Tapaus Cecilie Skog

14.2.2014

Cecilie Skog on norjalainen alle 40-vuotias nainen, joka on käynyt niin pohjoisnavalla, etelänavalla, everestillä, suoriutunut seven summits -haasteesta, huitaissut etelämantereella 1800km hiihtoreissun ilman ulkopuolista apua, ihan vain pääjutut mainitakseni. En tiedä onko vaikutelma vain hyvää medianhallintaa, mutta nainen vaikuttaa hyvin sympaattiselta ja mukavalta, hyväntuuliselta ja miellyttävältä. Jotenkin salaa olen hyvin innoissani tästä, sillä meille naisille inspiroivia ja karismaattisia ihmisiä ei tunnu olevan tarjolla yhtään missään, eikä varsinkaan Suomessa.

Luin ihan vain muutaman haastattelun Ceciliesta. Niissä oli muutamia kohtia, joihin on helppo samaistua. Joskus nuorempana tällä rautaisella naisella oli poikaystävä, joka halusi vuorilla mennä ensimmäisenä ihan vain näyttääkseen, että oli tätä vahvempi. Samanlaista ihmistyyppiä löytyy toki Suomestakin, ja jotenkin tuntuu että usein tällaisilla älykkäillä ja kohteliailla herrasmiehillä on sotilastausta. Korkeammassa ilmassa Cecilie sitten pärjäsikin luontaisesti kyseistä poikaa paljon paremmin.

Cecilie yritti pohjoisnavalle myös kesäaikaan hiihtämällä ja vetämällä perässään kanoottia, osittain toki meloen. Yle Areenassa on vielä kolmisen viikkoa katsottavissa ohjelma Luontoretkellä: Kohti pohjoisnapaa.

Klik.

19 kommenttia :

 1. Tuo pätkä oli ihan mahtava! Hauskasti tehty ja itse reissukin vaikutti astetta erilaisemmalle. Kannattaa katsoa.
  Tuossa http://www.carinaraiha.com/ olisi yksi suomalainen kovanluokan kiipeilijänainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, loistava pätkä. :)

   Carina ei ole ihan sitä mitä itse etsin, karisma ei välity tänne asti. Eikös se mennyt everestillekin oppaan kanssa? On varmasti tehnyt hyviä reissuja, mutta mä en oikein saa mitään irti siitä, että joku menee oppaan perässä jonnekin vuorelle, tai ylipäätään yhtään minnekään. Se ei inspiroi mua yhtään, ja siitä tässä ehkä on eniten kyse. Itse tekemisestä. Se, että suunnittelee itse reissunsa ja toteuttaa sen yksin tai kavereidensa kanssa (vaikka napamantereille..), on aivan eri luokkaa :)

   Poista
 2. Tuon ohjelman olen katsonut jo kahdesti, ja se kestäisi kyllä kolmannenkin kerran. Minua siinä miellyttää paitsi valmisteluiden ja itse matkanteon hyvä kuvaus, myös se, että ohjelma on tehty, vaikka tavoite jäikin saavuttamatta. Se on hyvä muistutus siitä, että haasteiden edessä pitää olla järkevä ja joskus vain on pakko todeta, että tekemisen lopputulos voi olla muutakin kuin se, mitä on suunniteltu ja tavoiteltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mä vielä mietin voiko sen katsoa toisen kerran.. Ilmeisesti voi :)

   Poista
 3. Cecilie on aivan eri luokkaa kuin Räihä. Ei voi edes verrata. Räihällä ei ole mitään tekemistä kiipeilyn kanssa. Nainen osti paikan Everest-retkikunnasta ja thats it. Kova rypistyshän se on, mutta hän lukeutuu niihin kiipeilyturisteihin, jotka käyvät Everestillä ja homma loppuu siihen. Anne-Mari Hyryläinen on suomalaisista se parempi esikuva. Kannattaa googlettaa. Cecilie, joka tapauksessa maailman ykkösnaisia retkikuntahommissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin näin mäkin olen räihän hommat ymmärtänyt..

   Poista
 4. Cecilie on kova tapaus. Ihailen kovasti. Kaiketi kulttuuri ja historia vaikuttavat siihen, että ns. kovissa tekijöissä on ainakin toistaiseksi vielä enemmän miehiä, varsinkin julkiusuudessa esillä olevissa. Ja haukkujenkin uhalla uskallan väittää, että fysiikassakin on eroa miesten hyväksi, mutta ei pelkkä fysiikka näitä asioita ratkaise.

  Suomessahan ei ylipäätänsä - minun nähdäkseni - ole kovin montaa maailmanluokan tekijää (retkikuntahommissa, siis), joten tilastollisesti tänne ei mahdu kovin montaa maailmanluokan naistakaan. Valitettavasti. Suomalaisista naisulkoilijoista Aksana Kurola on julkisuudessa olleista aika inspiroiva ja ei-julkisuudessa olevista nostan hattua mm. Johanna Nousiaiselle, mutta Johannankin hiihdot on toistaiseksi paussilla lapsen takia (mutta niin on miehensäkin).

  Maailmalta hiihtoretkikuntatouhuista mainittavia naistekijöitä, Cecilien lisäksi, olisi mielestäni ainakin:
  - Hannah McKeand (2006 nopeusennätys Etelänavalle (sittemmin rikottu useamman miehen toimesta) ja ainakin 6 etelänapa-hiihtoa, oli mm. opastamassa Eero Ouraa). Hannah on kovis! (Fysiikkaan liittyen: 190cm, 90kg)
  - Felicity Ashton (paljon erilaisia retkikuntia) (Fysiikkaan liittyen: myös "miesten mitoissa")
  - Matty McNair (monipuolinen (leija)hiihto-opas)
  - Sarah McNair-Landry (edellisen tytär, paljon heinoja reissuja, mm. aikanaan nuorin Etelänavalle hiihtänyt ja sitten leijahiihti sieltä pois)
  - Baffin Babesien porukka on tehnyt ihan hienoja reissuja, mutta ei mielestäni ole ihan samassa sarjassa Cecilien kanssa...

