Varustelista kevät-kesä-syksy

22.1.2014

Vaikka talven varustelista olisikin kuranttia kamaa juuri nyt, on tähän aikaan vuodesta hyvin aikaa miettiä olivatko viime kauden pienoisesti grammatut varusteet toimivia vai kaipaavatko päivitystä. Ostoslistalla on sopiva makuupussi sekä rinkan koon vaihto. Vaikka kaapeissa onkin noin seitsemän makuupussia, ei niistä mikään ole sopiva. Ei ole ollut kymmeneen vuoteen, eikä sopivaa saa suoraan kaupasta... Pitäisi käyttää googlea ja tilata, mutta se on työlästä ja ikävää. Arcteryxin rinkan koko taasen piti valita mittaamalla oman selän pituus ja valitsemalla sopiva taulukosta. Omat mittani menivät sopivasti kahden koon väliin. Koska yleensä kaikesta mulle sopivin on pienempi koko, otin pienemmän. Ei olisi kannattanut. Myöhemmin toki törmäsin jonkun muun vastaavaan kokemukseen siitä, ettei taulukosta valittu koko olekaan sopiva, vaan liian pieni. Muuten reppu hipoo täydellisyyttä.

Edeltävää reissua valmistellessa punnitsin joka ikisen tavaran jonka mukaan otin. Aivan hölmöläisen hommaa, mutta tulipa tehtyä! Nyt on sitten tiedossa mitä mikäkin painaa, enkä tee sillä tiedolla juurikaan mitään. Koska en ole sherpa, tykkään kantaa vain tarpeellista tavaraa. Siitä mikä on tarpeellista, voi olla montaa mieltä. Jokainen voi myös itse valita tykkääkö harrastaa punnitsemista vai vaeltamista -itse suosin jatkossa jälkimmäistä.

Kamat viikoksi yhdelle, kas tässä:

Perusjutut: 
 • Reppu Arcteryx Altra 48 litraa, 1350g
 • Teltta Black Diamond Firstlight, 1502g 
 • Makuualusta Thermarest Neoair xtherm, 498g
 • Makuupussi Joutsen, 1274g

Ruokailu:
 • Keitin MSR Pocket Rocket, 110g
 • Kattila MSR titaanikippo, 125g
 • Kaasu, 300g/arvion mukaan
 • Kahva, 48g
 • Spork, 10g
 • Muki 1, 70g
 • Muki 2, 57g

Kaikki mukana olevat vaatteet (0/+15 kelille):
 • Kuoritakki Haglöfs, 284g
 • Kuorihousut Marmot Palisades, 452g
 • Vaellushousut G-1000, 411g
 • Vaelluskengät Hanwag, 1290g
 • Taukountsikka Cubus, 245g
 • Fleece Haglöfs, 186g
 • Villakerrasto Devold, 417g
 • Ohut villapaita Icebreaker, 120g
 • Pipo, hanskat, buffit, 305g
 • Sukat, villasukat, 271g
 • Alusvaatteet, 267g

Sälä:
 • Rätti teltan kuivaamiseen, 5g
 • Tiskisieni, 4g
 • Camelbak, 198g
 • Kartta+kompassi, 130g
 • Ea+hygi+korjaus, 383g
 • Otsalamppu Led Lenser, 350g
 • Tulitikut
 • Kännykkä
 • Aurinkolasit

Tässä kohtaa meni mielenkiinto punnitsemiseen. Kukaan täysjärkinen ei punnitse vessapaperia (108g), nessuja, peilejä ja pinsettejä (ja siis peili ja pinsetit on oltava! Ihan sama miten pahalle reissussa haisee, kulmakarvarivin ulkopuolella kasvavat liian pitkät karvat ei käy. Ne nypitään)

Lopputuloksena tästä kaikesta: Viikon reissulle rinkkaan menee yhteensä 14 kiloa. Osa luetelluista vaatteista on toki päällä, ja ruokaa tulee se mitä tulee. Kaikki lounaat ja päivälliset kuivataan ja pussitetaan itse. Rinkassa mahtuu aina olemaan myös vähän punaviinia ja minttua, vaahtokarkkisuklaaajuttua ja kaikkea hyvää ja ravitsevaa ja hymyä nostattavaa.

Seuraavaksi tulossa listaus siitä, mitä noin kuusivuotiaan kanssa reissatessa on ollut sulan maan aikaan lisäksi mukana.

16 kommenttia :

 1. Itsehän ostin grammantarkan vaa´an, että sain punnittua myös tulitikut ja muut pienemmät esineet. Nyt äkkiä grammaamaan, tuon allehan läkähtyy :) Tiedät keltä kysyä neuvoja :D

  VastaaPoista
 2. Jos tosissaan haluan grammata niin tuo"peruskamat" saisi kokea armottoman viilauksen poislukien jos olet puuttomassa tunturissa tai on ötökkäaika.
  "Perusjutut:

  Reppu Arcteryx Altra 48 litraa, 1350g
  Teltta Black Diamond Firstlight, 1502g
  Makuualusta Thermarest Neoair xtherm, 498g
  Makuupussi Joutsen, 1274g"

