Lihapitsaa retkellä

3.3.2014

Täytyy myöntää, että aikaisemmin Hentmanin vaellusruokakirjaa selatessa pitsanteko-ohjeet ovat tuntuneet täysin älyvapailta. Kuka nyt jaksaa vaivata ja vääntää pitsaa reissussa ja odotella vielä sen valmistumistakin, huhheijaa! Viime reissu oli kuitenkin jo lähtökohtaisesti kummallinen; ei lunta, ei suksia, mutta jotain puuhaa pitäisi helmikuussa olla. Majoituskin oli lämmin ja mukava kota, joten sen parempaa harjoitusalustaa pitsanteolle ei kyllä tulisi ikinä. Pakattiin pitsa-aineet mukaan ja jäätiin jännittämään tuleeko siitä mitään. Jos pitsa ei onnistu, aineet voi huidella huiviin sellaisenaan.

Mukaan tarvitaan valmiiksi kotona pussitetut pitsajauhot, öljyä, leivinpaperia, foliota ja mieleiset täytteet. Paistoalusta voi olla trangian kansi tai pannu, jos sattuu olemaan. Ja meillähän oli! Alusen pohjalle laitetaan foliopatukat, niiden päälle öljytty leivinpaperi ja sitten pitsapohja täytteineen. Retkellä valmiiseen jauhoseokseen lisätään vain vettä ja öljyä ja pyöritellään se taikinaksi. Spork kestää kolmen taikinan pyörittelyn, mutta neljäs on liikaa. Suosituksena tähän hommaan on siis titaaninen lusikka. Pohjalle ruutattiin tomaattipyrettä, sitten raakaa valkosipulia paloina, jauhelihaa, kinkkua, salamia, ananasta ja edelliseltä ruualta ylijäänyttä purjoa. Vielä pitsamausteet ja puoli pussia juustoraastetta.

Lihapitsa tuloillaan. Foliosta vielä kansi päälle.

Nam.

Lopputulos: Pitsaa on retkillä myös jatkossa!

10 kommenttia :

 1. Kattelin samoja pitsa ohjeita et noit on joskus kokeiltava.
  -Marko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taas kattelin että hullun hommaa :D Hyvää oli, ja tehdään myös jatkossa.

   Poista
 2. Näyttää sairaan hyvältä, noms. Tää vielä kokeilematta.

  VastaaPoista
 3. Minä kokeilin kanssa viime kesänä Kilpparilla pitsan tekoa, ja onnistuihan se vaikka pientä pään raapimista extempore kokeilu aiheuttikin :)
  Olihan se aika mukava kokemus nauttia pitsaa valkoviinin kera Vuomakasjoen rannalla. Joutuu tekemään toistekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa aika luksukselta :) Keittimelläkö teit?

   Poista
  2. Kiven päällä toinen ja toinen trangian pannulla. Toista ei oltaisi saatu ehjänä pannulta pois :) Pitsoista tuli "pannupitsat" paksuudeltaan, kun heittelin aineita aika suurpiirteisesti astiaan. Hiivaakin tuli siis ainakin riittävästi :)
   Molemmat paistettiin kuitenkin tulilla, pannu oli "uunin" reunakivillä jossa pyöriteltiin paistumisen mukaan. Peltilautanen laitettiin kanneksi jossain vaiheessa.
   Kiven päällä olevallekin laitettiin pannu/lautanen päälle, että saatiin pinnaltakin kypsymään ja juusto sulamaan :)
   Täytyy ensi kesänä "fiksata" se meidän uuni valmiiksi, niin saadaan paistumaan tasaisesti ilman kansia ;)

   Poista
  3. Siis wau mikä systeemi ! :D

   Poista
 4. Mä olen joskus vuosia sitten tehnyt retkipitsaa niin, että pohjana on ollut tuollainen valmis tortillalettu ja sen kanssa ei voi kyllä sanoa enää, että joutuisi liikaa vaivaa pitsansa eteen näkemään... Lettu pannulle, täytteet päälle ja lopputulos ääntä kohti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä menee ehdottomasti kokeiluun! Eikä tarvitse värkätä pohjien kanssa. Se oli aika sottaista, mutta olihan meillä aikaa :)

   Poista

by mlekoshi