Lapset retkellä, ikävuodet 0-6

10.7.2013

Koska näin vanhempana ei voi olla tunkemassa lapsia joka kerralla hoitoon kun mieli tekee metsään tai tunturiin, otetaan riiviöt mukaan. Lapset ovat nyt 6- ja 7-vuotiaita, ja ovat olleet reissuilla mukana pienestä pitäen. Tyttö noin viisikuisesta lähtien, pojasta en tarkkaan muista. Tähän seitsemän vuoden aikaan on mahtunut kaikenlaista kehitysvaihetta, ja kesät ja talvet ovat jonkin verran erilaisia. Muutamia havaintoja on tehty retkeilystä lasten kanssa kevät-kesä-syysaikaan. Talvireissut ovatkin aivan eri lukunsa, ja palataan niihin myöhemmin.

Ikävuosi 0: Kanna lapsi paikkaan X, aseta se maahan ja anna lelu. Nauti maisemista.

Onko maailma aina näin keltainen?

Ikävuosi 1: Meno on horjuvaa ja juurakot ovat vielä vähän vaikeita. Kaikki maasta, puusta ja pensaasta menee suuhun. Ipana on lähestulkoon kokonaan kannettava matkaaja, jolla painoa vaan kertyy ja kertyy. Kantolaitteena oli ergo ja lastenkantorinkka jonka merkkiä en enää muista. Pidin enemmän rinkasta.

Ikävuodet 2-4: Vauhtia ja vaarallisia tilanteita! Kaikki kiinnostaa, mutta järkeä ei ole nimeksikään. Teltassa nukkuminen on jännää ja nukahtaminen ajoittain vaikeahkoa, koska kaikki on vaan niin kivaa ja uutta ja mielenkiintoista. Viimevuotisia reissuja raukka ei tietenkään edes muista. Kävely juurakkoisilla ja kivikkoisilla poluilla onnistuu enenevässä määrin, vaikkakin osumaa tonttiin otetaan aika-ajoin. Se ei menoa haittaa, pylly ylös ja matka jatkuu. Nalle on mukana kaikilla reissuilla ja nukkuu tiukasti makuupussissa. Vaippaharjoittelussa otettiin teltassa takapakkia niin, että laitettiin varuiksi vaippa vaikkei kotona sellaista olisikaan enää tarvittu. Makuupussi piti pestä silti kerran tai pari, ja suurten vahinkojen varalta piti kantaa yhtä varapussia mukana. Minäkään en nukkuisi märässä ja haisevassa pussissa. Kovin pitkiä matkoja lapsi ei vielä kävele itse eikä kyllä jaksa pitkään kaikkien kamojen lisäksi kantaakaan, joten reissut on lyhyehköjä. Kenkinä menee kumpparit ja goretossut, eikä mitään normaaleja ulkoiluvaatteita kummoisempia tavaroita tarvita. Arjessa käytössä olevat ohuet villapuvut (viileiksi öiksi), gorevaatteet ja peruskamppeet riittävät retkille hyvin.Ikä 2v. Pöydällä oleva kenkä tutustui lampeen, oho.

Tasapainoilua kivellä, muks byääh. Iät 2v ja 3v.

Hei täällä on kaikkee jännää!

Kolmevuotias on jo tottunut puunkantaja.

Neljävuotias syö tikkupullasta tikunkin. Kato lintu!

4-vuotias on jo aika iso kannettava.

Ikävuosi 5: Vähän enemmän järkeä ja edelleen vauhtia. Matka taittuu jo ominkin jaloin etenemän ollessa muutamia kilometrejä kerrallaan. Nuotiota muistetaan jo varoa hyvin, ja harjoitellaan puukon käyttöä. Nyt halutaan selvästi olla reissuilla jo avuksi, vaikka muurahaiset voittaakin mielenkiintoisuudessaan kisan hyvinkin nopeasti. Reissuilla ei vieläkään tarvita yhtään lelua, sillä pelkkä luonto riittää. Painoa on jo sen verran, että ipana saa kävellä itse ja reissut suunnitellaan sen mukaan. Niin pitkään mennään täysiä kunnes väsähdetään -kokonaan. Näitä tilanteita varten on hyvä olla eväitä, ja pienen ruokatauon jälkeen pomppiminen taas jatkuu. Kantarelleja viisivuotias löytää aivan käsittämättömän hyvin, ja olen tästä hieman katkera. Äiti taas sä kävelit ohi! Kaikki muukin metsässä sisiliskoja ja havunneulasia myöten on huippumielenkiintoista, ja kaikista parasta on kun verkoilla tulee saalista.

Jeee kala!


Ikävuosi 6: Matkanteko etenee usein juosten ja pysähtyy hämähäkkiin uskomattoman nopeasti. Telttapaikalla pienestä mäennyppylästä voi olla jo vähän kiitollinen, sillä enimmät energiat on helppo purkaa siihen. Liukkaat pitkospuut ei ole ongelma eikä upottava suokaan haittaa. Siitä vaan mennään. Kuusivuotiaan kokoiselle on jo omiakin retkeilyvaatteita, ja osaltaan niille on jo vähän tarvettakin. Fjellun G-1000 -housut ovat kätevät myös lapsella, eikä hyttyset pure kinttuja. Tämän kokoiselle kunnollista makuupussia ei vaan tunnu löytyvän, ja tarvetta meillä kyllä jo olisi. Lasten makuupussit ovat heppoisia kuitupusseja, aikuisten hyvät pussit liian leveitä ja näinollen kylmiä. Nuotioeväistä osataan jo kaupassa valita ne mitkä maistuu parhaimmalta. Tikkupulla kuuluu suosikkeihin. Matkanteko etenee Pienellä Karhunkierroksella vauhdilla 2 keksiä /kilometri. Siitä tuleekin jo kokonaan oma tarinansa..

2 kommenttia :

by mlekoshi