  Repusta saa aika paljon pois jos kantamus pysyttelee siellä 10-14 kilon tietämillä. Kevyet repun on "kohtalaisen" edullisia.
  Teltta tarpiksi. avotunturi tai ötökkäaika onkin toinen juttu, mutta tukeva ja suojaava tarppi kahdelle on noin 400 g.
  Makuupussin vaihto on kallista. Todella kallista. Samoihin eristävyyksiin pääsee monta sataa grammaa kevyemmin.
  Niin ja sitten tietysti hammasharja lyhyemmäksi, pakkauspussit pois, kuorihousut sadehameeksi (säästö 350g ainakin) tai vaikkapa otsalamppu uudempaan paljon kevyempään malliin lithium paristoilla (tietty jos on pimeä vuoden aika niin sähkö painaa...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti voisi kokeilla pukeutua pelkkään hyttysmyrkkyyn ja nänniteippeihin, eikä sitten tarvitsisi sadehamettakaan. Tuuli kyllä kuivaa, ja sitten uusi kerros hyttysmyrkkyä vaan päälle! Sen hyttysmyrkyn voisi kantaa superkevyessä vyölaukussa joka peittäisi samalla kätevästi myös perseen. Jos oikein haluaa grammata, voi myrkkyä kantaa pyllynposkien välissä. Ruokaakaan ei tarvita, koska luonnosta voi syödä mustikoita ja hyttysiä ja vaihteluksi napsia kaloja paljain käsin purosta. Hammasharjankin voi jättää kotiin. Kyllä tulisi tupiin aina tilaa, ja on kevyttä!

   Poista
  2. Aika Paha !!

   Vaikka samoilla linjoilla olenkin, niin kukin tyylillään. kaikki mahtuu tunturiin.

   Poista
  3. Toki mahtuu! :) Jopa minä tämän törkypainavan 14 kilon rinkkani kanssa.

   Poista
  4. Kiitos päivän nauruista! :D Minä taidan pysyä edelleen sillä antigrammauslinjalla. Teen vaikka vähän ylimääräistä punttitreeniä niin jaksan kantaa kamppeeni jatkossakin. :P

   Poista
  5. Siinä kantaessa kunto kasvaa :D

   Poista
  6. Joopa. Koskaan en ole varmaan saanut aikaan alle 20 kg:n rinkkaa, kun olen tunturiin lähtenyt. En ole kyllä hirmuisesti yrittänytkään...

   Poista
  7. Jos se on itselle hyvä niin sitten se on hyvä :)

   Poista
 3. Cumulus muokkaa pyynnöstä ja ilmaisesti erittäin kohtuullisella hinnalla makuupussiensa pituuksia: http://www.sleepingbags-cumulus.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta tämähän oli hyvä tieto. Onko vielä jotain sisäpiiritietoa miten leveä noiden mitoitus on? Osaan kyllä katsoa ilmoitetun leveyden tuolta tiedoista, mutta onko kokemusta mitä se on ihan käytännössä? Sen lisäksi että olen aika lyhyt, taida olla melko kapeakin..

   Poista
  2. Mulla on Cumuluksen pussi, ja se on minusta juuri sopivan väljä pienikokoiselle naisihmiselle. Tai siis kun itse tykkään että pussissa on tilaa. Esim. Haglöfsin naisten malliin (joka on omaan makuuni vähän ahdas) verrattuna tuo on huomattavasti tilavampi. Mahtuu hyvin kääntyilemään ja vaihtamaan asentoa. :)

   Poista
  3. Cumuluksen pussit on hinta-laatusuhteeltaan huippuja ja tosiaan pituusmitoitus onnistuu tilauksen mukaan. Noin käytännön kokemuksella Alaska-sarjan pussien leveys on minun kokoiselleni mörölle (186cm, 100kg) ihan passeli, mutta Lite Line oli sellainen, että suljettuani vetoketjun, en pystynyt enää liikuttamaan kättä vetoketjulta takaisin sivulle pussin sisällä... Meni palautukseen. :D Lisäksi ilmoitetut käyttäjän maksimipituudet on mielestäni yläkantissa. Max. 190cm nukkujalle tarkoitettu pussi on huppu kiristettynä minullekin (186cm) vähän liian lyhyt (varpaat painuu jalkopäähän ja niille tulee kylmä). Mutta tämä ei liene sinulle ongelma. ;)

   Poista
  4. Mulla taasen on monta liian väljää pussia. Niissä tulee helposti kylmä. Yksi Haglöfsin naisten pussi on siitä malliesimerkki.. =/ Mikä cumulus sulla eppe on?

   Ilmeisesti sitten ainakaan Alaska-sarjasta mun ei kannata katsoa itselleni mitään. Meillä on painoeroa yli 50kg, joten se oletettavasti (toivottavasti :D) näkyy myös hartioiden leveydessä. Hakusessa sopiva pussi...

   Poista
  5. Haha, mulla taas meinaa olla just toisinpäin, että jos on ahdasta niin sitten palelee. Mutta minä nyt nukunki ties kuin monella mutkalla ja vaihdan vähän väliä asentoa. :P Mulla on Panyam 600. Luulen että tuokin ois sulle sitten turhan väljä, jos kerran Haglöfsikin on. En tiedä alkaisivatko tekemään ihan mittatilauksena kaposemman ja lyhemmän, ja paljonko semmoiselle sitten tulisi hintaa, mutta ainahan sitä voi kysyä. :)

   Poista

by mlekoshi