Lisää villaa, nyt on kesä!

20.5.2014

Onko joku muukin hurahtanut villavaatteisiin? Oma vaatekaappi villautuu hyvällä tahdilla kaikkien vanhojen keinokuiturytkyjen hajotessa. Jos joku suhtautuu villaan kesävaatteena epäilevästi, tässä pieni ja ehdottoman puolueeton faktapläjäys:

 • Villa on yksinkertaisesti paras vaihtoehto
 • Tyylikäs, ei enää mummomainen
 • Ei haise, ei tarvitse jokaisen hikipisaran jälkeen tyrkätä pesukoneeseen
 • Ohut villa on viileä myös kesähelteillä
 • Miellyttävä myös märkänä
 • Pehmeä, ei kutita
 • Hengittävä

Villaa voi käyttää niin kaupunkikäytössä, juoksuvaatteina, vaelluksella, missä vain. Yleinen harhaluulo on, että villavaate jotenkin näyttää villavaatteelta ja sopii vain aluskerrastoksi, mutta nykyiset ohuet villakankaat ovat varsin salonkikelpoisia käytettäviksi sellaisenaan. Myös kalsariosastolle kannattaa kurkata, sillä villaiset alusvaatteet eivät suinkaan ole rusehtavia lepattavia pässinpökkimiä, vaan ohuita ja kauniita pikkupöksyjä joita kehtaa myös käyttää. Perinteisempiäkin malleja toki löytyy.

Mikäli armas kanssavaeltaja haisee kaatopaikalle, voi miehellekin vaivihkaa ujuttaa villaa käyttöön. Pidemmillä vaelluksilla hajuhaitta vähenee villapaidan ja villakalsareiden avulla merkittävästi. Vaelluksella villa menee lämpöisenäkin päivänä vallan mainiosti, ollen hikisessä paikassa ilmava ja tuulisessa paikassa märkänäkin lämmin. Alla kuvassa villapaita Galdhöpiggenin huiputuksella (eikä nyt keskitytä tuohon tyhjänä kehnosti istuvaan rinkkaan).


Vaikka ajatus hikilenkistä ja villapaidasta voi tuntua erikoiselta, voi villaa käyttää myös kovemmassa arkiliikunnassa. Viime viikonlopun ilvesjuoksun röhvelsin pitkähihaisessa villapaidassa, mutta tarvetta olisi ollut enemmänkin t-paidalle (kesä tuli jotenkin tosi yllättäen..). Ilvesjuoksusta ei ole kuvia, mutta edeltävän vaarojen kuolemanjuoksun hölkkäsin samassa paidassa, joka näkyy tässä loppuunkulutetussa kuvassa.


Vanhat lyhythihaiset haisevat keinokuituvaelluspaidat on jo tehokkaasti jatkokäytetty maalauspuuhissa, joten kävin ostamassa pari villasekoitepaitaa kokeiluun. Näitä voi käyttää ihan tällaisenaan, joten jos joku sitkeästi ajattelee villan olevan vain hyvä sukka, aluskerrasto tai paksu villapaita, on nyt hyvä aika viskata se ajatusmalli Tenojokeen.Ja vielä oma suosikkini: Villahuppari, enkä edes pidä huppareista!


Villavarastoa täydennetty, tervetuloa helle!

8 kommenttia :

 1. Täysin samaa mieltä.
  EilaS

  VastaaPoista
 2. Täällä kans yksi villaan hurahtanut. Villavaatekokoelmani kaipaa vielä vähän täydennystä, mutta sen mitä olen noita käyttänyt niin olen kyllä tykännyt tosi paljon. Tekniset materiaalit jäävät koko ajan vähemmälle käytölle kun tilalle tulee villaisia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, sama homma. Villaisia juoksuhousuja olen myös kuolannut, mutten kärsi ostaa kun ei nykyisissä ole sinänsä vikaa. Vaellukselle en enää ota muita kuin villapaitoja ja fleecen. Tekniset paidat menee yksi kerrallaan roskiin.

   Poista
 3. Aamen, puhut totuuden sanoja! Villa on parasta ja minäkin yritän kuluttaa vanhoja tekokuitupaitoja ja -sukkia puhki arkisessa koiranulkoilutuskäytössä. Kun eihän niitä nyt roskiin voi heittää, kun ovat ihan ehjiä ja hyviä, mutta eiväthän ne meinaa millään kulua vaikka kuinka käyttää. :) Vaellukselle en enää suostu ottamaan tekokuituvaatteita, paitsi fleecen, mutta ehkä sekin korvautuu jossain vaiheessa paksummalla merinopuserolla. Merinovillan ainoa huono puoli on se, että se kuluu tekokuituvaatteisiin verrattuna nopeasti, siksi toistaiseksi vähän säästelen villaisia vaatteitani ja tosiaan kulutan tässä normielämässä noita vanhoja muovipaitoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on tämä taloprojekti, jonka maalauksessa vanhat vaelluspaidat saa hyvin kulumaan. Hyviä villaisia ohuita sukkia en ole vielä löytänyt. Onko vinkkejä? Ostin s-marketista kokeiluun villasukkia ja jostain höpöhöpökaupasta samankaltaisia, mutta ne ei kestäneet pesua.

   Villaa toivoisin enemmän kauppojen valikoimiin myös täällä korpikaupungissa. Viime kesänä mut naurettiin paikallisesta urheilukaupasta ulos, kun kyselin villapaitoja. Jotain kehitystä on sentään tapahtunut, kun nyt löytyi edes sekoitepaitoja.

   Poista
  2. Ainakin Smartwool ja Lorpen tekevät ohuita ns. alussukkia myös merinovillasta. Tai onhan niissä tietysti myös tekokuituja mukana kestävyyden vuoksi. Itse hamstrasin juuri Prisman alelaatikosta talveksi kolme paria paksuja merinosukkia, kun sai viidellä eurolla parin. Talvi on poikkeus sukkien käytössäni, koska nastalenkkarini ovat matalavartiset eivätkä ne pidä vettä, joten villasukat ovat ihan ehdottomat, kun kuitenkin kahlailen välillä lenkeillä jossain umpihangessa. Sukat ovat välillä niin märät, että kotiin tullessa niistä voi vääntää vettä, mutta kun ei pysähdy pitkäksi aikaa, tarkenee ihan hyvin - tekokuitu- tai puuvillasukilla olisin varmaan jo menettänyt varpaani paleltumille. :) Lumettoman kauden menenkin sitten kestävämmillä ja halvemmilla sukilla.

   Poista
  3. Okei, enpä ole linereita ennen osannut villaisena vaellushyllystä edes etsiä, eikä noita merkkejä tietenkään täällä hyllyssä edes ole. Paksummat perus bridgedalet on toki bongattu..

   Poista

by mlekoshi