Operaatio Lumikammi

8.12.2013

Lumikammin tekoa jokaisen ulkoilmaihmisen pitäisi ehdottomasti kokeilla. Nyt kun meillekin on tullut jokunen sentti lunta, etupihalla lapio viuhuu kaikki illat ja jos minkälaista luolaa ja tunnelia syntyy kuin itsestään. Oikean lumimajoitteen tekeminen vaatii kuitenkin hieman enemmän lunta ja ripauksen etukäteissuunnittelua. Kokeiltiin hommaa ensimmäisen kerran pari vuotta sitten, ja varmuuden vuoksi päädyttiin tekemään majoja kaksin kappalein.

Ensin kasataan lunta. Mitä puuterimpi sen parempi. Valmis kovettunut kasa ei ole sovelias, vaan lumikasa täytyy lapioida itse. Lumen määrä riippuu siitä, tehdäänkö kerralla hyvä lumikammi vai onko kaivuuintoa toiselle -sille jossa tila oikesti riittää. Lumikasaan tökitään ulkopuolelta tikkuja helpottamaan oikean lumimäärän arviointia kaivuuhommien aikana.

Kammi yksi, mahtuuko? Ei toki.

Kasataan lumet kammiin kaksi ja odotellaan kasan kovettumista ruokaillen.

Kaivaa kaivaa!

Helpoiten kaivaminen käy siten, että yksi kaivaa lunta sisällä ja lappaa lumet oviaukkoon, josta ulkopuolella oleva lapioi ne eteenpäin. Oviaukon tulee olla oleskelualueita matalammalla. Tähän kammiin kaivettiin makuutilat kolmelle sekä pöytätaso yön happimittarille, kynttilälle.


Joko nyt?

Hienosäätöä vielä ja johan mahtuu!

Kammin lämpötila on muutamia miinusasteita riippumatta siitä millainen törkypakkanen ulkona paukkuu. Kyseisenä yönä oli tavallinen -10 asteen tuntumassa oleva talvikeli. Kammissa sisällä tarkenee siis kohtalaisella makuupussilla, eikä superpaksua untuvaa tarvita. Ipanalle laitettiin makuualusta ja lampaantalja sekä kaksi ohutta makuupussia. Sisimpänä oli lasten pussi ja uloimpana ohuen ohut aikuisten kesäpussi. Vaatteina ohut villakerrasto ja paksu pipo.

Valmiina unille, nalle tiukasti mukana pussissa.

Hyvää huomenta! Aarvatkaa oliko mulla kivaa?

Ohjeet kammin tekoon löytyvät esimerkiksi täältä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

by mlekoshi