Lapset reissaa

4.7.2013

..siinä missä aikuisetkin.

Tässä taloudessa reissut on aloitettu nuorena. Ensimmäisen telttayönsä likka vietti ollessaan viisi kuukautta vanha. Oikeastaan vähän alle. Kohteena oli tuttu ja turvallinen Kuusamo päiväretkikohteineen höystettynä telttayöpymisillä. Tarkoitus ei ollutkaan kävellä hullua määrää, vaan nauttia luonnosta ja katsoa tykkääkö lapsi kyttyrää. Ei tykännyt, helppo ipana. Toki joillain nettifoorumeilla ihmetellään kovaankin ääneen viekö joku muka oikeesti alle rippikouluikäisen lapsen metsään ja sehännytainakinkuoleesinne herranjumala, mutta siitä ei pidä välittää. Samaisiin keskusteluihin linkitellään hyvinkin hanakasti kaikkia uutisia missä lapselle on tapahtunut tapaturma tai lapsi on (hyvin harvinaisesti) kuollut metsään, ja unohdetaan kokonaan asiayhteys. Jos lapsi, tai kuka tahansa, loukkaantuu/kuolee luonnossa, on se toki traagista. Syynä harvemmin on kuitenkaan vaellus itsessään, vaan sama olisi voinut tapahtua lähiladulla tai -metsässä, ehkä jopa kotona. Kotikin on vaarallinen paikka. ;) Hoitoon pääseminen voi olla ihan yhtä helppoa tai vaikeaa ja lopputulos aivan täysin sama vaikka tapaturma tai sairaskohtaus olisi sattunut kotona. Louskuleukoja riittää, mutta se ei oikeastaan heilauta. Niitä riittää aina.

Muutamia poikkeusjärjestelyjä tuommoinen pötkö kuitenkin vaatii. Vesi kannetaan mukana. Onneksi sitä ei mene paljon. Ruokailua pitää sopeuttaa. Vaipat kannetaan mukana, niin kevyet puhtaat kuin painavat käytetyt. Kosteuspyyhkeitä, panadolia, haetaan vielä oikeita vaate- ja yöpymisvarusteita. Tavaraa vähän kertyy, sillä riskejä ei huvita ottaa. Ja se ipanakin painaa. Mutta on se sen arvoista!

Täällä Suomessa lapset jontkissa ovat selvästi vähemmistönä. Ei tarvitse mennä kuin Norjaan kun pikkuvipeltäjiä alkaa näkymään aivan toisenlaisella tiheydellä -siis sellaisissakin paikoissa kuin Jotunheimen. On lasten ahkiota, lasten vetovaljasta, pientä vaellustossua ja jos sun vaikka mitä.

Vauva on reissussa helppo. Se ei karkaile, ja lelut ovat perin yksinkertaisia.

Rapiseva viihdyke Valtavaaran lammella.

Huipulla.

Ruuanlaittoa Kiutakönkäällä.

Tästä on ipanan kanssa hyvä jatkaa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

by mlekoshi