Wanted: Retkeilyblogit

2.9.2013

Nyt muutaman kuukauden retkeilystä kirjoittaneena vaellusbloggaajauntuvikkona mietityttää muutama asia tässä retkiblogiskenessä. Jokunen tuntuu kirjoittelevan vähän retkeilystä, mutta kirjoittelu ei ole ehkä kovin vuorovaikutteista. Puhun siis näistä vanhemmista blogeista, en tästä omasta aloittelevasta hömpästäni. Satunnaisia kommentteja blogeissa vaihdetaan kyllä, mutta vuoropuhelua kommenttikentissä ei erityisen paljon tunnu olevan, tai sitten en vaan löydä sitä. Hyväkään kirjoitus ei välttämättä kerää kommentteja. Luin äskettäin erittäin mielenkiintoisesta vaellusreissusta ulkomaille, joka oli kuukaudessa kerännyt valtavat 0 kommenttia. Lisäksi retkeily/erä/vaellusbloggaajilla on huomattavan harvoin sivuillaan listaa muista saman aihepiirin blogeista. Mistähän se johtuu ?

Itse raksablogeja paljon seuranneena huomaan eron aihealueiden välillä. Raksablogeissa jaetaan vinkkejä, tsempataan, linkitetään muiden hyviä tai opettavaisia tekstejä, ollaan jotenkin yhteisöllisiä, kaikki saman raksapölyn keskellä. Muoti- ja lifestyleblogeissa markkinavoimat jylläävät ja verkostoituminen tuntuu olevan hyvinkin vahvaa. On gaalaa ja muuta hömppää -sellainen ei itseä järin kiinnosta, mutta kertonee jostain. Lähes jokainen raksa/ruoka/sisustus/muotibloggaaja ilmoittaa sivuillaan piiiitkän listan seuraamiaan muita blogeja. Kun löydät yhden hyvän blogin, löydät sivuilta linkin moneen muuhun hyvään, ja sieltä taas vielä pariin(kymmeneen). Miksi tällä retkeilyn aihealueella piilotellaan hyviä blogeja? Ovatko vaeltajat hiljaisia möllejä jotka suoltavat oman tarinansa webbiin ja ovat siihen tyytyväisiä? Löytävät blogeja salamyhkäisten x- ja y-koordinaattien perusteella ja lukevat muiden tarinoita hipihiljaa yön pimeinä tunteina? Kell' hyvä blogi on, se hyvän blogin kätkeköön? Tarinoita on netti ääriään myöten täynnä, mistä tahansa aiheesta. Ovatko volyymit retkeilyssä vain yksinkertaisesti liian pieniä?

Noniin, auttakaa nyt aloittelijaa. Haastan kaikki lukijat ja bloggaajat paljastamaan seuraamansa salaisen huippuhyvän tämän aihepiirin blogin. Mäkin haluan lukea sitä !


19 kommenttia :

 1. Ollaan vaan ihan hiljaa, ettei joku vahingossa lue jonkun blogia... ;)

  Hitot siitä! Olen huomannut saman jutun ja se on mielestäni harmi. Itse kaipaan blogaamiselta nimenomaan ytheisöllityyttä.

  Tässä satunnaisesti mieleen tulevia omia suosikkejani tai viimeisimpiä tuttavuuksia Suomeksi. Englanniksi on vielä paljon lisää, mutta pitäisikö ne jättää toistaiseksi pois, ainakin ulkomaalaiset, jos halutaan kehittää suomalaista suomeksi keskustelevaa ja vuorovaikuttavaa ulkoilublogaus-kulttuuria?

  http://karskinen.wordpress.com/ - pitkää matkaa tyylillä
  http://www.timoanttalainen.com/ - grammailua ja luonnonläheistä touhua
  http://paivakirja.asentopaikka.fi/ - hyviä valokuvia ja "pakinoita"
  http://totaalisenpihalla.wordpress.com/ - kiipeilyä ja hiihtovaeltamista
  http://sokosti.wordpress.com/ - grammailua ja vaeltelua
  http://avisuora.wordpress.com/ - monipuolista ja erilaista melontaa
  http://melontakuvia.blogspot.fi/ - kajakkimelontaa