  Ja nyt kun olen kirjoittanut monta kappaletta naisista ja jonkinlaisesta naisnäkökulmasta, niin tekee mieli lainata avopuolisoni kommenttia tähän naisnäkökulmaan;: "Mikä naisnäkökulma?" Minun silmissäni Cecilien tekemiset ovat niin mielettömiä, että ei sillä ole mitään väliä tekeekö ne nainen vai mies. Kyseessä on kuitenkin maailmanluokan tekijä joka tekee maailmanluoka juttuja hyvällä tyylillä ja asenteella. Nostan hattuani ja kumarran.

  Psst, pieni kirjoitusvirhe viimeisessä kappaleessa: Pohjoisnavalle, ei Etelänavalle (kaikki menee sinne kesällä ja siellä ei tartte kanoottia).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihtu, tietenkin pohjoisnavalle :D Tässä oli liikaa napoja sekaisin.

   Jahas, mua ei kyllä yhtään yllätä että just sulta tulee hirmuinen lista kaikkea :D Tietotoimisto Korpijaakko toimii.

   En varsinaisesti kaivannut tähän mitään naisnäkökulmaa, mutta olen kyllä kiinnostunut naispuolisista tekijöistä. Mulle nämä suomalaiset ljk-painotteiset retkikunnat on aika epämielenkiintoisia. Baffin babesit on tuttu yhdestä haastattelusta, ja jos siinäkin jo pitää esiintyä puolipukeissa niin mun pisteet jää saamatta. :)

   Poista
 5. Vähän menee mainostamisen puolelle, mutta löytyy suomalaisista naisistakin aktiivisia tekijöitä: http://acrossgreenland2014.com/retkikunta/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen projekti, naisilla tai ilman. Onnea matkaan :)

   Poista
 6. Cecilie on kyllä aivan hurmaava ja karismaattinen nainen, jotenkin tosi norjalainen. Vastaavan oloisia olen nähnyt Ylen ohjelmissa muitakin.

  Yle näytti myös useampaan kertaan kuinka Cecilie vei ryhmän naisia Kilimanjarolle. Ja muistan kuinka hän jossain ohjelmassa kertoi hyvin koskettavasti miehensä Rolfin kuolemasta K2:lle.

  -Antti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muistan tuon kuolemasta puhumisen myös. Ei mitään hajua mikä ohjelma ja milloin, mutta siinä oli aika pysäyttävää pohdintaa aiheesta.

   Poista
 7. Tuli kanssa katsottua toisen kerran kyseinen pätkä ja vaikuttihan se. Mahtavia tyyppejä! Tuolla asenteella reissut pitääkin tehdä. Huumoria kehiin. :) Jäi vaivaamaan että minkä ihanan pätkän se Cecilie lauleskeli kanootissaan; keksisikö joku? Omat googlettelut ei tuottaneet tulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk, mulla on enää 6 päivää aikaa katsoa tämä uudestaan! Loistotyyppejä, minustakin. Täytyypä vilkaista se laulukin ihan ajatuksella..

   Poista
 8. Voi, en tiedä minkä mutkan kautta löysin blogisi mutta lukulistalle menee että vilahtaa! Hyvä meininki ja kivasti muotoillut tekstit. :)

  Ja sitten vielä Cecilie. Pari vuotta sitten pinaattipasta kylmeni lautaselle kun satuin jumittumaan juurikin tuon dokumentin äärelle, jossa hän kuvaili matkaa K2:lle ja miehensä menetystä. Jotenkin liikuttavinta oli, että siinä ei ollut mitään amerikkalaista hehkutusta tyyliin "näin oli tarkoitettu ja Rolf kuoli sankarina", vaan Cecilie totesi että se reissu oli kamala virhe, jota ei olisi koskaan pitänyt tehdä (en muista sanasta sanaan). Ihailtava nainen kaikin puolin ja oli mukava löytää tämä postaus ja keskustelu häneen liittyen, kukaan omasta tuttavapiiristä ei ole naikkosesta kuullutkaan!

  Jatkan blogiisi tutustumista. Itse aloittelen blogihommiani täällä: http://sannifromthenorth.wordpress.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa kun tulit, sillä nyt mäkin löysin sun blogin (melko vaivattomaksi tehty tämä löytö, näitä lisää kiitos!) :D

   Mulle jäi myös tuo pätkä mieleen. Se oli jotenkin koskettava olematta millään tavalla överi. Silti vasta tämän toisen näkemäni ohjelman jälkeen ymmärsin miten ainutlaatuisesta tyypistä onkaan kyse.

   Poista
 9. Se laulu on norjalainen virsi, vaelluslaulu. Kaunis.

  VastaaPoista
 10. Hei!
  Kyselin jostain ihme kautta myös tuota kappaletta.
  Sain mailivastauksen: The song is called 'de nære ting'
  Tekst: Arne Paasche Aasen (1901-1978). Mel.: Kurt Foss (1925-1991) og
  Reidar Bøe (1921-1969).
  Löytyy youtubesta: https://www.youtube.com/watch?v=tS3y9JUESFo
  Terkuin, anne

  VastaaPoista

by mlekoshi