Talviyö laavulla lasten kanssa

19.1.2014

Lauantaina 18.1 oli talviretkipäivä. Meillä lapset ovat jo kokeneita laavuilijoita ja nukkuminen ulkosalla kevät-kesä-syyskelissä ja pikkupakkasilla on ihan tuttua juttua. Lauantaille oli luvassa melko pilvetöntä kuutamoa, ja tähtitaivaan tuijottelu pakkasessa on jotenkin maagista. Huvikseni kysäisin 6-vuotiaalta pojalta kiinnostaisiko nukkuminen pakkasessa laavulla? Jooo, JEEE!

Nelihenkisen karavaanin raahaaminen laavulle tammikuisena iltana on hilpeän näköistä hommaa. Mukaan haalitaan kaikki makuupussit joita talosta löytyy, paksuimmat makuualustat ja villakerrastot. Päälle villaa ja untuvaa. Meillä on niitä aika paljon. Lähtötilanne on jotakuinkin tällainen:


Mukana kolme Joutsenen untuvapussia, kaksi lasten kokoista makuupussia, kaksi kuitupussia, neljä makuualustaa, routamatto, untuvahousut ja -töppöset. Koska meillä ei ole (vielä) talvikelin untuvamakuupussia jokaiselle, piti vähän soveltaa. Lapset nukkuivat molemmat samanlaisella setillä, eli lasten makuupussilla jonka päälle laitettiin aikuisten untuvapussi. Miehelle riitti paksuin untuvapussi. Mulle jäi kesäpussi+untuvahousut+untuvatakki+untuvatossut. Melkoinen sotku siis..

Kynitty kana poikineen.

Noh, sotku ei varsin toiminut. Varpailla oli koko yön kylmä (niillä on helposti, aina..), ja housujen kokopitkät sivuvetoketjut myös vähän falskasivat. Lisäviileyttä aiheutti toki satunnainen lasten säätäminen. Nämä ovat vähän erilaisia nukkujia; 7-vuotias nukkuu muuten rauhallisesti mutta pakittaa pussinsa kanssa jatkuvasti, ja mönkii lopulta jalkopäästä ulos patjaltaan. 6-vuotias kuorsaa oikein mallikkaasti, mutta tykkää kesken unien nousta istumaan ja karjuu jos ei näe pussistaan ulos. Niinpä yhtä piti pungeta ylemmäs patjallaan ja toista käskyttää alas ja kaivaa päätä näkyviin. Yöllä käytiin myös mielenkiintoisia keskusteluita:

Minä: Pää tyynyyn.
Poika: ...
Minä: Pää tyynyyn.
Poika: ...
Minä: Onko kylmä?
Poika: Okei (ja pää menee salamana tyynyyn)

Yöllä kun uni ei ihan tullut, tuijottelin tähtiä ja kuuta. Ei huono yö unista huolimatta. Ukolla oli kuulemma myös jaloilla kylmä niiltä osin kun routamatto ei yltänyt jalkojen alle. Pelkkä thermarest ei riittänyt.

Entäs lapset? En muista milloin molemmat olisivat nukkuneet kahdeksaan!

Aamumaisema.

Lastensuojeluviranomaisille tiedoksi, että ennen lähtöä toki pohdittiin paljonko pakkasta pitää olla jotta reissu peruuntuu. Ei löydetty selvää pakkasrajaa, mutta toteutuneet lukemat olivat aika lähellä mielekästä maksimia (mulle). Lapset kyllä ilmoittavat jos niillä on kylmä. Etukäteen myös pohdittiin mitkä ovat pahimmat mitä yön suhteen voi sattua, ja päädyttiin seuraavaan:

1) Yöllinen pieni vessassakävijä ei saa enää itseään lämpimäksi
2) Makuupussi kastuu
3) Tulee muuten kylmä
4) Kohtien 1, 2 tai 3 tapahtuessa auto ei käynnisty

Meillä on autossa webasto ja nelivedolla pääsee ihan kohtalaisesta hangesta irti vaivatta. Mikäli auto ei kuitenkaan starttaa, soitetaan urheasti taksi.

Yö meni kuitenkin mallikkaasti, ja aamulla vastassa oli sangen iloinen naama. 

