoamaan, ja illalla keittelen sen. Jos ruoka tarvitsee enemmän hauduttamista, lämmitän sen kuumaksi, laitan kannen päälle ja sammutan keittimen. Säästää polttoainetta ja ajaa asiansa niinkin.

   Poista
  2. Kuulostaa tutulta systeemiltä, minigrip-liottaminen + 5-10 min keittäminen täälläkin usein käytössä. Se vain vaatii hieman säätöä, jos verrokkina on kaataa kuumaa vettä pussiin ja lapioda ruuat suoraan pussista. :)

   Poista
  3. Ai oliko tämä se lillutus+pitkä haudutus? :D

   Sun pitää pakastekuivata. Sitten on nopeeta.

   Poista
  4. Kas, taisi mennä ekassa viestissäni vähän puurot ja vellit sekaisin, tai haudutukset ja keittämiset. :) Joo, ehkä sit kunnon teollisuuskäyttöön suunnattu pakastekuivuri on seuraava askel, sitä odotellessa taidan tyytyä kohtalooni ja syödä hidasta ja vaikeaa ruokaa.

   Poista
 2. Joo, OBH Nordican kuivuri on sellainen heikko/välttävä tapaus. Olen joskus lainannut kaverilta, mutta melkein mieluummin kuivasin uunissa. Kaveri kuivaa sillä chilejä ja siihen se vissiin kelpaa ihan hyvin. Nyt käytössä on (osuus) Orakas-kuivurista ja se on kyllä ihan eri planeetelta. Varsinkin kapasiteetti on aika mieletön, mutta toki säätö ja kohtuullisen tasainen lopputuloskin (jos ahtaa kovin täyteen nopeuttaa ritilöiden järjestyksen vaihtaminen kuviaamista) ovat kivoja. Jos on joskus kiinnostusta, niin voidaan pitää kuivurinvaihtoviikot, niin saat lisää vertailtavaa... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis olihan tämä melkoinen tynkävertailu :D Evermatin hyvä puoli hankinta-aikaan oli se, että niitä saa Prismasta suoraan hyllystä.

   Poista
  2. Orakkaitakin saa, mutta vähän kauempaa eli joutuu ajamaan Lemille. Kuivurimalli kotoisin. Kaupan päälle saa määräämättömän pitkän luennon kotitarvekuivaamisesta, sienistä, villiyrteistä, jne. Ja aina saa soittaa. :D Jälkimmäistä voi ajatella bonuksena samaan hintaan tai sitten ei. Riippunee ostajasta. ;)

   Poista
  3. Niin olen jälkikäteen huomannut.. Samalla olisi voinut käydä ahtamassa napansa täyteen lammasta.

   Poista

by mlekoshi