  Ja muutama suomalainen blogi englanniksi:

  http://korpijaakko.wordpress.com/ - tämähän on ihan paras ;)
  http://longdistancetrail.wordpress.com/ - pitkiä polkuja
  http://www.yetirides.com/ - pyöräretkeilyä ja retkeilyä lasten kanssa
  http://www.tonilund.fi/ - seikkailupyöräilyä
  http://www.backpackingnorth.com/ - kevytretkeilyä ja upeita valokuvia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis WAU! :D Aika hyvä lista, etten sanoisi. Noita kun klikkailin, huomasin että joillekin sivuille olen joskus eksynyt, mutta kun olen yrittänyt etsiä 'sitä mielenkiintoista tarinaa/blogia' uudestaan, en ole löytänyt. Osa taasen oli ihan uusia tuttavuuksia.

   Mä olen kyllä nyt niin radikaali, että lisään näitä listaani.

   Poista
 2. Kiitoksia lisäyksestä ja hyvä jos löytyi jotain mielenkiintoista. Jakaminen kannattaa. Tuon seita-blogin taisin bongata täältä sinun blogistasi. Siellä on kerrassaan upeita kuvia!

  Harmillisesti Wordpress ei tarjoa samanlaista blogilistaussysteemiä kuin Blogger, joten oman blogin linkkisivu on auttamatta vanhentunut ja puutteellinen. Pitäisi ehtiä ja jaksaa päivittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sieltä löytyi mielenkiintoista uutta luettavaa. Seita tarjoaa tosiaan upeita kuvia. Omani otan N8:lla :D

   Poista
 3. Blogien löytäminen voi tosiaan olla melkoista sattumaa. Lisätään listaan sitten vaikka tämä:

  http://niceretki.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä olikin hauska blogi. Alkuun ihmettelin että mikähän vimpula tässä on kyseessä, mutta pienen sisäänajon jälkeen oli oikein hauskaa luettavaa :)

   Poista
 4. Ja tässä yksi lähiretkeilypainotteinen blogi: http://satunnainenhaahuilija.blogspot.fi/ - saa lukea ja jopa kommentoida ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa, täytyy tutustua tähänkin! :)

   Poista
 5. Retkeily-vaellusblogit minuakin kiinnostavat, niitä haeskelen ja luen, joskus kommentoinkin. Ehkä vaelluskansa on erakkomaista osin ja hieman omissaan olevaa. Ainakin itsessäni tunnistan semmoisia piirteitä.
  Kuitenkin ahmin kaikki kotomaan vaelluksista kertovat jutut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman erakkomaista kansaa varmasti kyllä, ja lisäksi jokaisella on oma tyylinsä retkeillä ja vaeltaa.

   Poista
 6. Morot vaan,

  ensinnäkin hienoo settiä sun blogissa, ainakin itse tykkään. Timo Anttalaisen luoma ulkoilublogit on varmaan paljon täyttänyt blogi-tietoisuus-tyhjiötä, kiitokset Timolle siitä!

  Olen ihan samaa mieltä ja itsekin kaipaan enemmän keskustelevaan ja vuorovaikutteista bloggauskulttuuria. Toki rajansa kaikessa. Twitterissä tuntuu vuorovaikutusta olevan enemmän, johtuneeko sitten sen alustan sisäänrakennetusta yksinkertaisuudesta, tiedä siitä sitten.

  Faktahan on se ettei se ole minulta pois jos joku toisten blogeja lukee.

  Tsemppiä vaan bloggailuun ja hyviä reissuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kiitos. Ulkoilublogit oli munkin mielestä tosi hyvä juttu.

