Päiväretkiä Longyearbyenistä

11.9.2013

Vitsit, en millään malta odottaa talveen asti jotta voin julkaista tämän! Nyt on oiva aika suunnitella talven reissuja ja varata lentoja. Inspiraatioksi siis Huippuvuorten reissun kuvia! Kannattaa käydä. On hyvä.

Reissu oli sinänsä erilainen, ettei menty Huippareille vaeltamaan viikkotolkulla eikä tehty kaikkea itse. Luotettiin melko paljon opastoimintaan, koska muu olisi mennyt aika vaivalloiseksi. Jos oltaisiin haluttu liikkua ilman opasta, olisi pitänyt tuoda mukana kaikki harrastusvälineet tai etsiä mistä niitä voi vuokrata, selvittää aseasiat, hankkia kartat. Meillä oli samoihin aikoihin raksaprojekti kunnolla vauhdissa, piti järjästää häät ensimmäiselle reissupäivälle ja salata se kaikilta, suunnitella kotiinpaluuta seuraavalle viikonlopulle kahden lapsen syntymäpäivät ja yllätyshääjuhla, jotenkin hoitaa normaalit arkirutiinit töineen jne. Eikä se raksakaan ihan helppo ollut. Vielä Huippareilta vastailtiin puhelimeen että ei, älkää helvetissä sulattako ja kaivako valmista asvalttitietä enää auki, meidän hulevesiliittymä on liitetty jo.

Jos haluaa päästä vähän helpommalla, voi valita opastoiminnasta haluamansa aktiviteetit. Tehtiin tästä siis helppo reissu. Nukuttiin porvaristi lakanoissa ja syötiin illalla ravintolassa. Vaikka tämä onkin reissublogi ja teltat on se juttu, vähän armoa häämatkalle jooko ? Tehtiin siis opastettuja kaupallisia päiväretkiä, sillä vaikka mulla onkin ollut jonkun verran lupia erilaisiin aseisiin ja molemmilta löytyy käyttötaitoa, ei jaksettu alkaa värkkäämään lupien ja aseiden kanssa itse. Jonkunlaista varokalustoa tuolla kuitenkin on oltava. Lisäksi päädyttiin opastettuihin retkiin siksi, että kotoa lennätettävän kaman määrä pysyisi jotakuinkin siedettävänä.

Ajankohta oli maaliskuu, lämpötila -25/-32 välillä. Lisänä hervoton tuuli.

Maisema Radisson Blu Polar Hotellin aamupalalta.


Longyearbyeniä.


Ei aseita baaritiskille.


Yhtenä päiväreissuna käytiin jäätikön sisällä olevassa jääluolassa. Erilaisia retkiä tarjoaa monikin taho huippareilla, ja niistä valittiin sellaisia joissa pääasiassa liikuttiin muuten kuin moottoroiduilla välineillä. Jääluolalle olisi ollut mahdollista mennä myös lumikissalla, mutta valittiin liikkumistavaksi lumikengät. Tällä reissulla ei ollut meidän ja oppaan lisäksi muita.


Kengät parkkiin ja nautitaan maisemista.


Opas tyhjentää aseen luolaa varten.


...ja peruuttaa onkaloon.


Luolan sisällä on aivan ihmeellistä! Jos on ikinä mahdollista käydä jäätikön sisällä, kannattaa mennä. Kuvausmahdollisuudet N8:lla olivat rajatut, mutta muutaman järkevän otoksen sieltä sysipimeästä luolasta kuitenkin sai.


Välillä mahtui kävelemään kyyryssä.

Hileitä luolan katossa.

Fossiili.

Ylivalottuneita jääpuikkoja ja ryömivä opas.

Ei klaustrofobisille.


Kerroksia, valumia.


Katto on jännä.


Aivan mahtava paikka! Yllä parhaat kuvat mitä sain.. Aika haastavat olosuhteet, sanoisin.

Toisena reissuna käytiin ajamassa koiravaljakoilla. Vaikka olinkin aika skeptinen tämän suhteen aluksi, oli ajelu oikein viihdyttävä. Maisemat oli niin täydelliset kun vaan voi olla. En erityisemmin pidä koirista, mutta sellainen koira jolla on joku funktio, on helpompi hyväksyä. Nämä veti mua pulkassa. Kelpo koiria.


Ollaan kavereita jookos?


-28astetta ja 8m/s tuuli on murhaava kaikelle muulle paitsi vetokoiralle.

Mennään jo, vuf!

Meidän reissun aikaan oli myös Solfest, eli jonkunlainen juhlaviikko kaamoksen päättymisen kunniaksi. Juhlapäivänä auringon piti nousta ensimmäistä kertaa vuorten yli valaisemaan kylää. Ilmeisesti joku oli laskenut jotain vähän pieleen, sillä aurinko ei noussut.

Keväällä tuolla järjästetään myös maraton. Omaa asetta ei tarvita, sillä reitin varrella on aseistettuja jääkarhuvahteja. Vähän houkuttaisi, hmmm....

Lennot: Helsinki-Oslo-Longyearbyen, Norwegianilla ei välilaskuja (hokasin tän vasta taivaalla haha)

Opaspalvelut: Helposti varattavissa esim. hotellilta, viikkokalentereita aktiviteetteineen hyvin esillä. Etukäteen voi tutustua opaspalveluiden tarjoajiin vaikka täällä.

Hinnat: Ei kannata kääntää euroiksi.

2 kommenttia :

  1. Maisemat, nähtävyydet ja aktiviteetit houkuttelevat, mutta viima ja pakkanen! Eipä taida sopia minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei siellä ei kyllä normaalisti pitäisi olla noin kylmää! Meille sattui joku ekstrapakkasviikko vaan. Tuuli liittyy jäätiköihin, ja se on paikoittaista.

      Poista

by mlekoshi