Nettikaupat vs. lähikaupat

10.9.2013

..ja lähikaupalla en nyt tarkoita Siwaa.

Seuraava reissu on jo kovasti suunnitteilla, mutta sitä ennen huvittaisi hankkia muutama painoa ja tilavuutta vähentävä tuikitarpeellinen varuste. Mutta mistä hankkia ne, kun vieressä ei ole Partioaittaa, Retkiaittaa, Camua, Scandinavian Outdoor Storea eikä oikeastaan mitään järkevää retkeilykamaa myyvää liikettä?

Esimerkiksi rinkkoja mulla on viimeisen 15 vuoden aikana ollut kolme kappaletta. Aikanaan aloitin oman kylän kaupasta ostetulla Haltin rinkalla, joka näin jälkikäteen ajateltuna toimi tarkoitukseensa oikein mainiosti. Se ei ollut edes kovin painava. Rinkka jäi, koska sen ompeleet ja vetoketjut alkoivat repsottamaan ja kaipasin vähän toisenlaista pakattavuutta. Seuraavaksi tuli Fjellun 65-litrainen Kajka, paikallisen liikkeen hyllystä sekin. Erityisesti Kajkan pakattavuus on ollut aivan todella mieleinen! Rinkka koostuu ylä- ja alaosasta, yläläpästä taskuineen ja kahdesta isosta sivutaskusta. Rinkan suurin osa avautuu vetoketjuilla kokonaan, joka helpottaa pakkaamista. Myös lantiovyön nessu- ja mässypussitaskut ovat olleet kätevät. Rinkkaan mahtuu mun ja ipanan varusteet viiden päivän reissulle. Vähän tiukkaa tekee, mutta mahtuu. Onko se enää tarpeellista, onkin toinen juttu... Ainut oikea miinus tulee rinkan painosta, 3 kiloa. Se onkin sitten todella pitkä miinus.

Painoa vähentämään hankin joskus Haglöfsin Matrixin, 1,6kg painavan rinkan. Se ei koskaan päätynyt reissuun asti, vaikka kotona sitä monesti mallailin ja koepakkasin. Aina valinnaksi tuli Kajka, joten Högföls meni myyntiin. Nyt keventäminen kiinnostaa uudestaan, mutta täällä kuusenpersiissä vaelluskamavalikoima on ... miten sen nyt sanoisi? Vähän onneton? Viikonlopun rinkanetsintäkierros käsitti neljä kauppaa, jotka mahdollisesti voisivat rinkkoja myydä. Ensimmäinen kauppa, joka on ennen myynyt kohtalaista vaellus- ja metsästystavaraa sekä aseita, myi nyt asehyllyn vieressä rimpsullisia Tervetuloa -kylttejä ja muuta sisustuskrääsää. Mitä hemmettiä on tapahtunut?

Intersport myy Haglöfsiä. Muina merkkeinä hyllyssä oli Haglöfs, Haglöfs ja Haglöfs. Kiva. Kävin myös Prismassa, jonka hyllyissä oli vierekkäin sulassa sovussa Savotta, Halti, Tatonka, Hannah, Fjällräven ja Millet. Millettejä oli useita. Jos haluaa laajan valikoiman rinkkoja tai reppuja suoraan hyllystä, on näemmä mentävä Prismaan. Vieressä myydään irtomyyntinä luomukananmunia.

Viimeinen vaihtoehto oli yksityinen kohtalaisen suuri urheiluliike, jonka hyllyssä oli lähestulkoon pelkkää Haglöfsiä maustettuna muutamalla Fjällravenilla. Plussana se, että tilaamalla saa aika laajalla skaalalla mitä vaan, kunhan osaa kysyä. Mulla on ollut tapana tukea paikallisia liikkeitä jos se vaan on mitenkään järkevästi mahdollista. Mitään tuplahintoja en ole maksamassa. Vaikka täällä ei hyllyssä todellakaan ole mitään Hillebergejä tehdasasenteisilla lumiliepeillä tai aisoja ja valjaita Fjellpulkenin ahkioon, saati niitä ahkioita, lähes kaiken haluamani olen saanut kohtuuhinnalla tänne tilattua. Nyt tulossa on uusi makuualusta, sillä eihän mulla ole niitä vielä edes kuutta. Miinuksena tilaamisessa on se, että liikkeet yleisesti toivovat että asiakas myös ostaa tuotteen jonka on tilannut, käytännössä siis näkemättä tuotetta. Makuualustassa se ei varsinaisesti haittaa, otan sen kuitenkin, mutta rinkan kanssa sovitusmahdollisuus on oltava.

