Superretkeilijä

12.11.2013

Tehdään nyt heti alkuun selväksi että minä olen oikeassa ja kaikki muut väärässä.

Täällä kotikaupungissa laavuasiat ovat aika hyvällä mallilla. Vaihtoehtoja on. Usein laiskuuden iskiessä käydään sellaisella laavulla, jonne ei ole keskustasta eikä liiemmin parkkipaikaltakaan kovin pitkä matka. Sinne on siis helppo mennä, mutta härregyyd mitä porukkaa siellä varsinkin ruuhka-aikaan käy! Eräänäkin lauantaiaamupäivänä siellä joku hampaisiin asti Haglöfsillä aseistautunut superretkeilijä viritteli hervottomassa tuulessa trangiaansa. Vaikka laavulla oli oikein hyvin tilaa, halusi superretkeilijä tehdä ruokansa tuulen alapuolella kiven juurella. Koska kykkiminen kiven juurella ei kaiketi ollutkaan kivaa, paremmin tuulen alapuolella superretkeilijä kuvitteli olevansa koivun takana. Lopulta mies päätyi kuitenkin keittelemään makaroonejaan laavun sisälle -siellä kun oli edelleen hyvin tilaa ja varma suoja tuulelta, alapuolesta en kyllä tiedä. Välillä tämä superhaglöfsmies käskytti lastaan opettelemaan trangian käyttöä. Kokoajan superretkeilijä selosti tapahtumia. Ei ole ruoka vielä ihan valmista, lisätään kaasua. Sä heitit palavan tikun metsään, mitä kävisi jos nyt ei sataisi? Niin, syttyisi metsäpalo. Sä laitoit mehupurkin nuotioon, älä laita pilliä. Ai laitoit pillinkin. Tiskasin trangian, arvaa millä tiskasin sen? Männyn oksalla, sillä on hyvä tiskata. Kun retkeily on suoritettu ja oppitunnit pidetty, superretkeilijä palaa tyytyväisenä kotiinsa ja hiljaisuus laskeutuu laavulle.

Tällä samaisella laavulla puutilanne on vähän onneton. Siellä on pyöreää rankaa repaleisen pressun alla, tylsä saha, vielä huonompi kirves. Pätevimmät nuotionsytyttäjät saapuvat paikalle stetsoni päässä siinä vaiheessa kun puut on sahattu, halot pilkottu ja tikku raapaistu. Supersytyttäjän on aivan pakko tempaista repustaan puolen koivun kokoinen kaarnapala ja survoa se savuvanan päälle. Parhaassa tapauksessa tuli sammuu. Tästä supersytyttäjä saa oivan tilaisuuden näyttää sytyttämistaitonsa kaikille muille. Voi sitä polleaa ilmettä kun hän saa nuotion syttymään!

Helpon saavutettavuutensa vuoksi laavu on myös lapsiperheiden suosiossa. Lapset tykkäävät sörkkiä nuotiota, se on selvä. Jokusen kerran on ollut aivan hilkulla ettei muiden eväät ole päätyneet näiden pikku pilttien leikkien seurauksena nuotioon. Vanhemmat, joiden yli lapset surutta kävelevät, kieltävät sörkinnän kyllä. Nuotion veivaaminen sen sijaan saa jatkua, ja samalla lennätetään tuhkaa muiden eväiden päälle. Hitot siitä että joku paistaa makkaraansa notskilla, pikkupentin on kyllä saatava ensin polkea makkaratikkuja maahan ja sitten sohia niillä toisten eväitä. Jos vanhemmat sen oikeasti lopettaisivat, pikkupentti saattaisi vaikka pahoittaa mielensä. Jos pentti haluaa kertoa mielipiteensä, pentti huitaisee äitiään nyrkillä naamaan. Äiti toteaa vain noh. Jumalauta, kokeilepa mulle..

Kun lähilaavun kanssaretkeilijät on haukuttu, onkin hyvä siirtyä vähän kaukaisemmille laavuille möröttämään. Siellä on vähän vähemmän niitä joiden hammaspaikoissakin kiiltelee H-logo. Katu-uskottava kamahomo käyttää jotain vähän muuta, vinkiksi myös mun miehelle.


12 kommenttia :

 1. Kiitos päivän nauruista. Muistin juuri miksi tykkään erämaasta. Kämpättömästä ja puuttomasta. Talvella. Kaamosaikaan. Lumimyrskyssä.

  Mutta ei saa syyllistää Haglöfs-mannekiineja. Kun ne nyt vaan tekee hyvin istuvia vaatteita, joita täältä maakunnastakin saa kohtuuhintaan (ja Haaparannan ohi ajaessa outletista...) Kyllä itseänikin välilä hävettää kun kaikki päällepäin näkyvä vaatetus ja reppu on H-logolla, mutta kun... Niin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälkikäteen muakin informoitiin että olis ollu vielä pipo ja hanskat, paksumpi untsikka ja pari säilytyspussia. Se helppo saatavuus..

   Poista
  2. Ei ole kyllä Haglöfsiä voittanutta! Istuu hyvin, ovat mukavia, kestävät eivätkä hiosta kuten eräät suomalaiset kalliit erämerkit... Mutta onneksi liikun niin kaukana ihmisten ilmoilta ettei ole vaaraa aiheuttaa pahennusta! ;) Täällä Lapissa on onneksi laajat kairat ja vähän ihmisiä... Ellei nyt sitten turistireiteille eksy.

   Poista
  3. Kuka tykkää mistäkin :)

   Poista
 2. Voihan sen H-logon peittää vaikka Erätukun tai Bilteman tarralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran on tota kamaa kertynyt että tarviin rullallisen tarroja!

   Poista
 3. Kiitos täältäkin nauruista! Onneksi olen vastaavilta laavukokemuksilta säästynyt toistaiseksi, jälleen yksi hyvä syy välttää näitä helposti saavutettavia kohteita. Täytyy kyllä tunnustaa että mullakin on eräs ruotsalaismerkki (ei tosin Haglöfs) vähän liiankin hyvin edustettuna kun tuolla metässä ja muuallakin liikuskelen...

  VastaaPoista
 4. Siellä on sentään tylsä saha ja huonompi kirves. Tämän kaupungin helpostisaavutettavilla laavuilla ei ole kumpaakaan.
  Kiitos mukavasta tarinasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osalla laavuista on, osalla ei. Joskus kyselin olisiko eräälle laavulle mahdollista saada ritilää, niin on kuulemma ollut. Itänaapurit vievät mennessään kaiken minkä jaksavat kantaa, oli vastaus.

   Poista
 5. Ei Haglöfs mikään hieno merkki ole. Savotta ja Joutsen ovat.
  EilaS

  VastaaPoista

by mlekoshi