Huomenta!

Aika kälppiä kotiin.


Lopputulos: Lapset pärjäsivät paremmin kuin aikuiset.

12 kommenttia :

 1. Tuo sinun varustuksesi kuulostaa kunnon kylmäilyltä. Urheaa touhua. Sekä raahata lapset laavulle, että viettää itse yö (huom. ei nukkua, "viettää yö") noissa kamppeissa. ;)

  Suunnittelin joskus kokeilevani omia untuvakamppeita nollakelin makuupussin korvikkeena, mutta että -19C pakkasessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höpöhöpö. Varpailla mulla on aina kylmä, joskus enemmän, joskus vähemmän. Jos nouset yöllä mistä tahansa pussista vaikka viisi kertaa, tulee helposti kylmä. En nukkunut pelkissä untuvissa, vaan siinä oli makuupussi päällä. Jos se olisi ollut sietämätöntä, olisi päälle voinut keitaista vielä viltin. Tän yhdistelmän heikkous oli jalkapohjat (vähiten untuvaa) ja vasemman jalan sivusauma. Ja se nouseminen sieltä monta kertaa pois.

   Mitään urheaa kylmäilyä en kyllä viitsi lähteä mistään hakemaan.

   Poista
  2. Uskotaan, jos kerran sanot. ;) Nostan kuitenkin hattua lasten ulkoiluttamisesta noissa lämpötiloissa. Nykyään harva uskaltaisi/viitsisi.

   Ps. Kuumavesipullo makuupussin jalkopäässä on palelevien jalkojen pelastus, ainakin ensimmäiset 5-6 tuntia.

   Poista
  3. Kyllä meillä lapset ulkoilee kaikessa säässä, myös sateella ja -30 asteen pakkasella. Sitten kun tulee kylmä, mennään sisälle. Retkelle ei kyllä huippupakkasilla lähdetä :P

   Poista
 2. Minustakin on tosi hienoa että lapset viedään retkeilemään, säässä kuin säässä. Oispa joku vienyt minutkin silloin 20 vuotta sitten. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsille tulee aika harvoin kylmä. Niillä on hyvät vaatteet ja energiaa pomppimiseen..

   Ei muakaan taidettu viedä sienimetsää kummoisemmille retkille. Onneksi ehtii vanhempanakin :)

   Poista
 3. Karesuvannossa näytti olleen -42. Siinä voisi jo testailla pusseja laavulla, tuleeko rajat vastaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyh.. Kovimmat pakkaset ulkonukkumisessa ovat olleet siinä -35 asteessa. Ei tullut kylmä, kun oli riittävän monta untuvapussia. Sitten kun pitäisi pärjätä järkevästi yhdellä pussilla, mulla on helposti kylmä. Vaikka meillä on hyvin pusseja, on ne kaikki mulle liian leveitä ja pitkiä. Jos haluaa sopivan, pitäisi tilailla. Jostain syystä se esigooglailuineen ei ole kiinnostanut (kymmeneen vuoteen) ;)

   Poista
 4. Kiva blogi sinulla! Liityin lukijaksi, koska erityisesti lasten kanssa retkeily kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Lasten kanssa retkeilystä on varmasti tulossa juttuja myös jatkossa :)

   Poista
 5. Tosi upea juttukin vielä! Oikeata peliä. Kyllä ipanat huomauttavat jos on kylmä. Omat jalkani palelevat myös herkästi. Auttaa jos on hetken ilman sukkia pakkasessa, ei siis lumessa, ja kun iho on kuivunut pistää lämpöiset villasukat, tai kahdet jalkaan, löysät pitää olla. Semmoiset untuvatöppöset kun löytäisi, ne ovat parhaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman sukkia pakkasessa? Hmm... Hieman kuulostaa kummallisesta :) Kaikenlaista jumppaa ja tuplasukkkaa ja varmasti kuivaa sukkaa onkin kokeiltu. Ehkä annan pakkasilmalle mahdollisuuden.

   Sain omat untuvatöppöseni ja -rukkaseni tuliaisina jostain kaukomailta. On lämpimät.

   Poista

by mlekoshi