Myöskään osassa paikallisista liikkeistä ei eroteta Fjellpulkenia ja Fjällräveniä toisistaan, nauretaan kun heinäkuussa menee kysymään ohuita villapaitoja (villapaitoja? Kesällä??) ja kun viet siteet kiinnitettäviksi uusiin suksiin, sanamuoto voi olla "Mitkä helvetit noi on ?" Siteet kiinnitettiin, joten olen tyytyväinen.

Repun kanssa kävi lopulta niin, että eräs ulkomainen nettikauppa ilmoitti saatavuudeksi "heti" ja hinnaksi -50%, ja jos tuote ei ole mieleinen tai sopiva, niin sen voi palauttaa. Tilaukseen meni.

6 kommenttia :

 1. Suomi on liian pieni maa. Sitä myydään mikä liikkuu kaupoista nopeasti fiksulla katteella. Vaatteet, vaatteet. ja vaatteet. Retkeilyyn liittyviä keittimiä, rinkkoja yms. erikoiskamaa ei varmasti mene kaupaksi kovinkaan hyvin varsinkin kun on tämä nettitilaaminen niin helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se taitaa olla. Paikallisten kauppojen valikoima täällä itärajalla näyttää myös olevan turisteille suunnattu, sillä intersport myy esimerkiksi armanin takkeja. Miten se liittyy ulkoiluun, jäi mulle vähän hämäräksi.

   Silti kierrän oman kylän kaupat läpi jos jotain tarvitsen. Ruotsin retkeilykarttoja ei näyttänyt kellään olevan eikä järkevästi tilaamalla saa, joten nettikauppaan piti turvautua siinäkin.

   Poista
 2. Sitähän se on täällä Kaakon kulmalla. Etuna on, että joskus noista paikallisista kaupoista tekee hyviä ale-löytöjä, mutta kyllä tarpeeseen tulee hankittua netistä, ja usein vielä ulkomailta. Valitettavasti. Itsellä alkaa olla harrastusvälinetarpeet (halut!) niin marginaalissa, että sopivaa kamaa ei tahdo löytyä edes kotimaan isoilta toimijoilta. No, tilaamalla saa, mutta kun ulkomailta tilaamalla saa saman nopeammin ja edullisemmin... :/

  Paikallista tilannettahan voisi helpottaa jos tulevaan Ikea Ikanoon avattaisiin Partioaitta. Oli kuulemma pohdinnan alla, mutta ilmeisesti tänne olisi tulossa (venäläisten perässä) myös Norjalainen XXL. Joka sekin kyllä parantaisi paikallista tarjontaan moninkertaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei näillä hankinnoilla ole mitään tekemistä tarpeen kanssa :D Mulla on ongelmana on usein koko. Vaikka joitain tavaroita täällä kotopuolessa hyllyssä olisikin, koko harvemmin on sopiva.

   Poista
 3. Oon viihtyny koko aamupäivän sinun blogia lueskellen :D Oli mulla jotain hommiaki kai tällepäivää...

  Mut tähän postaukseen mie samaistun täysin. Jotenkin sitä uskoisi, että Lapin pääkaupungiksi itseään tituleeravasta kylästä löytyisi edes JOKU listaamistasi putiikeista. Mie liputtaisin Scandinavian Outdoorstoren puolesta, niiden verkkokaupankin palvelu on ihan uskomattoman hyvää.

  Urheilukaupat täälläkin ovat nimenomaan tuota yhtä Hoota tai venäläisille suunnattuja kimaltavia, karvaisia ja kiristeltyjä talvitakkeja. Niin, ja samoja Niken trikoita joka kaupassa. Monta kertaa on tullut kiukuteltua urheilukaupoissa ja sitten mentyä juurikin sinne Prismaan, jonka valikoima lohduttaa. Citysport on toinen joka joskus ilahduttaa, mutta sekin muistuttaa jo enemmän Intersporttia. Harvoissa eräkaupoissa on yksi ylihinnoiteltu malli kaikkea, naisten kokoja ja malleja zero.

  Nettikauppa vie siis usein voiton, vaikka mie voisin maksaa vähän ekstraa siitä että saisin vähän hypistellä sitä rompetta ennen hankintaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä, mäkin voisin maksaa vähän siitä että voi hypistellä. Nettikaupoissa tökkää se, että vaikka tavarat voi palauttaa ja vaihtaa, ärsyttää alkaa sumplaamaan vaikka toista kokoa varsinkin jos sekään ei ole hyvä. Enkä todellakaan ajatellut täyttää kaappiani pelkällä Hoolla..

   Poista

by mlekoshi