Hyvää karpalosta?

8.10.2013

Karpaloita ei vaan voi jättää olemaan yksin suolle. Niitä pitää kerätä ja kerätä, jos nyt karpalosuolle sattuu menemään edes ohikulkumatkalla. Karpalot ovat mielestäni äärimmäisen pahoja. Niiden keräysvaiva-makusuhde on tietämistäni marjoista ehdottomasti huonoin. Vaikea kerätä ja maku on kamala. Karpalot ovat kuulemani mukaan kuitenkin hyvin terveellisiä. Miten niistä saisi hyvää, ei vain terveellistä?

Kyselin netin syövereissä miten karpaloita voi jalostaa jotta maku miellyttää. Omassa reseptikirjassani on karpalon kohdalla lähinnä karpalo-suklaamuffinssit ja kiisseli, mutta kumpikaan niistä ei ole niin hyvää että varta vasten pitäisi karpaloa kerätä. Samat muffinssit ovat ilman karpaloita oikein hyviä. Voisi oikeastaan sanoa ettei karpalo haittaa makua. Kiisseliin taasen täytyy laittaa törkeesti sokeria. Sain kyselyyni oikein paljon hyviä vinkkejä! Olin yllättynyt vinkkien määrästä ja äärimmäisen kiitollinen neuvoista. Ensin toki hieman sievisteltiin kakkujen ja kinuskien kanssa, kunnes joku uskaltautui sanomaan että kossukarpalohan se. Tietysti, mikäpä muukaan!

Oma karpaloliköörikokeiluni menee saatua ohjetta mukaillen seuraavasti: Ostetaan puoli litraa viinaa. Meillä ei ole kaapissa, koska kulutuksessa on enemmän punaviinejä, viskejä ja kaakaolle minttua. Esitin siis asiani ensin Alkon myyjälle, ja kotiinviemisiksi tuli sitten pullo Saaremaata. Tämän pitäisi olla maultaan pehmeintä tai maistua vähiten miltään -en tiedä, en harrasta viinoja. Alkosta saa muuten hämmentävän hyvää palvelua, onko kukaan ajatellut? Tietysti jos hakee vain kossupullonsa niin palvelulla ei ole niin väliä, mutta itse olen kyllä työllistänyt Alkon myyjiä toiveillani tämän tästä. Punaviiniä seurustelujuomaksi, ei kovin vahvaa? Lampaalle kaveri? Ei liian voimakasta eikä liian sitä tai tätä, mielellään luomua? Yleensä olen tykännyt niistä missä lukee keski-jotain, onko mitään vastaavaa? Niin ja sitten punaviini mahdollisimman pienessä muovipullossa vaellusreissuille, löytyykö? Pelkän etiketin tai pakkauksen perusteella ei kyllä kannata mitään ostaa, ei varsinkaan alkoholia. Nytkin karpaloliköörikokeiluuni haettiin toiveitani vastaavaa ihan rehellistä viinapulloa oikein ajatuksen kanssa.

Se ohje! Laitetaan puoli litraa karpaloita ja puoli litraa viinaa maustumaan pulloon. Nyt kun laittaa, niin joulun alla voisi kuulemma olla valmista. Ennen joulua siivilöidään karpalot pois ja lisätään sokeria niin, että liotetaan se vesitilkkaan ja litku kaadetaan viunan sekaan. Sitten odotellaan taas hetki. Mielenkiinnolla odotan kuinka "kossukarpalon" käy!

Karpalomarinadi valmis.


(itse ehkä joudun lantraamaan sitä spritellä...)

5 kommenttia :

 1. Karpaloista saa hyvää myös keittämällä niistä hilloa ja syömällä hilloa vanhanajan vaniljajäätelön ja kinuskikastikkeen kera.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta tuohan kuulostaa hyvältä! Vastaavaa makuyhdistelmää taitaa jopa saada valmiina kaupasta. Joku jo aiemmin ehdotti hilloamaan karpaloita, mutta en ihan sisäistänyt mihin sitä hilloa voisi laittaa. Tai siis osaanhan toki hilloa käyttää, mutta karpalohillo voi olla aika...karpaloista.

   Hillo on jo tehty, enää puuttuu jäätelö ja kinuski.

   Poista
  2. Oli muuten aivan törkeen hyvää! Tein kinuskinkin itse, mutta jäätelö tuli mökkiolosuhteissa purkista.

   Poista
 2. Luin viimeisen lauseen että "pitää lantrata spriillä." Kai se spritekin käy :)

  M

  VastaaPoista

by mlekoshi