   Twitteriä ja muita härpäkkeitä en niinkään käytä -ehkä jatkossakaan. Johonkin se ajankäytön raja on vaan vedettävä.. ;)

   Poista
 7. Tämän postauksen keskusteluthan on varsinainen löytö. Mulle vaellus- ja retkeilyblogit, jotka ennen oman perustamista (ja tämän keskustelun löytymistä) löysin netin syövereistä lähinnä lietsoivat kauhua hard core -meiningillään ja vouhotuksellaan. Kuka minun mettäreissuista jaksaa lukea kun voisi lukea jonkun eeppisistä jäätikkövaelluksista? Mutta ehkä tässä voisi ottaa mallia tuolta muoti-, lifestyle- ja fitnessblogien maailmasta siinä, että nimenomaan tavallisen tallaajan jutut kiinnostaa jopa enemmän kuin hc-ihmisten. Enemmän niistä löytyy käyttökelpoisia vinkkejä ja ideoita. Ei mopolla mahottomia, sanoisin :D

  Itse kyllä toivon aloittelevana bloggaajana vuorovaikutteisuutta tältä hommalta. Jos haluaisin pitää pelkkää päiväkirjaa, pitäisin sitä. Mutta kun en jaksa enkä ole ikinä jaksanut - haluan rupatella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just kommentit ja höpöttely on tässä se juttu! En tiedä miksi niitä ei retkeilyblogeissa oikein harrasteta, mutta oon niin todella tyytyväinen että mulle on tullut paljon hyviä kommentteja! Kuten sanoit, jos haluaisi kirjoittaa pelkkää päiväkirjaa, mäkin kirjoittaisin sitä..

   Retkeilyblogeista mun oli todella vaikeaa löytää sellaista, johon voisi jotenkin samaistua. En tykkää lukea pelkkää faktaa, vaan jotain hömppääkin pitää olla. Kun itte en harrasta tiukasti vain yhtä lajia ja keskity siihen täysillä, en jaksa sellaista myöskään kirjoittaa (tai lukea). Tämä oma blogi on näköjään sekoitus vähän sitä ja tätä, mutta se on sitten mun näköinen sekoitus.. Onneksi blogeja on niin paljon että kaikille löytyy mieleinen :)

   Poista
 8. Hyvä pointti retkeilyblogien vuorovaikutteisuudesta! Luulen että retkeilijät ovat jossain määrin enemmän omien polkujen kulkijoita ja tarve neuvojen saamiseen ei ole aivan yhtä polttava kuin esim. omatoimirakentamisessa. Toivottavasti kuitenkin dialogia ja yhteisöllisyyttä nähdään tulevaisuudessa enemmänkin retkeilyblogaajien keskuudessa!

  Vinkistä inspiroituneena lisäsimme heti listan meidän seuraamista blogeista omaan retkiruokablogiimme Bonfire Appetitiin - http://bonfireappetit.fi/retkeilyblogeja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni höpötys on aina paikallaan. :) Omakin lukulista on muutoksessa, kun jotenkin viimeksi jäi päivitys kesken..

   Poista
  2. Hyvä idea, mä olen vasta niin aloittelija etten edes tiedä voiko mun kirjotuksiin kommentoida, mut otetaan selvää. Pari päivää sitten vasta aloitin tän bloggaamisen. elamanivaeltajana.com. Mukavaa kesää!

   Poista
 9. Kaikki Suomen retki blogaajat yhdistykää :-) Tykkään kovasti löytää muiden samanhenkisten ihmisten blogeja enkä häpeile niitä vinkata muillekkin. Omassa blogissani yritän jakaa tietoa retki/vaelluskohteista ja testaamistani/käyttämistäni varusteista. Ettei kaikkien tarvitse kokeilla "kantapään kautta".
  Mun retki blogi löytyy osoitteesta
  vilzu.blogspot.fi
  Käykää kahtomassa...

  VastaaPoista
 10. Moi, hyvä että näitä blogisivuja tulee lisää. En minäkään ymmärrä miksei muiden blogeja voisi mainostaa omilla sivuilla, aion tehdä niin itsekin kunhan pääsen kunnolla alkuun omilla sivuilla: elamanivaeltajana.com. Aloittelija. T.Artsi.

  VastaaPoista

by mlekoshi